Отговори на тема
 Списък с глезотии и подобрения които искам да имам на B13 07 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 30
Автомобил: Outback
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте!

Както бях обещал - време е да питам за всичко което ми липсва или ми се иска, след като се повозих с машината няколко месеца...

Направих си един списък с глезотии, които ми липсват, а съм ползвал в други автомобили от този набор.

- Автоматично заключване на колата при достигане на 20+ км/ч или нещо подобно. Идеята е да не страдаме от набези по кръстовищата и да сме малко по-сигурни.
- Автоматично коригиране на силата на звука спрямо скоростта. Знаете - при по-бързо шофиране има повече шум и трябва една идея по-голяма сила на звука. Обратно - на място можем с доста по-тиха музика.
- Автоматични чистачки (с монтиране на допълнителен сензор). Примерно: http://www.everychina.com/p-z51ee555-91 ... ensor.html
- Автоматично вдигане на стъклата и затваряне на шибедаха при заключване. Това наистина много ме дразни и съм се връщал да включвам на контакт вече стотина пъти за да си вдигна стъклото. Гледах един вариант с преокабеляване на всяка врата и слагане на два модула които добавят функцията за автоматично вдигане на стъклата с единично бързо цъкване на копчето за стъклото. Както в на доста други коли.
- Автоматично коригиране на осветеността на таблото и навигацията спрямо околната осветеност (за да не го ръчкам всяка сутрин и вечер). Това донякъде си мисля че може да се реши с DRL модул който да пали дългите на 30-40%, но пък тогава трябва да паля и гася фарове :) И все пак ми се струва по-добре като идея.
- Добавяне на камера за задно виждане към заводксата навигация (нямам и парктроник). Kenwood ccd 2000 е заводската доколкото съм разбрал при ровенето но се чудя дали може да се слага на всяка навигация или има особености.

Това което за сега съм намерил като екстра и работи супер;
- Ново реле за мигачите с функция "Lane change", което при кратко цъкване на лостчето прави 3 мигания - за смяна на лента. (TapTurn simple: http://www.autowindow.com/features)

Много хора няма да разберат защо искам тези неща, но накратко - ако колата може да направи нещо вместо мен, или по-добре от мен - предпочитам да го прави.

Знам и че като цяло това не е идеята и целта на Субару, но пък предполагам че можем да го доизпипаме и да му се радваме дори още повече.

Ще се радвам на всякакви идеи и решения за които можете да споделите, и се надявам да можем да подобрим тези хубавици и да им се радваме още повече :)

Поздрави и много безаварийни на всички фенове!

Чет Авг 10, 2017 12:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT,VTD/09
Рейтинг: 73
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dimitkoto написа:
Здравейте!

Както бях обещал - време е да питам за всичко което ми липсва или ми се иска, след като се повозих с машината няколко месеца...

Направих си един списък с глезотии, които ми липсват, а съм ползвал в други автомобили от този набор.

- Автоматично заключване на колата при достигане на 20+ км/ч или нещо подобно. Идеята е да не страдаме от набези по кръстовищата и да сме малко по-сигурни.
- Автоматично коригиране на силата на звука спрямо скоростта. Знаете - при по-бързо шофиране има повече шум и трябва една идея по-голяма сила на звука. Обратно - на място можем с доста по-тиха музика.
- Автоматични чистачки (с монтиране на допълнителен сензор). Примерно: http://www.everychina.com/p-z51ee555-91 ... ensor.html
- Автоматично вдигане на стъклата и затваряне на шибедаха при заключване. Това наистина много ме дразни и съм се връщал да включвам на контакт вече стотина пъти за да си вдигна стъклото. Гледах един вариант с преокабеляване на всяка врата и слагане на два модула които добавят функцията за автоматично вдигане на стъклата с единично бързо цъкване на копчето за стъклото. Както в на доста други коли.
- Автоматично коригиране на осветеността на таблото и навигацията спрямо околната осветеност (за да не го ръчкам всяка сутрин и вечер). Това донякъде си мисля че може да се реши с DRL модул който да пали дългите на 30-40%, но пък тогава трябва да паля и гася фарове :) И все пак ми се струва по-добре като идея.
- Добавяне на камера за задно виждане към заводксата навигация (нямам и парктроник). Kenwood ccd 2000 е заводската доколкото съм разбрал при ровенето но се чудя дали може да се слага на всяка навигация или има особености.

Това което за сега съм намерил като екстра и работи супер;
- Ново реле за мигачите с функция "Lane change", което при кратко цъкване на лостчето прави 3 мигания - за смяна на лента. (TapTurn simple: http://www.autowindow.com/features)

Много хора няма да разберат защо искам тези неща, но накратко - ако колата може да направи нещо вместо мен, или по-добре от мен - предпочитам да го прави.

Знам и че като цяло това не е идеята и целта на Субару, но пък предполагам че можем да го доизпипаме и да му се радваме дори още повече.

Ще се радвам на всякакви идеи и решения за които можете да споделите, и се надявам да можем да подобрим тези хубавици и да им се радваме още повече :)

Поздрави и много безаварийни на всички фенове!

Добра идея според мен, ако може при завиване да може да се включва съответния халоген за да може да се осветява долу ниско. Това ще подобри иначе лошото осветяване от фабричните фарове били те и ксенони. Според вас това може ли да се направи[emoji4]

Изпратено от моят LG-D855 с помощта на Tapatalk

Чет Авг 10, 2017 2:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dimitkoto написа:
- Автоматично вдигане на стъклата и затваряне на шибедаха при заключване.

1. Програмируема функция при доста алармени с-ми, TESOR 599 например..
2. На вграденото радио не се сещам как ще стане, иначе Pioneer(например) имат в менютата такава настройка, при условие, че в комплекта за монтаж си доплатиш за микрофон.
3. Чистачките не са най-добрата идея. При даване на контакт, повечето модели правят контролно забърсване(естествено - на сухо) и дерат стъклото. Голяма игра е да се настрои сензорът за правилен момент на задействане(ако изобщо има настройка чувствителност).

Питащият за халогените(много фенове на Бенц, баси :) ):
Там има две у-вия:
Да имаш VDC, от управлението на което някой да извади данните от лентовия кабел на волана за положението му.
Да се направи модул, който да включва/изключва халогените при съответно достигане на стойности за положението на волана.
Става малко филм, ако се замислиш?

Пет Авг 11, 2017 7:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Рейтинг: 44
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Относно камерата... става до колкото знам само на моделите с двд, тъй като те имат AV-in.
Модул ако ще слагаш, само на халогените, понеже когато е на дълги , освен крушката на дългите свети и ксенона, че и лупата е отворена на горе. Виждал съм из града такива б13 , отвратителна работа. Ама... човека казал ДРЛ и му сложили ДРЛ [emoji23]

Sent from my Galaxy S6 using Tapatalk

Пет Авг 11, 2017 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 382
Автомобил: 2006 Outback H6
Рейтинг: 324
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
"Някои съображения", като човек, който е фен на екстрите и има повечето от изброените неща на собственото си Б13...
Да караме поред:
1. Автоматичното заключване - /на автомобилите, които го имат/ фабрично взема сигнал от датчика за скоростта. Елементарно е да се направи, /накрая ще поясня как/. Голям минус - нали се сещате, колко се скъсява живота на машинките при това допълнително щрак-щтрак...
2. Автоматично коригиране на силата на звука - фабрично взема сигнал от датчика за скоростта и пропроционално увеличава силата, с коефициент, който се настройва от водача. Имах го на на 2008 Импреса и по-стар Мерцедес. И при двете изключена. Абсолютно неизползваема и дразнеща екстра. Няма как да отчете дузина други фактори - околен шум, пътна настилка, отворен, затворен, открехнат прозорец и т.н.
3. Автоматични чистачки - ползвал съм на Нисан, Каптива и Ровър - никога не уцелват правилния интензитет на валежа, при това фабрични. Не ми се мисли, как ще се държи афтърмаркет модул.
4. Автоматично затваряне на стъклата и шибедаха - абсолютно полезна екстра. Трябва си добре замислен модул /има прекрасни български за 2 и четири прозореца/ със защита по ток и т.н. С шибедаха е малко по сложно, трябва да може да се програмира /настройва/, защото на напр. на Лексуса ми затварянето става на два етапа, а на Аутбека на три...
5. Автоматично коригиране на осветеността на таблото - незнам колегата, къде е виждал подобно нещо, но на Субару едва ли. Думата автоматично, според мен тук включва плавно, в зависимост от околната осветеност, а това значи на съвсем друг принцип. Ако е само денем нощем, то за целта добре се справя димера при включване на фаровете, който има достатъчно настройки.
6. DRL модула за България, трябва да включва къси /а не дълги/ светлини и той по принцип не трябва да пали габарити т.е той не влияе на подсветката на таблото. В това е и целия смисъл - къде е логиката на ослепяващо слънце и 40 градуса жега в добавка на ми свети подсветката на бутоните и запалката...и това постоянно, всеки ден.
7. Камера за задно виждане се слага на всяка кола с фабричен дисплей, като за целта обаче трябва интерфейсен модул за нея. При Б13 това става със замяна на навигационния модул в жабката или под седалката с друг такъв, който освен камера дава и съвсем други предимства - какъвто искаш навигационен софтуер, видео вход, мултимедиа, андроид и т.н. Все някъде човек трябва да спре, защото след това пък резолюцията на фабричния дисплей ще ти дойде малка, ако смениш дисплея пък ще загубиш компютърните функции - температура, разход, дневници, календар и т.н.
8. Функцията за халогените, която между нас казано, май се нарича "Corner lights". Спорен въпрос...Незнам, къде и какво е чел колегата за лентов кабел, но това така не става...Смисъла на тази екстра се заключава в това, да ти се освети тъмна зона встрани, в която възнамеряваш да навлезеш: тротоар, банкет, синор, канавка и т.н.
Няколко са условията, при които е изпълнено фабрично:
-ъгъл на завиване на колелата /идва от рейката, а не от кабела/;
-скорост на движение /трябва да е под 20 км в час/;
-включен мигач /ляв или десен/, което да подскаже на системата, че все пак се готвиш да завиваш, защото халогена трябва да светне доста преди да завъртиш волана...;
-копче за включване и изключване на опцията.
Това на теория...На практика обаче, както често се случва, нещата не са така розови. Предполагам всеки е забелязвал някоя от по-новите Шкоди, как посред бял слънчев ден на светофар й свети халогена според включения мигач...което е пълна глупост.
При мен я осъществих след дълго мислене по най-простия и функционален начин. Условията сведох до две:
Бутон за включване и изключване на опцията и команда от мигача, да светне съответния халоген. Тъй човек винаги предварително и съзнателно навлиза в терен, където ще му е необходима тази опция: поле, черен път, село, квартал без улично осветление и т.н. Включваш и караш.
Повярвайте ми, всичко друго е излишно. Колкото и да се напъваш, не може да я автоматизираш повече, без да изпаднеш в посочения по-горе абсурд...
Ако вкараш датчик за осветеност, той ще се лъже от уличното осветление в града - ту ще работи, ту не. Има да озадачаваш гражданите и органа, защо ти свети десния халоген, като чакаш на сфетофар на пъпа на София или Варна надвечер и т.н.

Малко дълго стана, но да кажа и как съм се обзавел аз на Аутбек 2006:
- DRL - 50% къси, с всички прилежащи опции - изключване при нужда, при ръчна, при основни габарит и фарове;
- "Corner Lights" - описано подробно по-горе;
- Лазер за мъгла - проектира пелена отзад и се вижда от километър;
- GPS модул - навигация, мултимедия, камера за задно виждане, SSD диск и т.н. на фабричния дисплей;
- GROM с блутут - разширен с модул за 4 бр. флашки по 6 папки всяка;
- 2.4 инча OBD компютър на мястото на копчето на SiDrive /при по новите модели/;

Цялата тази простотия се управлява от 15х15 платка с микрочип и панелче с бутони върху първата поставка за чаша в подлакътника и 20х4 редов дисплей, монтиран на панел на мястото на пепелника, който освен състоянието на опциите вкл. изкл. и т.н. показва температурата в салона, време на пътуването, активно USB или мултимедия.

P.S. Със съжаление трябва да отбележа, че въпреки че всичко изброено по-горе работи като часовник, за мое голямо учудване, нищо от това не ме спаси от наскоро появилото се тракане в полуоските, но това е съвсем друга тема...
 12

Пет Авг 11, 2017 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Супер, точно такъв отговор чаках, и някой който си е поиграл с тези неща :)

И пак подред:

1. Автоматичното заключване - не разбрах как става, но това че ще се заключат и отключат още по веднъж вратите изобщо не ме притеснява. Повече ме плашат набезите на събратята и безопасността ми, така че искам да разбера как мога да го направя.
2. Автоматично коригиране на силата на звука - прав си че няма как да се ориентира само за всичко, но пък ако прозорците ми са вдигнати основното което влияе на нивото на шума остава скоростта. Ползвал съм тази екстра и не ми е фатална но ми харесваше. Ако е трудна за изпълнение няма да си чупя главата.
3. Автоматични чистачки - ползвал съм на различни модели фолксваген и ауди и много ги обичам. Не съм имал проблеми. Афтърмаркет подозирам че може да са по-зле.
4. Автоматично затваряне на стъклата и шибедаха - супер че има и Български! Може ли сайт или контакт? За шибедаха знам че е по-специфично но пък ако може - защо не :)
5. Автоматично коригиране на осветеността на таблото - не е идеята да е плавно, а например като се мине от гараж или сянка на слънчево място да продължават да се виждат приборите, или пък обратното - като вляза в тунел или подземен паркинг да не ми вади навигацията очите. В момента поради липсата на дневни светлини карам на къси. Всяка сутрин въртя врътката за осветеност на таблото на макс - за да я виждам през деня когато е слънчево. Вечер обратно - намалям поне до средата или до минимум, за да не ми вади очите. Това го правя абсолютно всеки ден поне по два пъти. Ако имах дневни светлини сигурно щеше да е по-добре. Най-много ме побърква това че вечер като угася колата ако съм в режим навигация например дисплея с картата светва на максимум и ми изважда очите. Без значение че съм намалил с врътката осветеността и съм карал на фарове до момента. Не знам дали това може да се промени някак но е много неприятно.
6. за DRL модула си прав че не трябва да влияе на габарити и подсветки (което в момента при мен свети по цял ден като карам на къси), но съм чел и експериментирал много и съм убеден че искам да ползвам дълги светлини с плавно запалване и намалена мощност. Дори вечер като са на 30-40% не вадят очи, но пък през деня се виждат достатъчно добре и със сигурност не пречат. Освен това ще си разтоваря малко ксенона, който и без това е основното нещо което свети. Имам модул който поддържа тези функции и само трябва да намеря къде и кой да го монтира понеже не съм достатъчно запознат с инсталацията и не ми се експериментира.
7. Камера за задно виждане - искам да разбера дали и какво ми е нужно да добавя за да свържа камера. Нямам парктроник а не ми се дупчат брони и да слагам пищялки, това си мисля че ще е по-лесно и ценно. Къде мога да разгледам такива навигационни модули (моят е в жабката) и какво да търся като цяло? Фабричния дисплей засега не мисля да го пипам.
8. Функцията за халогените, според теб има ли приложение и реално дава ли ти повече видимост при завой? На мен ми звучи достатъчно да има вариант да се спира, и да се пали при по-голям ъгъл на завой. Без връзка с мигачи и скорост.. това е излишно усложняване. Като карам по черни пътища ще е странно да давам мигачи по поляните а е ценно да се вижда :) Ако не са запалени фаровете - също да не работи. Това ми се струва най-удачно, но все пак ми е интересно дали намираш смисъл в тази светлина и дали помага?

Интересно ми е също да видя и този GPS модул който имаш, с камерата за задно виждане, SSD и т.н.
Също и OBD компютъра и за какво може да се ползва.

Съжалявам и да чуя за тракането в полуоските, но пък ако нямаш нищо против мога да дойда да разгледам какво си направил, да черпя по бира, пък може да ти поолекне поне за момент :)))

И отново - Благодаря за изчерпателния и интересен отговор!

Съб Авг 12, 2017 12:16 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Сещам се за още една глезотия свързана с безопасността, а именно при рязко спиране да ти се включват да мигат мигачите. Това е много полезно асобенно ако се движеш на магистрала за да не те отдарат отзаде[RELIEVED FACE]. Не че немога да си ги включвам ръчно [emoji4] Също не ми ясно относно от каква скорост би било коректно да се включва?

Съб Авг 12, 2017 3:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1. Автоматичното заключване...
За тази опция, /както за и всички останали, които са зависими от скорост/ се взема сигнал от скоростомера на бордовия компютър. Той дава импулси с ниска честота, които отговарят на съответните км/ч. Този сигнал се подава на входа на микропроцесор, които брои импулсите и при достигане на предварително програмирано число задейства реле или релета, които правят рязни неща - от отключване и заключване, до палене на левия фар и десния габарит едновременно, ако така си го искаш.
Това е общия принцип за всичко.
Колкото до износването, не е по още веднъж, а броя на щраканията се умножава многократно, в зависимост от използването на автомобила. Нормално е само при качване и слизане, а с тази опция - на всяко палене...

2. Не е трудно, а практически невъзможно да се добави към система, за която не е фабрично предвидено...

3. Автоматични чистачки - въпрос на предпочитание. Решението е с афтърмаркет модул.

4. Вдигане на стъклата - Например http://bsm-bg.com/index.php/bg/flashtube-6

5. Моя неточност е, че употребих термина плавно. Имах предвид безстепенно, в зависимост от външната осветеност. Теоретично може да се направи да включва и изключва димера по сигнал от датчик за светлина, но на практика възникват куп усложнения с времето на реакция. Напр. докато влезеш в сянката, вече си излязъл - ще станеш като дискотека или като автоматичните фарове на Опел...На тези неща се слага закъснение, за да се увери системата, че не случаен отблясък и т.н. както при палене, така и при гасене. Много сложно става и няма кой да си играе...Решението е само DRL, който не пали габарити.

7. За GPS модула...
Моят е още на Windows Mobile, но ми върши работа. Както споменах, за андроид резолюцията на оем дисплея е прекалено малка и си губи смисъла. Основното му предназначение е, че той дава видео входове, в които можеш да включиш всичко - от камера до телефон или VHS, ако ти харесва...
Специално за твоя модел 2007 не съм търсил, но например можеш да направиш запитване тук. Момчетата са услужливи и разбират нещата. До ден днешен ползвам модул от тях и съм безкрайно доволен. Първоначално го бях сложил на Лексус, после го прехвърлих на Аутбека.
Разбира се, годините минават и нещата се менят...
https://car-solutions.com/en/gps-naviga ... tion-boxes

8. За страничните светлини...
Аз за пръв път видях тази опция на Рейндж Ровър, докато движехме в неосветена квартална улица. Тротоара вдясно и встрани буквално се освети и като бял човек, гледаш къде се катериш да паркираш...
Зависимостта от мигача няма как да я избегнеш, защото само мигача казва на системата, кой халоген да светне. Иначе просто си включи халогените и си в играта.
Дали е полезна или не, мисля че е въпрос на предпочитание. Опцията, разбира се, затова се нарича опция, защото може и без нея.

Ето ти и линк за OBD компютъра. Повече може да прочетеш в темата "Как да следя температурата на двигателя в реално време" в този форум.

https://www.aliexpress.com/item/Auto-Mu ... 0.0.AFZkcd
 14

Съб Авг 12, 2017 7:54 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
"....Зависимостта от мигача няма как да я избегнеш, защото само мигача казва на системата, кой халоген да светне. Иначе просто си включи халогените и си в играта. ..."

и после обяснявай на полицая защо ти светят постоянно халогените.[emoji51] За това има смисъл да се изгасят след завиване. Виждал съм при VW да се включват да светят и без мигачи при маневриране!

Съб Авг 12, 2017 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Откъде знае, че маневрираш, а не караш например бавно...?
В сервизното им описание на VAG-групата пише, че системата се включва при включен мигач, освен другите условия - скорост и волан.
Писах вече, възникват много недомислици, но с тази опция няма как, освен ако не се направи да хвърля боб или изкуствен интелект...

Съб Авг 12, 2017 4:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 424
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз пък искам от багажника ми да излиза ракетна установка, за да респектирам дебилите, които не спазват елементарни правила по пътя ROFL

По самата тема, искам по-удобни седалки, въпреки многото възможности за корекции на седалките, не са ми много удобни. :shock:

Съб Авг 12, 2017 6:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
За мен няма значение дали е бавно или бързо.

Щом завиеш повече от някакъв ъгъл/оборот на волана - явно колата ще се движи натам, а щом нямаш завиващи фарове - хубаво е нещо да светне.

Най-вероятно трябва да се експериметира с точния градус на завиване но за мен това че си включил фарове и си завил волана е достатъчно за лампата да светне.

Нед Авг 13, 2017 10:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ами колегите са прави за янйкой от нещата а и ДРЛ с хаголенга и мигача да завива е напълно достатъчен

иначе по въпроса за тия екстри

https://www.facebook.com/divotiqdoshiq/ ... 632197089/

какво ще кажете

Нед Авг 13, 2017 12:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
dimitrov2000 написа:
Откъде знае, че маневрираш, а не караш например бавно...?
В сервизното им описание на VAG-групата пише, че системата се включва при включен мигач, освен другите условия - скорост и волан.
Писах вече, възникват много недомислици, но с тази опция няма как, освен ако не се направи да хвърля боб или изкуствен интелект...

Cornering Lights via Front Fog Lights active 
Може и без мигачи при VW !
https://youtu.be/Qk7Skv2dGlQ

С мигачи може да стане така
https://www.olx.bg/i2/ad/modul-svetlini ... 5DRpV.html

Пон Авг 14, 2017 12:55 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Съгласих се, но това не отменя условността. Както си прочел, при включена опция работят до 15 км и се вижда, че не отчитат ъгъл на завиване, а от центъра надясно - десен, от центъра наляво - ляв т.е. практически на пътя има да си намигаш наляво и надясно до припадък, докато си търсиш на права улица, къде да паркираш например...
Както вероятно си прочел, измислено е от Кадилак през 1962 г. с мигач и допълнителни светлини /не халогени/ и се е прилагало масово допреди 15-тина години.

За да не влизаме в дребни подробности, както писах вече, опцията е въпрос на предпочитание. За мен лично, да си прибавиш глезотии към колата е хоби.
Кефа е в създаването, а не в ползването на нещо.
Друг е въпроса, че тази конкретно опция, я слагам от години на всичките си коли и нито веднъж не съм я ползвал в практиката, но какво значение има?
Ако не ти трябва, забравяш за нея, ако ти потрябва случайно, дори едно на хиляда, я имаш...

Пон Авг 14, 2017 10:19 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема