Отговори на тема
 Forester 2009 - Шум от скоростната кутия 
Автор Съобщение

Постове: 3
Автомобил: Subaru Forester III
Телефон: 0887366654
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Привет колеги, най-накрая се сдобих с желаната кола от преди много години и след като се разминавахме и преминах през четири марки, от два месеца, като втора кола уж за риба, търкалям 2000 км. Forester SH5 2009 2,0 150 k. Откакто я взех смених накладки, дискове, масла на двигател и диференциали. Колата е добра, много екстри и комфорт, върви добре, но както казват няма идеално всичко. Има неща обаче, които ме дразнят и не знам дали е нормално, надявам се вие да помогнете да се установи нормално ли е или има проблем. За рахода на гориво е ясно, за това досега избягвах марката, 9-10 на сто не е малко сравнено с други, но може би една газова ще реши нещата. Обаче нещото, което ме тревожи най-вече е високият шум, аз ли си въобразявям или е нормално за това 4х4 ама не е малко, шума се увеличава със скоростта, не го фиксирам от определено място, може би диференциали и скорости, но при изключена скорост не намалява и ми се струва, когато загрее шума е по-силен. Мислех си е от дискове и накладки, че бяха блокирали някой цилиндри, но не. Четох за възможен проблем с виско муфа, но не откривам признаци за това, скоростите се включват нормално, единствено, когато включвам пета и преместя лоста на дясно се чува едно тихо щракане с висока честота. Ще съм благодарен, ако някой разпознае подобни симптоми от какво са и дали е нормално и застращаващо от получаване на дефект.

Пон Яну 13, 2025 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако не си карал Субару досега ти предстои да свикваш. По принцип е дрънкащ варел, сравнен с европейските марки и все пак не е лоша идея да се свържеш с някой, който кара такава кола отдавна и да я покара или да го повозиш за директно сравнение. Белите сервизи също биха ти били от помощ.

Пон Яну 13, 2025 9:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Alxx написа:
Ако не си карал Субару досега ти предстои да свикваш. По принцип е дрънкащ варел, сравнен с европейските марки и все пак не е лоша идея да се свържеш с някой, който кара такава кола отдавна и да я покара или да го повозиш за директно сравнение. Белите сервизи също биха ти били от помощ.

Карам основно Опел Зафира Б, имам и Рено канго 4х4, то вярно не е постоянно и не бучи така. Имах преди пет години хонда сивик 7 и си беше шумна над 100, но не както сега.
Най-добре да сравня с някоя, като моята, но няма при мен. Аз съм между Плевен и Враца, чувам добри отзиви от Краси Плевен и май ще взема да ида до там.

Вто Яну 14, 2025 10:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Наистина потърси читав сервиз, защото не е нормално да бучи така както описваш. Все пак определено не е лада нива!

Вто Яну 14, 2025 5:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да споделя за развитието на проблема. Отидох, както казах при Краси от Плевен и с негова помощ се установиха причините. Оказа се, че освен лагери на главини има и проблем в междинния дидеренциал при виско муфата и много шумеше от там. След разглабяне, се оказа разпаднал се сепаратор от лагера на муфата, оронени зъби на двата малки вала и паднала зегерката пластина затваряща виското. Цяло чудо е, че не е блокирало всичко това някъде по пътя. Поне добрата новина е, че няма поражения по скоростната кутия и след като Краси намери от друга кутия този сектор и го направи, сега вече картинката е друга, субаруто е пушка и сега като падна снега, се вижда къде му е силата. За малко да съжаля, че станах субару собственик, но да се надяваме за в бъдеще да запазя марката. Иначе за колегите от Плевенския регион, които могат да ходят до там, препоръчвам Краси, точен и си разбира от нещата, казвам го, защото имам познания по материята, а и съм виждал много така наречени майстори.
 15

Вто Фев 18, 2025 4:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема