| Автор |
Съобщение |
|
toncheff
|

Здравейте, Имам мистериозен проблем с Форестър 2.0хт 177кс. автомат. Колата спонтанно гасне на място на "D" при загрял мотор. Гасне без да притриса или нещо подобно, просто се срива все едно я гасиш с ключа. След това не пали. Стартера върти и толкова. Това естествено става на кръстовище и е изкл.неприятно, понеже е нужно да бъде бутана, за да отпуши движението. Като мине някоя и друга минута (понякога и часове) пали и все едно нищо няма. Прави го и на бензин и на газ и няма никаква логика в поведението (понякога минава седмица без проблем, понякога всеки ден...). Няма "чек енджин", не регистрира грешки.... Мина през сервиз, сменихме свещите превантивно, но докато беше в сервиза по законите на Мърфи естествено за 2-3 дни не си показа номерата...  Аз си мислех, евентуално, ключа да губи връзка с имобилайзера, но на таблото индикацията "мигащ ключ" няма и изчезва при вкарването му. Проверен датчик на колянов/разпределителен вал - в норми. Някой ако се е сблъсквал с нещо подобно.....така просто не може да се кара, на всеки светофар чак спирам да дишам  или пък минавам на "N" и форсирам леко... Във движение няма никакви проблеми, не гасне, както и работата на мотора е равномерна и гладка във всеки един режим.. Поздрави !
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2019 9:38 am |
|
|
|
valqk
|
|
Проверете какви грешки са записани в компа. Може и сам да го направиш - самодиагностика - има такава тема. На мен ми прилича на датчик колянов/разпределителен вал, но би трябвало да има записано нещо. Друго подобно нещо е лоши връзки на датчиците или компа, но това се хваща изкл. трудно. Основно трябва да се следи за грешки. Без да избие и да се хване грешка, ще сменяш наред докато ти побелеят косите...
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2019 1:30 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Я измерете зарядката на акумулатора
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2019 3:02 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
13.5V по OBD диагностика, с падове до 13.4V 13.6V с мултицета на клемите. Двете измервания са без товар. Като включиш на D определено се усеща товара и оборотите падат. Стойностите са малки май.....мисля, че трябва да е 14-14.2V. Какво общо може да има със описаните проблеми.
|
|
|
|
| Съб Сеп 28, 2019 7:10 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Тест и на акумулатора трябва. Ако има окъсяване или пробила повече от една клетка, колата ще гасне - само алтернаторът не може да я поддържа. Нормално ли завърта стартерът? Измери зареждането с пуснати фарове и вентилатор, трябва да качи поне 14в.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Нед Сеп 29, 2019 7:50 am |
|
|
|
toncheff
|
|
Пробвах преди малко, с всички възможни товари, които се сетих (фарове, климатик, подгрев на двете седалки, вентилатор на макс), показанието е 12.9V. Тя хубаво гасне, ама след това защо не пали. Като че ли се задавя и после като мине малко време и се изпари горивото в цилиндрите и си пали нормално. Акумулатора си върти без проблем.
|
|
|
|
| Нед Сеп 29, 2019 11:09 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Не казвам, че това е причината, но 12,9 е цял волт под минимума при товар. Много игра с живи данни и возене ще е за да се намери причината. Оправи си алтернатора първо и тогава мисли по темата.
|
|
|
|
| Нед Сеп 29, 2019 8:31 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
Малко развитие..... Смених алтернатора с друг втора ръка, от Impreza WRX. Компютъра веднага реагира с грешка P0558 GENERATOR CIRCUIT LOW INPUT и не иска да приеме новото динамо. След няколко опита да изтрия грешката отказа да зарежда въобще, но след разкачане на акумулатора пак излиза грешката, но по е зарежда. Новия алтернатор се държи по абсолютно същия начин. Напрежението варира от 12.6-14.0V в зависимост ЕКУ-то какво реши. Аз се поразрових из чуждите форуми - ако има букса с три проводника на алтернатора има smart charge управление от ЕКУ. Както и да е......проблема ми явно не е в алтернатора. Обаче аз отворих стария и сега не мога да го събера. Ако някой е сменял лагери или диоден блок.....как по обратния ред да накарам четките да се приберат, за да влезе ротора...
Прикачени файлове:
9F3A2610-C129-4F7D-A488-9D4D0D6BE2C6.jpeg [ 110.38 KiB | Прегледано 493 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Окт 03, 2019 5:15 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Пет Окт 04, 2019 3:16 pm |
|
|
|
toncheff
|
Благодаря! Аз го открих също, но по трудния начин...... 
|
|
|
|
| Пет Окт 04, 2019 5:32 pm |
|
|
|
toncheff
|
|
Да повдигна малко темата, понеже проблемите не са решени. Каква трябва да е стойността на показанието ма MAP сензора на турбо мотор ej205. Някъде из форума видях, че вакуума трябва да е около -58 до-69kPa. Моето показание с обд диагностика на загрял мотор на празен ход е: Manifold absolute pressure 37kPa. Това диференциалното налягане ли е, т.е. 101kPa (атмосферното) минус вакуума в колектора? Ако е така, то вакуума е в норми-около -64kPa. Как да се ориентирам, преди да посетя сервиз пак, дали съм за реглаж на клапани, че на там ме навежда мисълта вече?
|
|
|
|
| Съб Окт 26, 2019 9:27 pm |
|
|
|
Alxx
|
toncheff написа: Проверен датчик на колянов/разпределителен вал - в норми. Кога е проверено? След като е гаснала ли? И по кои критерии - заводски параметри или поне сравнение с датчици от друг, работещ автомобил?
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2019 2:07 am |
|
|
|
toncheff
|
Alxx написа: toncheff написа: Проверен датчик на колянов/разпределителен вал - в норми. Кога е проверено? След като е гаснала ли? И по кои критерии - заводски параметри или поне сравнение с датчици от друг, работещ автомобил? След започване на проблемите. Замерите са съгласно сервизното ръководство, което е налично и във форума, с детайлни стъпка по стъпка. Мери се съпротивление при свалени датчици. Ако има неработещ сензор щеше да регистрира грешка. Забелязвам и още нещо - при форсиране на място до 6к примерно, връщането на обортите става с едно прехлъцване, не е много равномерно...... Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2019 6:02 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Каква марка е газовата уредба?
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2019 6:44 am |
|
|
|
toncheff
|
Vmax написа: Каква марка е газовата уредба? Фобос Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2019 6:57 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Мини през газаджията да ти я закачи - ако е регистрирала спад в напрежението, то проблема с гасненето е от там.
|
|
|
|
| Нед Окт 27, 2019 8:08 am |
|
|
|