|
Страница 2 от 2
|
стр < 1, 2 |
Boost на Форестър sf5 тurbo s ?
| Автор |
Съобщение |
|
vizor
|

Значи съм оцелил все пак какво се случва рано или късно. Ще ти го кажа така.. колкото повече вдигаш бууста, толкова по-неконтролируемо сам ще се вдига. Колкото по-високо е ЕГТ-то толкова повече ще вдига бууста, а колкото повече го вдига, толкова по-високо ще е егт-то  Схващаш ли идеята? Рано или късно - това е резултата. Високата температура на газовете им увеличава скоростта. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-бързо и по-високо вдига налягането. Надявам се разбираш, че отново е неизбежно. Не мисля, че с толкова голяма турбина трябва да се кара с външен бууст контролер. Това е първото. Защото проблема е с грамажите отрано. Там тайминга е доста нисък. И тн, и тн... В крайна сметка - ще се получи отново пак. В първия момент, в който вдигне ЕГТ-то, ако си ребилднал добре двигателя, ще се строши буталото преди да го стопи. Просто преди това ти е бил износен доста мотора, което е направило гап-а на сегментите по-голям и е държал на толкова висока температура, че се е стигнало до дупката в буталото. Сега ще е различно. Проблема е, че дори да се опитва да гони смесите, които са му зададени, и по-големите дюзи, които не са описани в елекетрониката като хората, коеот по принцип трябва да направи колата ти твърде богата и да намали ЕГТ-то, пак не помага в определен момент. Резултат - по-добре дай 250-300 евра на някой руснак или французин (там ти правят твоята като стендалоун, но отново с рефлаш без live view - после отиваш при Калин (zk.)) за да ти калиброва електрониката ПОНЕ до някъде, за да не умре отново. На кратко и на последните няколко капки от ракията на delf - толкова мога да обяснявам...  Всяко сбъркано нещо - delf е виновен!
|
|
|
|
| Чет Апр 11, 2019 8:15 pm |
|
|
|
zk.
|
Тази кола ако беше със стоковите инжектори и турбо може да се настрои безопасно за има-няма 20 лева в материали (за високооктанов бензин, за 95 и газ не е ясно) до фабричния fuel-cut който е на 0.8. Всичко над това трябва да се проверява дали е безопасно. Често пъти не е, но чупенето не винаги е моментално и хората се подвеждат. Не знам варианта с по-нов компютър (Денсо) с инсталация колко е изпълним, може да трябва да се сменят един куп сензори и съпътстващи чаркове. Друг вариант е eculabs.com. Ако не ти се влиза във филми, върни си стоковите инжектори и турбо и си я карай до 0.8, много вероятно е да стане по-приятна за каране, а може би и малко по-бърза. 
|
|
|
|
| Чет Апр 11, 2019 10:29 pm |
|
|
|
vizor
|
+1  П.с. това с инсталацията е правено, но си е играчка. Имам приятел, който се занимава с това, но eculabs излиза по-евтино. Иначе може да ти го подкара и с електроника на сти 2010 ако искаш, стига да имаш пари за това. Като цяло в момента колата не е изобщо надеждна и може отново да се пръсне във всеки един момент 
|
|
|
|
| Чет Апр 11, 2019 10:46 pm |
|
|
|
Staikov
Автомобил: Forester sf5 turbo s
Телефон: 0878272675
Рейтинг: 0
|
|
Проблема е че нямам нито сток инжекторите , нито сток турбина , ще я оставя така за момента, като е с рестриктор на 1.2мм надува до 0.4бара. За нуждите за които я ползвам ще изкара така.
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 8:00 am |
|
|
|
vizor
|
Налягането в случая няма много голямо значение, защото една турбина изкарва един въздух на 0.4 бара, а друга друг. Теб те интересува грамажа, по който се формират картите. Но мисля, че на 0.4 няма да има голяма драма. Даже мисля, че по-скоро 0.5 ти е налягането, на което няма да имаш проблеми, но тогава ще ти дойде доста богата сместа за високия ign timing, защото той доста ще се вдигне като свалиш грамажите от налягането, и сместа ще е толкова богата, че може да ти проимва малко цилиндрите 
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 12:48 pm |
|
|
|
Staikov
Автомобил: Forester sf5 turbo s
Телефон: 0878272675
Рейтинг: 0
|
|
Аз основно карам градско и горско затова че не мисля че ще е проблем , рядко пъти и давам газ над повече от 4 Хил. Оборота , а и след посещението ми днес в данъчно ще трябва да продавам поне 1 кола и май първо ще е субаруто
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 1:38 pm |
|
|
|
askeless
|

Аз не разбирам от писане, таблици за гориво и запалване, егт и техните взаимоотношения, но ще пиша и аз по темата. Турбината и дюзите са хубави, жалко ще е да се даунгрейдва към сток 440 и тд04. Аз бих действал с монтаж на разпределителни валове от врх класик или Ню ейдж и монтаж на еку от врх класик, рейтнато 218кс (да не говорим че има такива еку ppp 240 или jdm 280). Ако е такова с иммо се прехвърля чипа от твоето еку, jdm така или иначе нямат. Тези екута са сток надув 0,8бара до 1,05 за jdm, при фуел кът на 1,20бара. За допълнителна корекция може да се ползва пиги бек на дебитомер, примерно apexi safc. За обратна връзка си трябва широколентова сонда с контролер и индикатор. Така би могло да караш сравнително сейфти на 0,8-1бар, което с тази турбина биха били 240-280кс според бууста. Цена на всичко и настройката би била около 1200лв, макар че настройката е по метода проба-грешка. Има и имаше хора от форума, каращи така сериозни коли на сериозни мощности. Екулабс също е вариант, но и там трябва външна ламбда с контролер, освен това и писане на екуто - някъде може би 1500-1600лв Има вариант и за еку мега, но и там с окабеляване, ламбда с контролер и писане си отиваш 1400-1500лв Общо взето стендалоун екутата с вграден мап контролер си идват на парите или айде малко повече от тези без, като им купиш сонда и контролер. Вариантът за еку от следващите поколения минават през драматични ситуации покрай инсталацията и пак трябва писане, но да речем ще е като първия като цена. Стига да намериш кой да го направи.
Да сменяш в сегашната ситуация само актуатор и да сложиш на 0,8 или 1бар пружина не виждам смисъл с фюел къта на 0,8 за фори. Много бързо ще ги стигаш, за проба просто откачи маркуча към клапана и виж какво се случва с бууста. Заради дюзите и турбото и липсата на обратна връзка с корекции, не е безопасно да надуваш с боост контролер и фюел кът дефендер. Точно заради този фюъл кът в момента си по скоро безопасен със сменената турбина и дюзи. Може да прозвучи смешно като решение, но просто монтирай 1 или 2 пружини от матрак, легло или там каквото намериш, които да се хващат за пластината в долния край на актуатора и да речем планката на кукерски, и да оротиводействат и задържат леко отварянето на гейта. С подходяща и с рестриктор 0,8-1мм, би могъл да закрепиш 0,6 холд бууст с малък шип до 0,7.
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 4:16 pm |
|
|
|
vizor
|
|
За едно си прав. Наиситна не разбираш.
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 5:48 pm |
|
|
|
askeless
|
|
Хубав ехиден коментар. От любимите ми и в същото време полезни за общността във форума, защото надгражда познанията на четящите и развива техния интерес както към марката, така и въобще по темата.
Ще те помоля да разясниш къде и какво бъркам, защото аз бих искал именно да науча нови неща, които биха ми били полезни.
|
|
|
|
| Пет Апр 12, 2019 6:14 pm |
|
|
|
vizor
|

Веднага ти обяснявам. Само тук си прав: askeless написа: Аз не разбирам от писане, таблици за гориво и запалване, егт и техните взаимоотношения, но ще пиша и аз по темата. Останалото, почти всичко, е глупост от класа. Като не разбираш от гориво, запалване, егт и техните взаимоотношения - няма никакъв смисъл да коментираш това, което не разбираш. Не мисля, че помогна повече отколкото моят коментар, ехидният. Като започнем, че настройката е проба-грешка - не. Така можеш да я настроиш ти, като преместиш едни цифрички по картата. Даунгрейда му няма да е на тд04, а на тф035. Не съм много сигурен, че JECS ecu-тата имат 93C56 или 93C86 имобилайзер чипове. JDM еку е страхотно. Аванси от по 35 градуса в бууст. Не мисля, че и високооктанов бензин ще ти помогне да ти надупчи буталата. Допълнителна корекция на горивото почти не трябва, когато си със стоковото ЕКУ. Достатъчно добре се оправя. Проблема ти е ignition-а. Широколентова сонда почти не ползвам. Ползвам я единствено, когато картите са по коефицент на пълнене или така наречения speed density алгоритъм. Когато човек напише "сравнително сейфти", мнението му отпада категорично. Или знаеш за какво говориш - или не говориш. Как разбра, че е сейф, когато картите са по г/с, а ти дори не знаеш грамажа? Не знаеш до колко е скалирана и колко ще издържи? В интерес на истината ги имам. Заповядай да ги видиш. Имам и продрайвския софтуер за тях. Барабар с декриптора му. Хората от форума, които караха така, имаха луфт на сегментите от почти 1мм. Трудно се дишаше зад колата. Е да.. ЕГТ тогава не го интересува, но за сметка на това децата им казваха "тати не пуши" и те отговаряха "не пуши тати... не всички пушат като нашата". Тогава можеш спокойно да си изпъваш на големи егт-та. Да даваш идеи на хората, където да си откачат маркучите на гейта - по-добре недей. Пиши смислени неща, с които им помагаш, а не да направи една 2-3 и да остане без мотор. Пружините от матрак дори не ми се коментират. Гениалната инженерна мисъл ще сцепи всякакво японско творение. П.С. четох между редовете. Изобщо дори не смятам да обмислям това, което си написал, защото е пълна глупост. Съветвам те да не пишеш за неща, които наистина не разбираш. Отвори електрониката, разгледай я, схвани смисъла, логиката и тогава коментирай. Просто съвет. Не мисля, че има смисъл да ми пишеш, че това, което ти отговорих не е полезно. Напротив. Ужасно полезно е за хората да не ти четат мнението изобщо. Успех. Спирам с тази тема. Просто не виждам смисъл след като написах сумати неща, които са свързани с как работи електрониката, как работи двигателя и така нататък, и някой да изръси такава глупост, а после да ми се сърди. И само ще ти кажа, че "рейтнато на 280 коня" еку, мога да му подмина картите още на 200 коня. В момента, в който ги подминеш... стискаш палци интерполацията да долу горе близка до това, което ти трябва. Ако не е .. приключва. Бързо. Благодаря за вниманието. Можеш да нацъкаш няколко минусчета. Сигурно ще спиш по-добре вечерта.
|
|
11
|
|
| Пет Апр 12, 2019 6:49 pm |
|
|
|
|
Страница 2 от 2
|