Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|
|
От личен опит: bridgestone blizzak, но на ТЛК карах 5години и са прилични на 4тата и 5тата година, но сега ги смених; goodyear ultragrip performance на фори съм карал преди години и те бяха ОК до около 4тата година макс. Pirelli и continental също са ОК.
|
|
|
|
| Съб Ное 16, 2024 6:59 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

И аз ще се опитам да нахвърлям малко впечатления. Обаче ще направя леко лирично отклонение, защото не съм на 20, а на повече от 2х20 години и съм видял доста зими. Това, че последните две зими бяха по-топли е факт, но е факт, че и 80-те години имаше такива зими и ги помня. Всъщност в приложението Weather има доста подробни данни от 1951 г. до сега и ще видите, че всичко е преекспонирано и как бързо забравихме манипулирането на данни в Климатгейт. Дотук с отклоненията. Направих го, защото очевидно имаме съвършено погрешна представа що е то зимна гума и в какви условия се ползва. Като за начало е добре да се прави разлика между зимни гуми, подходящи за заснежени и мокри настилки, предназначени за шофиране в зимни условия с нередовни превалявания от сняг и такива подходящи за поледици и заснежени настилки, които са специално предназначени за шофиране в тежки зимни условия (такива с шипове) - https://www.michelin.bg/auto/advice/win ... dded-tyresТа за нашите условия са подходящи зимни гуми, защото всезонните може и да се справят зимата, но до -10 градуса, а лятото над 30-35 градуса, стават неподходящи за каране. Това го казва производителят, не аз. Иначе вече тествах и на сняг новите ми BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 в размер 265/50/19, които са единствените с клас А на сцепление. Държат се очаквано добре, като преди това за сравнение малко покарах със старите CONTINENTAL WinterContact TS 850 P само, че в размер 255/55/19, обаче те бяха с DOT 2020 и с около 4 мм грайфер. Бриджстоуна на мен лично ми харесва повече като пътно поведение. Но за Форестъра съм с две ръце за Мишелин аплин 6 и ги препоръчвам на колежката dians, без значение индекса за сцепление, че е Б. Жалко, че в моя размер ги няма, а тези Мишелинки, които са ми в размера са само рънфлатки. Нокиан също се държаха добре 4 зими - тествани са в дълбок сняг и лед. Най-зле от по-скъпите гуми са Йокохама за мен.
|
|
|
|
| Нед Ное 17, 2024 7:28 pm |
|
|
|
pantata
Регистриран на: Вто Юни 30, 2015 7:04 pm Постове: 367 Местоположение: София
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Рейтинг: 164   
|
|
Vredstein wintrack след два сезона не стават. Continental ts850 и 860 съм карал много зими на две коли и двете се представят чудесно докато имат грайфер, съхранявани правилно си стоят задоволително меки и след три сезона.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Нед Ное 17, 2024 8:05 pm |
|
|
|
dians
Регистриран на: Вто Ное 03, 2015 4:26 pm Постове: 35 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester EJ20 2007
Рейтинг: 0
|
|
Точно алпин (може би версия 4, забравих вече) търкалях 6 безсрамни поредни зими. Ясно, че не е било най-добрата идея, но пък не усещах промени при шофиране, а виждате, държа да спирам адекватно. Никъде за момент не се хлъзнах, в сервиза ми казаха, че е хубаво вече да ги сменя. И много се чудих дали да не е пак алпин 6 или 7, но реших да питам има ли и друга гума да пази качества 3-4 зими.
Много благодаря, полезни впечатления споделяте.
|
|
|
|
| Нед Ное 17, 2024 10:39 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
При новите модели гуми няма как да се знае дали ще са адекватни 4-5 зими. За това лично аз бих заложил на утвърдени марки като Мишелин, Бриджстоун и Континентал за зимни гуми (евентуално Пирели и Гудиър).
|
|
|
|
| Нед Ное 17, 2024 11:14 pm |
|
|
|
nikentce
|
dians написа: .....И много се чудих дали да не е пак алпин 6 или 7, но реших да питам има ли и друга гума да пази качества 3-4 зими. . По това, което споделяш - всяка утвърдена марка ще ти свърши работа за 3-4 зими. Иначе такава гума, дето да пази качество 3-4 зими не съществува! Има такава, която на теб ще ти върши работа 3-4 зими  . Дори да не я караш и само да си стои - пак старее гумата и не е същата, затова и се гледа винаги DOT-ът. На моя стил и маршрут на каране утвърдените марки ми държат 2 зими и на 3-тата вече карам по-умерено, защото почват да ми приплъзват, а за 4-та зима вече купувам нови. Неслучайно западняците карат 2 зими и задъжително хвърлят без значение кой какъв стил на каране има, а в държави като нашата потребители бол да ги дооползотворят още 2-3 зими. Затова тук постоянно повтаряме, и потретваме...., че това е мнооого субективно. По тази причина и както забеляза се преплитат неизбежно и коментари за всесезонките.
|
|
|
|
| Сря Ное 20, 2024 11:26 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

nikentce написа: dians написа: .....И много се чудих дали да не е пак алпин 6 или 7, но реших да питам има ли и друга гума да пази качества 3-4 зими. . По това, което споделяш - всяка утвърдена марка ще ти свърши работа за 3-4 зими. Иначе такава гума, дето да пази качество 3-4 зими не съществува! Има такава, която на теб ще ти върши работа 3-4 зими  . Дори да не я караш и само да си стои - пак старее гумата и не е същата, затова и се гледа винаги DOT-ът. На моя стил и маршрут на каране утвърдените марки ми държат 2 зими и на 3-тата вече карам по-умерено, защото почват да ми приплъзват, а за 4-та зима вече купувам нови. Неслучайно западняците карат 2 зими и задъжително хвърлят без значение кой какъв стил на каране има, а в държави като нашата потребители бол да ги дооползотворят още 2-3 зими. Затова тук постоянно повтаряме, и потретваме...., че това е мнооого субективно. По тази причина и както забеляза се преплитат неизбежно и коментари за всесезонките. Ники, не знам откъде черпиш тази информация, че западняците сменят гумите си на 2 години, но това изобщо не е вярно. Дори сега ЕС прие нови правила за производителите на гуми, които ги задължават гумите им да имат еднакви параметри при спиране, като са нови гумите, и като са износени до минимума от 1,6 мм на протектора - https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... -pri-16-mmКакто споменах, моята кола дойде от Хамбург с 4 годишни гуми, с които е карана до последно там. И това е масова практика в Германия според хората, които купуват постоянно коли от там. В Италия е още по-зле положението и масово се кара с гуми над 5 години. Лично аз например сменям на 4, максимум на 5 години гумите, макар и да имат доста дълбочина на протектора, защото за тези 5 години не им навъртам и 20 000 км. Обаче това не значи, че всички го правят - производителите в ЕС препоръчват смяна на 5-6 години ако дълбочината на протектора го позволява. Екология, какво да правиш 
|
|
|
|
| Сря Ное 20, 2024 6:47 pm |
|
|
|
Alxx
|
Всичко е много относително, както е казал Айнщайн  Хора с различни приоритети и различно дълбоки(плитки) джобове има навсякъде. Виж, с тая идиотия от 7 до 1,6 да спира еднакво най-много да развалят новите гуми за да догодят крайния резултат P.S. За да не съм баш офф: Спомена се Мишелен Алпин, та по тоя повод да спомена, че купувах за близък приятел Алпин 6 миналата зима, че е само с предно и на кофти място в Бояна. Отзивите са за перфектно представяне във всякакви условия, не вият(за разлика от Гудиър, Дънлоп и пр.) и разходът не е скочил видимо. Сега ще им е втора зима и предстои да видим, колата е Акорд 8 2,4 автомат. Помня, че Алпин 5 беше тотален провал, шестицата видимо ще да става, а за седем никой май нищо не знае от прима виста. Коментарите в нета са, че грайферът е като за всесезонки 
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Сря Ное 20, 2024 7:40 pm |
|
|
|
nikentce
|

kronos написа: ... Ники, не знам откъде черпиш тази информация, че западняците сменят гумите си на 2 години, но това изобщо не е вярно. Дори сега ЕС прие нови правила за производителите на гуми, които ги задължават гумите им да имат еднакви параметри при спиране, като са нови гумите, и като са износени до минимума от 1,6 мм на протектора - https://automedia.investor.bg/a/2-novin ... -pri-16-mm..... Имам доста приятели, които живеят на запад, а и откъде според теб се захранват тукашните борси/джамбази с цели комплекти с 2-3-годишен DOT? Трудовият ми стаж е все в международни компании и дори в България винаги правилата са ни били да караме максимум две зими зимните гуми на служебните коли. Това за ЕС не искам да го коментирам. В моя бранш производителите от 2017-та насам се мъчиха да направят класическа прахосмукачка по изискванията на ЕС, която с 800W да почиства като с 2500-3000W, и така и не успяха. Накрая тази група залезе и почнахме да налагаме прахосмукачки на батерия с електрически турбо четки, които не попадат под регулация, за да вършат работа. Sorry за лирическото отклонение  , но мисълта ми е, че нямам голямо очакване за нещо положително от това намерение. Ще ме извиняват производителите и всичките им ЕКО инициативи, но това просто към момента не е вярно.
|
|
|
|
| Сря Ное 20, 2024 9:30 pm |
|
|
|
Alxx
|
nikentce написа: ...а и откъде според теб се захранват тукашните борси/джамбази с цели комплекти с 2-3-годишен DOT?... Не се заблуждавай, препечатването на дот-ове е техника, стара като българската "демокрация" 
|
|
|
|
| Чет Ное 21, 2024 8:18 am |
|
|
|
dians
|
Alxx написа: не вият(за разлика от Гудиър, Дънлоп и пр.) Като знам шумоизолацията на форестъра, по-добре да не вият, че и без виещи гуми се оглушава вътре. Алпина само не ми харесва, че не е е много подходящ за вода, а нашите магистрали имам чувствотото, че са с обратно отводняване - от тревните площи към асфалта. Така и така няма часове по гумаджийниците до края на седмицата, та имам време да прегледам и по-евтини варианти. Някой да има впечатления Firestones Winterhawk 4?
|
|
Последна промяна dians на Чет Ное 21, 2024 10:09 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Ное 21, 2024 9:24 am |
|
|
|
Alxx
|
Хвърли едно око на тези. БМВ-то от профила карам с такива трета зима, както и лятото съм с такъв летен модел. Като за парите много стават и карат много километри.
Прикачени файлове:
Screenshot_47.png [ 223.3 KiB | Прегледано 13095 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Ное 21, 2024 9:27 am |
|
|
|
bolo7m
Автомобил: Subaru Forester SH 2.5 AT
Рейтинг: 15
|
Виж и марките FALKEN и SUMITOMO ! 
_________________ Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
|
|
15
|
|
| Пет Ное 22, 2024 8:27 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Аз преди месец започнах да търся зимни гуми. Търсенето не продължи дълго- в една прекрасна петъчна вечер думна поредната гума в “малка” дупка. Прибрах се последния километър на джанта. Така приключих и втория комплект гуми ( точно година преди това хвърлих друг комплект + 2 джанти). Писна ми от тези нископрофилни гуми. Тази държава просто не става за такива. Та реших да мина на следващия размер. На следващия ден трябваше да пътувам до София- съответно прекарах цялата събота да намеря гуми във Варна. Уви, гуми 225/50/18 от марките, които бях набелязал нямаше на склад с пресен дот. Замислих се каква е вероятността да друсна 1400 лв за маркови гуми и да спраскам след месец някоя,…. накрая се метнах на неизвестна марка GiTi W2. Оказаха се доста тихи и засега сцеплението им на мокро е доста добро. Има ги в таз годишните тестове на адак. По-високата гума стои доста по-добре на колата, а и дупките вече не се усещат така 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Нед Ное 24, 2024 12:30 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

ico_tech написа: Аз преди месец започнах да търся зимни гуми. Търсенето не продължи дълго- в една прекрасна петъчна вечер думна поредната гума в “малка” дупка. Прибрах се последния километър на джанта. Така приключих и втория комплект гуми ( точно година преди това хвърлих друг комплект + 2 джанти). Писна ми от тези нископрофилни гуми. Тази държава просто не става за такива. Та реших да мина на следващия размер. На следващия ден трябваше да пътувам до София- съответно прекарах цялата събота да намеря гуми във Варна. Уви, гуми 225/50/18 от марките, които бях набелязал нямаше на склад с пресен дот. Замислих се каква е вероятността да друсна 1400 лв за маркови гуми и да спраскам след месец някоя,…. накрая се метнах на неизвестна марка GiTi W2. Оказаха се доста тихи и засега сцеплението им на мокро е доста добро. Има ги в таз годишните тестове на адак. По-високата гума стои доста по-добре на колата, а и дупките вече не се усещат така  Аз успях вече да "тествам" Бриджстоуна в условията на нашите прекрасни софийски пътища. Миналата седмица, след като валя сняг и после дъжд, така хубаво се беше наводнило на един десен завой, че бордюра не се виждаше. Е, усетих го като се премести цялата задница и добре, че карах бавно. Задната дясна гума обаче се справи отлично, за разлика от джантата ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Почти съм сигурен, че ако бях с някакви Тауруси или Петласи примерно, гумата щеше да е срязана, както съм виждал на много колеги да се получава. А това с нископрофилните гуми е доста относително. Примерно сегашните са ми 265/50/19, обаче страничния борд е малко по-висок от зимните зуми на Форестъра, които бяха 215/60/16. Отделно, че налягането в задните гуми сега трябва да ми е 3 атмосфери, докато на Форко трябваше да е 2 атмосфери.
|
|
|
|
| Нед Ное 24, 2024 1:14 pm |
|
|
|
dians
|
Някой може ли да каже от опит, ако за колата му са препоръчани 95H индекси за гуми, дали 99H са по-стабилни в завои, освен че е по-твърда возията? Говорихме си днес с един гумаджия и той ме омайва по гумаджийски (търговски), а аз Тома неверни  Все са ми твърди 99H XL, които съм карала досега (vrederstein, michelin) и се чудех да пробвам препоръката на производителя за 95H. Специално Googyear Ultragrip Performance 3 гледам, че ми дадоха по-ниска цена (нямат други 95H, иначе на други места има, но още 200 лева отгоре) Също, трошат ли се много в дупки наистина? Досега никога не съм пукала, а се е случвало да нацеля лоши 
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2024 1:59 pm |
|
|
|
Alxx
|
Освен, че е по-дървена и по-бавно влиза в работна температура. Карам си с препоръчаното. От грешно напомпани гуми боли виско муфа/раздатка, а шансът на напомпаш грешно гуми с грешен индекс е още по-висок. Добре, че не сме във фб, веднага ще ми скочат експерти 
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2024 4:50 pm |
|
|
|
Vmax
|
Alxx написа: Освен, че е по-дървена и по-бавно влиза в работна температура. Карам си с препоръчаното. От грешно напомпани гуми боли виско муфа/раздатка, а шансът на напомпаш грешно гуми с грешен индекс е още по-висок. Добре, че не сме във фб, веднага ще ми скочат експерти  Алекс, моля поясни че не разбрах каква е разликата в помпането на гуми с различен индекс при положение че са напомпани еднакво и съответно с един и същ диаметър? Не се заяждам, наистина ми е интересно, защото никога не съм карал Пералнята със стокови гуми и винаги съм ги правил ма 2.3бара. И още нещо - загряването на гумите не е ли функция на скоростния индекс, а не на товарния…
|
|
|
|
| Вто Дек 03, 2024 9:43 pm |
|
|
|
Alxx
|
При различно твърд страничен борд, различно варира диаметърът при напомпване. Карах си виското на финална права две години, преди да извият лагерите в опашката и бая съм експериментирал(щот си нямам акъл  ). А, загряването се влияе основно от сместа, която естествено е различна както при скоростните индекси, така и при товарните(освен допълнителните жила в борда). Стажът в завод, макар и 6 месеца учи доста 
|
|
|
|
| Сря Дек 04, 2024 8:29 am |
|
|
|
dians
|
Вижте тези две таблици: https://forums.overclockers.co.uk/threa ... t-28040504Според тях ХL са XL само над определено налягане. Моята кола няма изисквания за такова. Моите XL Vrederstein летни стоят със супер изтумбени страни на 2.1 бар, а това е изискването, ако не е натоварена колата и на повече падат бъбреци  . Но, който където ги види, ме кара да помпам  Очевидно не е точната гума за 2.1бар и е гума, за по-високо налягане. Та, в тази посока, дали е заради високия профил или специфика на марката/гумата или това, че е XL това изтумбване? Все си мисля, че последното трябва да е предпоставка да ги държи тези страници неизтумбени, а при мен не се случва. И като сложа 95H на теория може и да се изтумби повече, нали? Т.е. трябва ми гума/марка, която генерално е ок при по-ниско налягане? Никъде не намирам подобна информация.
|
|
|
|
| Сря Дек 04, 2024 9:21 am |
|
|
|