Отговори на тема
 Тракане отред ляво при завъртян пълен ляв или десен волан. 
Автор Съобщение

Постове: 11
Автомобил: Outback
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

Колата Аутбек 2016, 2,5l, CVT, на 72000км, имам следния проблем и моля за съвет.

1. Имаше леко почукване при бързо завъртане на волана ляво-дясно, ляво-дясно... и ми казаха , че познат дефект и ми смениха кормилната кутия. Почукването вече го няма.

2. Също така имаше леко пукане при завъртане на волана от едния до другия край когато колата е на място или при маневра за излизане от паркинга. Това второто се чуваше когато беше топло и изчезна сега през зимата, но поисках да проверят дали има нещо.
Обадиха ми се и ми казаха, че гумения маншон на предната лява полуоска е скъсан и че ще я сменят цялата и започнаха да ме убеждават че предните спирачки вече са за смяна. Отазах смяната на спирачките и те смениха само полуоската.
Когато отидох да си взема колата пак започнаха да ми обясняват, че спирачките са за смяна и че те са причина да има леко почукване, но аз съм отказал.

Още при тръгванто за излизане от паркинга при почти пълен десен волан се чу доста силно "так-так...так-так..." метал в метал отпред в ляво, което го нямаше преди ремонта. Направих няколко проби с пълен ляв и десен волан, тракането го има и в двата случая като при десен волан малко по слабо. Когато скороста е много ниска/пълзи тракането го няма. Също го няма при движение в права посока.

Върнах се да ги питам откъде дойде тракането и те започнаха пак да ме убеждават, че е от спирачките, което не ми се вярва защото когато я оставих за ремонт със същите спирачки нямаше никакво тракане.

Та, имал ли е някой подобен пробелем и каква може да е причината.

Благодаря предварително!

Пет Фев 19, 2021 5:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 67
Автомобил: Subaru Outback 2015, 2.5
Рейтинг: 184
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здраве да е,

Приятел, по описанието и признаците които даваш не е достатъчно да се направи диагностика, поне не по нета.

Аз лично не разбирам коя кормилна кутия са ти сменили и колко е познат дефекта (карам същата кола като теб). Имаш ли снимки на смененият детайл или поне ориентир за цената?

Относно маншона - това е консуматив и при определени условия може по бързо да си е заминал (прекалено много фактори оказват значение на надеждността на гумените елементи)

Относно спирачките - в какво състояние са, ти провери ли? Питам защото може и да не са сменяни до сега (или отново да са за смяна) - колата е доста нова и ако е карана на дълги разстояния, възможно е и да са "издържали" до момента. (По спирачки предполагам визират накладки и дискове). Моята я взех на 79к и спирачките бяха току що обслужени.

Не пишеш от къде си, и кой сервиз си посетил, но моя съвет е да потърсиш второ мнение, относно в какво състояние ти е колата ( от това което чета, и факта че пишеш тук ме навежда на мисълта че не си доволен от сервиза/гаража който си посетил). Има доста шарлатани и неграмотни хора по сервизи и гаражи, но има и кадърни момчета които си разбират от работата.

На никой не му се дават излишни пари, но ако спирачките наистина са за смяна (накладки и дискове) сумата не е кой знае каква и едва ли ще те събори. Аз не бих рискувал, първо се возиш ти, предполагам и семейството, това е риск и за останалите участници в пътното движение (колата не я броя - коли се купуват).

Дай малко повече информация, и съм сигурен че колегите от форума ще помогнат , кой както може.

Good Luck

Пет Фев 19, 2021 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте отново,

Благодаря за отговора и ще се постарая да стане по-ясно.

По редa на нещата, под кормилна кутия имам в предвид това но заедно с накрайниците (не че е същия модел):
https://www.amazon.ca/-/fr/AC34110AG0-C ... B088FQDJBX
И след смяната първоначалния проблем т.1 от първият пост изчезна.

По повод проблема по Т.2 от първия пост, ми смениха лявата предна полуоска като ми казаха,че има почукване но то е вече от спирачките защото са сухи и са вече за смяна - 3мм остават от накладките.
Съмнявам, че тракането идва от спирачките тъй като преди техният ремонт това силно тракане го нямаше. Също така спирачките са почистени и гресирани есента и дори сега се вижда, че не са сухи. Иначе съм предвидил смяната им това лято.

В Канада съм и ремонта е правен от концесионера под гаранция и съм платил само 130$ за 2 проверки и нямам нищо против това плащане. Едната за проблема с лекото пукане, което няма нищо общо със сегашното тракане - това са съвсем различни неща.
И другата беше затова, че когато е много студено под -20 градуса и колата е студена, трансмисията не минава на по горна предавка, като се разбрахме, че ако е по-топло няма смисъл да пробват. Беше -7 градуса, но въпреки това те са я тествали и е нормално да не е имало проблем.

Този, с когото разговарях след като се върнах се оказа шефа им и това което ме ядоса в крайна сметка е, че ме убеждаваше колко зле са ми спирачките и че трябва да ги сменя, но когато го питах според него безопасно ли е да карам така за да се прибера той отговори, че той въобще не е виждал колата и може да каже, че спрямо това което е описано от монтьора е безопасно.
Според него мога да я карам така и евентуално ако се счупи полуоската тогава ще я оправят безплатно, но последствията губене на време, или недай боже инцидент са си за моя сметка.

Както писах по горе спирачките ще ги сменя но не при тях тъй като смяната на предните дискове и накладки при тях е 650$. Готов съм да ги сменя и при тях, но ако след това, не изчезне тропането да е за тяхна сметка, но нещо се дърпат.

ПС

Снощи успях да мина през гаража където сменям маслото и според механика тракането е от новата полуоска, кято монтираха, от връзката която е близо до колелото.

Ако някой може да да даде мнение за подобен/и проблем/и моля да пише.

Следващата седмица пак ще ходя да се разправям и ако има развитие ще пиша.

Съб Фев 20, 2021 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това, което описваш е дефектен outer CV joint(constant velocity joint, по нашенски външно каре на полуоска). Демек кой знае какъв шит са ти сложили вместо на твоята да сменят само маншона.

Нед Фев 21, 2021 10:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Накладки (и дискове ако се налага на тези километри) се сменят елементарно, като ви е необходимо единствено гараж или двор, "гедоре" и 2 часа свободно време. Оригиналните накладки и 2 диска можете да си купите/поръчате от всеки дилър за около $160. :idea:

Нед Фев 21, 2021 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
И другата беше затова, че когато е много студено под -20 градуса и колата е студена, трансмисията не минава на по горна предавка

Сега зачетох и това. Трансмисията ти няма предавки, безстепенна е. Ако не сваля оборотите при -20, както казваш, вероятно маслото вече се е окислило и станало по-вискозно, тоест е време за смяната му.

Нед Фев 21, 2021 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 67
Автомобил: Subaru Outback 2015, 2.5
Рейтинг: 184
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здраве да е,

Относно "кормилната кутия" както я наричаш, при твоята кола няма хидравлика и проблемите поне който на мен са ми известни с хидравличните рейки, при теб не би трябвало да ги има. От друга страна казваш че колата се обслужва от концесионера, предполагам че е имало кампания (Subaru recall) за подмяната им (който се обади само).

За тракането, и аз предполагам че е каре, но по нета дистанционно не бих се ангажирал с мнение. Щом колата е в гаранция не спирай да ги притесняваш, докато не се реши проблема.

Относно оборотите, онзи ден в големият студ и аз забелязах че колата държеше високи обороти за известно време. Предполагам че това че това е настройка при ниски температури, докато не загрее маслото в кутията. Друго какво забелязах че докато не загрее колата до определена температура вентилатора в купето духа на ниски обороти, при автоматичен режим на настройките за температура.

Note: Имай в предвид че моята сглобка е Японска, твоята предполагам че е Американска, и четейки форумите разбирам че имат дребни разлики.

Good luck

Нед Фев 21, 2021 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте отново,

Най-после, след 2 ходения до концесионера и след пробване, с половин уста, се съгласиха, че тропането идва от новата полуоска.
Следващата седмица ще я сменят.

Иначе за спирачките, откакто съм в Kанада аз си ги сменям и наистина не е нещо кой знае какво. За частите, не съм питал за цена при концесионера, но мисля, че ще са доста повече от 160CAD за предни дискове и накладки. Поръчвам от Rockauto.com на добра цена.

Цитат:
Сега зачетох и това. Трансмисията ти няма предавки, безстепенна е. Ако не сваля оборотите при -20, както казваш, вероятно маслото вече се е окислило и станало по-вискозно, тоест е време за смяната му.

Трансмисията има някакви "предаваки" предполагам, че са направени софтуерно.Проверяваха маслото и казаха, че е добре.

Цитат:
Относно "кормилната кутия" както я наричаш, при твоята кола няма хидравлика и проблемите поне който на мен са ми известни с хидравличните рейки, при теб не би трябвало да ги има. От друга страна казваш че колата се обслужва от концесионера, предполагам че е имало кампания (Subaru recall) за подмяната им (който се обади само).

Така е, не е хидравлика. Видях, че има Recall и им се обаждах даги питам дали и моята е включена, но отговориха, че не се отнася за моята. Също така имах апликация на телефона за колата и си спомням, че провярявах но не беше в листа.

Цитат:
Относно оборотите, онзи ден в големият студ и аз забелязах че колата държеше високи обороти за известно време. Предполагам че това че това е настройка при ниски температури, докато не загрее маслото в кутията. Друго какво забелязах че докато не загрее колата до определена температура вентилатора в купето духа на ниски обороти, при автоматичен режим на настройките за температура.

И моя прави същото. В американски форум имаше доста хора, които се оплакваха от трансмисията при много ниски температури и студен мотор. Миналата година питах при един друг концесионер за този проблем и те ми казаха, че е нормално.

Този път исках да я проверят, защото и те ми казаха, че има защита при ниски темпераури, но за да сигурни, че няма преплъзване трябва да я проверят когата е студена. Така и така им оставих моята вечерта та поне да видят дали има нещо ако е достатъчно студено сутринта. Констатирали са, че държи високи обороти и забавя минаването към по горни "предавки", но е нормално.

Сря Фев 24, 2021 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

Най-после смениха полуоската и тракането изчезна.
Имах час за вчера, но когато отидох тъкмо беше спрял тока, имаше авария та го отложиха за днес.

Още веднъж благодаря на всички за мненията!
 11

Вто Мар 02, 2021 9:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
А знаеш ли предишната и новата полуоска ОЕМ ли са?

Вто Мар 02, 2021 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Предполагам, че и двете са ОЕМ. Подменени са при концесионера на Субару. И в двата случая нямаха наличност и поръчваха да доставят.

Сря Мар 03, 2021 10:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Питах, защото това което описа беше доста странно - дори и афтърмаркет ( менте ) полуоска да бяха сложили, нямаше да се разтрака на първия завой.
Логичното обяснение е, че най-вероятно става въпрос за некадърен монтаж.

Сря Мар 03, 2021 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравйте,

Оказа се, че полуоските които са монтирали първият и втория път са различни.
Бях направил снимки след първата и втората смяна, но вторите не ги бях разглеждал.
Дори се опасявам, че първия път не са я сменили цялата (незнам дали е възможно да се смени само едната част - "каре").
Има разлика в маншоните и скобите на маншоните между първия и втория път.
Иначе, и двата пъти във фактурата са писали, че са я сменили.
Не съм очаквал това от концесионера въпреки, че съм чувал, че някой кот тях се опитват да замажат положението, но обикновенно когато се отнася за повече работа, като по мотора или трансмисията. И нещо което правят винаги е да се опитат да набутат някакво допълнително обслужване, което не е покрито от гаранцията.

По-късно ще кача и снимки.

Пет Мар 05, 2021 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема