Отговори на тема стр 1, 2  >
 Ангренажен ремък  
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 8
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, имам Форестър 2010г. ,150 к.с.,2000 куб.
Мотора изгасна по време на движение.
С OBD ми показа :
P0340 – Позиция на разпределителния вал (CMP), датчик А, неизправност на веригата на група 1.
В момента стартера върти,но не пали.
Ако е скъсан ремъка, дали са ударили клапаните.
Ремък с ролки са сменени преди 4 години и съм минал 30 000 км.
Изображение

Изпратено от моят SM-A125F с помощта на Tapatalk

Пет Юли 14, 2023 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 135
Рейтинг: 90
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Няма как да запали с Р0340, не знае кога да подаде искра. Има шанс да е самият сензор, отиди в някой много доверен сервиз. Каква марка ремък сложи преди 30к?

Пет Юли 14, 2023 5:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Ремъка мисля, че беше CONTITECH.
Намира се в Холандия и се чудя дали да не го кача на платформа за България.
Не мога да развия болтовете на капака за да видя,гайките превърнат.Изображение

Пет Юли 14, 2023 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаш обд четец - пусни си живи данни от дебитомер/мап(каквото има) и завърти. Ако е скъсала ремък, показанията няма да мръднат или ще е някакъв минимум.

Съб Юли 15, 2023 7:57 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 135
Рейтинг: 90
Отговори с цитат
Ако е скъсан ремъка, това ще е третото Субару с Конти, което къса след неголям пробег след смяна, за което аз знам през последните месеци.
Едното не е показало отклонение в компресията и само са сменили ремъка, и човекът си го кара така в момента. Другото с два криви клапана.
Може би трябва да се проверява/натяга от време на време, ама щом превъртат гайките никой не си е направил труда.

Съб Юли 15, 2023 6:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Кое ще натегнете на ангренажа, колега? Стана ми любопитно...

Съб Юли 15, 2023 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 77
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Тия ,които съм правил ,все идват със изскубана резба на обтегача. Явно системно се пренатяга.

Съб Юли 15, 2023 8:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз от поне 4-5 години знам от сериозен механик и семеен приятел, че качеството на ремъците на Конти е много занижено, може би това, което се предлага на нашия (източноевропейски) пазар. Изронени зъби, скъсани ремъци на нищожно малко километри след смяна на ангренаж... Препоръката му беше категорично да забравя марката Контитех.
Все пак се надявам, че колегата не е стигнал до скъсан ремък и кофти среща на бутало и клапан, щом мотора върти на стартер...

Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk

Съб Юли 15, 2023 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Успях да сваля капака.
Ремъка е скъсан. Сега не знам клапаните не са срещнали буталата.Изображение

Нед Юли 16, 2023 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Този мотор дали е защитен?Изображение

Нед Юли 16, 2023 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Няма такова нещо като "защита". Има ход на бутала и клапани, и е конструктивно обусловено да ли ще се срещнат или не. Този мотор е интерферентен тип, тоест шансът да не са се цункали е много нисък. Инспектирай ролките(как се е стигнало до скъсване трябва да разбереш) и сложи нов ремък за проба, после тествай с компресомер какво е положението в цилиндрите.

Нед Юли 16, 2023 3:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито... [emoji53]
Значи моят човек е бил прав... Далече от Конти...
Предполагам, че буталата са вкопани под клапаните, т.е. има защита, но нека спецовете се изкажат: @ico_tech, @Alxx или @1040 например...
Слагай нов ремък (но не Конти), като провериш преди това за блокирали ролки/обтегач. Има и белези за нагласяне. Най-добре в сервиз. Прекръсти се с две ръце и врътни ключа... Успех!

П.С. Изпреварили са ме... [emoji3]

Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk

Нед Юли 16, 2023 3:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Ремъка се вижда като протрит отгоре. Това се случва обикновено при неправилно поставяне на ограничителя или блокаж на една или повече паразитни ролки. Не е приятно, да. И шансът да няма повреди по клапаните е нищожен щом е станало в движение. Инерцията на маховика е достатъчна да направи поразии.
Инспектирайте ролките и обтегача и сложете някой евтин ремък за проба. Въпреки, че криви клапани могат да се диагностицират и при въртене на разпределителните валове.

Нед Юли 16, 2023 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте.
Искам да допълня по темата, че като се отвори, се оказа. Че преди да купя Субаруто резбата на обтегача бил поправен с ремонтен комплект с пружина. Сега вече се направи втулка с нова резба. Имаше криви два всмукателени клапана.
Проблема не е бил в ангренажния ремък CONTITECH. Изображение

Пон Сеп 04, 2023 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
На сигурно над 80% при смяна на ангренажите се прави тази процедура с пружината и си работи ОК, ако е направена добре (вкл. и моя милост е с пружина).
Прави се не само на конзолата за обтегача, но там най-често се случва.
Проблемът е, че алуминият корозира за металните болтове и лесно се разваля резбата.
Не е нещо необичайно и лошо да се прави с пружина. Според мен, не е ясно дали е било от пружината. :pardon:

п.п. Пружини се ползват за 'усилване' (минаване на по-дебели) на болтовете на главата/ите/ при много голямо надуване с турбо... да не може алуминиевата резба на малък диаметър да изпусне - та не е да са смотани и да не са здрави този вид резби-втулки. :giggle:
Предимство, което дава пружината (освен уякчаване - заради покачване на диаметъра) е контакта болт-резба - той става желязо-желязо, а не алуминий-желязо. Тогава ръждясването се случва по друг начин и може да се предотврати по-лесно - заради хомогенността на контакта.

Пон Сеп 04, 2023 12:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пружината държеше резбата,болта се стягаше до 40 Нютон метра.
Но понеже пружината е къса и стягала върха на болта и самия болт не беше изправен.Изображение

Пон Сеп 04, 2023 1:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Някой си е оставил ръцете. Явно е пробил на криво и не-докрай резбата за пружината... :facepalm:
Лошото е, че от такава глупост, стават големи бели и се отваря двг.
Важното е, че пак е на пътя колата :beer:

Пон Сеп 04, 2023 3:49 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,моля за съвет и идея!
По време на движение нещо изхърка, мисля че беше от към скоростната кутия.
Мотора изгасна, оказа се, че ангренажа е прескочил седем зъба. За щастие няма ударен клапан. В момента мотора работи перфектно, колата се движи, но ме е страх да карам. Зъбите бяха прескочили на горен ляв разпределителен вал.
Още първия път това е била причината, но тогава е скъсал ремъка. Кутията е автоматична и няма предпазна планка на зъбното колело на коляновия вал.
Къде трябва да се търси причината и кой може да ми помогне?!Изображение

Сря Сеп 06, 2023 9:04 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 57
Автомобил: Форестър 2.0Х 158 h.p.
Рейтинг: 101
Отговори с цитат
Да прескочи 7 зъба си е доста , може да е от ненатегнат ремък , ремък "менте" или някой от лагерите на валовете да затяга , друго не мога да се сетя .

Сря Сеп 06, 2023 12:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Щом е прескочил само на горен ляв вал, най-вероятно нещо там блокира. Ако беше от АТ кутията, би блокирало колянов вал и ще има много други щети и всички разпределителни 'прескочили'... гледайте за механични наранявания по всичко въртящо се на вала, който е проблемен.
Най-добре е да го гледа опитен механик, за да обърне внимание на всичко и да намери проблема.
п.п. Просто размишлявам, може и да греша.
:good:

Сря Сеп 06, 2023 4:30 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >