Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2
 Съвет за избор на нов автомобил 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 172
Рейтинг: 243
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
@Vmax:

В Германия също има големи градове и градско каране. Не всички живеят в провинцията. :) Но в крайна сметка ico_tech е прав, че всеки сам си преценява. Аз съм преценил, че на атмосферен мотор е излишно и не го правя.

Колкото до "лизинга" - както казах, под това наименование се разбират толкова много неща, че е трудно да се правят сравнения без да се конкретизира.
Аз лично ползвам лизинг точно като частно лице и май за ежедневна кола не бих се върнал отново на каквато и да е форма на кредитиране и притежаване на колата. Не съм сигурен дали тази схема въобще я има в България обаче.

@ico_tech:

Е за толкова години все трябва да са мръднали в технологично отношение. В свят, в който нормата вече е 25-30к км, все 15 трябва да може да изкара. Ако трябваше да сменям маслото на бившето ми XV на 10к км, в моя случай щеше да означава 3 смени на година - абсурд. Няма вариант да робувам на кола с атмосферен мотор със 114к.с. В момента я кара тъста ми и е на 150 000 км - върви си без проблеми.

Цитат:
Относно лизинга и обезценяването - втора година чакам този ефект. Търся XV с пробег до 70000 км, разчитайки, че по твоята схема ще поевтинеят след 5 години с 50% - ами не съм забелязал такова нещо.

Не си забелязал поради следния ефект:
1. Някои коли поскъпнаха много в последните няколко години. XV-то ми го купих чисто ново от магазина 2017-та година за 17.500€. Актуалното XV започва от 26.500€. Това е увеличение от почти 50%.
2. По време на короната продажбите на нови автомобили бяха почти нулеви, което в комбинация с проблемите с доставките след това доведе то това, че много хиляди нови коли, които нормално трябваше да отидат на вторичния пазар, просто не бяха произведени. Това доведе до вдигане на цените на колите втора употреба, включително и на тези на Субару.
Комбинацията от 1. и 2. е ефектът, който виждаш и ти.
Между другото, когато взимах XV-то тогава, банката беше сметнала, че остатъчната му стойност след 4 години ще е 9000€. Т.е. горе-долу точно тези 50%, за които говоря.
Въпросният ефект обаче изобщо не е уникален само за Субару, както и не би следвало да се очаква, че ще трае вечно.

Пет Фев 02, 2024 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колеги, благодаря ви, научих много нови неща от тази тема - дори такива, за които не съм се сетил да попитам :) Едно от предимствата на марката Субару е този форум =D>

Конкретно за обслужването исках да питам, защото съм чувал, че е по-скъпо в „оригиналните“ сервизи – иначе е ясно, че като си плащам за нова кола ще си плащам и за обслужване, но не бих се радвал на две хиляди лева сметка за смяна на масла и филтри :)

Вто Фев 13, 2024 2:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В момента облужвам Канадски нов Outback- масла и всички филтри 230лв на всеки 10000км!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Сря Фев 14, 2024 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zearendil написа:
Колеги, благодаря ви, научих много нови неща от тази тема - дори такива, за които не съм се сетил да попитам :) Едно от предимствата на марката Субару е този форум =D>

Конкретно за обслужването исках да питам, защото съм чувал, че е по-скъпо в „оригиналните“ сервизи – иначе е ясно, че като си плащам за нова кола ще си плащам и за обслужване, но не бих се радвал на две хиляди лева сметка за смяна на масла и филтри :)

Здравей, по-нагоре сме ти писали. Обслужването на гаранционен автомобил в официалния сервиз излиза около 600лв.

Чет Фев 15, 2024 6:55 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Днес най-сетне минах през магазина в София и поразпитах. Мисля си следното:

1. Outback, защото това е единствения бензинов двигател. Изцяло електрически просто няма как, а от хибридите, както ми ги обясниха, не видях никакъв смисъл.

2. Най-ниския клас оборудване. Разликите ми се видяха ненужни - красота и offroad, за което някак не съм седнал да плача.

Само нещо ми се видя много чудно – защо не продават парктроник система? Или, още по-благо, автоматично паркиране? Има някакъв вариант да си взема предна камера за няколко хиляди лева, но ми се вижда безсмислено.

Аз не съм фен на красотите, но има неща, които буквално намаляват труда на шофьора, а не изглежда толкова скъпо да бъдат предложени... Странно ми се вижда, че не се предлагат. Един Haval H6 например струва 15% по-малко и предлага (поне на хартия) всякакви такива удобства.

Пет Мар 08, 2024 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Автономно паркиране при Субару няма да се появи скоро :)
Парктроник съм почти сигурен, че има - част е от пакет за мъртва точка, аварийно спиране при движение назад и следене на трафик и пешеходци отзад.
Предна и странична камера (270º) се предлага само в най-високото ниво

Иначе си напълно прав - има голям брой нови автомобили с всякакви екстри и безкрайни комбинации от различни конфигурации. Ако обаче търсите пълноприводен автомобил ( и след 80км/ч) нещата стават по-сложни.
Имам приятел със Ситроен, който ме покани да ми демонстрира автономно паркиране - стана от четвъртия път. Колата трябва да мине да си сканира мястото, да си изчисли вариантите и после почва да мига и пиука... в крайна сметка паркира на място за кола и половина - къде ги такива..... ROFL

Пон Мар 11, 2024 7:09 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте колеги

Подновявам тази тема, защото не знам къде да питам... Може да ме препратите другаде или да отворя нова.

Взех си Outback 4dventure, зелен, много съм доволен. Плащам си „като поп“, но „кеф цена няма“, а си се кефя много на колата. CVT не ми пречи, даже доста ми се нрави, аз съм спокоен шофьор :)

Разбира се, взех я на лизинг и имам пълно автокаско. И, разбира се, ме напраска градушката а вчера драснах леко бронята и пластмасите. Досега съм завел 3 щети по боята към Субару Моторс в София.

Чудя се обаче колко е разумно да ги правя? Май не сте очаровани от този сервиз и ще ми е супер тъпо ако след 2-3 години новата боя от покрива се олющи, а фабричната си остане... Има ли смисъл да се боядисва нещо, което е само леко одраскано или огънато? И Субару Моторс ли е правилното място за това?

Сря Юли 03, 2024 1:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, ти си преглътнал най-скъпото - плащането на безбожната каско застраховка, а сега не искаш да я ползваш.
Ако не ти се прави в Субару София, погледни другите сервизи в списъка на застрахователя. Съмнява ме Субару София да имат бояджийна, те просто взимат колата и я водят на "доверен" сервиз.
Градушките по принцип се оправят без боядисване, но когато има такива масови застрахователни искове става бавно - само няколко фирми се занимават професионално с вакуумно/адхезионно изтегляне и обикновено са претрупани с работа.

Сря Юли 03, 2024 1:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега, ти си преглътнал най-скъпото - плащането на безбожната каско застраховка, а сега не искаш да я ползваш.
Ако не ти се прави в Субару София, погледни другите сервизи в списъка на застрахователя. Съмнява ме Субару София да имат бояджийна, те просто взимат колата и я водят на "доверен" сервиз.
Градушките по принцип се оправят без боядисване, но когато има такива масови застрахователни искове става бавно - само няколко фирми се занимават професионално с вакуумно/адхезионно изтегляне и обикновено са претрупани с работа.

В случая със Субару и КИА ( понеже в София са свързани лица ), подобни ремонти трябва да се правят при тях за да ти важи гаранцията на ремонтираните части / елементи на купето.

Сря Юли 03, 2024 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Благодаря, колеги :bow: :beer:

Сря Юли 03, 2024 2:22 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Цитат:
Автономно паркиране при Субару няма да се появи скоро :)

Стана ми любопитно, защо мислиш така?

Сря Юли 03, 2024 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Защото това е мократа мечта на европееца. Субару, бидейки фокусирани върху пазара отвъд Голямата вода, не изгарят от желание да товарят стойността с нещо, което на основния пазар не се търси. Ти се благодари, че си взел европейка - на американките и огледалата не се сгъват ROFL
Към момента Субару се напрягат само в посока безопаснот, а автономното паркиране е по-скоро гъдел. Всъщност трябва да го пробваш на друг автомобил в тясна уличка на голям град - наистина е интересен логаритъм. Прави 7 маневри, и когато не може да реши проблема с предния десен ъгъл (щото има два реда спрели коли) в крайна сметка се отказва. Но през това време може някой нервен гражданин с татуировки и 3 кг протеин в едната ръка, да дойде "лично" да те провери какво се моташ 10 мин. :bow:
Та времето ще покаже, но преди следващото обновяване на модела по-скоро няма да има такава екстра.

Сря Юли 03, 2024 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 691
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Отговори с цитат
zearendil написа:
Здравейте колеги

Чудя се обаче колко е разумно да ги правя? Май не сте очаровани от този сервиз и ще ми е супер тъпо ако след 2-3 години новата боя от покрива се олющи, а фабричната си остане... Има ли смисъл да се боядисва нещо, което е само леко одраскано или огънато? И Субару Моторс ли е правилното място за това?

В случая "бояджийницата" е в КИА и бих казал, че се справят добре - ползвал съм я по щета на XT - то преди години. Надявам се,че са си задържали нивото.

Не се колебайте, а я давайте иначе каското ви няма смисъл.
Проблем при всички такива майстори е дългото чакане - трябва да се въоръжите с търпение.

Пет Юли 05, 2024 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
tst написа:
zearendil написа:
Здравейте колеги

В случая "бояджийницата" е в КИА и бих казал, че се справят добре - ползвал съм я по щета на XT - то преди години. Надявам се,че са си задържали нивото.

Не се колебайте, а я давайте иначе каското ви няма смисъл.
Проблем при всички такива майстори е дългото чакане - трябва да се въоръжите с търпение.

Говорих с тях, казаха, че ще остане поне месец при тях колата и имам 3 години време да я правя. Понеже не виждам сериозни травми по колата, мисля просто да изчакам да се натрупа каквото се натрупа дотогава и тогава да им я оставя - иначе просто няма смисъл да стои за всяка драскотина по месец при тях.

Пет Юли 26, 2024 11:31 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2