Oсобености на Субару Аутбек VI (2019 ÷ 2025)
| Автор |
Съобщение |
|
Bozhinov
Автомобил: Subaru Outback VI
Рейтинг: 15
|

Здравейте колеги, от скоро (25.01.2025г.) съм горд собственик на чисто нов автомобил Subaru Outback (европейска версия). Колта е Premium ниво на оборудване, 2.5. Бензин и т.н. Реших да създам тази тема с цел обмяна на опит и вазаимопомищ. Към момента 11.02.2025 установявам някой неща, които за мен лично са доста неприятни, а именно: - Първа констатация - Указа се, че заводската настройка на височината на фаровете е неприемлива за нашите географски ширини, и не само. Разрових се из нета и установих, че и много други колеги от чужбина срещат този проблем. За момента решението, което аз съм на мислил е да отида в официален сервиз на марката и да коригират ъгъла на предните фарове. До това решение се стигне след като не успях (на вярно и не може) да намеря настройка на нивото на фаровете от менютата на автомобила. - Втора констатация - Системите за подпомагане на водача се указа адски досадна. Постоянно нещо мига и алармира както сетлинно така и звуково! Това може да те побърка! Най-лошото е, че тези системи не могат да бъдат исключенк перманентно. Трябва при всяко стартиране на двигателя да се изключват. След разговор със сервиза на Субару се указа, че това са изисквания (директива) на европейския съюз, която налага всичките системи да бъдат налични и да работят без право на трайно изключване, за да може дадената марка автомобили да продава на европейския пазар. Доста разочарован бях след чутото, но за сега е това. Иначе нямам никакви забележки към колата като механика и екстри от първа необходимост. Просто се влюбих в този автомобил при първи тест драйв. Возията е разкошна, вози повече от добре по нашите "пътища" и "аутобани". Шумоизолацията на купето е просто превъзходна и мн. др. Ако на някой му е интересно мога да опиша и др плюсове, които лично на мен ми допаднаха много пред тези на други производители. Оценявам доста високо автомобила и смея да твърдя, че е си струва за парите доста повече, от някои други автомобили (пак Японски). Поста стана дълъг ще опиша и други неща при интерес, ще се радвам и други хора да споделят техния личен опит с модела! 
|
|
|
|
| Вто Фев 11, 2025 9:52 pm |
|
|
|
nelsky
Регистриран на: Пон Юли 02, 2018 5:34 pm Постове: 54 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback 2.5 2021, ex. B14 3.6
Рейтинг: 120  
|

Какъв точно е проблемът с фаровете? Аз я имам от скоро и почти не съм карал по тъмно, но досега установих, че в сравнение със старата ми Б14, тази на къси ми осветява много по-добре. Б14-ката просто ги отрязваше на 30-тина метра напред, по-нататък мрак. Не ми се е случвало и да ми присветват, че ги заслепявам, но единственото ми каране по тъмно беше магистрала и там по не се усеща от отсрещните шофьори. Системите са дразнещи, хеле пък като ми дръпне волана, ама се свиква. Изключих ги веднъж, когато дойде ред на жената да кара, че да не я стряскат, обаче ми останаха светещи лампи на таблото, които ме дразнят още повече. Возията вярно е много добре, дори с джанти един цол повече от Б14, пак разликата е осезаемо в полза на Б16. А моята друга кола е Ситроен С6 и имам представа какво е добра возия, макар че там вече нивото е съвсем друго Смея да твърдя и, че Харман Кардън се справя по-добре от Макинтош, макар че разликата може да идва от много по-добрата шумоизолация на Б16 спрямо Б14. Като цяло материалите и изработката на интериора са на съсвесм друго ниво спрямо Б14. Единствено може би баса на Макинтоша се усеща една идея по-плътно, но може и да е до настройки и самовнушение. Но съм съгласен, дори и с рахитичния мотор, колата пак е повече от добра. Макар че с това дето сполетя Форестър в Европа, може скоро да се радваме, че и 169 коня имаме. Тепърва предстои да видим какво ще набутат в следващият Бек 
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 5:12 am |
|
|
|
Bozhinov
|
Негативбия ефект на високата настройка на фаровете много ясно се видя на междуградски път, но дори и на магистрала виждах, че са високи. При шофиране на път с известни денивелации е най-гадно са отсрещния, но за съжаление дори и на равен път ми присветкаха. Това ме накара да се разровя из нета за евентуална настройка от менютата, но нищо не открих. След кратък диалог със сервиза разбрах, че и те не знаят много по въпроса. В нета попаднах на тази диакусия в един форум: https://www.reddit.com/r/Subaru_Outback ... 4_outback/Съдейки по това и по това, че лъча, който излиза от фаровете тръгва нагоре вместо леко надолу, мисля да отида до официален сервиз да проверят нещата и евентуално да ги смъкнат малко.
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 11:21 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Здравей, От скоро имам и за тези модели сервизните ръководства, така че порови се там. Виждам, че има процедура за реинициализация на нивото. Също така е описано и реглажа как се прави. https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/L ... back/2022/
Прикачени файлове:
Screenshot_50.png [ 128.94 KiB | Прегледано 10637 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 11:44 am |
|
|
|
Marvin
Регистриран на: Сря Авг 05, 2015 2:50 pm Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172   
|
|
Нивото на фаровете се регулира автоматично, според товара и наколна (не знам дали и камерите ползва). Честно казано за вече 35-40к км с моят Outback (2022-ра) никога не съм имал проблем някой да ми присветва при каране нощем, при ползване само на къси или автоматичните дълги светлини. Това, което забелязвам е, че светлината на фаровете е винаги една идея над номерът на колата пред мен. Принципно не обичам да карам нощем, но фаровете на Outback-a за мен са най-добрите, с които съм карал до сега. Може би наистина трябва да се пробва процедурата за реинциализация, която е писал по-горе колегата BAlexandrov.
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 11:52 am |
|
|
|
Alxx
|
Елементарно е като стъпки: 1. Реинициализация от поста на Божо(за сверка на реалността, както се казва). 2. Същински реглаж, направен срещу стена с описан чертеж как се разчертава стената, какво и как се мери на светлинния сноп и как се настройва. Има го тук(от същото ръководство): https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/L ... s914409a01По нищо не се различава от всеки начален реглаж на кола със самонивелиране. На мен ми е интересно само защо са се издънили в завода или има друга причина.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 3:14 pm |
|
|
|
Bozhinov
|
|
Май проблема не е в завода, а при дилъра. Това, което ме навежда на тази мисъл е този текст в manual-a на автомобила.
Прикачени файлове:
Screenshot_20250213_164211_OneDrive.jpg [ 761.94 KiB | Прегледано 10598 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 4:46 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Pre-delivery inspection, за което се говори в моят скрийншот е процедурата, която прави дилъра преди продажба на колата. Прегледай я и си я направи 
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 8:22 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Ще си я направи, ако дилърът има условия и познания да я направи. След като очевидно я е пропуснал първоначално, е ясно докъде ще доведат последващите напъни. Уелкъм ту Мордор, ахъм, България... P.S. Проблемът със заслепяващи фарове е известен пропуск на дилърите в цяла Европа и не е от вчера. Даже аутобилд имаха статия по темата преди доста години, в която най-очевидният пример беше Мини. Продажбата на нови коли иска подготовка, а масово в ЕС липсва такава и не е наш, локален феномен. Очевидно е, че качеството на услугите се срива навсякъде, Ние с теб, Божо сме изкопаеми, както и масата членове на този форум...
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Фев 13, 2025 9:27 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Ами освен да смените дилъра и да видите дали няма да се реши проблема. Системите са дразнещи, да. Вижте дали няма решение по подобие на това със старт/стоп системата.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Фев 14, 2025 10:10 pm |
|
|
|
Logus
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81 
|

Аз с моя 4Adventure направих вече над 2 години и 50 000 км. Мога да кажа, че съм много доволен - каквото е имало да се пипа по колата, е било причинено от външен фактор. Свикнах му вече с ускорението, оборотите, кога и колко да натисна, за да е адекватен на пътя. Ако искам да усетя тръпка от рязко изстрелване на градско, го правя с колата на жена ми.  Системите за сигурност са дразнещи и всеки път на градско изключвам тази за спазване на лентите, макар че не са толкова агресивни, колкото при Солтера-та, например. Много съм доволен от последния ъпдейт на софтуера, който изкара на заглавния екран бутони за Start-stop и AVH, а най-хубавото е, че при ползване на телефон с Android приложенията, като Wase, вече са на цял екран. След този ъпдейт вече никога не съм ползвал вградената навигация. Когато шофирам по магистрала ИЗВЪН България, редовно ползвам автопилота и дори автоматичната система, която сама управлява траекторията на автомобила спрямо маркировката и скоростта на предния автомобил. Намирам го за полезно, когато пътувам с още някого и съм втора кола. От фаровете досега не съм имал оплаквания, може би моите са ги регулирали както трябва в сервиза, преди да я взема.
|
|
|
|
| Пон Фев 17, 2025 3:10 pm |
|
|
|
Marvin
|

Относно системите, аз не бих ги нарекъл дразнещи. Ако човек дава мигач, рядко ще ти се активират Lane assistance функциите, освен при много омазан маркировка. Звуковата и светлинна индикация при изключване на някоя от функциите целенасочено е направена да се забелязва, за да знаеш дали работят или не, а не като примерно една Kia Ceed, която карах лятото, при която не си сигурен кое кога работи. Лично ползвам Lane Keep Assist комбиниран с Adaptive Cruise Control доста често често, при извънградско и градско каране - най-вече в задръствания и светофари, където работи доста добре и се влачи самостоятелно, спира, държи спирачката и следи предната кола и/или маркировка. Това, което може би е недомислено, е че винаги си центриран а пък при нас шахти за канализацията доста често сложени баш там дето минаваш ако си в средата на лентата и няма опция за изместване в единият или другият край на лентата, ама кой да мисли, че някой ще слага шахти както му падне. Системата за следене дали държиш кормилото е базирана на torque сензорът на кормилото, и понякога се активира дори и да го държиш, ако няма никакво усили върху кормилото към 15-та секунди (случвало ми се е най-вече дълъг прав път без дупки - т.е. рядко), но със съвсем леко мръдване се усеща. Честно казано системата, която включих веднъж и няма да повторя е Speed Limiter-а, защото засича знаци за ограничение на скоростта, които не са главния път, а примерно за отбивките, и е доста добър начин да се пречукаш някъде, ако разчиташ, че ще имаш ускорението, което очакваш. Иначе забелязах, че системата за разпознаване на пътни знаци не работи в Сърбия, предполагам защото не са по незнам коя си норма знаците, и по GSM модолът за спешно повикване те хваща в коя държава си и го изключва.
|
|
15
|
|
| Сря Фев 19, 2025 10:43 am |
|
|
|
Bozhinov
|
|
Продължавам дискусията за високата фабрична настройка на фаровете. Успях сам да регулирам фаровете благодарение на колегата BAlexandrov. В приложения от него линк на сервизните инструкции има много добре разписана процедура за регулаж. При мен се наложи корекция от около 10мм (надолу) и към момента смятам, че са много добре. Прилагам снимка на процедурата.
Прикачени файлове:
Screenshot_20250402_113310_Chrome.jpg [ 714.1 KiB | Прегледано 10026 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Апр 02, 2025 1:06 pm |
|
|
|
Bozhinov
|
Също така искам да споделя с вас подмяната на кората/органайзера, който е под основния под в багажника. Замених оригиналната кора с резервна гума и оригинална кора от американски Outback. Получи се чудесно. Много исках резервна гума понеже с тези наши пътища нищо не се знае. В Субару - клон София разбрах от тях, че предлагат пълноразмерна гума, която се побирала в нишата, но нагледно не знам как изглежда с пълноразмерна и какво се случва с органайзера също не знам. Ще е хубаво някой да сподели ако е минал по този път  . Резервната гума е с размери 155/80 R17.
Прикачени файлове:
20250405_171238.jpg [ 2.89 MiB | Прегледано 9889 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Апр 05, 2025 6:55 pm |
|
|
|
Bozhinov
|
|
Органайзера...
Прикачени файлове:
20250405_171153.jpg [ 3.46 MiB | Прегледано 9890 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Апр 05, 2025 6:56 pm |
|
|
|
Marvin
|
Bozhinov написа: Също така искам да споделя с вас подмяната на кората/органайзера, който е под основния под в багажника. Замених оригиналната кора с резервна гума и оригинална кора от американски Outback. Получи се чудесно. Много исках резервна гума понеже с тези наши пътища нищо не се знае. В Субару - клон София разбрах от тях, че предлагат пълноразмерна гума, която се побирала в нишата, но нагледно не знам как изглежда с пълноразмерна и какво се случва с органайзера също не знам. Ще е хубаво някой да сподели ако е минал по този път  . Резервната гума е с размери 155/80 R17. Пълноразмерната гума заема цялото място под кората, и органайзера си го прибираш някъде вкъщи. Остава място колкото да набуташ каквото можеш в джантата и покрай нея, което не е малко - там ми е крика и разни други неща. Ще снимам и ще кача снимки.
|
|
|
|
| Сря Апр 09, 2025 10:19 am |
|
|
|
Marvin
|
Marvin написа: Bozhinov написа: Също така искам да споделя с вас подмяната на кората/органайзера, който е под основния под в багажника. Замених оригиналната кора с резервна гума и оригинална кора от американски Outback. Получи се чудесно. Много исках резервна гума понеже с тези наши пътища нищо не се знае. В Субару - клон София разбрах от тях, че предлагат пълноразмерна гума, която се побирала в нишата, но нагледно не знам как изглежда с пълноразмерна и какво се случва с органайзера също не знам. Ще е хубаво някой да сподели ако е минал по този път  . Резервната гума е с размери 155/80 R17. Пълноразмерната гума заема цялото място под кората, и органайзера си го прибираш някъде вкъщи. Остава място колкото да набуташ каквото можеш в джантата и покрай нея, което не е малко - там ми е крика и разни други неща. Ще снимам и ще кача снимки.
Прикачени файлове:
PXL_20250410_110704065.jpg [ 4.18 MiB | Прегледано 9710 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Апр 10, 2025 1:13 pm |
|
|
|
Bozhinov
|

Marvin написа: Marvin написа: Bozhinov написа: Също така искам да споделя с вас подмяната на кората/органайзера, който е под основния под в багажника. Замених оригиналната кора с резервна гума и оригинална кора от американски Outback. Получи се чудесно. Много исках резервна гума понеже с тези наши пътища нищо не се знае. В Субару - клон София разбрах от тях, че предлагат пълноразмерна гума, която се побирала в нишата, но нагледно не знам как изглежда с пълноразмерна и какво се случва с органайзера също не знам. Ще е хубаво някой да сподели ако е минал по този път  . Резервната гума е с размери 155/80 R17. Пълноразмерната гума заема цялото място под кората, и органайзера си го прибираш някъде вкъщи. Остава място колкото да набуташ каквото можеш в джантата и покрай нея, което не е малко - там ми е крика и разни други неща. Ще снимам и ще кача снимки. Супер е! Ти даже си успял и комплекта с аптечка, триъгълник и жилетка да го прибереш отдолу. При мен за съжаление се наложи да го залепя с велкрото за гърба на седалките. Също накрайника на теглича не стана отдолу и го прибрах отстрани в отделението с мрежичка (добре, че стана иначе щях да съм доста разочарован. Имам един въпрос относно щората. Успяваш ли да я прибереш отдолу в тази конфигурация?
|
|
|
|
| Пет Апр 11, 2025 8:32 pm |
|
|
|
Marvin
|
Bozhinov написа: Супер е! Ти даже си успял и комплекта с аптечка, триъгълник и жилетка да го прибереш отдолу. При мен за съжаление се наложи да го залепя с велкрото за гърба на седалките. Също накрайника на теглича не стана отдолу и го прибрах отстрани в отделението с мрежичка (добре, че стана иначе щях да съм доста разочарован.
Имам един въпрос относно щората. Успяваш ли да я прибереш отдолу в тази конфигурация? Да - събира се. Гумата не стърчи над долната част на канала за прибиране на щората.
|
|
|
|
| Вто Апр 22, 2025 1:33 pm |
|
|
|
Logus
Автомобил: Outback 2.5, Suzuki S-Cross 1.4AT
Рейтинг: 81 
|
Marvin написа: Bozhinov написа: Супер е! Ти даже си успял и комплекта с аптечка, триъгълник и жилетка да го прибереш отдолу. При мен за съжаление се наложи да го залепя с велкрото за гърба на седалките. Също накрайника на теглича не стана отдолу и го прибрах отстрани в отделението с мрежичка (добре, че стана иначе щях да съм доста разочарован.
Имам един въпрос относно щората. Успяваш ли да я прибереш отдолу в тази конфигурация? Да - събира се. Гумата не стърчи над долната част на канала за прибиране на щората. Аз взех джанта от Субару и една всесезонна гума, покрай нея съм натъпкал останалите неща - аптечка, пожарогасител, крик, няколко инструмента и бутилка 1.5лв вода - събират се точно.
|
|
|
|
| Вто Апр 29, 2025 9:08 am |
|
|
|