| Автор |
Съобщение |
|
TDOC
Автомобил: subaru legacy spec b
Рейтинг: 18
|
Здравейте колеги  Имам желание да сложа brembo gold на моето legacy 3.0 spec b ... Някой има ли опит, какво ще ми е нужно освен адаптерите...ще имам ли проблем с ETто на джантите... 
|
|
|
|
| Пет Мар 20, 2015 9:28 pm |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
стоковите джанти не събират 4ри буталните апарати 
|
|
|
|
| Съб Мар 21, 2015 12:45 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
|
най бързия вариянт са джанти,а другия е шпилки и фланци
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Съб Мар 21, 2015 1:20 pm |
|
|
|
TDOC
|
|
| Съб Мар 21, 2015 5:29 pm |
|
|
|
bubaru
|
TDOC написа: Здравейте колеги  Имам желание да сложа brembo gold на моето legacy 3.0 spec b ... Някой има ли опит, какво ще ми е нужно освен адаптерите...ще имам ли проблем с ETто на джантите...  Ще има ли реален ефект, ако не смениш и помпата ?
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 2:21 pm |
|
|
|
1040
|
bubaru написа: TDOC написа: Здравейте колеги  Имам желание да сложа brembo gold на моето legacy 3.0 spec b ... Някой има ли опит, какво ще ми е нужно освен адаптерите...ще имам ли проблем с ETто на джантите...  Ще има ли реален ефект, ако не смениш и помпата ? Педала ли ще му потъва?
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 2:37 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Не знам, питам....обикновено спирачната система се смята цялостно и частични подмени не водят до драматичен и винаги положителен резултат.
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 2:44 pm |
|
|
|
askeless
|

На доста места чета, че смяната на спирачния цилиндър и сервото с такива от newage sti оказват сериозно влияние на обективното/субективно усещане за спиране и твърдостта на педала. Всичко това понякога е напълно достатъчно преди набутването на малко куфарче с банкноти за конверсия с Брембо апарати. Разбира се четенето на форуми не винаги е меродавно, но все пак. Ето малко теми по въпроса: http://www.subaruforester.org/vbulletin ... t-do-54112http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=2054265http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=526077http://legacygt.com/forums/showthread.p ... 81067.htmlhttp://legacygt.com/forums/showthread.p ... 32077.htmlОтново от форумите може да се получи мнение, че Spec B всъщност е с доста добри спирачки, има смели мнения, че са по-добри от 4/2 буталните на ВРХ и малко по-слаби от Брембото на СТИ. Малко извадки от менюълите, всеки може да сравни Прикачени файлове:
11.jpg [ 124.05 KiB | Прегледано 1170 пъти ]
С червеното са разликите в размери на дисковете и ефективен диаметър. Със зелено са разликите в размерите на накладките. Доколкото разбрах от прочетеното разлика в самите апарати няма, разликата е в супорта, който позволява използването на малко по-голямите предни накладки. Интересното е, че при по-малките задни дискове се използват малко по-големи накладки, което обаче би трябвало да се компенсира от диаметъра и ширината на вентилирания заден диск при 3.0R. Със синьо са данните за помпата и сервото. Следва да се разгледат спрямо тези на СТИ Прикачени файлове:
112.jpg [ 99.78 KiB | Прегледано 1169 пъти ]
Вижда се, че размера на буталото на спирачния цилиндър при СТИ е по-голямо от това на 3.0R. Колкото до сервото - видимо май няма разлики в размерите, но в темите по-горе пише, че усещането е различно - от плавно нарастване на спирачното усилие /вакум/ обикновено, до рязко използване на цялото усилието върху апаратите при СТИ. По технически не мога да го обясня. Има 17" джанти, които събират Брембо апаратите http://www.scoobytuner.com/news/12/?page=4Има и други. Така преди сериозна инвестиция в брембо апарати, адаптори, накладки и дискове, може да се помисли първо за сравнително бюджетно решение: 1. Нови, хубави, меки накладки 2. Нова спирачна течност 3. Нови стоманени спирачни маркучи 4. Ограничителна скоба за спирачната помпа 5. Спирачна помпа и серво от СТИ Най-добре е конверсия към Brembo, Wilwood, D2, Stoptech или други и следване на горните точки. Поздрави!
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 5:29 pm |
|
|
|
adddt
|
|
Колега а недоволен ли си от стоковите спирачки всъщност? аз преди няколко месеца сложих предни оригинални дискове + накладки и нямам оплаквания ?
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 5:43 pm |
|
|
|
1040
|
Цитат: 1. Нови, хубави, меки накладки Това не води до по - добро спиране. Това е бюджетния вариант на нашенеца. За да не свирят и да пазят диска. Оригиналната накладка издържа 30к км и на 60к км дисковете са за смяна. И все пак това е оригинално качество за да се запази максимален пробег на дисковете. За да спира истински една накладка тя трябва да е с голям коефициент на триене. Това със сигурност не е мека накладка. Дори напротив. Твърда и шумна. Трудно или бавно загряваща и имаща отлични коефициенти на триене при горещо. Реално ако с тези спирачки можеш при всяко натискане да си блокираш гумите на пътя, то не търсете по - добри спирачки. Първо сложете гуми, които трудно ще блокираш при силно натискане на спирачките. Едва ли колегата пуснал темата неможе да блокира гумите си при рязко натискане на педала. Ако се кривят постоянно дисковете от голямото натоварване тогава вече е оправдано слагане на големи апарати.
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 8:24 pm |
|
|
|
TDOC
|
 Голямо благодаря на колегата askeless за полезната и изчерпателна информация... И аз се порових из чуждите и нашия форум и също прочетох , че някои казват че не са лоши спирачки и били по добри от 4 буталните на wrx поради по големия диаметър и дебелина ... adddt... Не че съм недоволен просто отзад съм за дискове и накладки и би било хубаво да напрая upgrade на една от най-важните системи в колата. Но от прочетенето се колебая... Мисля ,че хубави дискове и накладки ще е достатъчно за не лошо спиране...от прочетеното и от съвети съм се ориентирал кум DBA четох за че препоръчват 4000 и накладки ferodo racing... Какво е вашето мнение колеги ?
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 8:32 pm |
|
|
|
srg
|
|
На няколко места тук, във форума колеги комбинират DBA дискове с Hawk накладки и предполагам, че има защо, а иначе Тенчо е прав за това да се слагат/променят неща според нуждите. При мен именно защото няколко пъти кривих оригиналните дискове при спиране реших като им дойде времето да ги сменя с EBC и червени накладки EBC, съответно само със смяна на дискове и накладки спрях да кривя дискове, а иначе и аз се оглеждах за по-големи апарати и касапница по спирачната система...
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 9:12 pm |
|
|
|
askeless
|
Благодаря Тенчо за пояснението. 
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 9:36 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Аз на същата кола кривя и сток дискове и ДБА4000 и Стоптек ББК....феноменална работа, отделно че спирането с всичките като субективно усещане е добро, като за кола от 80-те. Добре, че вече не ми пука...
|
|
|
|
| Нед Мар 22, 2015 10:45 pm |
|
|
|
srg
|

Да резурект-на малко тая тема, пък макар и не точно с мнение по темата  Тъй като напълно съм съгласен с bubaru (само веднъж изправях текущите дискове, но несигурността като усещане при спиране не ми дава мира ...) реших да се поразровя за някакво по-бюджетно решение за ъпгрейд от "златното" брембо и респективно ще нахвърлям тук това, над което се двоумя. Порових се по разни сайтове за размери на дискове и спирачни апарати на по-големи като тегло и клас автомобили, съответно ми привлече окото Мерценес S класа. При някои негови модификации стандартните размери при дисковете са 320mm (30mm дебелина) отпред и 300mm (22mm дебелина) отзад, а спирачните му апарати са 4 pots отпред и 2 pots отзад. Чудя се дали има някакъв шанс тези апарати да ...хм, се разбират със стандартния размер дискове за 3.0R, които са с размери 316mm (30mm дебелина) отпред и 294mm (24mm дебелина) отзад... Самите апарати може да се намерят за по-малко от 500лв. и ако не се налага смяна на дискове поради разлика в размерите си мисля, че спирането би трябвало да се подобри със сравнително приемлива инвестиция. Дали тези 2mm отпред и 3mm отзад като разлика в радиуса на дисковете може да се компенсира със сметки при изработването на преходници за монтаж на въпросните апарати?
|
|
|
|
| Сря Ное 25, 2015 11:46 pm |
|
|
|
1040
|
|
Апарати 4 бутални от мерц са около 100лв на брой при тия измамници. Не гледай прекалено дълго отворена единична обява, понеже и се качва цената. 294мм отзад имаш предвид предни дискове отзад ли ? Това съм го виждал на Импреза , но беше с хидравлична ръчна. 316мм задни дискове мисля са оптималния вариант. Това са дисковете от златното Брембо. Може да се направят и с други задни двубутални.
|
|
|
|
| Чет Ное 26, 2015 1:05 am |
|
|
|
srg
|
Мда, писал съм не ясно какво, при мен задните дискове са 289mm (18mm дебелина). Май е време да си лягам ... 
|
|
|
|
| Чет Ное 26, 2015 1:12 am |
|
|
|
Mitaka FU
Регистриран на: Вто Авг 12, 2014 11:52 am Постове: 346 Местоположение: Germany
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171   
|

Здравейте колеги! Имам следната молба- след посещението днес за TÜV,ми беше казано, че на спирачките ми не остават много километри, и трябвало да ги сменям скоро( препоръка)...? Опитах се да намеря подходящите за моето Legacy 2.0R, но се оказа много сложна работа за мен...  ( ако оставя, на сервиза който ще използвам за смяната, те да ми поръчат дисковете и накладките-ще ми струват едни 150 до 250 евро в повече, че майсторите тук поръчват нарочно скъпи части, от които им пада и тлъста печалба от отстъпки-видях го това с предишната ми кола...) Спрял съм се на Brembo, но прочетох на няколко места, ще имало различни системи за накладките( Akibono и Качико, или нещо подобно) отделно, надупчени или пълни и т.н... Стигнах до моите технически предeли на разбиране! Това ми е номерът на рамата: JF1BP5LM46G044834 Бихте ли ми дали техническите характеристики на дисковете и накладките за моят модел, за предни и задни, че да мога да ги поръчам скоро? Или какво бихте ми препоръчали друго? ( от четенето по форумът ни, накрая съвсем се обърках  ..) Благодаря Ви предварително
_________________ Моля не стреляйте по пианиста! Той толкова си може.
|
|
|
|
| Пет Май 12, 2017 11:13 pm |
|
|
|
adddt
|
Колега пробвай с оригиналните дискове и надкладки  остава и да те устройва цената 
|
|
|
|
| Нед Май 14, 2017 2:45 am |
|
|
|