Отговори на тема
 Субару Аутбек 3,6 R 2010 г. с ръчни скорости 
Автор Съобщение

Постове: 1
Автомобил: Форестър 2.5 турбо 2006 г
Телефон: 0888698611
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте , колеги!
Второто ми Субару е Аутбек 3,6 R 20010 г.
Върти ми се в главата една малко шантава идея: Ще ми се да го направя с ръчни скорости. Някой правил ли е подобна модификация ?
И ако да- как се усеща колата? Какви доработки са необходими ?
Все пак при този мощен мотор една ръчка би дала повече динамика ...

Вто Окт 24, 2023 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет, тъй като ти писах и във фб групата, ще постна и тук за нуждите на форумното развитие. Тук колегите, които се занимават с писане софтуерите на компютрите, могат да дадат безценни мнения за електрическата/електронната част на подобна конверсия.
Аз ще постна само за част от техническата част:
...тегава работа ще е, това поколение б14 е с различно предно окачване и на практика за него стават само 6мт кутии от дизеловите Легаси/аутбек или 6мт от американско гт. Които не са много здрави и не са истинско 6мт. По скоро интерес въпрос е дали на сти 6мт кутия може да се сложи камбана от цвт или 5ат от тези модели, няма никакво инфо по големите форуми, но все пак не чета японски, а австралийски форуми май не гледах. Ще е интересно при такава конверсия какво се прави за да работи круйз контрола и въобще цялата Ел част, защото тази вече е доста по-модерна кола с доста голям обем информация по Кан...
...на този модел моторът има само преден тампон, а носещите, основни тампони се намират на пети от двете страни на камбаната на кутията. Този модел е с носещ п-образ и единична греда за преден мост, не е с класическото Субару предно магаре. Т.е. трябва да се ползва камбана със заготовки за пети, за да може да сложиш тампоните. Тъй като 3.6 е с 5ат, която като дължина е като сти 6мт, за мен могат да се ползват само камбани от 5ат и цвт. Дали стават реално не знам. По електрическата/електронна система също ще има много сериозна работа...
Като цяло според мен не си заслужава опит към друга кутия освен сти/Легаси спек б 6мт. Останалите 6мт са кекави, въпреки че 3.6 има линейна мощност и вм. Сега се сещам, че сти кутиите са с направляващи метални щанги за предавките, а 6мт в б14 е с жила, т.е. и това трябва да се види как и доколко може да се конвертира. Освен това ще трябва да търсиш и подходящ заден диф за такава кутия, но поне доколкото задните носещи греди за дифа са взаимозаменяеми при б13 н6 и б14 2.5гт, мисля че с подходяща греда може да се сложи и нормален р160 диф съответното предаване.
Шегата настрана, но б15 3.6 чисто механично доста по лесно ще се преработи от цвт към сти 6мт.
Между другото се познаваме и сме се виждали не един път при субаруландци, те какво мислят за подобна конверсия ?
Поздрави!

Сря Окт 25, 2023 12:49 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 135
Рейтинг: 90
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако беше лесно или икономически обосновано нямаше да се хвърлят толкова купета от дизели за части. Хората щяха да им слагат бензинови мотори с 6мт.
Доколкото аз си говорих с почти всички големи сервизи тука единствено на 1040 им се занимаваше с подобна трансплантация. Те имат една импреса мисля с 6мт от дизел. Идва малко дълга, на първа караш до 90 км/ч.
Губи се круиза, не могат да го направят да работи.
По-стара скоростна кутия, която да пасва на Б14 също не открих някой да може да преправи, въпреки че хората в сервизите бяха много отзивчиви и ми дадоха телефоните на всякакви субару гурута. Вариантът да се получи е единствено с 6мт от Б14 легаси. Трябва и диф от същата кола. И това за кола, която е също с 6мт.
Като се замислиш и за цялата система около съединителя става наистина сложно.
Трябва ти размазано легаси 6мт за донор и някой добре подготвен ентусиаст, а блъснатите легасита с 6мт са необосновано скъпи заради най-горната причина.

Сря Окт 25, 2023 3:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Човекът иска да сади кутия, за което няма административна пречка, а само техническа. Случаите, за които ти говориш не могат да се узаконят в КАТ и затова са по-редки, но не липсват. Познат си сглоби бивш дизел SH с EJ205 и отворена електроника, доколкото помня всичко му работи ама в кат нъцки. Съединителят изобщо не е филм, даже имаш избор дали да е или не е с демпфер.

P.S. По принцип Субару втора(или осма) ръка и икономическа обосновка не вървят в едно изречение. За реконструирането им пък да не говорим, хеле по наш'те ширини. :D

P.S. 2 6мт кутия от VA WRX мисля, че може да влезе там, даже има изгодно от измъчени шасита в щатите. На мен ми предлагаха такава за 2,4к $, което си е сделка. Същинският проблем на такава конверсия е дали в ECU-то на 3,6 изобщо има таб с опция ръчна кутия(класик автомат и цвт има 100%). Съответно дали има пинове за сензор неутрална и сензор за предавка, сензор за натиснат съединител и т.н. Тези неща налични ли са, писането ще е няма десет минути да се подкарат всички системи. Вече да се подкара моторът с подходяща за ръчка карта ще е доста возене и писане от нулата.

Сря Окт 25, 2023 6:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Специално за КАТ няма административна пречка да се регистрира ако не надвишава с повече от 20% първоначалните 150 коня. 2.0 и 2.5 стават, проверено.
При форестърите не знам как стои въпросът със взаимозаменяемостта на кутиите, но при бек Б14 не става с по-стара кутия. Това не е мое мнение, а на хората които биха се хванали да го правят.

Чет Окт 26, 2023 8:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
BLA написа:
2.0 и 2.5 стават, проверено.

От бензин на бензин да. Ако казваш, че има регистриран бензинов мотор в дизелово купе - искам да го видя!

Чет Окт 26, 2023 4:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Нямам заради скоростната кутия. Попитах в КАТ през януари когато го мислех, казаха че е възможно, стига да има всички документи и новия двигател да не е с повече от 20% повече коне от стария. Едва ли от тогава има промяна.
Нужно е същото купе да се предлага и със новия мотор от производителя.

Чет Окт 26, 2023 5:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема