| Автор |
Съобщение |
|
simsub
Регистриран на: Чет Окт 05, 2006 9:19 am Постове: 23 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
Здравейте колеги интересувам се има ли начин да разбера коректно ли ми работи AWD то на автоматика  ?Колата е Легаси 92 година мотор EJ20 скорости TZ102ZR2BA - Full Time 4WD 4AT .Проблема е че при тръгване на влажно (примерно от леко нанагорна уличка трябва бързо да се включа в друга със завой 90 градуса) се получава едно сериозно превъртане на предните гуми почти с пушеци  и докато тръгне...., а колата е 4Х4 все пак  Направо срам , като някоя караджейка с предно предаване.Имам Леонета които са 4WD и като дръпнеш лоста няма сила която да те накара да боксуваш и да стоиш на едно място.Моля за мнение може би Nick ?
|
|
Последна промяна simsub на Сря Фев 14, 2007 4:17 pm, променена общо 1 път
|
|
| Сря Фев 14, 2007 11:55 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
|
Ами щом предните гуми превъртат, а задните не, може сам да се досетиш дали работи след като е 4WD full time. Да нямаш бушон в гнездото?
|
|
|
|
| Сря Фев 14, 2007 3:29 pm |
|
|
|
simsub
Регистриран на: Чет Окт 05, 2006 9:19 am Постове: 23 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
Не нямам бушон.На лед го пробвах върти и някое от задните колела(не е LSD) т.е. включва се.Когато правя обратен завой се усеща рязко побутване отзад т.е. включва се , доколко правилно(коректно) незнам.Проблема е когато искам рязко да дръпна от място на хлъзгаво.Вместо да се изстреля то ми върти гуми  .Имам още Субита но са от по-старите и са с ръчно включване едното е с LSD и е непобедимо , но не са автомати.
|
|
|
|
| Сря Фев 14, 2007 3:53 pm |
|
|
|
Provigo
|
|
При мен не работи коректно AWD-то и принзка по който го разбрах е че в обратен завой на сухо, колата отзад така побутваше, че направо тресеше. После тука във форума обсъждахме това с Nick и човека ми каза че съм за AWD. Реално няма синхронизация между преден и заден диф. Може да видиш темата в форума Легаси.
Но като чета внимателно какво си написал, виждам че признаците при теб са по-различни от моите.
|
|
|
|
| Сря Фев 14, 2007 3:59 pm |
|
|
|
simsub
|
|
Ами аз затова се надявам и Nick да се включи има доста опит със Субарата , а иначе да видях я твоята тема.
|
|
|
|
| Сря Фев 14, 2007 4:16 pm |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Виж, прочетох всичко няколко пъти. Не знам дали ще улучим състоянието, което не ти харесва. Ако го улучим - улучваме и дефекта.
От една страна - ти казваш, че на мокро и наклон нагоре, направо си си почти само на предно ?
От друга страна - ти казваш, че на лед и осезателно хлъзгаво, забелязваш въртящ момент на задния мост ?
Тези две неща поставят себе си в известно противоречие. Но и имат обяснение. Ти, по принцип, имаш проблем в разпределението на въртящия момент между преден и заден мост. Това че ти тресе, тръпне на завой, както и превърта на хлъзгаво показва, че ти имаш много голям % въртящ момент идващ към предния мост.
Това, че на супер хлъзгаво и лед виждаш известно буксуване на задно колело - означава, че ти НЕ си на нула все още с въртящия момент към задния мост. Имаш една минимална стойност. Колкото да превъртиш колело на лед.
Извод - колата ти е на висок километраж, точно в онези години (93, 94, 95, 96, 97) тази скоростна кутия има проблем а AWD, после дизайна изчиства.
Втори извод - точно както си е по старата тема - слагаш бушончето и изпълняваш съвършено същата пътна проба. Ако кофтия ефект го няма там, ти си за AWD.
|
|
|
|
| Чет Фев 15, 2007 5:53 am |
|
|
|
simsub
|
Благодаря Nick.Колата е на 223000км , реални са защото имам сервизните книжки и сравнявам километрите , освен това знам кога е вкарана в България.Проблема основно е при подаване на Много Газ(рязко тръгване ) , тогава се получава това превъртане отпред за сметка на задното.За въртенето на задните колела стана когато колата беше на лед и съм я оставил да си копа на обороти.Понеже не е LSD върти едно отпред и едно отзад(слизам от колата и гледам  , а тя си седи на едно място и си върти гумите.В този момент ако подам рязко газ (на лед е) се чува отзад едно дум дум когато превключва към задния мост това идва от рязкото подаване на въртящия момент назад.Пак повтарям имам други Субара от по-старите едното е LSD не са автоматици и знам какво е да върви на лед сняг или вода.Това се държи общо взето като предно , но с някои изключения.Ох стана много дълго обяснение ама не е да го няма съвсем AWD-то.Наистина имам проблем с разпределението на въртящия момент(много точна диагноза).
|
|
|
|
| Чет Фев 15, 2007 9:25 am |
|
|
|
simsub
|
|
Здравей NIck,вчера и днес сутринта пробвах колата на FWD.Поведението е по-различно.Някакси е по-неустойчива,тръгването определено е по-друго,а и двигателя и трансмисиите издават различен шум.Все едно превключва на по-други обороти.Абе поведението на колата е по-различно,разбира се не е драстична разликата,но колата е по-друга.Понеже сега вали дъжд пробвах тръгване от място на асфалт FWD vs AVD.На FWD върти гуми и тръгва,на AVD тръгва.Сцеплението в момента е добро защото вали от вчера и е измило хлъзгавото.Все пак AWD-то работи макар и на последни издихания.Какво означава , че съм за AWD?Какво трябва да сменя?Само феродовите дискчета на многодисковия или и други неща?
|
|
|
|
| Пет Фев 16, 2007 9:53 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|

Виж, и с тебе я караме без да четем старите теми и трябва да се преповтаряме.
Твоята задача се заключава в това да установиш колата дали 'затяга' на бавна скорост и остър завой. Което е когато паркираш или правиш 'осморки' на харман. В следващата секунда - е да установиш дали затягането изчезва със поставено бушонче. Ако я докараш до там - ти си за AWD. Не е нужно ни да вали, ни да гърми, нито да е мокро, нито да е сухо, нито да тръгваш, нито да спираш.......... Не те интересува какъв е гласа на двигателя. Тази проба се прави на суха пътна настилка и отнема две минути.
Ако стигнеш до поправка - на практика може да бъде всичко. Доста неща са възможни. От дребни, до големи. В най-голям процент от случаите се касае за хидравличен теч, загуба на налягане. Комплекта съединител е в добро състояние, но налягането го няма. За целта се сменява кожуха, два пръстена , една две гарнитърки и другото след инспекция ....остава същото. Опечен е съединителя в много редки случаи.
А....с тия AWD....имам чувстовото, че сега България ще изкупи всички гръмнати AWD на Европа ?
|
|
|
|
| Пет Фев 16, 2007 12:26 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
просто не зори кутията. ако не искаш да я ремонтираш - провери как е маслото, кога го сменя за последен път?
на AWD с автоматична кутия нормално е първо да зацепят предните и ако превъртят тогава се включват и задните. това че не усещаш AWD-то може да е от много неща, не си с LSD. Реално погледнато колата ти е с предно предаване и само в някои случаи имаш за момент AWD. И ако не искаш да престоиш в сервиза, не си прави такива експерименти 
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Съб Фев 17, 2007 12:13 am |
|
|
|
simsub
|
Маслото е О.К. - бистро и не мирише на прегоряло.За престоя в сервиза не се притеснявай това са рутинни проби , а и съм ремонтирал автоматици  .
Nick в крайна сметка се оказва,че проблема е от гумите.Като ги сгрееш достатъчно държат.В процес съм на закупуване на нови и мисля че няма да има проблем.Понеже живея в Драгалевци и се катеря смятам да му сложа и LSD.Ако пак не се катери ще го продам или ще си карам старите катерачки (Leone) с гега и LSD.Благодаря за помощта.
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 10:03 am |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
Какво е LSD 
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 11:13 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
zloto69 написа: Какво е LSD 
limited slip deferential - диференциал с ограничено приплъзване
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 11:15 am |
|
|
|
simsub
|
LSD - Limited Slip Differential
Диференциал с ограничено приплъзване.Казано накратко когато ти боксува едното колело част от въртящия момент се прехвърля на другото колело и винаги имаш две колела , които са задвижващи.Потърси с търсачката 
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 11:20 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Абе и друго значение има LSD ама карай 
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 1:56 pm |
|
|
|
simsub
|
Дааа , ама ние не си падаме по него 
|
|
|
|
| Пон Фев 19, 2007 4:35 pm |
|
|
|
dokovski
Регистриран на: Вто Авг 07, 2007 6:25 am Постове: 174 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Аз като един потенцялен потърпевш - какво озанчава гръмнал AWD.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2007 8:45 pm |
|
|
|
Provigo
|
Означава да не работи предполагам. Моя също не работи ама карам, не ми пука  Повечето време съм с бушон в гнездото за FWD а понякога го махам когато има повече сняг и карам с гръмналото АВД.
AWD-то реално е средния диференциал, дето се намира в задната част (опашката) на скоростната кутия. Моя примерно не си върши работата и като завивам на обратен завой понякога задните гуми подскачат и присвирват. Реално не събира двете различни движения от предния и задния "мост", и разликата от въртенето на колелетата отпред и отзад няма кой да я поеме.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2007 9:16 pm |
|
|
|