|
Страница 1 от 1
|
|
Проблем с кутия на Legacy 2.5GT
| Автор |
Съобщение |
|
His Shadow
Автомобил: Subaru Legacy 2.5GT
Рейтинг: 0
|
Започвам с малко информация относно работата на кутията, до сега не ми е създавала никакви ядове, като винаги предавките са се сменяли много "мазно" в сравнение с предното ми Subaru Legacy B13 3.0 H6 от 2004-та, проблема се появи наскоро и не го прави всеки ден минават 2-3 дни без никакви забележки, но когато реши да го прави се изразява в следното : Потеглям си нормално и при превключване от 2-ра към 3-та имам усещането че кутията остава "разцепена" и усилието се придава много рязко и включването става с удар, при другите предавки нямам оплаквания, нагоре си сменя напълно нормално, но онзи ден в рамките на 500м и 3 светофара разтояние при всяка смяна на 2-ра към 3-та по усмотрение ставаше с удар, маслото е филтрите са сменени преди 35 000км, преди малко беше закачена на диагностика "Лънч" и не показа никаква драма с кутията, ако някой може да ме насочи къде да търсим проблема  ( проблема се явява и с 3-те режима на работа S, I и S# ( кутията е 5EAT )
|
|
|
|
| Вто Юли 04, 2023 6:50 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Съединителни пакети(дискове) на трета(само догадка).
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Юли 04, 2023 7:46 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Има тема за модела, в която съм описал подобен проблем. Получава ли се при отнемане на газта? Примерно при приближаване на кръстовище? Източника обикновено е сензорът за скорост разположен на гърба на клапанното тяло. Грешка може да дава, може и да не дава. Ако дава обикновено е за комуникация ECU с TCU. Загубата на сигнал води до разлика в скоростите на валовете, която компютъра не отчита. Превключването става с удар, ама като казвам удар - все едно някой се забива във вас отзад. Възможно е проявлението на проблема да е в различна степен при вас. Засичане с диагностика е трудно. Може би със оригиналната диагностика (Subaru Select Monitor) се виждат сигналите от тези датчици - speed sensor #1 /#2 При мен смяната на датчика оправи нещата.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Сря Юли 05, 2023 7:38 am |
|
|
|
His Shadow
|
|
За сензора за скорост също ми каза един колега, със същата кола, въпроса ми е, ако е от него, не би ли следвало и на други предавки да го прави ? иначе 1-вия симптом се случи точно при отпускане на газта, но там беше по скоро едно много рязко включване без удар, след този случай винаги при ускорение се случва... при включване на 1-ва 2-ра и към трета вместо да включи плавно, се получава едно "люлеене" на оборотите и точно така се случва включва със много силен удар, точно все едно някой ме удря отзад
|
|
|
|
| Сря Юли 05, 2023 9:49 am |
|
|
|
ico_tech
|
Не знам колега. Нямах нерви да го изчакам да видя как ще прогресира. При мен първо се осветка таблото с някакви грешки в комуникацията. Изтрих ги и след месец се почна с големите удари. Ремонта не е евтин, но не виждам алтернатива. Това е датчик на Хол, на който явно му идва врвмето на около 200-220К км. Единствената утеха е, че има афтърмаркет датчици, защото преди години Субару настояваше за смяна на цялото клапанно тяло. Хубавото на Субару е, че грамотен механик може да го “побългари”  Това не е коректно казано, защото първо зад океана намериха решение на този опит за изнудване, но такава е думата 
|
|
|
|
| Сря Юли 05, 2023 9:28 pm |
|
|
|
His Shadow
|
Сменихме този turbine speed 2 sensor + масло и филтър в кутията, за сега около изминати 700км. проблема го няма 
|
|
|
|
| Вто Юли 18, 2023 4:48 pm |
|
|
|
His Shadow
|
И пак проблем  този път с P0700 и P0705 общо взето на път за работата колата се освятка цялата, вървеше в някакъв авариен режим ( само на 3-та скорост ) и сега нито грешките се чистят, нито показва дали си на P,R,N или D , даже сега не иска и да пали, явно си мисли че не е на P ... поразрових се доста, май ядове създава https://maktrans.net/Vnutrennyaya-provo ... -05-up-B-U ей този сензор, който е вътре в кутията и май май не се предлага като нов никъде из света, та въпроса ми е все пак някой има ли си идея този проблем решим ли е без смяна на цялото клапанно тяло, или това е единствената алтернатива
|
|
|
|
| Чет Авг 10, 2023 7:50 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
На гт-то на приятел беше същият проблем миналата година. Няма решение освен клапанно тяло - на него Любо от Люлин му нагоди някакво от Трибека 3.6 и нещата се получиха. Иначе за временно - даваш контакт, прещракваш няколко пъти лоста открай докрай и палиш. Той кара така няколко месеца.
|
|
|
|
| Чет Авг 10, 2023 9:05 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Добре де, този сензор нали го сменихте? Или твоя майстор смени само външния сензор в предната част на кутията ?
|
|
|
|
| Вто Авг 15, 2023 9:48 am |
|
|
|
His Shadow
|
|
Ами то сменихме сензора на турбината (Turbine speed sensor ) а сега ми дава грешка в селектора на скоростите, общо взето от проучването ми, не се предлага като резервна част, на 99% вече съм убеден че ще поръчвам клапанно тяло
|
|
|
|
| Сря Авг 16, 2023 7:50 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Сензора се предлага афтърмаркет. Вади се тялото и се сменя, реже се окабеляването(харнеса) и се запоява, после се изолира. В поста си посочих за кой сензор иде реч. Когато проучвах въпроса тогава, това излезе като болка на всички 5еат. Субару естествено препоръчва смяна на клапанното тяло, но е открит заместител на датчика и съответно няма нужда от такава скъпа замяна. Датчика не е скъп, но изтича цялото масло(почти) и нещата отиват на 1000 лв. Смяната на клапанното тяло е двойно и нагоре.
|
|
|
|
| Чет Авг 17, 2023 12:56 am |
|
|
|
askeless
|

Колегата е сменил това https://www.ebay.ca/itm/165234383446 (линкът е примерен) Този датчик е част от харнеса на клапанното тяло, намира се на мозъка и се реже и запоява като се сменя. Грешката която му дава сега е p0705: Transmission range sensor PRNDL input и датчикът е вграден в харнеса. Представлява ето този симпатяга https://maktrans.net/Vnutrennyaya-provo ... -05-up-B-U Това не се продава като отделна част, нито сме намерили заместител за сега. Говорихме си с Тони Валяка за това и той е убеден че проблемът идва от потенциометъра, който се вижда на снимката под капачето. Вероятно с времето се износва. Въпросът е има ли под капачето залята платка и как това, което прилича на потенциометър и стърчи, вероятно влизащо в клапанното тяло, е монтирано. Дали е залято и то, може ли да се смени отделно, какви са характеристиките му и каква е ел.схемата. Друг интерес въпрос е дали може да се емулира с външен датчик или елемент по някакъв начин. Намерих бракуван такъв датчик за ресърч, но чак септември ще мога да го взема. За това клапанно тяло не се продават и соленоиди отделно, аз не ги намирам в менюълите и като парт номера. За това пък има наличности на клапанно тела и май при този проблем се сменя цялото. @ico_tech твоите познания за модела са енциклопедични и помощта ти винаги е добре дошла, та ако нещо греша и има решение, ще съм щастлив да ме поправиш, защото и моята се осветка с p0705 от време на време, но засега успявам да я изтривам. Поздрави!
|
|
|
|
| Чет Авг 17, 2023 12:55 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
сензорът на линка е верния - това е №2, който се намира на гърба на клапанното тяло (Turbine speed sensor #2). Аз мисля обаче, че неговият майстор е сменил сензор №1, който е от ляво на кутията и е лесен за работа. Аз съм сменил №2 в Боксер карс и те уверявам, че този сензор си го има афтърмаркет. Не съм сигурен дали там има потенциометър, но съм сигурен, че не е сменян този чарк с всички жици. Сензорът е обикновен датчик на Хол, като такъв той не опира никъде за да се износи, и според мен дефектът му се дължи на микропукнатини от старост. В даден момент просто "подгизва". Соленоидите няма да намериш с парт номера на Субару, но мисля, че ги има в rock auto. Осветкването може да е по много причини. Трябва подробен лог. При проблем в сензор№2 мигащите лампи на круиза и чек енджина са последния проблем - така почва да рита, че си като на мач от ММА. Обикновено грешката е 1710.
|
|
|
|
| Чет Авг 17, 2023 10:38 pm |
|
|
|
His Shadow
|
Аз май малко грешно разясних, проблема с ритането изчезна, сменихме точно този сензор който е на гърба на тялото, просто ползвам същата тема че в момента светна грешка P0705 и сега реално ми дава грешка в селектора за скоростите  и търся все още вариант за ремонт, а не за замяна на цялото клапанно тяло
|
|
|
|
| Пет Авг 18, 2023 6:55 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Пак ти пиша, колега, няма такъв вариант. Не се продава отделно. Успокоителното е, че Трибека за части има немалко. Точно от кой модел пасва мога да питам(Трибека 3,6, но не знам номер на кутията), но Любо от Люлин е директният източник какво е слагал в кутията на моя познат.
|
|
|
|
| Съб Авг 19, 2023 9:34 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Извинявам се, явно аз не съм прочел в какво се състои проблема. Успех!
|
|
|
|
| Нед Авг 20, 2023 11:32 pm |
|
|
|
His Shadow
|
Общо взето съм поръчал ново клапанно тяло, на 13-ти трябва да пристигне, след монтажа се надявам всичко да е наред 
|
|
|
|
| Чет Сеп 07, 2023 7:19 pm |
|
|
|
His Shadow
|
След смяната на цялото клапанно тяло, вече проблеми няма. Малко глупаво се получи че 1-во ми се развали speed сензора и после селектора... ама късмет  Сега кутията сменя предавките уникално "мазно" и лоста който селектира се движи доста по леко от преди. Към колегите с тази кутия мога да ги посъветвам, че ако почне да създава ядове, най добре да се заменя цялото тяло. Така или иначе в един момент ще трябва да го направят, няма смисъл от междинни ремонти 
|
|
|
|
| Сря Сеп 27, 2023 7:09 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|