Правила за пускане на обяви в раздела
Тук е мястото за обсъждане на дизеловите мотори на Subaru
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Майстор на дизел боксер който подсилва дъната на блока в БГ
| Автор |
Съобщение |
|
Кристиян Стефанов
Автомобил: Subaru XV 2012 Diesel
Телефон: 0889505349
Рейтинг: 15
|
Здравейте, търся помощ за намирането на един майстор, който бил много добър в това да подсилва или поправя дизеловите дънна на блоковете, които са счупени или пред счупване (оправял проблема с коляновия вал), защото ми се появи едно потрпване, когато е текущо запалена и студена и като падне на 800 оборота почва да тропа, но като включа климатика или ръчно поддържам оборотите на 1000 потропването го няма. Ходих до оторизиран сервиз на субару и казаха че има голяма вероятност да е коляновия вал. Говорих и с други майстори на субару и има лека вероятност да се получава потропването от демферния маховик (колата е на около 280к и нямам информация, дали е сменяна верига или съединител с маховик), ако някой е имал подобни проблеми или знае контактите на този майстор, моля да помогне. 
|
|
|
|
| Нед Апр 23, 2023 11:13 pm |
|
|
|
dendim
Регистриран на: Съб Авг 18, 2018 4:42 pm Постове: 346 Местоположение: София
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302      
|
Здравей, колега. Чупят се (отлепват се) петите, които се явяват опори на основните лагери. Оттам идва потропването. Следващата стъпка е чупене на вала... Но все пак е добре да се диагностицира от специалист. Аз също минах по този "трънлив" път, но съм много доволен от резултата. Ползвах един workshop, както той се нарича, но в Словения. Доколкото знам (направих много сериозно проучване преди 2-3 години), в БГ никой не се наема да изпълни такъв ремонт. Има доста писано във форума по темата: https://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=10972&start=320В момента цените са около 10-15% по-високи, но ти вероятно ще попиташ сам, ако проявиш интерес. Ето и workshop-a: https://www.kingsboxerdiesel.com/Аз научих за него от тук: https://www.subaruforester.org/threads/2009-finally-a-solution-for-the-ee20-crankshaft-breakages.816141/Ако ти трябва повече информация по темата, питай, на разположение съм. Все пак форумът е за това. 
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 12:11 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Пон Апр 24, 2023 9:41 am |
|
|
|
dendim
|
Страницата не работи или е премахната... Фейса казва: "This page isn't available The link you followed may be broken, or the page may have been removed." Този има 20 успешни ремонта, а Словенеца вероятно няколко хиляди, чака се по няколко месеца при него. И как преценяваме дали ремонтите са успешни? Дали има някой с навъртяни поне 20-30 Ккм? Да не се окаже ментак? Питам само... 
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 10:46 am |
|
|
|
BLA
Регистриран на: Вто Юни 29, 2021 1:54 pm Постове: 135 Рейтинг: 90  
|
|
| Пон Апр 24, 2023 11:07 am |
|
|
|
nikentce
|
|
Работи си линка към фейса и аз даже съм го коментирал преди време. Ако се зачетете по-надолу в коментарите въпросният Ивайло в отговор на моя конкретен въпрос си пише как ремонтира за тази цена - ползва втора ръка шортблокве със "здрави" пети. Всеки сам да си прави заключение заслужава ли си риска, или не.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 11:25 am |
|
|
|
BLA
|
|
Явно "ремонтира" със старите лагери. Няма как да му се върже цената с блок втора употреба и нови оригинални основни лагери. Да не говорим за другите неща.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 11:44 am |
|
|
|
dendim
|
Интересно, откъде намира "здрави" шортблокове втора ръка при условие, че щом замине вала, задължително заминават и няколко пети? Или по-скоро, петите предшестват вала... Виждах наскоро при един общ познат тракащ аутбек 2010 Евро 5 с много масло по дъното на купето - чак задната броня беше омазана, като валът беше много надран, но здрав. Една пета беше напълно отлепена, имаше и поне още една пукната, 5-ти основен лагер превъртял яко... Блока замина за скрап...  P.S. BLA, не говоря за твоя бек, но ме бяха изпреварили...  P.P.S. Извинявам се, че разводних темата, но за мен решението на колегата е при Словенеца. Времеотнемащо и скъпо е, вярно, колата става непродаваема, но двигателят получава нов ресурс от поне 150К км. Ама всеки има глава на раменете си да решава...
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 12:45 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Предвид описания симптом, не бих бавил свалянето на кутията за смяна на съединителя. Рискът да е здрав моторът и да го счупиш заради прецакан маховик не е малък. Петите могат да се огледат през картера и ако са ок - нов съединител и караш.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 1:37 pm |
|
|
|
Кристиян Стефанов
|
|
Ще сменя маховик и съединител заедно с лагери и биалетни лагери в субару sti и ако не се оправи вече ще го пращам до словенеца. Това е най-доброто решение на този етап като има толкова въпросителни поне аз мисля така. Бих се радвал да чуя вашите мнения.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 2:33 pm |
|
|
|
dendim
|

Според мен малко двойна работа става. Най-добре е както ти предложи Alxx, сменяй съединителя и маховика и да ти прегледат петите през картера. Ако и тогава тропа - вадиш мотора от коша и към Словения. Макар че на 280К км има резон за смяна на основни и биелни лагери. И ще се видят всички пети в какво състояние са. Можеш да изпратиш само блока в Словения за смяна на опорите, а в СТИ да ти сглобят мотора с новите лагери и т.н. Но кой ще поеме гаранция за ремонта в този случай, не е много ясно?
P.S. Два спомагателни въпроса: Педала на съединителя твърд ли е? Колко точно? При износен съединител педала става МНОГО твърд. Имаш ли теч на двигателно масло отзад между двигателя и скоротната кутия? Такъв теч е симптом за износен 5-ти осн. лагер, съответно и другите лагери и наличие на отлепени пети. Колегите специалисти може да ме оборят, но такива са моите наблюдения при моя форестер, на BLA аутбека и още 1-2 изтропали - всички изхвърляха масло оттам и бяха със счупени и отлепени пети. Ако имаш други въпроси, на разположение съм.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 3:09 pm |
|
|
|
Кристиян Стефанов
|
|
Съединителя е някакво средно положение нито е мек нито е твърд, няма никакви течове и никакви други проблеми с колата освен потрпването. Аз вече писах на словенеца и се разбрахме за цена и всичко само ако някой има опит с изпращането на двигатели към него бих приел помощ защото нямам идея как става (с eurosender иска да му го изпратя) иначе без значение дали съединителя и маховика са износени аз искам да я направя stage 1 и затова искам да си го подсиля и щото иначе с повече мощ ще ги изхаби по-бързо и ще хвърли чорбите.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 6:00 pm |
|
|
|
nikentce
|

Ще си позволя да споделя мнение на Ицо, което ми даде преди години в един от разговорите ни по телефона, когато от един от белите сервизи ми казаха, че през капака на картера се вижда пукнатина на едната от петите и, че до 2-3 седмици колата ще е "родила" на пътя: "при определени обстоятелства може би е по-добре да не се отваря шортблокът, защото така както си е стегнат, дори да има пукнатина в петата, може да изкара много време преди да счупи петата окончателно, а може и изобщо да не я счупи, докато като се отвори - има опасност да се разчупи петата". @Ице, aко съм те цитирал погрешно - съжалявам и ме поправи. От ЕГН ще да е, и от изминалите годинки  Тогава ми се счуваха по колата какви ли не шумове, включително след смяната на съединител и маховик, но колицата си върви все по-добре, и все по-добре, вече почти 80 хил. км. след това. Моите 5 стИнки: оглед през картера може и да ти даде някакъв оринетир, но не и нищо гарантирано. Тогава това, което на мен ми показаха като пукнатина на петата най-вероятно беше маслена пътечка от капка. Ако си харесал този автомобил - смени му веднага съединител и маховик; карай го с хубаво масло и го сменяй на 8-9 хил. км. макс, а ако шумът не спре и двигателят се предаде окончателно тогава му мисли за цялостен ремонт на шортблока. Иннвестираните до този момент части няма да се съсипят.
|
|
|
|
| Пон Апр 24, 2023 8:44 pm |
|
|
|
dendim
|

Ники е прав - смени съединителя и маховика (Sachs задължително, не слагай Luk), покарай няколко хил. км и тогава преценявай. Според мен няма смисъл да се вкарваш все още в този филм, повярвай ми... Потропването може да е от много неща - например на моя форестер тропа вакуумната помпа от привода към зъбното колело на разпределителния вал - много гадно мели, ако я чуеш, ще помислиш, че двигателя всеки момент ще роди... Имам друга за смяна, но все не намирам време да я сменя. Ако двигателя изтропа, ще разбереш веднага. Тогава вече ще трябва или да бракуваш колата, или да я ремонтираш при Словенеца, като инвестицията в съединител не се губи. Още повече, че нямаш теч на масло от семеринга на коляновия вал. Ако все пак решиш да пращаш двигателя към Словения - помоли Доминик (Дом - момчето, което приема поръчките) да организира транспорта с Евросендер - аз така направих. Те работят с тази платформа, аз само платих сумата за транспорта с превод към ннякаква банка в Люксембург. Можеш и сам да си направиш регистрация в Евросендер и заявка за шипинг, не е голяма философия. Имаше само изискване за размерите на пакетирания двигател - да е на европалет 120/80 см и височна макс 80 см с палета, защото по-голямата височина значително оскъпява транспорта. По същата причина трябва да премахнеш съединителя, маховика, алтернатора и компресора на климатика, за да се включиш до 190 кг тегло. Ако имаш други въпроси, на разположение съм. 
|
|
|
|
| Вто Апр 25, 2023 9:12 am |
|
|
|
BLA
|
|
Тропането не е фактор. Евро5 не тропат както Евро4. Моя в два бели сервиза го слушаха на подемника и нищо. След като са го отворили са видели разлепените пети. Течът на масло е 99%. В началото толкова малък, че маслото се събира в предпазната ламарина на маховика, изсъхва или капва в движение. Във който и бял сервиз да ти свалят маховика ще могат да ти кажат дали е започнал процеса. Моят съвет е да разбереш преди да почнеш да даваш пари и преди да смениш маховик с надеждата да се оправи. После който и вариант да избереш за траен ремонт отиваш на над 14к лв и засега няма индикации да става по-евтино. Дали си заслужава да ги дадеш за ремонт или за бензиново XV само ти си знаеш.
|
|
|
|
| Вто Апр 25, 2023 11:58 am |
|
|
|
Кристиян Стефанов
|
|
Благодаря много за всички коментари, реших да отида и да си сменя съединител и маховик, верига, и да обсъдя със СТИ дали да се отваря двигателя за да сменят основните лагери и биалетните лагери. Само ме притеснява това което каза колегата за това че ако се отвори шорт блока може да се напукат петите, ако някой има възможност може ли да обясни защо ще се напукат (евентуално) ако се отвори блока.
|
|
|
|
| Сря Апр 26, 2023 11:21 pm |
|
|
|
BLA
|
|
Колегата имаше предвид, че ако вече са напукани или имаш отлепени пети е по-добре да не отваряш блока, а да караш така защото дори с напукани пети може да изкара дълго време. Да знаеш, че статистиката не е на твоя страна. Човекът, който твърди, че е сменил най-много основни лагери на боксер дизел ми каза, че само едно субару е изкарало почти 100к км след тоя ремонт. Повечето се предавали малко след 20к км.
|
|
|
|
| Чет Апр 27, 2023 7:54 am |
|
|
|
Кристиян Стефанов
|
|
Това имате предвид че ако петите ми са почнали да се напукват и сменя лагерите ще изкарам близо до 20к или че дори и да са напълно здрави и да сменя лагери ще изкара пак близо 20к?
|
|
|
|
| Чет Апр 27, 2023 9:02 am |
|
|
|
BLA
|
|
Ако са напукани едва ли някой ще смени основни лагери и ще затвори мотора. Материала слягал от луфта, а ремонтни комплекти по-дебели лагери за дизела не се предлагали, та където е имало луфт пак ще има. Колегите са го казали няколко пъти, по-добре не отваряй мотора, ако е започнал процеса няма какво да се направи. Свали скоростите и виж състоянието на маховика. Виж дали сълзи масло през семеринга. Провери за луфт. С едни пластини го мерят. Ако няма сълзене на масло и луфт сменяш маховика и си караш. Ако има връщаш стария маховик, купуваш карта сба и караш докато можеш. Само не продавай колата с ясното съзнание, че е с проблем.
|
|
|
|
| Чет Апр 27, 2023 10:04 am |
|
|
|
ico_tech
|

Понеже ме намесихте задочно в дискусията искам да внеса малко пояснения, автора на темата май се обърка доста от толкова информация. - това, което на времето обясних на Ники (nicentce), на база снимките, които ми прати е, че пукнатините са почти неизбежни при тази конструкция. Обаче има различни видове пукнатини и съответно различни прогнози за техния прогрес (развитие). При оглед почти винаги се забелязва пукнатина на границата на двата материала - вложката (петата) и алуминия. Такава пукнатина не е опасна, тя се развива концентрично на лагерното легло. Това е псевдо пукнатина причинена от отделянето на алуминия от чугуна вследствие различните коефициенти на топлинно разширение, малката дебелина на алуминия след обработка на отливката и силната проникваща способност на горещото масло. Концентричните пукнатини до определен момент не водят до проблем и не означава, че петата е счупена, по-скоро е възможно да е леко отлепена. Пукнатините, които са проблемни обикновено тръгват напречно и предполагам са следствие на отлепването след доста дълъг период от време. - Дори и при здрав маховик винаги има вероятност от проблем със задкормилното устройство  Някои водачи харесват въртящия момент на дизела и забравят, че въпреки прекрасния вътък някои режими на работа трябва да се избягват. Вярно е, че двигателя е разчетен да работи в детонационен режим, но когато разчитайки на високия торк, умишлено (или не) карате при голямо натоварване и ниски обороти, маслената помпа просто не може да компенсира свръх детонациите (по-известно като "чука аванса") и масления филм се разкъсва. Тогава това чукане се предава директно на тези пети.... последиците са ясни. Ако обърнете внимание при дизелите със CVT, комнибацията на ЕКУ и ТКУ не допуска такова издевателство. Като прибавим гасенето на вибрациите през торк конвертора и хоп - получваме вече доста по- балансиран задвижващ стракт с по-малко проблеми - преди отварянето на мотора за смяна на лагери е добре да се огледа картера и аксиалния ход на вала. Много по-евтино от разглобка на мотор. И изобщо по мое лично мнение смяна на основни лагери се прави само в краен случай и най- добре в комплект с нов или шлайфан вал. Това са сработени двойки, които, ако са в допуск не се пипат. Аз никога не съм чувал "разтропан" основен лагер - това е някакъв монтьорски жаргон, който създава грешно впечатление. Ако се прецака биелен лагер тропа десетки, понякога стотици километри. Ако се прецака основен лагер тока в киното спира след няколко минути 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
23
|
|
| Пет Апр 28, 2023 1:47 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2