Отговори на тема
 Проблеми с електрониката - Outback 2016 - 3,6R 
Автор Съобщение

Постове: 7
Автомобил: Subaru Outback 3.6 Limited
Телефон: 0897978001
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Привет на всички!
Ненадейно, онзи ден се появи странен проблем с електрониката на колата. По време на движение, излезе сигнал на таблото EYE SIGHT OFF, появиха се индикатори за изключени системи за предотвратяване на сблъсък и напускане на лентата. Незабавно след това излезе и надпис ENGINE CHECK, като започна да примигва и индикатора за движение в режим X-MODE - голямо светлинно и звуково шоу! На сутринта откачихме клемите на акумулатора за 15 мин., след което сигналите изчезнаха така внезапно, както се и появиха, EYE SIGHT-та си работеше и всичко беше о.к. За съжаление, след около 10 минути светлинното шоу се повтори. Закачихме колата на диагностика и майстора каза, че ENGINE CHECK е светнал поради проблем с катализатора /компютъра засича такава грешка, макар че колата е 60 000 км./, но за другите индикации не дава никакви грешки. Предположи, че заради катализатора е възможно да даде и останалите чекове, респ. да изключва EYE SIGHT и X-MODE. Ако всичко е от катализатора значи със смяната му, ще решим и другите въпроси. Проверени са всички букси и свързвания на EYE SIGHT-та под тавана и до таблото. Питанията ми са:
1. Възможно ли е, системите за сигурност да изключват заради проблем с катализатора или нещата не са свързани;
2. Къде мога да направя качествена диагностика на автомобила - моля препоръки на сервиз /може и на л.с./, защото очевидно проблема е сериозен и е нужен човек с опит по такава кола.

Ще съм много благодарен за компетентна помощ!

Вто Юли 02, 2019 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 231
Автомобил: Outback Touring XT VSI-3 DI
Телефон: 0898624058
Рейтинг: 373
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом имаш Engine check е нормално да ти се освятка цялото табло. EYE SIGHT се изключва на първо място, с цел безопасност. При мен по време на движение тя се изключва понякога за минута-две, друг път стои изключена 5-6 мин. Това при положение, че не е регистрирана никаква грешка. RAB-ът също от време на време дава OFF. Потърси читав диагностик, за да определите точната причина за грешката. Успех!

2017 Outback 3.6R LPi
2017 Forester XT 2.0DIT
2017 XV Crosstrek LPi
2010 Outback 3.6 LPi

Вто Юли 02, 2019 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Както kvark каза.
За грешка свързана с катализатора може да има различни причини и е много вероятно катализаторът да си е наред, особено ако колата се кара и на газ.
Полезно би било да кажеш къде се намираш, за да получиш препоръки за любимите сервизи на хората. :)

Сря Юли 03, 2019 10:58 am
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите. Първо - автомобила няма газова уредба и никога не е имал. Най-вероятно, действително има проблем с единия катализатор, тъй като личи вдлъбнатина от удар /в камък или бордюр/ в предната му част, който сигурно е увредил питата. Така, че показанията на диагностиката на този етап се потвръждават и от огледа от вън. До колкото разбирам, това е и причината за изключването на EYE SIGHT и X-MODE. Сега дилемата е дали да поръчам нов катализатор или /както ме съветват повечето майстори/ да премахнем и двата. В тази насока ще съм благодарен за мнения.
От Благоевград съм, но мога да отида до сервиз където трябва - София, Пловдив и т.н.
Поздрави!

Сря Юли 03, 2019 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Махането може да изглежда много лесно, но тази кола няма да е доволна само с някоя друга втулка. Коментирано е много пъти за корекциите на задните сонди и повлияването на променливото газоразпределение след махане на катализатори, освен забраната на грешките, които повечето майстори дори няма да могат да забранят.
Ще трябва да претеглиш плюсовете и минусите.

Сря Юли 03, 2019 5:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 273
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен нов катализатор е най-доброто решение на проблема.

Сря Юли 03, 2019 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
В общи линии, от това което изчетох в нета и руските форуми, везните клонят към нов катализатор. ](*,) Благодаря за мненията!

Сря Юли 03, 2019 8:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Pepi 77 написа:
В общи линии, от това което изчетох в нета и руските форуми, везните клонят към нов катализатор. ](*,) Благодаря за мненията!

Не бързай със заключенията, особено на база форуми. Мини през читав сервиз за диагностика преди да действаш с каквото и да е.

Сря Юли 03, 2019 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ами аз питам за читав сервиз, конкретно за моя проблем, но до момента безрезултатно. :pardon:

Сря Юли 03, 2019 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Pepi 77 написа:
Ами аз питам за читав сервиз, конкретно за моя проблем, но до момента безрезултатно. :pardon:

Има тема за сервизи ( Любо, Митака, Агента, и т.н ) - София не е далеч

Чет Юли 04, 2019 6:32 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 11
Автомобил: Настоящ Subaru Outback V 3.6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Pepi 77 написа:
Привет на всички!
Ненадейно, онзи ден се появи странен проблем с електрониката на колата. По време на движение, излезе сигнал на таблото EYE SIGHT OFF, появиха се индикатори за изключени системи за предотвратяване на сблъсък и напускане на лентата. Незабавно след това излезе и надпис ENGINE CHECK, като започна да примигва и индикатора за движение в режим X-MODE - голямо светлинно и звуково шоу! На сутринта откачихме клемите на акумулатора за 15 мин., след което сигналите изчезнаха така внезапно, както се и появиха, EYE SIGHT-та си работеше и всичко беше о.к. За съжаление, след около 10 минути светлинното шоу се повтори. Закачихме колата на диагностика и майстора каза, че ENGINE CHECK е светнал поради проблем с катализатора /компютъра засича такава грешка, макар че колата е 60 000 км./, но за другите индикации не дава никакви грешки. Предположи, че заради катализатора е възможно да даде и останалите чекове, респ. да изключва EYE SIGHT и X-MODE. Ако всичко е от катализатора значи със смяната му, ще решим и другите въпроси. Проверени са всички букси и свързвания на EYE SIGHT-та под тавана и до таблото. Питанията ми са:
1. Възможно ли е, системите за сигурност да изключват заради проблем с катализатора или нещата не са свързани;
2. Къде мога да направя качествена диагностика на автомобила - моля препоръки на сервиз /може и на л.с./, защото очевидно проблема е сериозен и е нужен човек с опит по такава кола.

Ще съм много благодарен за компетентна помощ!

Здравейте, ще съм благодарен за повече инфо по темата. Какъв се оказа проблемът и къде и как го отстраниха. Благодаря предварително…

Пон Фев 23, 2026 7:06 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема