Отговори на тема
 Проблеми на 5АТ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 78
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А бе дайте и аз да пусна една тема в късните часове на деня събота. Та питането ми е следното аутбека ми е с петстепенния автомат, смених маслото с Амсойл преди 5 хил км, сменя си гладко, без проблем. Обаче с течение на годините и експлоатацията на автомата забелязвам следния проблем при потегляне от баир, когато колата е била паркирана на наклон и мина от паркинг на драйв направо имам чувството, че кутията се разцепва на две, чува се едно мощно дум, а бе сещате се поне тези с автоматиците би трябвало да се сещат :D . Имате ли го този проблем или при мен е само така, макар че го имаше и на предния ми автомат четиристепенен на митсубиши, така че си мисля, че е нормално. Също на един приятел на пасата автомат същата работа. Може би при наклон натоварването на кутията е по голямо и затова се получава така. Мисълта ми е дали може по-бързо да се износи кутията така ако се спира на наклон? Интересното е че ако оставиш колата на неутрална и дръпната ръчна не го прави.
Айде малко дискусия да стане поздрави на всички и само студена бира да не предобрите в тия жеги ей.... :beer:

Съб Авг 05, 2017 10:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет, не карам автоматик, но намерих това. Там пише, че:

- Докато е паркирана колата трябва да е на ръчна
- При тръгване първо на Drive и след това отпускаш ръчната, предполагам докато държиш натиснат педала на спирачката.

Ей тука още резултати на английски.

Нед Авг 06, 2017 6:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Обобщено: При паркиране на голям наклон, спираш и дърпаш ръчната, минаваш на N, отпускаш спирачката колата да остане на ръчна, след това минаваш на P.

Нед Авг 06, 2017 7:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Както е казано по-горе е добре кутията да е разтоварена като е на P. Това което го чуваш най-вероятно е от чопа който се освобождава. НЕ и ли прави впечатление , че когато е на P на наклон и самият лост по трудно се мърда от P->D ?

Нед Авг 06, 2017 8:21 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 46
Телефон: 0876253025
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравей,

Аз карам Subaru Outback 2005, 5AT, и имам абсолютно същия проблем, просто ме стряска този звук, но заради това дърпам ръчната пускам да спре на ръчна и тогава отивам на паркинг. Принципно не е хубаво да се остава под наклон само на P, но звука е много стряскащ наистина :), надявам се да ни няма нищо на автоматиците.

Поздрави.

Нед Авг 06, 2017 10:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 452
Автомобил: Subaru Outback 2003г. H6 3.0
Рейтинг: 250
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И при мен е абсолютно същото.Затова първо дърпам ръчната и тогава включвам на "Р".Ако е много голям наклона слагам и камък под гумата.

Нед Авг 06, 2017 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 78
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Значи днес имах път към вилата където наклона е стабилен и имах възможност да тествам съвета с минаване през неутрална.
Получи се екстра без този удар при преминаване от P към D.
Та както ме посъветвахте:
1. Спираш на D
2. Ръчна
3. Неутрална
4. от неутрална на паркинг.
Ако задържите на неутрална за секунда после при потегляне го няма този проблем с кика.
Ще направя още тестове и ще пиша подробности.
Но засега благодаря за съветите и да пиете бири ей, че днес термометъра на Суби си показваше 40гр. :pardon:

Нед Авг 06, 2017 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 424
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Кика след неутрална вероятно идва когато колата е запалена студена и държи високи обороти?

Нед Авг 06, 2017 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
Ами то е елементарно и общо за вскчки АТ кутии.
Има чоп които зацепва механично в кутията, и когато не си на ръчна или тя не държи добре, чопа поема цялото натоварвне, при освобождаването му се чува шума защото всипко е под огромно напрежение.
Нее много хубаво.

Ползваите си ръчните.!

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Авг 07, 2017 7:45 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Отговори с цитат
Това с ползването на ръчната при автоматик (не субару) един приятел го научи по трудния начин, като си намери колата 50 метра надолу по пътя, натресена в друга кола.

Пон Авг 07, 2017 10:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 218
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245
Отговори с цитат
Marvin написа:
Това с ползването на ръчната при автоматик (не субару) един приятел го научи по трудния начин, като си намери колата 50 метра надолу по пътя, натресена в друга кола.

Колегата има предвид ръчна+ P.

Пон Авг 07, 2017 11:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
+1 за позване на ръчна спирачка при паркиране, но без значение от кутията. Ако легендите за "майсторското" паркиране само на скорост бяха верни производителите щяха да си спестят ръчната...

Пон Авг 07, 2017 11:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 424
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако трябва да спазваме правилника стриктно, там се казва, че като се паркира ръчната се вдига :geek:

Пон Авг 07, 2017 11:43 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 255
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172
Отговори с цитат
SpliFF написа:
Marvin написа:

Колегата има предвид ръчна+ P.

Ами аз разбрах за два варианта в първия пост:
1. P
2. N + ръчна

Като цяло и аз се чудих как да паркирам на наклони като взех колата, заради приказките, че ръчната може да запече зимата ако се ползва и навиците от ръчни скорости. При доста спирания по наклони миналите зими, никога не съм имал проблем с ръчната. Лично ползва следната процедура:
1. Спирам и задържам спирачката
2. N
3. Дърпам ръчната
4. Отпускам спирачката
5. P

Пон Авг 07, 2017 12:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
Винаги съм ползвал ръчната без значение каква кола съм карал. Без предубеждения че ще замръзне или запецне, ако се фчупи ще го оправим.

Преди 15 години първото нещо което счупих на първата ми кола беше жилото на ръчната, дръпнах по силно и то се скъса. И така до сега, изключително рядко забравям да я дръпна и то обикновенно в гаража, но дори и там редовно е на ръчна.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Авг 07, 2017 3:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 231
Автомобил: Outback Touring XT VSI-3 DI
Телефон: 0898624058
Рейтинг: 373
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Като цяло и аз се чудих как да паркирам на наклони като взех колата, заради приказките, че ръчната може да запече зимата ако се ползва и навиците от ръчни скорости. При доста спирания по наклони миналите зими, никога не съм имал проблем с ръчната. Лично ползва следната процедура:
1. Спирам и задържам спирачката
2. N
3. Дърпам ръчната
4. Отпускам спирачката
5. P

:good: Аз също ползвам тази последователност и при двата вида автоматици - 5 AT и CVT. Цялото натоварване трябва да поеме ръчната, в кутията не трябва да остава напрежение.

2017 Outback 3.6R LPi
2017 Forester XT 2.0DIT
2017 XV Crosstrek LPi
2010 Outback 3.6 LPi

Пон Авг 07, 2017 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема