Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
Todor_iliev
Регистриран на: Чет Апр 26, 2018 6:54 pm Постове: 102 Местоположение: Пловдив
Автомобил: '08 Outback H6
Рейтинг: 244     
|

upload images for freeДа поизтупам малко праха от тази тема. След като си продадох Аутбека, започнах да се оглеждам за нов автомобил, който да замени вярното Суби. Концепцията - повдигнато AWD комби с перформънс не по-зле от H6, не повече от 4-5 годишно, пробег до 70-80 000км, екстри, които да не отстъпват на тези, които имах в Аутбека (панорама, печка, теглич, кожен салон, сравнително голям багажник), внос от Германия от оторизиран за марката дилър и като бонус - гаранция. Имах и още едно много субективно изискване - исках кола/марка, която да носи едно особено приключенско чувство, да има дух… Като собственици на Субару - ще разберете. Бюджет - 30-35 000 евро. Това, което отговаряше на идеите ми и което ми беше харесало още като излезе беше Volvo V60 Cross Country. Със сигурност имаше и доста по-рационален избор (VW Alltrack, Skoda Scout и тн.), но не всичко е математика в тоя живот. Иначе много ми харесва и последното поколение Аутбек (макар и вече доста да бяга от концепцията за вдигнато комби), но не мога да се примиря с 2.5 атмосферката, а турбо версията щеше да ми натежи доста като разход. Отделно имах ограничения в габаритите (особености на новото софийско строителство), а Аутбек-а дооста порасна в последните поколения. Та така, де. Започнахме да търсим и в крайна сметка се спрях на ‘20 V60 Cross Country D4 от оторизиран дилър на Волво и Бентли в Берлин. 75 000км, един собственик, с екстрите, които исках и ми трябваха. Сега 5-6000 км по-късно искам да споделя впечатления и да направя кратко сравнение между Волвото и Субаруто. Двигател - За версията Cross Country 2018-2021, Volvo предлагат два двигателя (всъщност една платформа) - четирицилиндров дизел D4 190hp/400nm и четирицилиндров турбо бензин T5 250hp/350nm. Доста тъпо решение, защото имат интересни идеи при другите им модели. Аз взех дизела, макар и да се оглеждах за бензин, но просто много рядко излизаха обяви за тях. Като вървене е ок, по книжка 0-100 е 3 десети по-бавен от Аутбека. За мен плюсът е - торкът в ниските. Иначе не бих го сравнявал с 3.0 шестцилиндров боксер, просто го няма гъделът. Не че H6 е някакво чудо във вървенето, но все пак. Скоростна кутия - Добрата стара 5EAT срещу 8-степенен автомат. Volvo залагат на 8 степенен Aisin във всичките си модели. За момента съм много впечатлен колко мазно и леко се случват нещата. Кутията е настроена за комфортно шофиране, което може и да не допадне на по-спортните натури, на мен ми допада. Големите липсващи са перата на волата - при Аутбека ми бяха много полезни при спускане по планински пътища с много завои и наклон. И голямата издънка на Волво - режимите на шофиране. Японците го бяха измислили със SI-Drive - супер лесно превключваш различните режими от копчето до скоростния лост и вълшебния бутон на волана, ако ти трябва цялата мощ. При Волвото - пък копче, пък цъкане по таблета…. тъпотии. Перформънс - Волвото е типичното семейно комби с повишен просвет (21см), проектирано към удоволствие и комфорт. Има достатъчно мощност за нормално каране, но е далеч от спортен автомобил (както и Аутбека, между другото). Като поведение на пътя - усеща се стабилно и тежко и предразполага към спокойно и културно каране. В сравнение със Субаруто - ами усеща се по-скоро като кола на предно. Няколко пъти карам отсечката Пловдив-Чепеларе, Субито по завоите го усещаш като едно цяло блокче, като паве залепнало на пътя, при Волвото се усеща повече предното. Не съм тествал все още в зимни условия, надявам се, че все пак няма да ме подведе (макар че в момента е обуто с всесезонни Continental и съм малко скептичен към тях) Интериор - тук шведите са се постарали. Определено се усеща премиум стил, а аз лично съм адски фен на минималистичния скандинавски дизайн. Използвани са качествени материали и комфортът е на ниво. Огромно място на втория ред седалки (особено в сравнение с B13). Инфотейнмънт - като цяло е добре, сравнително изчистена и лесна за ползване. Тъпо решение с липсата на физически бутони за елементарни функции, но те всички бяха залитнали на там, добре, че почнаха да се осъзнават. Това, което дразни е, че при Андроид Ауто не ползваш целия екран, а само половината, има афтър маркет решение, но и се свиква. Добър плюс е апп-а, с който можеш да си пускаш печката от разстояние, палиш, отключваш/заключваш и тн. Багажник - приличен багажник. В сравнение със Субаруто е доста по-голям. Но го сравнявах с VW Passat Alltrack от 2018, на пасатора е 100+ литра по-голям, но пък мястото за пасажерите е доста по-малко. Та няма пълно щастие. За момента ни стига, вариант ще е кутия отгоре. В заключение смятам, че Volvo V60 Cross Country е достоен представител на все по-бутиковата ниша на повдигнатите AWD комбита и се надявам да ми служи вярно, точно както правеше и Аутбека. Надявам се да ви е било интересно и полезно. Поздрави, Тодор
|
|
75
|
|
| Сря Дек 18, 2024 4:15 pm |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|
Todor_iliev написа: В заключение смятам, че Volvo V60 Cross Country е достоен представител на все по-бутиковата ниша на повдигнатите AWD комбита и се надявам да ми служи вярно, точно както правеше и Аутбека. Надявам се да ви е било интересно и полезно.
Поздрави, Тодор Колко е реалния разход градско колега? и с коя нафта?
|
|
|
|
| Сря Дек 18, 2024 6:59 pm |
|
|
|
Todor_iliev
Регистриран на: Чет Апр 26, 2018 6:54 pm Постове: 102 Местоположение: Пловдив
Автомобил: '08 Outback H6
Рейтинг: 244     
|
|
Като цяло не карам много градско, да кажем 80:20, но софийско градско се върти около 8-8.5л. Но е малко субективно, защото не съм засичал конкретно градско. Иначе за момента зареждам Shell V power.
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Дек 18, 2024 8:17 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

Чудесно и обстойно написано мнение И аз доста време избирах с какво да сменя турбо Форестъра, обаче моите критерии бяха съвършено различни. Исках голям и проходим СУВ, който задължително да е с въздушно окачване. Тези изисквания не са продиктувани от някакъв комплекс, а от реалността по пътищата ни. Основото при мен беше сигурност и комфорт. Та в полезрението ми попаднаха BMW X5 (F15), GLE (W166) и VW Touareg 7P (NF), под 200 000 км, от Германия, до 8 години. Бюджетът ми първоначално беше 30-на хиляди евро (в интерес на истина бях се загледал в по-нови комбита, но поради горните причини реших да е висок клас СУВ, колкото и да е в стил Бай Ганьо) Та сметнах, че за нашите пътища с дупки и кърпежи, въздушното окачване е най-подходящо. Тежките пък СУВ дават малко повече гаранция, че поредния надрусан идиот няма да ни изпотрепе ако се вреже в нас. След четене, чудене, возене и тестване, взех решение, че ще е Туарега. Няколко неща наклониха обаче особено везните - БМВ-то е най-красиво и мощно, но няма регулиране на нивото при въздушното му окачване и няма бавни скорости и блокажи на диференциалите. Мерцедесът и той няма бавни скорости и блокажи, пък идваше най-висок и се оказа, че заедно с БМВ-то не могат да влязат в гаража ми, защото напречната греда на вратата е едва 176 см И като капак, само Туарега се прави в Европа, по-точно в Братислава. Исках обаче такъв с офроуд пакет, който е с бавни скорости, блокажи на средния и задни диференциал и регулиране на въздушното окачване от 190 мм до 300 мм. За съжаление нямат читав бензин, а само маслояди, а 4.2 дизела не го предлагат с офроуд пакет, не знам защо. Та взех Туарег от Хамбург, 3.0 дизел с 262 к.с., на реални 195 000 км (два пъти е проверяван - VW в Хамбург и после тук в Порше юг), с почти най-висок клас оборудване - биксенонови завиващи фарове, които на дълги хвърлят сянка около отсрещните коли, R-line интериор, 360-градусови камери, ел. надуваеми и отопляеми седалки от кожа и алкантара с памет, печка, 4-зонов климатроник, отопляеми регулируеми задни седалки, таван от алкантара, ел. багажник и ел. прибиращ се теглич, 21 инчови с летни гуми и 19 инчови със зимни гуми и т.н. (единствено няма дистроник) И до тук с лиричните отклонения, защото Форестър и Туарег нямат абсолютно нищо общо и калкулацията за поддръжка на такъв клас автомобили е коренно различна. За това в крайна сметка взех автомобил от края на 2015 г. за по-малко пари, защото останалите отиват за поддръжка. Само да вметна някои неща, които за 6 месеца и 7000 км, съм правил - 2000 лева за дискове и накладки АТЕ (плюс спирачна течност и труд), 1700 лева 19-ки зимни гуми Бриджстоун, 2500 лева акумулатор, масла за мотор, скоростна кутия, раздатка и диференциали (заедно с филтрите), 500 лева ремонт на климатроник (пътищата за задните 2 зони бяха проблемни), 400 лева дифтунги и т.н. Това аз много добре си го бях сметнал и знам, че сега за вериги ще дам още 5-6000 лева за смяната им. И като ударя чертата пак няма да мина 25 000 евро, а колата е просто уникална. Автомобилът е с 8-степенен автомат, също на Айсин, но е този, който издържа на 800 Nm. Превключването е изключително неусетно и мазно. Разходът в София варира от 12 до 20/100, на магистрала с 140 км/ч е около 8, а в идеални условия съм стигал и 6/100. За 2,5 тона слон, няма какво да се желае повече като разход. Пътното поведение е като за истински джип и е като залепена за пътя, но динамиката е задоволителна и не може да се мери със старата ми оса Форко Возията и цялостното усещане в колата обаче е нещото, което прави тази машина страхотна за мен. Да, сравнението може да е неуместно между двата автмобила, но за мен това беше алтернативата и когато човек си направи добре сметката, съвсем спокойно може да притежава такива съвършено различни автомобили, като ги харесва едновременно 
|
|
15
|
|
| Чет Дек 19, 2024 10:19 pm |
|
|
|
flux2
|

Много полезни сравнения. Аз планирам да сменя моя Аутбек (2013, ръчка, дизел) догодина след 12 години вярна служба и все повече се отчайвам от липсата на алтернативи, особено на пазара на нови автомобили.
Изисквания: - бензин с прилични нютон метри - 4x4 повдигнато комби; като компромис евентуално може неповдигнато комби или СУВ. - класически автомат (най-добро за теглене на каравана); което поставя под въпрос CVT и DSG- трансмисиите на VAG, корейци и повечето японци с изключение на Мазда. - ограничение в габаритите до към 4.85м което изключва 5-метровите Volvo v90 cc, Ауди а6 all road и подобни, които са и изключително скъпи.
Както писах по-горе Волво V60 cross country ми е фаворит (бензин). Но: от една година вече не се произвеждат нови и не могат да бъдат поръчвани, само евентуално останали ‘на склад’.
Шкода Октавия 4x4 бензин 190 к.с. - добра на хартия, но май също я спряха като модел след фейслифта от 2024. Голф alltrack - почти неоткриваем като бензин.
LR Discovery Sport - уж добре на хартия, но скъп, ненадежден и жаден във бензинов вариант.
Toyota RAV4 - ОК, но има въпросителни колко стават за теглене с това е-CVT.
Honda - харесвам ги, но не стават за теглене.
Mazda CX5 - малко къса ми идва, но като че ли покрива много от изискванията.
В заключение, очаквам с нетърпение новата Mazda CX5 трето поколение която ще излезе 2025 и май ще бъде 10-на см по-дълга от сегашната т.е. към 4.68 м. Дано запазят класическия автомат само и не сложат някое CVT.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Съб Дек 28, 2024 12:20 pm |
|
|
|
ico_tech
|
Класическите автомати станаха скъпо удоволствие. Останаха само в премиумите, и то с висока мощност. Мазда CX60 Hybrid влиза в описанието но 100+К За тегленето си струва да се направи отделна тема. От овцете в нашата кошара - Outback XT/Ascent са добри кандидати. Да, знам становището, че CVT не става за теглене  , но ако автомобила ще е основно за теглене всички кандидати от горе отпадат. Никое купе не може да се мери с body on frame джип или зелевоз. Според мен, ако ще теглите 2-3 пъти годишно, това е напълно във възможностите на TR690. Хидравличния торк конвертор дава голямата разлика с обикновеното CVT.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Вто Дек 31, 2024 11:04 am |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|
|
| Вто Апр 08, 2025 4:23 pm |
|
|
|
tarambuka3500
|

flux2 написа: Много полезни сравнения. Аз планирам да сменя моя Аутбек (2013, ръчка, дизел) догодина след 12 години вярна служба и все повече се отчайвам от липсата на алтернативи, особено на пазара на нови автомобили.
Изисквания: - бензин с прилични нютон метри - 4x4 повдигнато комби; като компромис евентуално може неповдигнато комби или СУВ. - класически автомат (най-добро за теглене на каравана); което поставя под въпрос CVT и DSG- трансмисиите на VAG, корейци и повечето японци с изключение на Мазда. - ограничение в габаритите до към 4.85м което изключва 5-метровите Volvo v90 cc, Ауди а6 all road и подобни, които са и изключително скъпи.
еми аз таковата, правих струвах па накрая си взех един Аутбек 2023 от Германия  2.5 бензин, еми муден си е, ама вече му свикнах. Много комфортна кола. Грам не съжалявам. По магистралите с всичките му асистенти грам не се напрягам - тръгва/спира, лентите държи, завива си, егати кефа. Слагам на 140км/ч и то е без значение колко са конете. То сега и с тия камери и проверки, за къде да бързам. (Но дизеляка 2013 още си го имам, кат се кача в него все едно съм в порше турбо спрямо новия  )
|
|
|
|
| Вто Май 27, 2025 8:31 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Колега си взе от последните Mazda CX-5 актуалното поколение. Хубав салон с напа, активни дифове, класик автомат с шест скорости и 2,5 атмосферен мотор мек хибрид. За 84к барабар с лизинга звучи добре. На мен лично колата ми хареса, особенно в частта на механиката и комфортния салон. Такъв чешит коли вече няма. А, налични такива Мазда също.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Май 27, 2025 9:29 pm |
|
|
|
Vmax
|
Alxx написа: Колега си взе от последните Mazda CX-5 актуалното поколение. Хубав салон с напа, активни дифове, класик автомат с шест скорости и 2,5 атмосферен мотор мек хибрид. За 84к барабар с лизинга звучи добре. На мен лично колата ми хареса, особенно в частта на механиката и комфортния салон. Такъв чешит коли вече няма. А, налични такива Мазда също. Нищо не каза за дизайна на кокпита и материалите от плат по таблото и вратите. С тоя подход се приближават до корейците вместо обратното - например Нисан с X-Trail , много по добра енергономия и усещане за качество.
|
|
|
|
| Вто Май 27, 2025 9:40 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Ами, кокпитът е тесноват, тоест типична Мазда, но е от качествен материал и е ергономичен(разбирай физически бутони). Кожата е напа, както споменах,не е ментак. Колата е някакъв напън да си спомним какво е кола от едно време.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Май 27, 2025 10:16 pm |
|
|
|
flux2
|

Alxx написа: Колега си взе от последните Mazda CX-5 актуалното поколение. Хубав салон с напа, активни дифове, класик автомат с шест скорости и 2,5 атмосферен мотор мек хибрид. За 84к барабар с лизинга звучи добре. На мен лично колата ми хареса, особенно в частта на механиката и комфортния салон. Такъв чешит коли вече няма. А, налични такива Мазда също. Аналогичен случай при мен. Продадох Аутбека (2013 дизел) миналия месец и го смених с Мазда CX5 2024, складова от дилър с 0 км. 2.5 атмосферен бензин с класически автомат. Маздата е по-къса (около 10 см в багажника/със свалени задни седалки може би повече) но е ОК. Вътре по-качествени материали. Върви по-малко от Аутбека с дизел и турбо естествено, но двигателя е адекватен и много приятен (бях пробвал и CX5 с 2.0 бензин - мъртвец). Автоматът перфектен. Кефи ме и концепцията на олд скуул, качествена кола все още с бутони по таблото. СУВ-а се усеща далеч по-нестабилно в завой от повдигнатото комби на Аутбека, мааалко по-тежко и тромаво и като цяло май-предполага към леко по-пенсионерско каране. Малко ми е гузно че след 15+ години предадох марката Субару и вече съм с кола която се вижда навсякъде, но причините по-горе. Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Май 29, 2025 9:55 am |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
За добро или лошо и аз разпродадох всичко! Взимам една електричка за града , че въртя 100км на ден и ми идва нагорно разхода.
Sent from my iPhone using Tapatalk
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Чет Май 29, 2025 10:06 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Miro1972 написа: За добро или лошо и аз разпродадох всичко! Взимам една електричка за града , че въртя 100км на ден и ми идва нагорно разхода.
Sent from my iPhone using Tapatalk Огромната разлика в разхода при пробегът в полза на електричките идва от натоварването с почти 100% данък и акциз на горивата, който за сега липсва при електроенергията. Но при 100 км пробег всеки ден, простата сметка показва, че на домашно зарядно включено в обикновен кръг с 16 амперов бушон, ще трябва всяка вечер колата да виси по 7 часа на кабела. Иначе вятърът в САЩ започва да духа в друга посока и сенатът отмени малоумните забрани за нови коли с ДВГ в Калифорния от 2035 г. https://carmarket.bg/elektromobili/pyle ... -dvg-10691
|
|
|
|
| Пет Май 30, 2025 4:29 pm |
|
|
|