Отговори на тема стр <  1, 2, 3
 Ръчката до ръчната? 
Автор Съобщение
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Аз специално тези въпроси за въртящия момент съм ги разисквал в една прекалено дълга тема във форума на Ситроен, така че просто копирах оттам части от темата. Но не бих водил спорове в този форум точно, защото няма с кого да се спори. В общи линии след 2-3 мнения се почват лакардии, глупости и всеки гледа да се включи, без значение дали е разбрал въобще въпроса. Тъй че от тоя форум - толкова. За съжаление такова е нивото на форума, то си личи и по броя на темите и по съдържанието...

Колега, напълно си прав. Извинявам се официално на всички засегнати от предния пи пост. Компенсирам техническата си неграмотност с хумор :oops:

Съб Дек 13, 2008 10:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Вижте момци в крайна сметка никой не е длъжен да разбира от всичко, за мъж, ако иска да е технически грамотен - то това е добре да го знае като обща култура, не за да спори по форумите, ами за да си обяснява причинно-следствените връзки по време на ускорение и доускорение, когато иска да модифицира нещо или да смени някой диференциал или друг елемент от задвижващия механизъм - като знае какво е отношението на предаването на движение и как се отразява то - да може да си реши - иска по-икономична кола като кара на висока скорост на 5-а, или иска повече теглителна сила за дърпане на ремарке, качване по много стръмни баири, по-добро ускорение от място и тнт.

Давам пример с моя микробус - Тойота 2.5 - 102 коня, с момент 260/1600-2400 - понеже е с 5 скорости, а последна е сравнително къса - на 105 км съм с 3000 об. което за този дизел е доста висок разход в порядъка над 8 тъй като никога не дърпам нищо, а въртящия момент предаден на колелетата посредтвом скоростите и задния диференциял е предостатъчен, за да тръгвам с 1.5 тона натоварен с перфектно ускорение още от 1000 об - си смених задния диф с такъв с по-малко предавателно число - при което разликата беше, че вече сменям скоростите не както преди на 1800-2000 об ами на 2000-2200, но за сметка на това на 5-а на 3000 об съм вече със 120, което е къде по приемливо - тъй като колата се кара изключително на дълъг път. Получава се почти един и същи разход при разлика 15 км/ч, като единствено съпротивлението на въздуха е по-голямо - ако се сметне и той излиза, че карам с 13 км повече със същия разход като при 105 със стария диф

Някой би попитал за ускорението - ускорението е смея да твърдя еднакво, дори има по-добро доускорение на 5-а и на 4-а - тъй като на този дизел въртящия момент след 3000 об започва да пада чувствително - така използвам диапазона на максималния въртящ момент по-ефективно донякъде - който е 1600-2400 об.

Някой от вас ще попитат - ами не може ли да се направи чип тунинг на мотора и ефекта да е същия - при промяната на заводските настройки на двигател с турбокомпресор - донякъде се получава доста добър резултат - вдига се чувствително мощност и въртящ момент - ако искате по добър старт - става, но отново ще си карате със 105 на 3000 об - защото предавателното отношение към водещите колела е непроменено - колкото и да се променят настройките на двигателя - то съотношението скорост/обороти си остава константа.

Имам и обратния пример - един Аустин имам - който като слизах долу на един плаж - после направо изгаряше съединителя от зор докато се кача обратно - намерих друга ск кутия от двулитров бензин с по-голямо главно число и дизеляка си качва сега баира като джипка дори на втора включвам след средата.

Айде Аустина е доста стар - но пък тойотата е на 3 г. и сега съм и с ЛСД отзад.

Съб Дек 13, 2008 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
BAlexandrov написа:
Колеги, виждате ли какво се получава? Аз го тълкувам така

Има технически въпрос, има човек, който се мъчи да обясни и има двама, които категорично заявяват грешно твърдение и му се подиграват едно с това, че твърдят без да разбират Нютонова механика... не знам сигурно преди 8 клас се учи така че няма извинение, друго и с подигравки. Като не разбираш нещо се започва - Аз мисля еди-как си, защото имам еди-какви си доводи.

Следват мнения на хора, които не им пука всъщност от съдържанието на спора, нито имат отношение, но затова пък укоряват този, който се мъчи да обясни!? Той е длъжен да има търпение и да оборва очевидни неща за удоволствие?
Вместо мерки срещу хората, които категорично дават дезинформация се подтискат нещата, за да има мир? Мир ще има като се изтрят глупостите и се наложи санкция на хора, които пишат преди да мислят.

Иначе ще се получи форум от хора, пишещи заради изявата и други на които не им пука всъщност от съдържанието - важното е да няма спорове. Един от многото мирни, но посредствени форуми, защото този човек ще загуби търпение и няма пак да се чуди в каква форма да оборва такива глупости, както на мен ми отне поне 5 мин да ми мине и да не му обясня къде е учебника по физика като писах очевидния отговор по-горе.

не се подигравам ... съжалявам, че сте ме разбрали погрешно ...
все пак аме хора и се учим докато сме живи :wink:

Съб Дек 13, 2008 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 56
Автомобил: Legacy 97, Impreza 95
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Леле, леле какво стана от една ръчка :D
Благодаря за всички мнения, на мен лично темата за въртящия момент не ми беше много ясна, но сега влезнах в нещата. Тази неделя карах една Тойота с бавни скорости и видях за каква разлика в оборотите става дума при бързи и бавни. При Легасито се оказва, че тази разлика я има но е много малка. Може на кофти път да се изрази по ясно :!: Така или иначе съм доволеи и по-спокоен. Лека седмица на всички :wink:

Пон Дек 15, 2008 8:48 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Няма да е по-ясно. Не сравнявай бавните на джиповете с тези при Суби.

Пон Дек 15, 2008 9:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 56
Автомобил: Legacy 97, Impreza 95
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Защо, не е ли сходно, като поведение но с други отношения на предавателните числа?

Пон Дек 15, 2008 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Именно поведението е съвсем различно. Покарай някой джип и виж за какво става дума, щото в цифри е много абстрактно.

Пон Дек 15, 2008 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3