Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  >
 Dacia Duster нов - Forester не_чак_толкова_нов ? 
Автор Съобщение

Постове: 161
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
Кофти...
За мен най големия минус на дъстера е липса на автоматик а и да имаше май не бих рискувал но ръчните скорости са приемливи когато се гони икономия на пари.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Съб Авг 12, 2017 10:08 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 82
Автомобил: 03XTMT
Рейтинг: 62
Субару ФеноменСубару Феномен
lelemale13 написа:
За мен най големия минус на дъстера е липса на автоматик а и да имаше май не бих рискувал но ръчните скорости са приемливи когато се гони икономия на пари.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

1.5l + CVT

kronos написа:
Иначе не всеки ми харесва мненията, дори модератора редовно ми трие мнения, защото понякога не одобрявам политиката на Субару и най-вече застоя им откъм мощност и оборудване. Явно от Плеядите не смятат за необходимо да повишават мощността на турбомоторите вече 15 години. Докато от Нисан вече имат по 400 к.с. в Инфинити.

За това тегло на купето 300 кончета са достатъчни, за начало. Все пак мисля че целевите групи на двата автомобила са различни. Не съм виждал Q50 в някое спортно събитие освен като награда за победителя (например в тениса).

По темата обаче, за costeffective начин за придвижване Дъстера става, за всичко останало обаче има Форестър ;)

kronos написа:
Важно е да сме живи и здрави, а коли се купуват и не трябва толкова да им робуваме

:beer:

Съб Авг 12, 2017 12:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Цитат:
Иначе не всеки ми харесва мненията, дори модератора редовно ми трие мнения, защото понякога не одобрявам политиката на Субару и най-вече застоя им откъм мощност и оборудване. Явно от Плеядите не смятат за необходимо да повишават мощността на турбомоторите вече 15 години. Докато от Нисан вече имат по 400 к.с. в Инфинити.

Колега, мисля, че в този форум мнението на всеки се зачита, дори и да използва по-пиперлив език. Горните ни мнения бяха изтрити защото не са по темата и обръщат посоката на дискусията. Има няколко теми, в които човек спокойно може да си "плюе" по Субару и по недомислиците на FHI, които са не една и две. Всяка критика е градивна и ако мислиш, че някой ще трие мнения от фенщина грешиш. Смятам, че в този форум сме далеч по-самокритични отколкото в немските групи.

За да успокоим малко страстите - има доста мощни автомобили на пазара и Субару вече е в дъното по мощност - това е факт. Обаче това, което предлага Субару за цената си е доста конвертируемо. Sti може да е още 305 кс в автосалона, но колко от колите в движение са толкова - 9 от 10 Sti-ки са по 380+ кс и то за нищожни пари.
Ето и Рено се учи бързо - пуска Дъстър със CVT. И пак е с нищожна мощност, и пак ще обслужва целеви пазар - само че в едно светло бъдеще без дизел. Ще чакам отзиви от хората, които карат Дачия. А аз ще приготвя пак въжето за съседа със Сандеро Степуей, който всяка година прави грешката да я изкарва от гаража, щото била висока ROFL.

Айде наздраве и без лоши чувства :beer:

Съб Авг 12, 2017 5:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 399
Автомобил: subaru forester s-turbo
Телефон: 0888959253
Рейтинг: 220
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Абе какво ги коментирате тези " паркетници " Дъстер - ите . Зимата при 40-45 см. сняг от един съсед не мога да си вляза в улицата . Не стига че цяла зима дърпам Ниви и Витари , ами и него трябваше да вадя . :subaru_rulz:

Съб Авг 12, 2017 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
marian_de написа:
Абе какво ги коментирате тези " паркетници " Дъстер - ите . Зимата при 40-45 см. сняг от един съсед не мога да си вляза в улицата . Не стига че цяла зима дърпам Ниви и Витари , ами и него трябваше да вадя . :subaru_rulz:

Направи един клип следващият път,че ми е много интересно
как се случва това при 40 см сняг.

Съб Авг 12, 2017 7:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 158
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Може и да е фенщина, но да сложиш думите дачия и проходимост в едно изречение - идва ми в повече, поне на мен.
Дачия поне за момента е и ще си остане "служебна кола". Това е. Говорите за обезценяване в проценти - ок, обаче стар форестър се продава, дачия втора ръка кой купува?
Поне разбрах, че има фенове на Дачия. Отдавна се чудех има ли!
И последно - покупката на кола поне за нас е доза емоция и тръпка, познайте къде липсва всякаква.

Sent from my iPhone using Tapatalk

https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/

Съб Авг 12, 2017 10:32 pm
Върнете се в началото
Профил

dimitrov 1969 написа:
marian_de написа:

Кое ти е интересно ? Как ги вадя от преспите или как пробивам път преди да тръгнат снегорините ? И Спринтер бордови с 5.20 каросерия издърпах 300 м. че беше залепнал на място нещо . Карайте ги тези Субита бе пичове

Нед Авг 13, 2017 8:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 21
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Мариански, аз тези неща ги правех с пасат Б 5.5...
Ти поне си наясно за какво говоря, знаеш ми колите... нека да не сме чак такива фанатици....

Да, katlak... има фенове на Дачия, не е зле да се запиташ "защо"...
децата примерно, го правят непрекъснато...
и понеже ти е непонятно обвързването на Дачия и "проходимост", пробвай се с Дъстъра на комшията, брадтчеда, баджанака.... който намериш...
Доволен ще останеш....

Пичове, дайте да говорим от опит, а не от фенщина... евентуално... ако може... веднъж поне... става ли?
Като болен Субарист ви питам....

Нед Авг 13, 2017 11:22 pm
Върнете се в началото
Профил

jiovanni написа:
Мариански, аз тези неща ги правех с пасат Б 5.5...
Ти поне си наясно за какво говоря, знаеш ми колите... нека да не сме чак такива фанатици....

Да, katlak... има фенове на Дачия, не е зле да се запиташ "защо"...
децата примерно, го правят непрекъснато...
и понеже ти е непонятно обвързването на Дачия и "проходимост", пробвай се с Дъстъра на комшията, брадтчеда, баджанака.... който намериш...
Доволен ще останеш....

Пичове, дайте да говорим от опит, а не от фенщина... евентуално... ако може... веднъж поне... става ли?
Като болен Субарист ви питам....

ROFL Лелее Ванка , верно че ти си от двете страни на спора . Само че аз не съм болен фен , даже все още още смятам че колата ми е уникално грозна :D . Не я жаля и взимам всичко от нея , особено зимата . А по язовирите през такива калове минавам , че ако не мина с повечко газ през дупките ще ме вадят с булдозер . Ама не я пазя от клончета или дупки и тя върви като змия в калта . Абе верно , аз що не съм виждал рибари с Дъстер -и ? :cool: .

Пон Авг 14, 2017 6:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1075
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
dimitrov 1969 написа:
marian_de написа:

И на мен ми е интересно да видя клипче, защото аз пък миналата зима с Duster-a при около 50 см. пресен сняг бях единственият, който се качи по улицата, за разлика от RAV4 и Terios, които закъсаха, но не ми се иска да го избиваме тук на офроуд тема. Вероятно колегата е теглил някой Duster, който не е 4x4 версия.

Пон Авг 14, 2017 8:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колеги - по повод последните коментари по-горе:
Duster-ът е с конкретна насоченост - да върши определена работа с ниски експлоатационни разходи. Кой въобще говори за тръпки, маниащини и т.н.?
Отново напомням на всички "плюещи" колеги - да прочетат заглавието на темата. Хората, които се интересуват, и имат нужда да прочетат тази тема, ще търсят практични за тях съвети, за да вземат правилното за тях си решение кой автомобил ще им върши по-добра работа според нуждите им.
Какъв е смисълът да задръстваме тази тема с STI-та, 400 к.с. мощности и т.н.? Да не говорим пък за други коли - откъде се намесиха и Sandero, Infinity и др.?
Нека правим резонни според темата коментари и нека колеги, които нямат пряко наблюдение над едно нещо - да не го коментират "експертно".
Достатъчно трудно е да се прави дори опит за такъв род сравнение, тъй като Duster и Forester нямат аналогични за сравнение версии(Няма Forester дизел с бавни скорости, а съответно няма и Duster с оборудване и комфорт като Forester). Сравняваме ябълки с круши и плюем по ябълките, че не са круши. В случая и ябълката си е хубава като за ябълка, и крушата си е хубава като за круша.
Благодаря на колегите kronos и jiovanni за аналитичните коментари и мнения по темата, които очевидно се обосновават на наблюдения и върху двата автомобила.
 45

Пон Авг 14, 2017 9:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Един автомобил реално е съвкупност от качества, съответно ако ще сравнявате прасе с кокошка и ще се правите на репортери от Автобилд, то поне някой да се сети да изреди плюсове и минуси в паралел за всеки автомобил, за да има поне някакъв смисъл - цена, проходимост, комфорт, интериор, оборудване, разход, цена на обслужване, овехтяване, данък, каско, номер на сутиен и т.н.

Вто Авг 15, 2017 12:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

srg написа:
Един автомобил реално е съвкупност от качества, съответно ако ще сравнявате прасе с кокошка и ще се правите на репортери от Автобилд, то поне някой да се сети да изреди плюсове и минуси в паралел за всеки автомобил, за да има поне някакъв смисъл - цена, проходимост, комфорт, интериор, оборудване, разход, цена на обслужване, овехтяване, данък, каско, номер на сутиен и т.н.

По принцип си прав колега, макар че и да го систематизираме в табличен вид, едва ли има какво повече да се каже от изписаното по-горе, което да не е повлияно от емоционална гледна точка или фенщина. Сам виждаш - темата е за нов Duster или Forester за същите пари, което към днешна дата е около 34 000 лв., т.е. за Forester това е около 2013-2014 г. на производство.
Въпреки това масовите коментари, видеа и т.н.(за Forester специално) масово са за по-стари автомобили или въобще несравними(сравнява се усещането от 2,5 XT на Forester, с това от Duster), и въобще цялостно - не по темата.
Нямам нищо против да седна и да го направя, но съм убеден, че пак ще се плюе и спори по всеки ред от ексела.
С коя версия на Forester да сравняваме? Ако изберем дизела, който според мен е най-близък, ще има хора, които ще спорят - "Ама защо не бензин с бавни скорости, който да е с монтирана газова уредба, и пак разходът като пари за гориво ще е сходен?", тъй като колегите, които караме Subaru Diesel Boxer сме малко в този форум. Това съответно ще отклони темата към За и Против газовите уредби и т.н.

Вто Авг 15, 2017 9:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Цитат:
ROFL Лелее Ванка , верно че ти си от двете страни на спора . Само че аз не съм болен фен , даже все още още смятам че колата ми е уникално грозна :D . Не я жаля и взимам всичко от нея , особено зимата . А по язовирите през такива калове минавам , че ако не мина с повечко газ през дупките ще ме вадят с булдозер . Ама не я пазя от клончета или дупки и тя върви като змия в калта . Абе верно , аз що не съм виждал рибари с Дъстер -и ? :cool: .

Ами колега - не виждаш още Duster-и по язовирите, защото е сравнително нов автомобил, и тук съответно се връщаме на коментара за прежалимостта. Какъв ти е Forester-a? Предполагам 1-ва генерация, щом твърдиш, че е грозен. Съответна колко му е пазарната цена?
Ако си търсиш рибарска кола, дето да я блъскаш по коловози и клонаци, да - стар Forester за около 4-5 000 лв. е чудесен избор, но тук темата е за нов Duster или Forester на същата цена, т.е. около 32-34 000 лв.
Моят(2010-та) към момента ми легна на 15 000 лв., за да го стегна в отлично състояние. Знаеш ли колко струва едно странично огледало 2-ра употреба? 400 лв. Блъскането на по-нов автомобил по гори, язовири и паланки не е по-джоба на повечето от нас тук в този форум. По планината не виждам офроудъри с нови джипове, а само стари Land Cruiser, G-class, Vitara, Patrol и др. Та защо не се запиташ - що не си виждал? Аз да ти кажа не се запитвам, защото отговорът е ясен :)

Вто Авг 15, 2017 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постарах се максимално кратко, в табличен вид и с коментари, да систематизирам мненията по темата.
Не съм слагал детайлни технически спецификации, както и графа - емоция или удоволствие.
За първи път прикачвам екселски файл, та дано да се е получило.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Таблично сравнение по темата
New Duster vs old Forester.xls [213 KiB]
32 пъти
Вто Авг 15, 2017 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 283
Рейтинг: 75
Субару ФеноменСубару Феномен
nikentce написа:
Постарах се максимално кратко, в табличен вид и с коментари, да систематизирам мненията по темата.
Не съм слагал детайлни технически спецификации, както и графа - емоция или удоволствие.
За първи път прикачвам екселски файл, та дано да се е получило.

Като гледам в форума на Dacia, разхода е по-към 6.6 дизел и там.

А и субаруту може да падне на 5.0. Тествано е.

За мен са по-скоро равностойни в тази спецификация.

Вто Авг 15, 2017 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Цитат:
Като гледам в форума на Dacia, разхода е по-към 6.6 дизел и там.

А и субаруту може да падне на 5.0. Тествано е.

За мен са по-скоро равностойни в тази спецификация.

Тук може много да се говори и все е относително. В момента при мен, при един и същ стил на каране и на идентичен маршрут, Forester ми дава 6,7-6,8, а Duster 6,3-6,5. Duster-ът ми е Euro5b мотора, а новият Еuro6, който е същият мотор като архитектура, но със Start-Stop, го дават близо 1 л. надолу. В Dacia форума повечето колеги сме с Euro5 и Euro5b моторите, затова там преобладава този разход.
В таблицата съм заложил фабрични стойности + близо литър отгоре, което на практика е реално и за двете коли.
Пробвах на моя Форко да му "галя" газта, но под 6 не можах да го сваля. Може би на Forester IV да може, но все пак не коментираме минимално постиган разход, а среден, и то реален, а не фабричен. На магистрала например с над 130 км/ч., Duster почва да харчи 7-7,5/ 100, докато Forester-a пада на 6,2-6,3/100.
Но като цяло съм съгласен, средно може да се постигне разлика от под 1 л./100, което да кажем, че е приблизително равностойно.

Вто Авг 15, 2017 2:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
nikentce написа:
srg написа:

По принцип си прав колега, макар че и да го систематизираме в табличен вид, едва ли има какво повече да се каже от изписаното по-горе, което да не е повлияно от емоционална гледна точка или фенщина. Сам виждаш - темата е за нов Duster или Forester за същите пари, което към днешна дата е около 34 000 лв., т.е. за Forester това е около 2013-2014 г. на производство.
Въпреки това масовите коментари, видеа и т.н.(за Forester специално) масово са за по-стари автомобили или въобще несравними(сравнява се усещането от 2,5 XT на Forester, с това от Duster), и въобще цялостно - не по темата.
Нямам нищо против да седна и да го направя, но съм убеден, че пак ще се плюе и спори по всеки ред от ексела.
С коя версия на Forester да сравняваме? Ако изберем дизела, който според мен е най-близък, ще има хора, които ще спорят - "Ама защо не бензин с бавни скорости, който да е с монтирана газова уредба, и пак разходът като пари за гориво ще е сходен?", тъй като колегите, които караме Subaru Diesel Boxer сме малко в този форум. Това съответно ще отклони темата към За и Против газовите уредби и т.н.

Още веднъж изказвам адмирации към труда ти да сравниш двата автомобила. Обаче се опитваш да сравниш най-лошия вариант на Форко с най-наточения Дъстър.
Все пак темата не е сравнение между нов Дъстър и стар Форестър, които да са само дизели или да са само при най-високо ниво оборудване на Дъстър или Форестър да е само ръчка.
Може сравнението да е между круши и ябълки, но и двата автомобила се купува с ПАРИ. Не разбирам защо да не може да се сравни усещането от 2,5 ХТ с това на Дъстър, след като говорим за едни и същи пари?
Както вече писах, аз си купувам кола за лична употреба и карам между 8-10 000 км, предимно в София. За това за мен вариант за нов SUV без ксенон и под 200 к.с. изобщо не ме устройва. Не, че съм състезател, но около мен е пълно с такива и за това искам да знам, че имам достатъчна мощ, за да изпреваря някой комплексар, който е решил, че няма да ме пусне.
Още повече, че ти гледаш единствено и само кой колко гори и кой е по-евтин за поддръжка. Това са изисквания за служебен автомобил.

Вто Авг 15, 2017 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил

nikentce написа:
Цитат:

Ами колега - не виждаш още Duster-и по язовирите, защото е сравнително нов автомобил, и тук съответно се връщаме на коментара за прежалимостта. Какъв ти е Forester-a? Предполагам 1-ва генерация, щом твърдиш, че е грозен. Съответна колко му е пазарната цена?
Ако си търсиш рибарска кола, дето да я блъскаш по коловози и клонаци, да - стар Forester за около 4-5 000 лв. е чудесен избор, но тук темата е за нов Duster или Forester на същата цена, т.е. около 32-34 000 лв.
Моят(2010-та) към момента ми легна на 15 000 лв., за да го стегна в отлично състояние. Знаеш ли колко струва едно странично огледало 2-ра употреба? 400 лв. Блъскането на по-нов автомобил по гори, язовири и паланки не е по-джоба на повечето от нас тук в този форум. По планината не виждам офроудъри с нови джипове, а само стари Land Cruiser, G-class, Vitara, Patrol и др. Та защо не се запиташ - що не си виждал? Аз да ти кажа не се запитвам, защото отговорът е ясен :)

Последен мой пост в тази тема .
Колата ми е 1-ва генерация и е по грозна от 2-ра и по-красива от 3-та ( лично мнение ) . Не съм търсил рибарска , а универсална кола . По-точно тя ме намери ( благодарности на Краси ) . Предпочитам извън пътя да бъда първа кола с висящо отзад въже , а на пътя останалите шофьори да виждат само задния ми номер :) . Не съм си помислил дори че 4-5 год. Форестър ще влиза в гората , но Дъстър защо не ? Мисля че един средно подготвен джип за офроуд струва колкото два Дъстъра , но това е друга тема . Според мен само които кара дизелово Субару може да хареса Дъстър , защото дизел = икономия . Огледалото на 3-та генерация е 400 кинта , а моят разход 18/100 та дали ми излиза евтино :-? . И накрая само да кажа че за 4-5 хилки мога да дам само на някой да се снима с "грозника " и два бипа на клаксона бонус . Айде живи и здрави и не ставайте слуги на колите си , те са просто начин за придвижване .

Вто Авг 15, 2017 7:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Колеги тук пред компютъра трудно ще се реши спора .В София разбрах , че имало полигон на Хюндай , дайте си среща там в първия дъждовен ден и действайте .Вярно , че Ла Каруца Дранкальос има по евтина подръжка от Форко , но след 5 години цената и ще стигне 1ва генерация на Форко . Всички знаем , че Дачия е компромисен вариант на СУВ ,но цената като нов и ддс назад я правят доста търсена . Личното ми отношение по въпроса в темата е , че бих взел Форестър :good: на 5год. за 32хил. вместо нова Дачия :facepalm: Дъстър.

Вто Авг 15, 2017 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  >