| Автор |
Съобщение |
|
Виктор Нецов
Автомобил: Subaru Outback '07 2.5AT
Телефон: 0899 569810
Рейтинг: 30
|

Здравейте.
Имам Аутбек 2.5/165к.с. 2007г от вече почти четири години. Автомобилът е от Италия и му е монтирана газова BRC още през 2007г. Колата в момента по колометраж е на 252 хил. км. От около една година ми свети чек енджин лампа + Cruise Control + задействано ESP(знак със занесена кола). Грешката, която се получава е P0171 - System Too Lean (Bank 1). Това означава бедна смес. Периодично трия грешката с блутуут адаптер ELM327 и проложение за мобилен телефон Torque. Забелязах, че грешката се появява, когато карам по прав стръмен път(по нанагорнище) и продължително време(минута-две) не отпускам педала на газта. Проверих дали нямам въздушни съединения, от които двигателя да засмуква допълнително въздух след дебитомера. Ако е така, сместа би се обеднила от неотчетеното количество въздух. Уви, всички въздушни съединения са наред! Реших да логна(запиша) данни в реално време от шофирането по различни пътни участъци. Прилагам две екселски таблици. В документа 2019_Jan_13_gas_benz.xls са логнати данни като съм карал по магистрала Хемус между Ботевград и София. Check engine лампата светна около 13:13:40. През това време изкачвах пътния участък между тунелите, по посока София. Повечето от вас са карали там и знаят, че участъкът е сравнително прав, без завои и относително сръмен. Това предполага, че се кара с повече газ. След като прегледах лог файла, забелязах, че по стръмните участъци на пътя коефициента на адаптация на горивото Fuel Trim Bank 1 Long Term отива в максимална стойност 20,3 и остава така, докато не отпусна педала на газта. В последствие установих, че ако стойността на Long Term Trim е максимална(в моя случай 20,3) за повече от минута-две, ми светва чек енджин лампата. Сега ако не искам да ми свети чек лампата, като карам дълго време по стръмен участък периодично през 30-40 сек отпускам педала на газта. Така най-вероятно не мога да стигна брояча на компютъра на колата, за да се активира грешката за бедна смес. Та първоначално помислих, че бараката ми прави това само на газ. В последствие по съвет на колеги напълних резервоара с бензин и карах само с това гориво. Е, и на бензин пак при подобни условия като изброените по горе ми се задейства чека. Втория файл, който съм приложил е при работа на бензин. И в двата файла ще видите, че ламбда сондата дава коректни показания. На местата, на които виждата големи показания за горивната смес(повече от 20 AFR/air to fuel ratio/), то е защото тогава е бил отпуснат педала на газта.
Моля ако някой има идея от какво може да идва проблема, да даде мнението си.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Прикачени файлове:
Коментар на файл: В този файл първоначално е карано на газ, докато светна Check Engine лампата. Това се случва към 13:13:40 часа(веднага след този момент е оцветено в жълто). След това е карано на бензин. До края на данните в този файл.
2019_Jan_13_gas_benz.xls [919.5 KiB]
58 пъти
Коментар на файл: Данните в този файл са само от каране на бензин.
2019_Jan_13_benz.xls [686.5 KiB]
54 пъти
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2019 5:26 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Дебитомерът какво показва на жива дата? Почиства ли го?
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пет Ное 01, 2019 6:17 pm |
|
|
|
Виктор Нецов
|
|
Здравейте.
Дебитомера е почистен със спрей за MAP/MAF сензори. Показанията може да видите в прикачените екселски файлове. Нормално, когато колата е на място, стойността за вакуума е -0,7 бара. Когато двигателя е натоварен, стойността на вакуума пада до около -0,2 бара.
Също трябва да спомена, че въздушния, масления и филтрите на газовата редовно се сменят.
Поздрави Виктор Нецов
|
|
|
|
| Съб Ное 02, 2019 1:59 am |
|
|
|
Alxx
|
Нещо грешка в превода май се получи - попитах за живи данни от дебитомера, не за трим и афр. Те са следствия. Ламбдата показва нормални стойности в началото, но същевременно шфт е яко в минус. За мен логичните отговори са два: или със загряването раздува някой маркуч/вакуум и дърпа въздух, или дебитомерът е щета. Има(винаги) втори вариант: Кофти настройки на газовата, според която колата ти си е направила лфт таблици. Ако я комбинираш с леко запушени бензинови дюзи(понеже си на газ), би се получило същото. Откачи акумулатора през нощта и после карай само на бензин с добавка за прочистване ден два, като през това време погледни все пак и жива дата от дебитомера. Ако вече не ти светва на бензин е ясно  обаче продължава ли, трябва да намериш референтни стойности за дебитомера за сравнение, от нета или от здрава кола. Или просто да вземеш дебитомер назаем за проба.
|
|
|
|
| Съб Ное 02, 2019 6:29 am |
|
|
|
TurboManiak
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 11:51 am Постове: 273 Местоположение: София
Автомобил: 2005 Impreza STI на 1.5бар газ
Рейтинг: 188    
|
|
Според мен дебитомера е за кофата.
_________________ The only way to be 100% certain that work has been done properly is to do it yourself.
|
|
|
|
| Съб Ное 02, 2019 10:20 pm |
|
|
|
Реконструктор
|
|
Не му достига гориво, очевидно. За газ - дюзи, изпарител, лоша настройка. За бензин - дюзи, помпа, регулатор, филтър.
|
|
|
|
| Пон Ное 04, 2019 5:40 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
И общото между двете горивни с-ми е...?
|
|
|
|
| Вто Ное 05, 2019 8:11 pm |
|
|
|
Реконструктор
|
Alxx написа: И общото между двете горивни с-ми е...? Така става като не гледаш внимателно.  Сега видях, че се случва и в двата случая. Да бодне скопа в ламбдата да види фронтовете като първа фаза на диагностиката.
|
|
|
|
| Сря Ное 06, 2019 9:28 am |
|
|
|
bluefire7700
Регистриран на: Чет Авг 15, 2019 11:07 am Постове: 17 Местоположение: Бургас
Автомобил: SUBARU OUTBACK 2.5 2006
Телефон: 0888476046
Рейтинг: 0
|
вече и аз съм с този проблем  и на газ и на бензин отвреме на време CHECK ENGINE и CRUISE светват .При чекване с Torque грешката е една и съща P0171. Колега някакво развитие ?
|
|
|
|
| Сря Юли 15, 2020 8:34 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Общото между двете горивни с-ми е газоразпределение и запалване. Провери компонентите им и си мерни вакуума, че и при затягащи клапани с това се почва.
|
|
|
|
| Сря Юли 15, 2020 9:03 pm |
|
|
|
bluefire7700
Регистриран на: Чет Авг 15, 2019 11:07 am Постове: 17 Местоположение: Бургас
Автомобил: SUBARU OUTBACK 2.5 2006
Телефон: 0888476046
|
OK.Мерси почвам да ходя по мъките ако открия нещо ще пиша за другите ако четат да знаят какво да гледат ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Вто Юли 21, 2020 11:25 am |
|
|
|
niketo
Автомобил: subaru legacy H6
|
|
В крайна сметка има ли някакво развитие по тази тема?
|
|
|
|
| Чет Юли 01, 2021 6:19 pm |
|
|
|
Виктор Нецов
|
|
Здравейте.
След толкова много години се връщам, за да споделя как оправих проблема. Първоначално купих първата ламбда сонда DENSO, но след смяна и триене на гршката проблема веднага пак се появи. Следваща стъпка бе купуването на дебитомер от Мазда 6 2.3л бензин. Дебитомера взех втора ръка от Мегапартс за 10лв. Взех го така за проба. След поставянето му всичко се оправи. С диагностика вече никога не съм виждал стойности за long-term-fuel correction по-големи от 10. Със стария дебитомер при натоварване на двигателя стойността стоеше на 20,3, при което излизаше грешка. Радвам се ако съм бил полезен на някого.
Късмет
|
|
30
|
|
| Пет Юли 19, 2024 12:36 pm |
|
|
|