Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 Още един Форестър 2.5 ХТ 300 кончета 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 265
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Добре, значи ще се ходи при Калин. :)
Някой знае ли дали предна шофьорска седалка може да се смени със седалка от автомобил същия модел но с десен волан. Понеже там се изтъркват пък техните шофьорски седалки страничната част
както и при нас а пасажерските им понякога са като нови.

Съб Дек 28, 2024 9:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Може, но ти липсват регулациите на шофьорската... по принцип, с рязане и заваряване /болтове/ може да сложиш долната част от шофьор с горна част от английска, но или ти трябва или някой, който ще се хване, че си е играчка да се направи като хората.

Нед Дек 29, 2024 1:44 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ясно. Благодаря ви за полезните съвети колеги. Сега остава само да ги изпълня. :)

Нед Дек 29, 2024 10:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За широколентова препоръката ми е AEM X-Series 30-0300.
Ако слагаш газ, някои настройки задължително трябва да се променят!
Трипортовият соленоид ще изисква пренастройване на бууст контрола иначе ще пренадува. Това с късите маркучи към турбото и гейта също е важно. Няма проблем да го монтираш при Павлин, само звъннете за всеки случай.
 15

Пон Дек 30, 2024 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Много се радвам че видя темата и се включи колега zk. Точно щях да звъня след Нова Година на предишния собственик да го питам за контакти с теб понеже колата ти си я настройвал.
До няколко месеца ще сложа газ да, а пролетта или лятото ще добавя широколентовата сонда, двете разпънки, трипортовия соленоид, термостата на охладителя на кутията и ще сменя задните спирачки.
Супер стана и че ми каза каква точно да е сондата, ще взема такава.

Пон Дек 30, 2024 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Noonelololo написа:
Много се радвам че видя темата и се включи колега zk. Точно щях да звъня след Нова Година на предишния собственик да го питам за контакти с теб понеже колата ти си я настройвал.
До няколко месеца ще сложа газ да, а пролетта или лятото ще добавя широколентовата сонда, двете разпънки, трипортовия соленоид, термостата на охладителя на кутията и ще сменя задните спирачки.
Супер стана и че ми каза каква точно да е сондата, ще взема такава.

Реда е грешен. Правилният е:
1. широколентова сонда
2. газ

в този ред се прави, за да може да се настрои добре.

За термостат на охладителя на АТ-то - проверете дали няма термостат в радиатора... може и да има.

За мен правилният ред на задачките по-горе е:
1. термостат на кутията
2. шир.сонда
3. газ
4. разпънки
5. спирачки
6. 3портов соленоид

6 може да мине след 3, ако Калин ще настройва след 3 и каже, че ще направи и соленоида.

Пон Дек 30, 2024 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Скромно мнение:
Широколентовата сонда е пожелателен тунинг, но би помогнала на Калин и газаджията как да станат нещата.
Трипортовият соленоид е обвързан с Калин, тоест идва преди газта и сондата преди него(но пък е избор, може и да минеш без него). Просто сложиш ли соленоида имаш задължителни закачки с мапер и газаджия.
Разпънки- кога се сетиш, спирачки също. Тунингът е дълбоко нещо и е хубаво да си поставиш първо реалистични цели, после задължителни необходимости и накрая да си сметнеш бюджета за цялата схема, тоест, струва ли си?

Пон Дек 30, 2024 10:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Alxx написа:
Скромно мнение:
Широколентовата сонда е пожелателен тунинг, но би помогнала на Калин и газаджията как да станат нещата.
Трипортовият соленоид е обвързан с Калин, тоест идва преди газта и сондата преди него(но пък е избор, може и да минеш без него). Просто сложиш ли соленоида имаш задължителни закачки с мапер и газаджия.
Разпънки- кога се сетиш, спирачки също. Тунингът е дълбоко нещо и е хубаво да си поставиш първо реалистични цели, после задължителни необходимости и накрая да си сметнеш бюджета за цялата схема, тоест, струва ли си?

Всичко е пожелателно, може и без широколентова - с едно ЕЛМ-че пак може да си проверява корекциите един път в седмицата и ще е ок, особено ако не я гази нон-стоп.
И трипортовия не е задължителен щом засега няма ядове, но това трябва да го каже Калин. Предложих го с оглед на отзивите на собственика за по-плавното развъртане. Ако е доволен от вървенето по-добре да не пипа нищо, че се почва я гейт, я друго...
Но термостат или шунтиране на охладителя за зимата е добре да се направи.
Относно разпънките - задната дава голямата разлика...
А за спирачки - зависи от задкормилното, в стоков вид не са ми умалявали спирачките, защото не карам като идиот. Ако се придържа към качествени накладки и дискове ( АТЕ бяха ок ) няма да има ядове и шумове.

ГИ - само при Тони, особено на ремапната кола.

Големият разход е ГИ-то ( ~ 2k лв ), останалите неща са дребни ( разпънка задна - 150лв горе-долу ), трипортов е 130 доларес

Към автора - по-добре я покарай така 2-3 месеца, смени едно масло тъкмо да я видиш гори ли, не, колко гори и т.н.

Не видях защитна мрежа на кулера, виж в нета как изглеждат тия мрежи и можеш да си направиш една, че с нашите хубави пътища и опесъчаване...

Вто Дек 31, 2024 2:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Затова и писах 'за мен'.
Също лично мнение - широколентовата ламбда не е тунинг, а инструмент с който, хващаш проблеми от рано. Особенно важен, при турбо кола, където нещата се случват доста по-бързо. Просто трябва да познаваш колата си и при какви натоварвания какви смеси прави. Като видиш отклонения - значи има нещо и трябва да се погледне. И това го хващаш много по-рано, отколкото да стигне проблема до такъв етап, в който го усещаш и във вървежа... има достатъчно евтини широколентови вече. Не е екзотика, като преди.

https://bg.ldperformance.net/product/wi ... ontroller/ - 300лв пълен комплект с LSU4.9 ... предполагам, че може да предложат и по-евтин вариант на място, ако е чак такъв проблем цената (използвана електроника и т.н. в зависимост какво имат в момента)
https://www.14point7.com/products/spartan-3-lite-v2 - $135 (лошото е, че има доставка и мито и няма дисплей - малко е безмислено, при наличие на ЛД)
тук вече идва въпросът и как показва сместа - и при двете изброени не е готов уерд, който само слагаш, а иска отделно дисплейче и т.н., докато по-къпите - AEM, Innovate си идват като стандартно кръгло уредче, но на друга цена.

https://www.innovatemotorsports.com/mtx ... -8-ft.html - $200
https://www.aemelectronics.com/products ... ts/30-0300 - $225

Извинявам се за спама, но е добре да се знае.
п.п. Писали сме заедно със Стани. И съм напълно съгласен с него. Лично за мен не е опция да си проверявам корекциите всяка седмица, понеже съм мързелив и няма да се случва :D

Вто Дек 31, 2024 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
За много години колеги. :)

Не бях наясно че редът е такъв, добре че ме коригирахте. Ако го нямаше форума не знам какво щях да правя, щеше да има грешка след грешка.

Широколентовата сонда със сигурност ще я сложа, след като от нея ще разбера по-отрано ако има проблеми.
Малко не ми стана ясно дали найстина ми е нужен трипортовият соленоид след като мотора и скоростната кутия работят идеално, да не ми възникнат след това някакви непредвидени усложнения.
И дали се слага преди или след газта. Така че оставям това да прецени Калин.

Разпънки, спирачки и термостат също ще сложа. Предната разпънка е тази която се води предна горна и е в коша на двигателя. Но за задната разпънка ми излизат два вида - задна горна ( в багажника ) и задна долна ( на шасито ).
За коя от двата вида задни имахте предвид колеги че е добре да сложа.

Иначе за горенето на масло Павлин ме предупреди, че е нормално поради правенето си буталата вече да имат по-голяма от заводската хлабина и съответно ще има разход на масло. Това не ме бърка, свикнал съм да следя маслото. :)
Ще измисля някаква защитна мрежа на кулера, ще отрежа едно парче мрежа по формата и ще го прикрепя с болтове. Само че ако дупките са много малки и защитават добре няма ли да спира и въздушния поток. А ако са по-големи ще върши ли работа за защита.

Широколентовата сонда ще бъде AEM X-Series 30-0300 както Калин препоръча. Откривам я на няколко места в България но не съм сигурен, това ли е пълния комплект който ми е нужен :

https://7secgarage.com/bg-product-details-28.html

https://race-shop.bg/shirokolentova-lambda-sonda-o2/282006-aem-x-series-shirokolentov-uego-afr.html

https://race-shop.bg/aem-gauges/281991-aem-cifrov-shirokolentov-uego-afr-ured.html

п.с. Сега видях че сондата от третия линк е 30-4110 а не 30-0300.

Чет Яну 02, 2025 3:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Задна горна разпънка.

Трипортовия соленоид помага за по-бързо развъртане на турбината и по-добър контрол на налягането - винаги е по-добре да го има при мапната кола, почети в нета, консултирай се с Калин и си прецени.

Чет Яну 02, 2025 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 11
Автомобил: Forester 2.5XT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Честито колега за придобивката!
Ако не се бъркам познавам стария собственик на колата и е гледана с мерак.
Относно разпънките нека се пробва първо ако имаш възможност с една примерна задна тъй като аз съм със същия модел и за задната разпънка ми трябваха по дълги шпилки на амортисьорите че идваха къси за гайките. Може и да не се налага тъй като аз съм със Стй окачване и бяха малко различни нещата но просто да го имаш като евентуална занимавка.
Иначе задната конкретно много ще помогне при тия кашончета.

Сря Яну 08, 2025 7:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря Vmax. Вече са поръчани двете разпънки и ги чакам.
Мисля да си сложа и няколко измервателни уреда - за налягане и температура на масло, температура на водата и евентуално температура на изгорените газове. Чудя се между GReddy, Depo Racing, Defi, ADDCO, RACES Clubman.

Благодаря Tonkoveca, колата найстина си личи че е гледана с мерак. :) Задната разпънка която съм поръчал е горна и доколкото разбрах се слага в багажника под щората, там не знам има ли нещо общо с амортисьорите.

Сря Яну 08, 2025 9:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако нямаш проблем с факта, че е менте(оригиналът е безобразно скъп и вече не се произвежда), слагай Defi Advance ZD. Шест физически датчика и 5 параметъра от електрониката колата, плюс функции като разход гориво, ускорение 0-100;0-200, време за обиколка и т.н. До момента ми е съмнителен само датчикът температура масло, останалите са без грешка. Аз и Пешака сме с такива играчки.

Сря Яну 08, 2025 10:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx написа:
Ако нямаш проблем с факта, че е менте(оригиналът е безобразно скъп и вече не се произвежда), слагай Defi Advance ZD. Шест физически датчика и 5 параметъра от електрониката колата, плюс функции като разход гориво, ускорение 0-100;0-200, време за обиколка и т.н. До момента ми е съмнителен само датчикът температура масло, останалите са без грешка. Аз и Пешака сме с такива играчки.

Алекс, извинете ме с Пешака, ама тоя гаргамел за къв чеп ви е и как ще изглежда на таблото на Фоза?
Имам само един комбиниран уред Депо ( налягане масло, температура масло и вода + волтаж ), седи в жабката на таблото в десния ъгъл, поглеждам го сутрин като запаля и евентуално на магистралата при 140 - 150 контролно да видя какви температури имам и това е. От време на време чек на смеси през ЕЛМ и апликация, и така вече над 8 години.
При направена кола, да забодеш такъв грозен таблет и да навържеш 6 датчика със кабеляци за мен е пълна загуба на пари и време, да не говорим за риска нещо да протече, да се прецака и да се филмира човек.
Като си е ок колата, карайте и не я мислете толкова, все един ден ще писне за нещо, даеба и ламарините му, май им обръщаме повече внимание от колкото на нас. Я си кажете миналата година дали сте ходили на профилактичен преглед с пълна кръвна, и т.н.? :lipseal:
 23

Сря Яну 08, 2025 11:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ходя на прегледи, ходя :) Ама и те не помогнаха април месец когато ми се разчука "мотора"и щях да дам фира.
Аз, нямам обд комуникация и затова разчитам изцяло на тоя уред. По-малък е от мобилен, кабели не се виждат никъде, няма какво да протече защото е сглобено както трябва. Хванах си теча от генерацията миналата зима благодарение на уреда.

P.S. Да, леко неестетичен е, ама пък ако ми дремеше за естетика нямаше да карам Субару, хеле пък куфар с гуми. :D

Сря Яну 08, 2025 11:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Всъщност аз в момента имам комбиниран уред Depo Racing ( налягане масло, температура масло, волтаж и Boost ). На една от снимките се вижда. Проблемът ми е че в слънчев ден виждам добре само бууста, останалите с малките цифри трябва да се
взирам за 1-2 секунди, което по време на движение е опасно. На снимката се виждат идеално но в слънчев и светъл ден не е така. Затова искам да ги заменя с кръгли самостоятелни уреди със стрелки които да виждам както трябва докато карам.
Имам и едно дисплейче което съм включил към OBD буксата и ми показва температура, не пише каква но предполагам че е на водата понеже на стария Аутбек показваше между 86 и 97 градуса при загрял мотор.
Мисля да сложа уредите на лявата колона вертикално или до лявата духалка хоризонтално и да бъдат пред мен да си ги следя. Малко повече съм наплашен понеже не разбирам достатъчно и искам отрано да разбера ако има проблем. :)

Сега чета за уредите, GReddy не е ли по-добре от Depo Racing и Defi. Или няма значение коя от тези трите марки. Имам предвид само GReddy че има едни космически GReddy Sirius които са много скъпи.

Сря Яну 08, 2025 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 374
Автомобил: Forester SG9 2.5XT MT 2005
Телефон: 00000000
Рейтинг: 359
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Готиното на китайското дефи ,е че може да се сетваш аларми по твои критерии и когато нещо избяга от норма пищи , няма нужда постоянно да го гледаш :) , иначе е грозничко да ,но за моднах една стойка за Cobb за дефростера и уреда легна върте , а тя крие всички кабели и стана почти фабирчно :D

Сря Яну 08, 2025 2:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес звъннах в сервиза на Павлин да се разберем за монтажа на разпънките и уредите за вода и масло. Той каза същото като Vmax, че не иска да ги слага понеже после почват разни драми и течове и ме отказа от тях.
Ще ми сложи само широколентовата сонда която днес поръчах ( AEM X-Series 30-0300 ). Така че ще си остана с комбинирания уред който ми е вече прекаран и ще гледам малките цифрички сутрин при палене на колата.
И ще сложа разбира се разпънките. :)

Чет Яну 09, 2025 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Вчера бях в сервиза на Павлин в Пловдив и вече имам малък ъпгрейд. :)

След насоките от Alxx и Vmax вече са монирани предна и задна разпънки направени от Next Stage Automotive а с помощта на Калин и широколентова сонда. Добавих също едно компютърче свързано към OBD буксата което ще ми показва температура на водата, разход на гориво и други 2 неща които още не съм решил какви да са понеже са ми малко неясни.

Два от проблемите които бях изброил в началото на темата също отпаднаха. Радиото което вкарваше фонов шум и всъщност изобщо не работеше ( аз слушам флашка и изобщо не го бях пробвал ), се оказа че не е свързано към антената и след като я свързах вече си работи.
А благодарение на Alxx и на angel_che вече и колана се прибира, смазах го със силиконов спрей както ме посъветваха.

Направих си и един козметичен бонус, сложих задна камера на парктроника и видеорегистратор с предна и задна камера. За всеки случай. :)

И от проблемите ми остана само дясното ( пасажерско ) огледало което е от десен волан и има голяма мъртва зона. Намерих от ляв волан от преди фейслифта каквито са мойте но вчера не успяха да ми го сменят понеже нито буксите нито стъклата съвпаднаха и си останах с това. Сега по съвет на Павлин ще търся направо двете предни огледала след фейслифта с прибиране и ще ги сменя и двете.

Обаче на връщане от Пловдив се разминах с един Subaru Forester STI и очите ми останаха, сега май ще си търся и такива брони. Лошо стана. :)

Прикачени файлове:
IMG_1578.JPG
IMG_1578.JPG [ 4.52 MiB | Прегледано 5579 пъти ]
IMG_1574.JPG
IMG_1574.JPG [ 1.54 MiB | Прегледано 5579 пъти ]
7IMG_1605.jpeg
7IMG_1605.jpeg [ 2.72 MiB | Прегледано 5579 пъти ]
2IMG_1610.jpeg
2IMG_1610.jpeg [ 1.27 MiB | Прегледано 5579 пъти ]
Сря Яну 22, 2025 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил