Привет!
Автомобила от подписа, кара се ежедневно (Борово-Бизнес парк София и обратно, плюс чат-пат някое излизане в провинцията), във вторник 3 февруари т.г. съпругата ми (която ходи на работа с колата) ми се обади притеснена, че светнали лампите "check engine", "vdc off" и мигаща "cruise". Казах и да си кара така и в това състояние импрезката си направи дневния пробег. Вечерта боднах един OBD адаптер за пет лева и излезе диагностична грешка
P0030 Heated oxygen sensor (HO2S) 1, bank 1, heater control - circuit malfunction. Изчистих грешката, ламБите изгаснаха

и до този момент не се е проявявала повече.
Питането ми е: Тъй като предстои смяна на консумативи в скоро време, да сменя ли тази ламбда сонда ей така, профилактично, без да чакам по-сериозно развитие на проблема, или смело да си караме до окончателното излизане от строя на сондата? Възможно ли е без да светват лампи двигателя да не работи в оптимален режим? Четох тук (във форума) че се препоръчва смяната да е с DENSO и виждам че ОЕМ 22641АА480 в изпълнение от DENSO - а именно DENSO DOX-0361 се предлага широко в България (леко ме смущава диапазона на цените - от 107 до 167 евро) и си мисля да я сменя, от друга страна нали "нещо което работи не се бара..." та не знам...