Forester 2008+ компресор на климатик отказва да включва
| Автор |
Съобщение |
|
Alxx
|
dendim написа: Няма термозащита или термодатчик в него, вижда се по схемата.
@Alxx, къде ги има налични? Направо и аз да сменям... Термозащита няма, ама има остаряваща изолация, която при силно греене на бобината почва да окъсява или поне да вдига консумацията дотолкова, че колата спира да подава захранване. Затова на старите кошници(като моята) работи до откат и мре изведнъж, и завинаги - няма CAN шина  Само бобина за твоята няма, има го целият съединител в два варианта - за четири и седем канален ремък. Могат да ми ги лашнат от Полша за два-три дни. Йордан го поизлъгах малко - за него няма нищо в момента.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:02 pm |
|
|
|
dendim
Регистриран на: Съб Авг 18, 2018 4:42 pm Постове: 346 Местоположение: София
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302      
|

Alxx написа: dendim написа: Няма термозащита или термодатчик в него, вижда се по схемата.
@Alxx, къде ги има налични? Направо и аз да сменям... Термозащита няма, ама има остаряваща изолация, която при силно греене на бобината почва да окъсява или поне да вдига консумацията дотолкова, че колата спира да подава захранване. Затова на старите кошници(като моята) работи до откат и мре изведнъж, и завинаги - няма CAN шина  Само бобина за твоята няма, има го целият съединител в два варианта - за четири и седем канален ремък. Могат да ми ги лашнат от Полша за два-три дни. Йордан го поизлъгах малко - за него няма нищо в момента. Хм... вероятно си прав за остаряващата изолация...още повече, че при мен цялото съединителче беше залято с двигателно масло при ваденето на двигателя за ремонт.... наложи се да го разглобя и почиствам. А доколкото знам, маслото разяжда лаковата изолация на намотките - това е вероятното обяснение... Говорех за смяна на цялото съединителче, ще видя колко канален е ремъка, мисля, че е 7, но ще проверя за сигурност. Благодаря! 
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:26 pm |
|
|
|
nikentce
|

kronos написа: ..... Току виж сме разгадали мистерията с помощта на Ники. Едва ли ще успея кой знае какво да помогна в момента. Току що ми звъннаха от сервиза - като са отворили да сменят бобината са видели, че компресорът за нищо не става. Освен, че бобината за нищо не става, и оста е силно износена и има теч, като и хвърля стружки буквално, което означава, че трябва да се сложи нов компресор едновременно с нов кондензатор и промивка на всичко останало. Като тотал - 1800 лв  Може би ако бях отворил компресора в сервиз още първият път като беше започнал да се появява този казус може и да било възможно да мине само с ремонт, но явно вече са изпуснати нещата. За нашето купе в момента се доставяли само един модел Тайвански компресори. Ако тръгна да сменям всичко това с части втора ръка сигурно ще намаля сумата наполовина, но без гаранция, че ще направя нещо трайно. Нямам пари в момента да извършвам такава интервенция по колата, та и това лято ще си се варим в собствен сос семейството  Тъпото е, че колата си ми харесва и не ми се мисли в момента да я сменям, нямам и финансовата възможност, а същевремнно е и малко тъпо да се подменя цялата климатична инсталация на 13-годишна кола.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:30 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

Аз мислех, че вместо датчик има биметални пластини някъде, които да включват шайбата чрез бобината. То ще се окаже по-елемнтарен проблем, както Сашо писа. А за мен ако я няма бобината сега, ще остане за следващото лято, защото ако е под 30 градуса, няма как да разбера дали е оправен проблема. Само да я тествам към 18 часа при прогнозирани 38 градуса. nikentce написа: kronos написа: ..... Току виж сме разгадали мистерията с помощта на Ники. Едва ли ще успея кой знае какво да помогна в момента. Току що ми звъннаха от сервиза - като са отворили да сменят бобината са видели, че компресорът за нищо не става. Освен, че бобината за нищо не става, и оста е силно износена и има теч, като и хвърля стружки буквално, което означава, че трябва да се сложи нов компресор едновременно с нов кондензатор и промивка на всичко останало. Като тотал - 1800 лв  Може би ако бях отворил компресора в сервиз още първият път като беше започнал да се появява този казус може и да било възможно да мине само с ремонт, но явно вече са изпуснати нещата. За нашето купе в момента се доставяли само един модел Тайвански компресори. Ако тръгна да сменям всичко това с части втора ръка сигурно ще намаля сумата наполовина, но без гаранция, че ще направя нещо трайно. Нямам пари в момента да извършвам такава интервенция по колата, та и това лято ще си се варим в собствен сос семейството  Тъпото е, че колата си ми харесва и не ми се мисли в момента да я сменям, нямам и финансовата възможност, а същевремнно е и малко тъпо да се подменя цялата климатична инсталация на 13-годишна кола. Ники, много кофти работа е такъв разход изведнъж, без да си подготвен. Поне причината е ясна вече на 100%.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:35 pm |
|
|
|
dendim
|
Ники, много кофти развитие.... Явно автоклиматиците не са силната страна на Субару... макар че Fuji има високи постижения в климатичната техника.  Явно и аз ще трябва да направя профилактика на охлаждащата система... по възможност преди края на лятото! ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:44 pm |
|
|
|
nikentce
|
dendim написа: Ники, много кофти развитие.... Явно автоклиматиците не са силната страна на Субару... макар че Fuji има високи постижения в климатичната техника.  ... Не знам как е на твоята печка, ама моята е фабрично с компресор на Valeo на който за моя голяма изненада пише Made in Japan..... Странно, че Fuji Heavy Industries произвеждат климатици, но не за колите си. В предния сервиз, където ми сменяха ролката, казаха, че на SH са сред последните що-годе читави компресори и при SJ е много по-зле положението, и много по-рано сдават багажа.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:51 pm |
|
|
|
dendim
|
nikentce написа: dendim написа: Ники, много кофти развитие.... Явно автоклиматиците не са силната страна на Субару... макар че Fuji има високи постижения в климатичната техника.  ... Не знам как е на твоята печка, ама моята е фабрично с компресор на Valeo на който за моя голяма изненада пише Made in Japan..... Странно, че Fuji Heavy Industries произвеждат климатици, но не за колите си. В предния сервиз, където ми сменяха ролката, казаха, че на SH са сред последните що-годе читави компресори и при SJ е много по-зле положението, и много по-рано сдават багажа. Не съм обръщал внимание какво пише на компресора, но ще проверя. Чудя се, ако и моя компресор е Valeo, що за сбирщайн са направили японците? Но вероятно е така само за европейския пазар, отново... 
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 3:59 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Преди малко се прибрах и експериментът показва, че на 36 градуса по данни от колата (която обаче се оказа, че не беше на сянка) за 40 минути нямах проблеми с работата на климатика. От тях поне 30 минути бях на сянка и на място; После отново спря, но след рестарт само на климатика, след 30 секунди тръгна и така 15-на минути докато се прибера. Много странно поведение наистина ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 6:02 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Да чукна на дърво, от две седмици климатика ми работи перфектно при температури 32-36 градуса, независимо дали колата е била на сянка или на слънце. Единственото, което направих, когато изключваше, беше съвсем лаишко почистване на фрикционните повърхности с мокри кърпички, завряни в луфта между котвата и ролката на съединителчето. Логичното обяснение за мен е, че все още има маслени остатъци във вътрешността на ролката (при ваденето на мотора за ремонт, компресора и ролката бяха олети с двигателно масло), които отвреме навреме омазват фрикционните повърхности. Оттам вероятно се получава приплъзване при развъртане на компресора и компютъра изключва климатика...
Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2023 2:17 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
И аз да споделя. Заради отпускарския сезон компресор така и не ми доставиха и днес пътувах през подбалканския път. От София до Сливен 4 часа, нямаше никакъв проблем. В Сливен спряхме по обяд да хапнем, като беше 32 градуса. После като тръгнахме пак започна да прави проблеми, но забелязах, че като настъпвам и мине 4000-5000 оборота да изпреварвам, климатика започваше да духа студено. Това според мен е почти 100% гаранция, че компресора не насмогва в жегите.
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2023 4:05 pm |
|
|
|
dendim
|
kronos написа: ....Това според мен е почти 100% гаранция, че компресора не насмогва в жегите. Напълно е възможно. Особено ако кондензаторът ти е мръсен и позадръстен с боклуци... Забелязвам и друго нещо: когато се движа през слънчев участък на пътя, сякаш въздушната струя в купето е по-малко студена. Като премина в сенчест участък, изведнъж става значително по-студена. Явно горещият външен въздух не може да се охлади достатъчно, което ме навежда на мисълта, че може би си прав... Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2023 4:58 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
Просто трябва да си измивате радиаторите два пъти в годината с лека струя и нещо от рода на меглио. Караме в страшна мизерия, а повето ходят и по черни пътища
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2023 9:35 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Колко от вас знаят колко и какво масло имат в системата? Въпросът е базиран на личен опит, свързан с пускането на климатик в две мои коли, който не е бил работещ по няколко години, преди да ги докопам аз.Едната нямаше по принцип, вградих такъв, който не е работил известни седем години поради смачкан кондензатор.Сложих нов и нов дехидратор, но под 28 градуса не работеше без прекъсвания ако вентилаторът не е на макс. Сегашната беше с неработещ климатик поради същата причина - смачкан кондензатор. На нея смених кондензатора и пропуснах дехидратора, но измих системата напълно от старото масло и сложих ново по схема и спецификации. Работи втора година във всякакви условия. 25 годишна кочина. Всеки би казал "блазе ти" ама аз се питам защо работи точно толкова, колкото и защо не ми работи?
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2023 10:20 pm |
|
|
|
nikentce
|
Баси и мистерията е тоя японски климатик. След като беше отписан като тотал щета, от началото на Август като е включил в най-големите жеги, та и до Гърция ходих, и грам не изключи. Прави си "фризер" в купето и това си е....  Сега на същите температури и време като в началото на лятото, когато ми правеше мизериите, си бачка безотказно. Гледам, че още продължава проблемът с недостатъчно предлагане на компресори за SH( съответно цените са колкото нов немски хладилник ), та продължавам отлагането на пълното му разкостване.
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 4:03 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Аз въобще не съм сигурен, че наистина трябва да отписваш компресора като тотал щета. Дали сервизът е направил коректна диагностика или са те метнали на черешата??? Най-малкото, ако имаше наистина пукнатина на кондензатора, фреонът отдавна нямаше да го има... Стружки (фин метален прах) има и при мен, но те са от съединителчето. Апропо, моят климатик също горе-долу оттогава работи безотказно, да чукна на дърво. И аз мислих тогава да сменям дехидратора и съединителчето с намотката и котвата... но се отказах... :-)
Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 4:51 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
А при мен вече започна да отказва да охлажда и при 25 градуса външна температура, както беше днес. Лошото е, че няма компресори почти никъде. Уж поръчах сега един Elstock за 1300 лева, ама очаквам в понеделник да ми кажат, че и от него няма Накрая ще ме принудят да го рециклирам, пък колкото изкара.
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 5:50 pm |
|
|
|
nikentce
|
kronos написа: ...Лошото е, че няма компресори почти никъде. Уж поръчах сега един Elstock за 1300 лв. Ти си мега мазохистът.... Сега сериозно: и да го имат - откажи я тази поръчка. Ще ти трябва пак климатик другото лято. Сега през зимата ще насмогнат с производството и доставките, съответно и цените ще паднат. За къде ти е зора?
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 8:44 pm |
|
|
|
nikentce
|
dendim написа: .... Апропо, моят климатик също горе-долу оттогава работи безотказно, да чукна на дърво. И аз мислих тогава да сменям дехидратора и съединителчето с намотката и котвата... но се отказах... Тия наште печки, тъкмо ги отпишеш и те вземат та възкръснат.... 
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 8:48 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
nikentce написа: kronos написа: ...Лошото е, че няма компресори почти никъде. Уж поръчах сега един Elstock за 1300 лв. Ти си мега мазохистът.... Сега сериозно: и да го имат - откажи я тази поръчка. Ще ти трябва пак климатик другото лято. Сега през зимата ще насмогнат с производството и доставките, съответно и цените ще паднат. За къде ти е зора? А мерси, веднъж го гледах този филм. Хич няма да експериментирам до другото лято, че тогава пък изобщо няма да има кой да внесе и да ми оправи климатика. Направил съм си сметката, че и 1500 лева да дам за нов компресор, колата си е избила парите. Тъкмо колкото една дюза на Олроуд, който щях да се набълбукам да взема И шурето се наигра с една Х3-ка, като само за обслужване и смяна на вериги се изръси едни 6 бона. Така че някакви си 1500 лева за нов компресор ми се виждат супер смешен разход за кола в този клас 
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 9:02 pm |
|
|
|
dendim
|

nikentce написа: dendim написа: .... Апропо, моят климатик също горе-долу оттогава работи безотказно, да чукна на дърво. И аз мислих тогава да сменям дехидратора и съединителчето с намотката и котвата... но се отказах... Тия наште печки, тъкмо ги отпишеш и те вземат та възкръснат....  Да, ама срещу съответната сума, в повечето случаи... А сега сериозно, ама се замислям дали влажността на въздуха не оказва някакво влияние на климатика. В началото на лятото (юни-юли) имаше комбинация от голяма жега и висока влажност. Тогава компресорите на форестерите ни масово изключваха - ти, аз, че и брат ми имахме еднакви оплаквания. А сега (август-септември) - имаме само сравнително високи температури, с ниска влажност на въздуха. Дали, както спомена Alxx, влажността не оказва влияние върху съпротивлението на намотката на електромагнита на съединителчето (например понапукана изолация?) и компютъра на колата изключва принудително компресора? Само се опитвам да разсъждавам теоретично и инженерно...  PS. Моя компресор също е Valeo, Made in Japan, със зелената лепенка...
|
|
|
|
| Пет Сеп 08, 2023 9:46 pm |
|
|
|