Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 Още един Форестър 2.5 ХТ 300 кончета 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега на дясното огледало трябва да се смени основата,от там идва проблема.Преди години ми бяха продали от десен волан та се наложи да сменя основата и нещата се оправиха.Със смяна на стъкло не се оправя,защото целото огледало стои в друга позиция която зависи от основата.
Поздравления за форко много е готин. :beer:
 15

Вто Мар 04, 2025 7:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 265
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Благодаря за пожеланията и за съвета колега. :)
Но в сервиза ме бяха ориентирали към смяна на целите огледала с такива след фейслифта и наскоро вече намерих и купих такива. Доста се изръсих ( 600лв за двете ), честно казано не мислех че странично огледало втора употреба може да струва толкова, но явно може. :)
Накрая прецених че освен външния вид като по-големи са ми много важни за навигацията на автомобила и по-добро наблюдение и прежалих парите и ги взех.
Все пак съвета ти ще бъде много полезен ако някой друг изпадне в същото положение като мен с огледало от десен волан. Добре е да се знае за това доста по-евтино разрешаване на проблема.

Сря Мар 05, 2025 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Мина зимата и стана време за още подобрения. :)

От два месеца съм с газова уредба сложена от Тони Динамик Арт. Повече няма нужда да казвам за нея. :)

След като колегата Tonkoveca ме повози в неговия Форко, просто не можех да оставя нещата с мойте седалки така.
Отдолу качвам снимки на старата ми седалка, на новата ми седалка от WRX 2010 както дойде и на същата седалка вече претапицирана по мой вкус.
Предните седалки ги смених с посочения модел а задните за съжаление не станаха, така че си останаха старите но и те са претапицирани. Преди малко взех колата от тапицера, още парят. :)
По средата е алкантара а отстрани кожа. Претапицирани са седалките, тавана, волана, ръчната и колко позволяват отстрани корите на вратите. Не е претапициран скоростния лост понеже тапицера не е могъл да свали кожата.

Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 4.33 MiB | Прегледано 3907 пъти ]
3.JPG
3.JPG [ 4.25 MiB | Прегледано 3907 пъти ]
1.JPG
1.JPG [ 4.32 MiB | Прегледано 3907 пъти ]
2.JPG
2.JPG [ 4.75 MiB | Прегледано 3907 пъти ]
1.JPG
1.JPG [ 4.19 MiB | Прегледано 3907 пъти ]
Пет Юни 06, 2025 6:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
В бързината забравих да кача снимки на старите седалки за сравнение. :)

Прикачени файлове:
originalna.JPG
originalna.JPG [ 4.25 MiB | Прегледано 3906 пъти ]
my seat.jpeg
my seat.jpeg [ 3.99 MiB | Прегледано 3906 пъти ]
Пет Юни 06, 2025 7:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
И един малък проблем ми изникна. При минаване на технически преглед се оказа че нямам катализатор и не можах да го мина от първия път. Купих си катализатор, направиха ми го с фланци и ми го сложиха в един сервиз,
минах си техническия преглед и след това го махнах понеже ми объркваше настройките за смесите на газ и на бензин които бяха правени без него.
Дотук добре, колата си върви както преди, но комбинирания ми уред който е на волана вече не показва една от стойностите, мисля че е налягането на маслото. Някой има ли идея какво може да се е получило при слагането и махането
на катализатора, че да не отчита повече тази стойност. Или просто уреда се е повредил.

Прикачени файлове:
1IMG_2270.jpeg
1IMG_2270.jpeg [ 2.72 MiB | Прегледано 3784 пъти ]
Вто Юни 10, 2025 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж си окабеляването до датчика. Ако е монтиран на сандвич до филтъра и са сваляли генерация, може да са дръпнали някоя жица.

Вто Юни 10, 2025 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Разбрах, ще проверя. Благодаря Alxx :).

Вто Юни 10, 2025 8:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Минаха два месеца и е време за нови доработки. :)
Вчера бях при Павлин в Пловдив. Отидох при него с предни WRX спирачки.
Като си тръгвах вече предните ми спирачки бяха от Трибека, дисковете Брембо 316мм и накладките EBC зелената серия.
Засега разлика не видях но връщането ми беше само 80км а ми казаха да ги пазя и да ги ползвам лекичко първите 150км докато се напаснат.

Прикачени файлове:
1.jpeg
1.jpeg [ 3.8 MiB | Прегледано 3352 пъти ]
2.jpeg
2.jpeg [ 3.67 MiB | Прегледано 3352 пъти ]
3.jpeg
3.jpeg [ 3.16 MiB | Прегледано 3352 пъти ]
4.jpeg
4.jpeg [ 3.5 MiB | Прегледано 3352 пъти ]
 30
Сря Авг 13, 2025 3:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Изникна ми един проблем. Вчера като се връщах от Златоград към Кърджали колата ми беше пълна за първи път - 5 човека по около 70кг всеки и 5 чанти с багаж да кажем по 10кг всяка. Чух странен шум по завойте, все едно гумите свирят. Това се случваше само като завивах или като има някаква неравност на пътя или скокче. Спрях колата и забелязах че задните калници са само на един пръст над гумите и по тях има малко черно от гумите. Оказа се че при завойте и неравностите калниците остъргват външната част на задните гуми, явно са слезнали прекалено ниско. Досега съм карал или сам или с още един или двама човека най-много и съм нямал такива проблеми. И сега се чудя кое решение е най-добро. Ако сложа подложки на амортисьорите примерно 2см, това би трябвало да оправи проблема според мен при пълна кола, но доколко ше повлияе на стабилността на колата. Защото не ми се иска да сменям джантите и гумите. Какво ще ме посъветвате.

Колата е с гумите и джантите от тази снимка, като забелязах че и гумите и джантите са изнесени повече навънка и затова калника като се спусне надолу и опира външната част на задната гума. Предните нямат проблеми.

Прикачени файлове:
3.jpeg
3.jpeg [ 4.78 MiB | Прегледано 1474 пъти ]
Вто Ное 18, 2025 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Ако не ти се случва редовно да возиш толкова багаж, карай така. И като караш така, завиваш плавно, ако трябва намаляваш, за да се накланя по-малко колата...
Варианти:
- подложки, но ще вдигнеш колата и ще стане малко по-нестабилна
- ролване на калниците, но трябва да се направи кадърно, че иначе ще тръгне ръжда... (има ръб, който може да се сгъне, или изреже, но трябва да е някой, който го е правил и знае как, така, че боята да не се напука или обработи после)
- други джанти, които са с по-голямо ЕТ (най-добър и безболезнен вариант)

При мен, на бялото Легаси и 16ки от сф турбо, като ходим до морето опират така и гледам по-плавно да вземам завоите и опират малко. За един път в годината се понася.
:beer:

Вто Ное 18, 2025 7:39 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Vmax написа:
Честито и добре дошъл в клуба на бързите перални.

За тази кола 18-ки с 225/50 са тежка комбинация и правят колата тромава. Относно налягане - и с 2.3 ще си ок. В дългосрочен план си намери хубави и леки 17-ки, колата оживява с 225/50/17

:idea:

Сря Ное 19, 2025 7:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря за препоръките valqk.
В такъв случай най-вероятно ще се насоча към други джанти, които са с по-голямо ЕТ.

Vmax ти отдавна ме посъветва това но ми харесваше визията с тези 18-ки джанти и пропуснах момента.
Наскоро си купих нови летни гуми CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7 225/50 R18 и сега вече ако сменя джантите със 17-ки трябва да купувам и нови гуми.
Разбира се ако знаех за този проблем тогава щях да сменя джантите но уви не подозирах за това. Така че ще си остана с този размер джанти и както колегата valqk препоръча ще ги сменя с такива с по-голямо ЕТ.

Ако не намеря бързо читави такива джанти може и да пробвам временно да сложа подложки и да повдигна колата с 2см. Моето Субару по-принцип е доста свалено, не е на нормалната си височина, така че ако си карам нормално и внимателно
даже и да съм 2см по-висок не би трябвало да се отрази много на стабилността. Но може и да греша, просто така си мисля. :)

Сря Ное 19, 2025 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Имаш още опции: например да си поръчаш от Крън пружини по модел на твоите, но да ти добавят по 30-50кг товароносимост на пружина. Валяка беше поръчвал предни ама беше прекалил с параметрите, та нека спомене.

Сря Ное 19, 2025 7:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами - трябва да имаш модел, който да им пратиш и също да знаеш тези пружини колко кг са и да сметнеш за дадена товароносимост, колко кг на пружина става, защото ако им кажеш да добавят 50кг, те ще направят пружината по-твърда за натиск 50кг... което няма общо с това, колата да носи +50кг. Моите ги поръчах, да носят 100кг повече (климатик, лебедка, по голям алтернатор+малко по-твърди). Добре, ама те са ги направили при натиск да са 100кг по-твърди. Като ги сложих и пуснах колата, все едно не я бях пуснал ROFL
Най-просто и евтино ще ти е да сложиш подложки. Ако не караш СУПЕР агресивно, няма и да усетиш.

Сря Ное 19, 2025 10:02 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
valqk написа:
Най-просто и евтино ще ти е да сложиш подложки. Ако не караш СУПЕР агресивно, няма и да усетиш.

Точно - слагай 2 см подложки отзад, най евтино и лесно е.
Ключът за бърз форестър, освен пъргав двг, са леки цвички:)

Тони може да покаже нагледно за какво говоря

Сря Ное 19, 2025 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ясно. Тогава ще сложа 2см подложки и ако не забележа нестабилност ще си остана с тях, а ако има такава ще търся джанти с по-голямо ЕТ.
Благодаря на всички за бързото включване и добрите съвети.
Само не разбрах, подложките само отзад ли да бъдат, не трябва ли и отпред да има такива, няма ли да се наклони колата.

Чет Ное 20, 2025 7:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако няма да те дразни, може и само отзад, но ще се вижда и сигурно ще искаш и отпред.
Почни само с отзад и после прецени. Недостатък е, че като е само отзад, задницата по-лесно ще олеква, но едва ли караш толкова агресивно, че да се усети.

Чет Ное 20, 2025 10:31 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Е, щом е така ще го направя цивилизовано, както си трябва, ще сложа и отпред. Питах понеже не съм наясно и да го уточня.

Чет Ное 20, 2025 6:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес бях при майстор който е правил доста подложки за различни коли и е добър. Той огледа окачването и ми каза че окачването ми е Макферсън и с подложки при мен няма да стане.
Каза ми че единственото сигурно и добре решение за моето окачване е да се сменят пружините със спортни. Но пък не е ясно точно какви пружини трябва за да се повдигне с 30мм колкото е необходимо според него.
Така че в крайна сметка реших да си отида при Павлин в Пловдив, той ще знае какви точно пружини ми трябват и дали има друго решение.

Съб Дек 13, 2025 1:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
"Майстор" е тоя :) Па и ръси мозък.
Потърси във фейса Александър Караджов от Карлово(мисля) - той си ги изработва и той си ги монтира. Много кадърно хлапе е. Ако си ходил по събори на Белмекен, той е с червения ГФ8 вдигнат като Чироки.

https://www.facebook.com/alex.karadjov/ ... zV9LywY6il

Съб Дек 13, 2025 2:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5  >