|
Страница 1 от 1
|
|
Скърцане от предните чистачки
| Автор |
Съобщение |
|
sclera_bg
Автомобил: Impreza III 2.0R
Рейтинг: 75 
|

Колеги, моля за съвет. Предните чистачки се разскърцаха много силно - няма смущения в работния цикъл, само на обратния ход се появи много силно скърцане (което не можах да локализирам в коя от осите [валовете] е). Преди няколко дни свалих рамената, почистих доколкото можах валовете и ги смазах обилно с Ballistol, която имах подръка. Скърцането изчезна напълно, но вчера се почви отново. Реших да се поровя във форума и открих тема, в която колегата Alxx е писал че гресира чистачките със силиконова спрей-грес и се радва на безшумна и мазна работа на механизъма. Нямам такава грес, но в домакинството се оказа бяла литиева грес на WD40, с която днес след като отново свалих рамената, напръсках обилно осите. За момента скърцането изчезна, но оставих чистачите да поработят и след 2-3 минути скърцането се появи отново - все така силно и неприятно. Посъветвайте ме как да процедирам нататък, моля. Давам си сметка че колата направи 15 години и 240000 km, така че този механизъм най-вероятно плаче за смяна, но първо не знам доколко механизъма е достъпен (и дали цената ме устройва) и второ - все пак се надявам да има начин да се мине без смяна, а с някакво "чудодейно" действие. Cheers! 
_________________ ::::: Subaru Impreza III Hatchback 2.0R MT; EJ204 :::::
::::: Lancia Dedra 1.8 16V LS SW 182A2.000 ::::: ::::: Lancia Dedra 1.6 LS SW 159B9.000 ::::: ::::: Fiat Punto 1.2 ELX 188A4.000 :::::
|
|
|
|
| Сря Юни 17, 2026 7:16 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Измий греста, която си сложил(петролните смазки берат лайката на всякакви полимери), провери за корозия по ябълковидните шарнири и за износване в пластмасовите капачки. За смазка или силиконова, или растително базирана. Балистол става, просто не си му уцелил варианта - тоя течния става само за разкисване на нагар по оръжия и вериги. Има един в черен флакон за вериги и един зелен с керамика GunCer waffen öl. Това са ти евтините варианти. Цял механизъм има оем, скъп, заместител не знам, трябва да се рови. За класик Импрезите има заместител за 50-тина евро. Ако закъсаш, мини на по бира - ще ти дам да си цвъкнеш силиконова смазка.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Сря Юни 17, 2026 7:22 pm |
|
|
|
sclera_bg
|
Видях къде продават GunCer, ще взема тия дни. Необходимо ли е да сваля пластмасата (Cowl top grille ), досега не съм я свалял, пръсках само по валовете на механизма (ограденото на прикачената снимка, взел съм я от мрежата). Не съм сигурен че ще мога да я сваля без да счупя щипките...
Прикачени файлове:
Screenshot 2026-06-18 175424.jpg [ 98.87 KiB | Прегледано 2616 пъти ]
::::: Lancia Dedra 1.8 16V LS SW 182A2.000 ::::: ::::: Lancia Dedra 1.6 LS SW 159B9.000 ::::: ::::: Fiat Punto 1.2 ELX 188A4.000 :::::
|
|
|
|
| Чет Юни 18, 2026 4:51 pm |
|
|
|
Alxx
|
Осите се вадят за гресиране(вадиш механиката вън), само с цвъкане отвън не става(осите стават и със стандартна грес, естествено след изчегъртване на корозията вътре). Ябълковидния шарнир е малко трики за вадене, по спомен се махаше някаква шайба отдолу и тогава излиза ябълката. Силиконовата е за там. Пръсни щипките с тънкия балистол преди да вадиш  пък ако дадат фира не е да няма откъде да се купят.
|
|
|
|
| Чет Юни 18, 2026 6:55 pm |
|
|
|
sclera_bg
|

Поне опитах!  (както казваше МакМърфи от "Полет над кукувиче гнездо") Купих GunCer, а и още един тефлонов спрей (Ballistol PFTE), плюх си в пазвата и се захванах с въпроса. Успях да сваля пластмасите без много жертви и се добрах до механизъма, само за да установя че не съм в състояние да го обслужа/ремонтирам, първо защото това не става на улицата пред блока и второ защото си нямам идея как да разглобя шарнирите (ако се разглабят изобщо) и какви инструменти са нужни за целта - със сигурност ги нямам. Бърсах, търках, пръсках с обикновения Балистол (уж да махне боклуците) и с GunCer Балистола (ръцете ми не престават да миришат на смазката), но единствения резултат е че започна да стърже още по-страшно (изобщо не можах да локализирам в кой от шарнирите е проблема, хем държах механизма в ръце, а жена ми пускаше чистачите от салона). Предавам се, ще търся замяна - лошото е че този механизъм изобщо не може да се намери нов (дори и в екзотични локации), всичко намирам са части втора ръка, повечето от които изглеждат на снимките в по-лошо състояние от моя. Но си плюх в пазвата още един път и поръчах този апарат за 31 евро. Като дойде ще го почистя и смажа, и се надявам да работи що-годе нормално още известно време. Междувременно ще се опитвам да намеря кой да ремонтира моята част. Поне изчистих цялата гняс, която се беше събрала около механизма (снимката веднага след свалянето на кората), интересното е че в другата половина на купето (пред пътника), откъдето влиза въждуха към кабинния филтър нямаше почти никакво замърсяване, а при моторчето беше ужас. cheers! 
Прикачени файлове:
20260620_120404.jpg [ 4.06 MiB | Прегледано 2524 пъти ]
|
|
|
|
| Съб Юни 20, 2026 1:32 pm |
|
|
|
Alxx
|
При мен моторчето е от обратната страна и боклуците са там  Като вземеш механизма, чукни една жица, един булевард ни дели. Да го наредим преди монтажа още.
|
|
|
|
| Съб Юни 20, 2026 6:40 pm |
|
|
|
sclera_bg
|
Alxx написа: При мен моторчето е от обратната страна и боклуците са там  Като вземеш механизма, чукни една жица, един булевард ни дели. Да го наредим преди монтажа още. Благодаря! Днес положително развитие - пътувахме извън София, жена ми вика: "Я пусни чистачките да видим какво става..." (аз не исках, изобщо нямах желание да слушам зверското скърцане), включих ги и ти да видиш: никакъв звук, явно вчерашното обилно поливане с Балистола е проработило с известно закъснение. Доста пъти мих стъклото, работят на шес! (и до момента, 18:50). Значи ще изчакам с монтажа на "новия - стар" механизъм. cheers! 
|
|
|
|
| Нед Юни 21, 2026 5:52 pm |
|
|
|
Alxx
|
Балистолът бие вд-то, поздрави от спирачните ми бутала, пантите, пистолета ако щеш  А, е растително базиран и може да се пръска върху всичко. P.S.Пръсни пак след някой и друг ден.
|
|
|
|
| Нед Юни 21, 2026 7:30 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|