Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
 Всесезонни гуми - струва ли си? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Впредвид, че се продават зимни гуми на 5-10 години...
Бързо ги взеха старите ми и им се зарадваха даже, защото са на 2 години все пак и на 1/4 от цената, а грайфера беше 5-6 мм от 8 мм като нови.
Та може и 3, може и 4 зими да ги караш - въпросът е какви са ти изискванията към колата и възможностите...

Сря Окт 29, 2025 5:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 691
Автомобил: Type R, Mustang GT.
Рейтинг: 499
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз да се включа в отбора.

За първи път слагам всесезонни и ще дам отзиви.
Гумите са PIRELLI Cinturato All Season SF3.
Купих ги лятото на добра цена.

Първите ми впечатления са, че са малко шумни, но да видим как ще се държат на мокро и сняг (ако има) ;)

Чет Ное 20, 2025 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 38
Автомобил: Subaru XV 1.6 MY12
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравйте,
Карам от 2023 лятото с Kumho 4S HA32 225/55/17/.
За гумите на сухо и мокро нямам забележки.
На сняг веднъж съм карал януари 2025 на Пампорово , Смолян и Стойките, и не съм забелязал проблеми със спиране , тръгване, затъване и т.н.
И все пак не съм я карал offroad! Най-дълбокия сняг в който влязох беше нерегламентиран паркинг на Стойките - над ски гардероба за който го знае.
За по-шумни не мога да преценя, но при нормално каране в рамките на закона нямам забележки.
За износване да спомена, че тази зима ще е последната им. Имат грайфер да покрият изискванията, но следващата ще трябват нови.
Извода за мен е , че пак ще си взема 4S ,не знам дали ще са Kumho - твърде възможно е, но за моето каране са перфектен избор.
Поздрави

Съб Ное 29, 2025 8:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 106
Автомобил: For SH 2.0D; OB 2006 2.5
Телефон: 0887077309
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тест на първия сняг тази година - стигнах до 20 см сняг на черен път със заледени коловози и големи наклони и не приплъзнаха нито нагоре, нито надолу. Тези са вече на една зима и лято, изпечени на 40+градуса по гръцко засега си се държат нормално. По-нагоре бяха стигали само някакви джипове с екстра големи грайфери, но все пак говорим за Аутбек, който в един и същи ден трябва да хвърчи по магистрала и после да ни качи в планината да погазим в сняг, справя се добре с тези всесезонни гуми.

Прикачени файлове:
IMG_9076.jpeg
IMG_9076.jpeg [ 2.29 MiB | Прегледано 1315 пъти ]
IMG_9075.jpeg
IMG_9075.jpeg [ 3.17 MiB | Прегледано 1315 пъти ]
IMG_9072.jpeg
IMG_9072.jpeg [ 4.76 MiB | Прегледано 1315 пъти ]
 15
Съб Дек 06, 2025 9:15 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди пак да ме обвинят, че спамя темата, само да спомена, че препоръчах на моя кум всесезонни гуми Фулда за Голфа и Турана му. Вече 2-ра година е много доволен, но говорим за анемични коли, в които се возят деца и се карат повечето от жени.
Искам да споделя моя пък опит от този април, когато бях сложил вече летните гуми Пирели 275/40/21. Наложи се да пътувам до Банско, оттам до Белица и накрая спешно трябваше да се качим до една хижа на 1700 метра надморска височина. И така накрая на този внезапен воаяж се озовах пред един 100-на метров участък с 30-градусово изкачване (не 30%), с 20 см сняг и температура от -7 градуса, където не можаха да се качат коли със зимни гуми. Всъщност имаше по-дълъг заобиколен път, но колегата с мен ме накара поне веднъж да опитаме да се качим - включих бавните и блокажите на средния и задния диференциал и колата се качи без да мръдне с тези галоши, които бяха станали на камък.
Та след това лирично отклонение искам да кажа, че всичко опира до качества на автомобила и съобразително шофиране с възможностите му, а и е относително и субективно като усещане спрямо видовете гуми.

Нед Дек 07, 2025 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 38
Автомобил: Subaru XV 1.6 MY12
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
ммм да

Нед Дек 07, 2025 9:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
kronos написа:
Искам да споделя моя пък опит от този април, когато бях сложил вече летните гуми Пирели 275/40/21. Наложи се да пътувам до Банско, оттам до Белица и накрая спешно трябваше да се качим до една хижа на 1700 метра надморска височина. И така накрая на този внезапен воаяж се озовах пред един 100-на метров участък с 30-градусово изкачване (не 30%), с 20 см сняг и температура от -7 градуса, където не можаха да се качат коли със зимни гуми. Всъщност имаше по-дълъг заобиколен път, но колегата с мен ме накара поне веднъж да опитаме да се качим - включих бавните и блокажите на средния и задния диференциал и колата се качи без да мръдне с тези галоши, които бяха станали на камък.

На твоите лакърдии с летните гуми надцаквам с такава със всесезонни и значително по-висока художествена стойност! Надявам се това да е края на спама по темата.

На този пич му продадох първите ми всесезонни гуми, карани вече 2 години, през далечната 2006 г....
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?s ... 05#p356405

gsb написа:
Ето ви малко матриал по темата!

Петък е! 5 часа чакам смяна на гуми с новите ми 2 годишни Тойо Варио V1!
Студ си е е...о майката! Накрая ми ги сложиха старите измити и в чувалчета, метам ги в багажника, беж за жената и поемаме за Копривщица! Само да добавя, че съм станал от сън предния ден в 17:30 и съм бил 12 часа цела нощ на бачкане, после интервю за нова работа и оттам у гумаджийницата да се преобуем. Не бех спал, не бех ни закусил, ни обядвал и тръгваме! 8)

Времето сухо, в колата - Hellowen (The Dark Ride), парното работи, моторчето мърка доволно - ке-е-е-е-ф! :lol:

И така доде стигнахме баира след гарата на Горна Малина. И СЕ ПОЧНА! На 200 м преди върха ме удари виелицата - видимост - минимална, поледица - жестока, коловози - некъв пъпли пред мен. Ма се покачихме и слизаме. Оттатък - нема такъв кошмар - лед - 2-3 см, сняг - само напудрил леда! Движим се бавно, ма не трепва пущината! Гумите явно ги бива!

Минаваме Саранци - привидно нищо неочаквано - явно е позаледено, ма там е по-открито и слънчицето е дало своето, чак на върха е лошо, ма бавно и минахме. И гледаме един ТИР как всеки момент ще закъса в обратната посока на некви 100 м от върха. Даже и не подозирах какво ни чака!

Минаваме Долно Камарци - сичко е нормално, сухо. Поемаме нагоре след жп-моста и - о чудо! Некъв кълъф иска да ме изпревари, и се почна! Карам не много бързо - 70 и внезапно стъпвам на сняг, не! Hа СНЯ-Я-Я-Я-Я-Г! И онзи баш тогава реши, че е удобен момента - газ.... :shock

Видимо започна да изостава! Аз педал не съм пипал!!!! А той до такава степен изостана, че горе на втория завой вече не се виждаше! А валеше сняг - яко! И стигам ад една колонка от 5 коли - гордо ги водеше един Мерджан. Почна да намалява, да намалява и тъмън да кажа на жената - тоя ше спре - и нашите звънят да питат как е пътя, че ще тръгват. Е ми как е - оня спря и целата колона също! И като погледнах нагоре - ЛЕЛЕ - АВАРИЙКИ - КОЛИ В КАНАВКАТА - ЛЕ-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Е-Д! Казвам да предаде на нашите да не тръгват, че не могат да минат оттук. И се започва веселбата. Пред мен буксуват и не могат да отлепят - 1ва и лекинко се изнасям покрай колоната и спокойно почвам да катеря. Лавирам между колите и никой друг не може да мръдне на см, а аз немам грам затруднения - даже не поднася, а ледът е очевидно много як! Стигам един Пасат - напреко на пътя - вързах го с въжето да го изтегля от канавката - да ама не - не помагат ни блокажи, ни зимни гуми! Колата тръгна към канавката - 3 опита и се отказах - предницата му беше се запънала яко на ръба, опитахме се да я вдигнеме - не става! И като му видех гумите - на Шуми след състезанието са малко по-добри! Зарязах го и тръгнах нагоре - има база на Пътното - да им кажа да пратят трактор. Да ама не - нагоре още по-лошо. Видях Пикап Мицубиши - чисто нов - не мое да откине - отзад се натоварила тълпа да тежи - и пак не ще - доде опре в мантинелата - минавам спокойно отдясно му - о кво да видя - забележително Паджеро - само дето е паметник - не откинва грам, колата почва да поднася леко - ледът ми идва и на мен в повечко - включвам блокажите - задницата лекинко тръгва - изключвам задния блокаж и оставам на централния - е това вече е истината - вървя като по релси - качвам върха - нема грам проблеми. Също нема ни трактори, ни опесъчители, ни дявол! Базата на пътното - пуста! Почвам да слизам! АБС-а ми липса, но и без него добре се справям! На средата на пътя надолу стигам до ада - коли по канавките, също и ТИРове, автобуси. Катаджии са дошли, ма нищо не могат да направят и само гледат тъпо! Спирам - 4 коли сме преодолели баира - една Нива, едно Пежо - чистак ново и с много яки зимни гуми и секви екстри и още нещо идваше отзад! Шапкара ми вика - не можете да слезете - викам му - щото не можете да се качите сигурно! Метам се на колата и поемам след пежото. Гледам два тира застанали напреко на пътя! Ма там има отбивка - минавам в насрещното и през отбивката зад едно баирче бая встрани от пътя - минах - до Копривщица ситуацията се повтори още няколко пъти. Горе след Пирдоп на откритото вече бях смъртно уморен - не спал от 30 часа, борех се с виелица, лед, невероятен сняг - издрапах! Благодарение на quattro, Toyo и Wesem /халогените/. Прибрахме се! :D

На другия ден! Пристига брадчеда! След Пирдоп в канавките е имало коли по таван, бусове, камиони обърнати. С трактори са ги вадили! Мен само виелицата ми правеше проблеми с видимостта! Съседът пък работи в пътното и са ги дигнали посред нощ и до 4 сутринта са разчиствали Гълъбец! Едвам гледаше!

Следобед се наложи да ида до Пирдоп - всичко бяха разчистили и бех хвърлили пясък тук-там! На връщане бурята се поднови със страшна сила! Снощи се прибрах за 2 часа и половина - Гълъбец вече беше опесъчен. Участъка до Пирдоп обаче беше ужасен - но нямах проблеми! Оставих ги на другите! Да се борят с живота без quattro и да питат после - какво пък толкова има в тая велика система, че сме си разчекнали тъй устите да обясняваме!

Жената заяви накрая, че за кола без quattro не ще и да чува, камо ли да кара!

Това е от мен - за вас остава да си направите изводите!

Audi quattro :bowdown :bowdown :bowdown

Вто Дек 23, 2025 4:28 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 595
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Божо, от тоя негов пост ми става ясно само, че не познавам добре ауди. Има заден блокаж /изключил го е/, а и среден диф блокиран /само на този блокаж е карал/? Че какво е това ауди с блокажи среден и отзад, като поне задния е ръчно задействане?

Вто Дек 23, 2025 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Абе този тип истории не се гледат така критично ROFL

Колата е 1985 Audi 80 GTE quattro и си има два ръчни блокажа.

Прикачени файлове:
Audi-80-90-Coupe-B2-Quattro-Typ-81.jpg
Audi-80-90-Coupe-B2-Quattro-Typ-81.jpg [ 29.61 KiB | Прегледано 1060 пъти ]
Вто Дек 23, 2025 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 595
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:) :good:

Вто Дек 23, 2025 8:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:

На твоите лакърдии с летните гуми надцаквам с такава със всесезонни и значително по-висока художествена стойност! Надявам се това да е края на спама по темата.

На този пич му продадох първите ми всесезонни гуми, карани вече 2 години, през далечната 2006 г....
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?s ... 05#p356405

gsb написа:
Стигам един Пасат - напреко на пътя - вързах го с въжето да го изтегля от канавката - да ама не - не помагат ни блокажи, ни зимни гуми! Колата тръгна към канавката - 3 опита и се отказах - предницата му беше се запънала яко на ръба, опитахме се да я вдигнеме - не става! И като му видех гумите - на Шуми след състезанието са малко по-добри!

Не, че нещо, но ако искаш спамът по темата да спре, поне чети кой какво пише. Не знам с какво ще ме надцакваш, но човекът пише, че е със зимни гуми, не всесезонни. Иначе историята му е топ художествена :D
Дали ми вярваш или не на моята история, си е твой проблем, но докато темата се казва ^Всесезонни гуми - струва ли си" мисля че всеки може да пише, дори и негативни мнения.

Пон Дек 29, 2025 6:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
kronos написа:
Не, че нещо, но ако искаш спамът по темата да спре, поне чети кой какво пише. Не знам с какво ще ме надцакваш, но човекът пише, че е със зимни гуми, не всесезонни. Иначе историята му е топ художествена :D
Дали ми вярваш или не на моята история, си е твой проблем, но докато темата се казва ^Всесезонни гуми - струва ли си" мисля че всеки може да пише, дори и негативни мнения.

Много са ти бързи пръстите, докато четенето в детайл ти бяга. :idea:
С оглед множеството спам мнения и заяждания банът ти е 2 седмици.

Пон Дек 29, 2025 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:
kronos написа:

Много са ти бързи пръстите, докато четенето в детайл ти бяга. :idea:
С оглед множеството спам мнения и заяждания банът ти е 2 седмици.

Форумът си е ваш и решенията са си ваши, а аз уважавам и приемам това. Винаги съм се стремил да не обиждам и да не се заяждам пръв.
За това искам сега и вие да уважите моята молба профилът ми да бъде изтрит, след като имаме различни виждания за нещата кой спами и кой пръв се заяжда.
Благодаря предварително и нека се знае във форума, че това е моя воля.
Весели празници!

Пон Дек 29, 2025 7:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Отговори с цитат
Аз преди месец се върнах в сектата на Нокиан след като покарах 60+ хиляди км с Ханкук от които съм много доволен.
Миналия 1.01.2025 на задна паркирах в едни заледени коловози на Пампорово между 2 коли. Който е пробвал знае, че в такава ситуация е по-важно да не спреш в друга кола отколкото да прескочиш коловоза, но успях.
Та тази година пуснаха второ издание на Сизънпруф и предвид приятната цена 240 и няколко ,почти като на Ханкук за моя 225/60/17 се спрях на Нокиан-а , главно заради 69dB шум на преминаване.
Засега сняг не са срещали ,но са тихи ....да чуем докога.
Старите пуснах за 120лв общо т.к. едната беше леко по - износена ,от едната страна докато си оправя предницата.
Доста ме питаха това за една ли :cry: Ама заминаха.
Сега чакам снега.
Та това са ми четвъртите всесезонни за около 180х. км. Карам 3 години по 60 и нови.
А бре вече за смяна вземали по 30 лв на гума :shock: че то за 3 години по два сезона аз избивам гумите...
Весели празници.

Сря Дек 31, 2025 3:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gligor написа:
Тест на първия сняг тази година - стигнах до 20 см сняг на черен път със заледени коловози и големи наклони и не приплъзнаха нито нагоре, нито надолу. Тези са вече на една зима и лято, изпечени на 40+градуса по гръцко засега си се държат нормално. По-нагоре бяха стигали само някакви джипове с екстра големи грайфери, но все пак говорим за Аутбек, който в един и същи ден трябва да хвърчи по магистрала и после да ни качи в планината да погазим в сняг, справя се добре с тези всесезонни гуми.

Аз преди 3 години много се колебаех именно между този GoodYear и Michelin CrossClimate2 SUV. В крайна сметка купих Мишлена, но за това време (2 и половина лета, сега е ще е трета зима, 67000 км) съм с доста смесени чувства при зимни условия. Особено при спиране на спускане и завиване в планината. Единствено първата зима бях доволен, но може би защото допреди това съм карал със зимни и летни комплекти и явно са ми били прекалено големи очакванията, а и съм се предоверил на тестовете.

Чудя се, защо GoodYear не пускат нов модел, но ако остана на всесезонни, може пък да ги пробвам тях.

Желая на всички много здраве и щастие през новата 2026-та година!

Сря Дек 31, 2025 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 18, 19, 20, 21, 22