Отговори на тема
 Forester SF EJ205 подмяна на Ecu,преминаване към New Age 
Автор Съобщение

Постове: 4
Автомобил: Forester Turbo ‘99
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,от скоро съм собственик на Фори 2.0Т ‘99 г автомат. Двигателят вече се износи и в момента съм в процес на пълен ребилд и след ребилда мисля да го засилвам леко,но след набавябето на всички железа се стига и до настройка.До колкото успях да намеря информация в интернет ЕКУ-то е почти невъзможно да се настройва ,но на доста места пише за преминаване към електроника от фейслифт след ‘00 ,така наречена New age,която може да се пренастройва.
До момента ,това което съм разбрал със сигурност е че компютър от кола с ръчна скоростна кутия става само на ръчна и обратното . Тоест в моя случай колата като е автомат трябва да вземе компютър от кола автоматик .
И вече тук идват моите въпроси :
1)от каква точно кола за донор да търся - само форестър сф след 2000г ли става или може и от форестър 2 генерация ?? Само еку ли ми трябва или Еку + инсталацията в коша??
2) пинаута същия ли е на двете екута или трябва да се пренарежда
П.с. Предполагам са различни ,но ще се радвам някой запознат да каже . И ако са различни някой може ли да сподели някакви схеми ,защото никъде не успях да намеря
3) само моторния компютър ли ми трябва или ще трябва да сменям и екуто на кутията?
4) как седи въпроса и с имобилайзера имат ли такъв двете екута ,преобучават ли се трансподерите от едно еку към другото или трябва да се вземе и транспондера от колата донор ?
Ще се радвам всеки ,който е минал през това или има някаква информация ,да сподели .

П.с не съм много сигурен дали и мястото на темата е тук или в раздел Тунинг ,но все пак става дума за Форестър ,затова реших да е тук,моля ако модераторите преценят да я преместят .

Сря Апр 16, 2025 9:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам същия кош като тебе. Минаването на ню ейдж е голям цирк, в който не искаш да играеш. Изреждам:
1. ЕЦУ с имобилайзера в пакет.
2. Инсталацията до мотора.
3. Бобини, капаци на главите, горните ангренажни колела.
4. Горивна помпа и пожелателно дюзи.

С прости думи извади 1600-1800(зависи) и си сложи ECU Master Emu classic без да променяш друго.

Сря Апр 16, 2025 10:00 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Имам същия кош като тебе. Минаването на ню ейдж е голям цирк, в който не искаш да играеш. Изреждам:
1. ЕЦУ с имобилайзера в пакет.
2. Инсталацията до мотора.
3. Бобини, капаци на главите, горните ангренажни колела.
4. Горивна помпа и пожелателно дюзи.

С прости думи извади 1600-1800(зависи) и си сложи ECU Master Emu classic без да променяш друго.

1) добре
2) инсталация от екуто до коша или инсталация в коша ?
3) бобини ясно , а капаците защо ,както и горните ангренажни колела ,при new age-a това е вече с AVCS ??
4) помпа , дюзи ,турбо ,кулер и тн са ясни при всички случай

Сря Апр 16, 2025 11:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1) Е и чипа от ключа се мести
2) Све в пакет, иначе е изнасилване.
3) Моите капаци нямат крепеж за бобините, та вероятно и при теб е така. За колелата може и да бъркам, че аз се опитвах да събера чарк от SG.
4)Турбото е принципно същото, можеш да забиеш тд04 иначе. Дюзите на нашите са сайдфийд, ако и на фейса са такива е лесно. Забравих, колекторът също е различен.
Пак ти казвам - едно стандалоун ецу и си свиркаш.

Сря Апр 16, 2025 12:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Афтърмаркер еку няма да си сложа поради няколко причини :това че някой ви е казал ,че това е най-лесното - жестоко ви е излъгал . Цената не е 1600 а е по 2 ,защото взимаш екуто и тук започва филма ,взимаш и инсталация ,после и всички нужни сензори ,започваш да им пригаждаш места където да седят и чак накрая си пускаш инсталацията и след това отново имаш едно превързване на инсталацията на екуто към колата .Правил съм я тази гимнастика на 3 коли и не искам да си го причинявам пак ,особено за проект ,където целта е просто да се мести малко по-адекватно .
И отново си се връщам на питането дали някой го е правил и да е сигурен на 100% за нужните елементи и от какво може да се ползват .
С други капаци ,колела и тн моторът става съвсем различен от ej205 V5/6 го превръщаме в ej207 V7 започваме да имаме AVCS и със сигурност ще трябват и още доста неща като бобини ,дросел и тн .
Отново казвам идеята е да се ползва ЕКУ ,което заводски да управлява механично същия мотор ,но да може да мапва лесно .
Примерно като импреза ‘98-99 година

Сря Апр 16, 2025 2:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Кви сензори, кви догаждания? Ползваш всичко от колата, просто с ецу-то взимаш и преходник към твойта инсталация. Точно десет минути е монтажът.

P.S. Как точно ще го превърнеш в 207, че ми стана любопитно?

Сря Апр 16, 2025 6:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тези компютри се пренастройват и колата започва да се мести значително по-добре. От 240нм може да стане към 350нм. Турбото е с малко по-малка топла част от на SF'01.
 15

Пет Апр 18, 2025 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема