Отговори на тема
 Неадекватен Климатроник H6 2001-ва 
Автор Съобщение

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте Колеги,

Климатроника на колата (H6 2001-ва) ми е доста неадекватен по мое мнение, когато е включен климатика. Зимата като цяло работи добре (където като цяло карам без климатик, освен ако не искам да се оттърва от прекалено много влага в колата), но ако включа и климатик, нещата почват да се обърват:
1. Трябва да вдигна температурата на 26 градуса, ако не искам да умра от студ - като без климатик на настройка 21-22 градуса си работи добре.
2. Или духа прекалено студено, или прекалено топло ако го оставя на една температура.
3. Непрекъснато трябва да си играя ръчно с температурата, ако искам да поддържа що годе адекватна такава.

Замислям се, че температурния датчик, който май му е единствената обратна връзка може да е за смяна, но знам ли дали от там да започна. Някой имал ли е подобен проблем ?

Сря Май 10, 2017 1:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравей,
не мисля, че имаш проблем с датчик или с климатроника, просто така си работи.

Ако натиснеш Auto бутона, климатроника започва автоматично да контролира от къде да пуска въздух и какво количество, за да може да се поддържа температурата в купето. Ако включи AC, можеш да го изключиш с AC бутона, но системата продължава автоматично да контролира температурата на входящият въздух и количеството му.
Сега в този сезон, системата не може да свали необходимите градуси на въздуха, който вкарва в купето, когато климатика не работи за да охлади купето. За това като включиш AC започва да духа студено.

Градусите, които нагласяш на климатроника са по-скоро ориентировъчни и не мисля, че температурата е точна.
Може да имаш +- 1-2 градуса отклонение. Зависи, дали пече слънце, дали е сянка, дали имаш отворен сенник на шибедаха.
По принцип на таблото под предното стъкло, ако не се лъжа трябва да има светлинен сензор, който разбира дали си изложен на слънце или сянка, не знам колко е ефективен, при мен е все тая :)

:beer:

Сря Май 17, 2017 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
https://justgivemethedamnmanual.com/sub ... rs-manual/

От 177 страница пише за климатроника :)

Сря Май 17, 2017 11:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 155
Автомобил: Honda
Рейтинг: 89
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, споменатият температурен датчик, който е в купето и дава инфо за температурата на въздуха ( не съм сигурен и за влажност) има тенденцията да се зацапва с прах, понеже през него минава много въздух. Аз свалих моя, понеже видях, че решетката от вън беше много прашасала. Вътре върху температурния датчик имаше около 2мм прах, което си е изолатор. Напръсках обилно с контактен спрей и после сглобих. Даже направих снимки, но не ми е останало да постна в "Направи си сам". И на другите ми коли преди, които са били с климатроници съм правил тази процедура превантивно и винаги е имало подобрение в работата. Говоря, като акуратност на поддържане на температура и степени на вентилация. Дано съм помогнал.

Чет Май 18, 2017 7:53 am
Върнете се в началото
Профил

Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мерси за съветите колеги !

Преди време като сменях подсветката на климатроника, го разглобявах и не ми се стори мръсен сензора, но не пречи да не показва правилно температурат вече (все пак е на 15 години). Според мен поведението му не е много нормално и си мисля, че щом наглясям температура в градуси, а не само топло/студено с някаква скала, би трябвало да има съотвествие между зададена и поддържана температура, и да не е толкова голяма разликата между включен или спрян климатик.
Трябва да погледна как е свързана тръбичката зад сензора, защото ако е задръстен някой филтър/отвор там, може потока на въздуха да е прекалено малък и да мери глупости.

Чет Май 18, 2017 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема