|
Страница 1 от 1
|
|
Алтернатора загравя много!
| Автор |
Съобщение |
|
Subaru_LegacyGX
Регистриран на: Чет Яну 19, 2017 4:08 pm Постове: 68 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX AT MY99
Телефон: 0883359039
Рейтинг: 36
|
|
Здравейте, колеги! От около седмица ми направи впечатление, че алтернатора загравя. Знам, че е нормално да си позагрее до някаква температура, пример до 50-70 градуса. Но моето загравя доста повече, дори веднъж или два пъти долових и миризма на лак. Не се чуват шумове от него и все пак свалих ремъка за да проверя при въртене на шайбата дали има шум от лагер. Всичко е нормално, поне механично. При замерване с мултицети обороти в покой напрежението е около 12,5-12,7волта, а при движение е около 13,6волта. Нямал съм проблем с акумулатора - не е падал, значи си зарежда, но реших да сложа акумулатора на другата си кола и когато другата кола поработи с него около 5 мин и нейния алтернатор загря до температура, при която не мога да си задържа ръката на него.
Къде може да е проблема? Предстои ми дълго пътуване и не знам дали мога да разчитам че всичко ще е наред!
Колата е Субару Легаси 2,5 АТ 2000год., акумулатора е 60Ah.
_________________ "Задаващият сложни въпроси неизбежно получава и сложни отговори."
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 2:36 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Това напрежение на ниски обороти не е добре. Вероятно е поокъсил акумулатора. Мини някъде, където продават да ти го тестват под товар.
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 2:51 pm |
|
|
|
Subaru_LegacyGX
Регистриран на: Чет Яну 19, 2017 4:08 pm Постове: 68 Местоположение: Стара Загора
|
|
А възможно ли е проблема да е в алтернатора ?
п.с. Не ми е светила лампата за зареждането
_________________ "Задаващият сложни въпроси неизбежно получава и сложни отговори."
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 4:58 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Проблема ти е в акумулатора, гълта много ток /не напрежение/ и навярно имаш окъсена клетка. Не го карай така, ще си прецакаш алтернатора.
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 5:33 pm |
|
|
|
Subaru_LegacyGX
|
|
Сложих за проба друг акумулатор 60аh. Същата работа. Явно алтернатора си заминава. Кой е по добрия вариант от ремонт на алтернатора или търсене на друг втора ръка?
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 7:33 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Ако този другия е бил разреден е нормално да черпи ток, докато се зареди и да товари алтернатора. Въпросът е, че твоят го прави постоянно - значи или е окъсил или има утечка. Премери за утечка, премери твоя под товар. Очевидно алтернатора не смогва на потреблението на ток и затова пада напрежението, но дали е че е повреден или потреблението е много - трябва да провериш.
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 8:32 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
|
Може да загрява - но чак да мирише ??
Първо си провери акумулатора (на откачена маса за да мериш само него ) Напрежение за 100% зареден акумулатор при 25 градуса околна - 12.75V 25% заряд - 12.25V Празен но жив 11.8-12 Умрял акумулатор <11 Ако имаш клетка на късо - вадиш около 2.2 волта от горните за всяка загинала клетка.
12.5 не ми се вижда добро напрежение на тихи обороти. Нормални са напрежения в рамките на 13.2 - 14.2 при работещ двигател.
|
|
|
|
| Сря Май 31, 2017 9:46 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Ако правилно съм разбрал, в първия пост си написал, че като си сложил акумулатора на друга кола, нейният алтернатор също е загрял... Това очевидно значи, че акумулатора не е в ред. Сега пишеш, че си сложил друг акумулатор на твоята кола и алтернатора пак загрява... Това значи, че някъде имаш голяма консумация на ток. Това може да е от акумулатора /новият да е бил разреден, както ти писа колегата/ или от нещо друго по колата. При всички положения, от всичко което описваш, проблема май на последно място ти е в алтернатора...
|
|
|
|
| Чет Юни 01, 2017 8:35 am |
|
|
|
Subaru_LegacyGX
|
Здравейте! Днес направих някои замервания. Преди да запаля колата, извадих минусовата клема на акумулатора и измерих напрежението му - 12,20 волта. Замерих и тока при стенд бай, който беше 0,13А. Ето и замерванията - кажете дали са в нормите: Мултицет на диод: Червената сонда е забита на маса, черната към "+" на алтернатора. Колата не е запалена: 195 омаПрикачени файлове:
IMG_20170601_145440.jpg [ 1.85 MiB | Прегледано 957 пъти ]
Мултицет на диод: Червената сона е към "+" на алтернатора, а черната на маса. Колата не е запалена: 305 омаПрикачени файлове:
IMG_20170601_145419.jpg [ 1.9 MiB | Прегледано 957 пъти ]
Мултицет на "10 ампера" Червената сонда е забита на "+" на акумулатора, черната е към кабела, който отива към бушониерата и захранва всички системи + зарежда акумулатора. Колата е запалена: Прикачени файлове:
IMG_20170601_144920.jpg [ 1.44 MiB | Прегледано 957 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Юни 01, 2017 2:02 pm |
|
|
|
Valio
|
Колега не знам защо мериш съпротивление...,но това което трябва да се провери първо е акумулатора-занеси го да го проверят на товарна вилка,второ зарядното напрежение на празен ход трябва да е от порядъка на 13.4 до 14,4 ,и трето явно няма да може да си диагностицираш сам проблема така ,че вземи си намери човек който да провери наистина какъв е проблема преди да изгориш нещо. Всичко това което написах е казано от колегите по горе в темата... 
|
|
|
|
| Пет Юни 02, 2017 12:19 pm |
|
|
|
Subaru_LegacyGX
|

Valio написа: Колега не знам защо мериш съпротивление..., Първо - меря съпротивление понеже знам, че вътре има диоди (6 броя) и ако някой е пробил ще има проблем. Valio написа: второ зарядното напрежение на празен ход трябва да е от порядъка на 13.4 до 14,4 Второ - това не означава пряко, че акумулатора е заминал, а че може би в алтернатора има проблем. Valio написа: и трето явно няма да може да си диагностицираш сам проблема така ,че вземи си намери човек който да провери наистина какъв е проблема преди да изгориш нещо. Всичко това което написах е казано от колегите по горе в темата...  И трето, сам си диагностицирах проблема. Взех един резистор 10W и супротивление 0,1 Ом. Свързах съпротивлението последователно на клемата на алтернатора и кабела, който отива към системите на автомобила и за зареждане на акумулатора. Взех си мултицета, запалих колата и измерих напрежението върху резистора (паралелно на резистора). Напрежението беше 1,5 волта и по закона на Ом това са 15 Ампера! Е един такъв алтернатор ако 15 ампера го затрудняват .... Още в предния си пост с измерванията на съпротивление, си личи че има пробил диод. И така, поръчах друг алтернатор от колега във форума и си реших проблема сам! Следва да разглобя моя и да измеря кой диод е заминал и евентуално от прегряването дали намотките на статора са здрави! Благодаря на отзовалите се! Темата е за ключ!
|
|
21
|
|
| Чет Юни 08, 2017 2:23 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|