Отговори на тема
 Да направя ли "профилактична" смяна на ламбда сонда? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 56
Автомобил: Impreza III 2.0R
Рейтинг: 75
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Привет!

Автомобила от подписа, кара се ежедневно (Борово-Бизнес парк София и обратно, плюс чат-пат някое излизане в провинцията), във вторник 3 февруари т.г. съпругата ми (която ходи на работа с колата) ми се обади притеснена, че светнали лампите "check engine", "vdc off" и мигаща "cruise". Казах и да си кара така и в това състояние импрезката си направи дневния пробег. Вечерта боднах един OBD адаптер за пет лева и излезе диагностична грешка P0030 Heated oxygen sensor (HO2S) 1, bank 1, heater control - circuit malfunction. Изчистих грешката, ламБите изгаснаха ;) и до този момент не се е проявявала повече.

Питането ми е: Тъй като предстои смяна на консумативи в скоро време, да сменя ли тази ламбда сонда ей така, профилактично, без да чакам по-сериозно развитие на проблема, или смело да си караме до окончателното излизане от строя на сондата? Възможно ли е без да светват лампи двигателя да не работи в оптимален режим? Четох тук (във форума) че се препоръчва смяната да е с DENSO и виждам че ОЕМ 22641АА480 в изпълнение от DENSO - а именно DENSO DOX-0361 се предлага широко в България (леко ме смущава диапазона на цените - от 107 до 167 евро) и си мисля да я сменя, от друга страна нали "нещо което работи не се бара..." та не знам...
:beer:

::::: Lancia Dedra 1.8 16V LS SW 182A2.000 :::::
::::: Lancia Dedra 1.6 LS SW 159B9.000 :::::
::::: Fiat Punto 1.2 ELX 188A4.000 :::::

Съб Фев 07, 2026 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето извадка от ръковоството за грешката
https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/I ... 21j28.html

Добре е да се проверят конекторите дали всичко е наред по тях. Най-вероятно е самото подгряване на ламбда сондата, което прекъсва.
Пише, че вдига грешка, ако два пъти поредно го засече. Докато е студена сондата ще ти харчи много.

Съб Фев 07, 2026 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря, нямам условията, оборудването и знанията за да направя този чек.

Колата ще влиза за обслужване в сервиз (бял) и питането ми по-скоро е дали да искам да сменят сондата заради тази получила се грешка (предполагам че ще следват горната процедура преди да предприемат нещо).

Нед Фев 08, 2026 1:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Привет!

Днес тъкмо минах ГТП и случката с грешка P0030 (с която започнах темата) се повтори, от което следва твърдо решение за смяна на ламбда сондата (някъде в средата на идващия месец).

Но се появи един друг проблем (не знам дали е проблем) и реших да не отварям отделна тема. Става дума за това, че термометъра за външна температура (до часовника и индикацията за разход на гориво, горе по средата на таблото) показва -1 °C и това показание не се изменя. Не бях карал колата от около месец, жена ми, която е основния ползвател твърди че показанията са били съвсем нормални и че би забелязала че температурата е -1 и не помръдва.

Сканирането за грешки след изчистване на грешката P0030 не отчете никакви други грешки (прочетох в мрежата че ако сензора е дал фира би трябвало да има грешка P0073).

Мога ли да направя нещо по въпроса, или да чакам влизането в бокса. Как би се отразила тази (фалшива) стойност на външната температура на ежедневното ползване на автомобила? (предполагам че климатика ползва измерената стойност на външната температура при работа)

Съб Фев 28, 2026 1:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4388
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако датчикът е фира ще показва -40°. Изчакай да се вдигнат още температурите, тази сутрин по нашите райони беше точно -1°. Иначе влияе само на климатика и само на режима "ауто", иначе не.

Съб Фев 28, 2026 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря, не знаех това за "-40".

Иначе днес отидох при колата с намерението да разкачвам акумулатора и т.н. (с надеждата че това би променило нещо), но се оказа че показва реалната температура от 5 градуса и не правих нищо повече. Вчерашния ден до към 13 часа се мотах около автомобила и вече беше съвсем топло, а показанието на таблото си стоеше на -1 °C неизменно.

Подозирам че цялата работа (и с грешката P0030 и с температурата) е станала при ГТП-то - нали закачат нещо по двигателя за да измерват температурата и оборотите - и може би точно от това се е ошашкала системата. Говоря наизуст, възмжно да е било нещо съвсем различно. Поне научих (от интернет) и видях с очите си къде се намира въпросния датчик и съм почти убеден че при нужда мога да го сменя и сам. ;)

Нед Мар 01, 2026 12:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема