Отговори на тема стр 1, 2  >
 E-OUTBACK 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 32
Автомобил: Subaru Outback 2.5i-S CVT ES
Рейтинг: 75
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бях решил да не се разделям скоро с моя Outback/2020г, 87000км/, но Субару ме изненадаха приятно с пускането на електрическия E-OUTBACK: и като параметри и като цена /в момента правят 7000Е отстъпка/. Вече капарирах един като на снимката, а в понеделник направих и един хубав тестдрайв. Подробно ще пиша като дойде моя /края на октомври/, сега ще споделя само накратко най-важното:
Субару заедно с Тойота са подобрили много електрическата си гама. И трите модела са съвместна разработка. Uncharted /Toyota CH-R+/ и Soltera /Toyota BZ4X/ се произвеждат в завод на Toyota, а E-OUTBACK /Toyota BZ4X Touring/ в завод на Subaru. И трите модела са почти еднакви като интериор, E-OUTBACK има малко повече екстри, особено високата версия: обдухване на предните седалки, две нива на отопление на волана, изход 230 волта/1.5кВт в багажника /V2L/, 360о камера, панорамен покрив. Всички модели имат ефективна термопомпа и адаптивни матрични LED фарове, AC зaрядно 22kW и 150kW DC. Батериите са LFP, PPSS на Uncharted /Toyota CH-R+/ и Soltera /Toyota BZ4X/ и CATL на E-OUTBACK /Toyota BZ4X Touring/.
E-OUTBACK е с два мотора и обща мощност 381к.с. и ускорява до 100км за 4.5с.
И без включване на Power mode ускорението е брутално! Колата е много стабилна, с много удобни седалки отпред /отзад пода е високо спрямо седалката заради батерията и е малко по-неудобна/. Карах по маршрути, по които минавам всеки ден, за да направя сравнение със моя OUTBACK и мога да кажа, че колата е много стабилна и комфортна, минава без вибрации през неравности, по-тиха.
Повече като покарам 2-3 000км към края на годината. Сега трябва да продам стария и да събера сумата :)

Прикачени файлове:
IMG20260914094626.jpg
IMG20260914094626.jpg [ 4.25 MiB | Прегледано 872 пъти ]
 15
Сря Сеп 16, 2026 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колко е реалният пробег на модела който си поръчал?

Чет Сеп 17, 2026 9:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Поръчал съм по-високата версия 4E-xperience+
Тя е с 20" джанти и панорамен покрив и и дават пробег по WLTP 477 Km
По-евтината версия е с 18" джанти и и дават по WLTP 523 Km
Искам по-високата версия защото има обдухване на предните седалки, памет на шофьорската, контакт 230V/1.5kW и Harmан Кardon аудио
И двете версии са с 74.7kWh LFP батерии.
С моя стил на каране сигурно ще докарам и по-голям пробег. Имам Honda e и средната ми консумация се движи между 12 и 13.5 kWh.
E-OUTBACK е по-тежък и мощен, но по маршрутите по които карам ежедневно дава подобен разход, защото са подобрили ефективността.
Естествено на магистрала при 130-140км/ч разхода скача на 18-20kWh
Като дойде ще пиша за реалните стойности.

Чет Сеп 17, 2026 6:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито!
Отзивите от доста ревюта са много добри. Единствената забележка е, че всъщност говорим за Тойота... фирма, която още няма солидно присъствие на EV пазара и открито критикува сектора.
Чакаме реалните отзиви от теб :good:

Пет Сеп 18, 2026 6:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, има доста ревюта и определено са положителни. Реално капарирах колата без да съм я виждал и карал :) /за първи път ми се случва/.
Решението ми се основаваше на ревютата и един тестдрайв на Uncharted, който беше внесен месец по-рано.
Тествал съм Soltera преди 3 години и бях малко разочарован. Колата не е лоша, добре се управлява, но е повече Toyota. Не се чувствах като в Subaru, имах усещането, че ме захлупва интериора. Като се добавят по-големия разход, липсата на трифазно АС зареждане и високата цена стават ясни причините за малките продажби.
Сега положението е друго: цената е конкурентна, консумацията е намалена, има 22kW АС зареждане, батерията е по-добра, дизайна също е сполучлив /е имам някои забележки :) /, по-добре е обезшумена, мултимедията е по-добра /в едно ревю казаха, че е от Lexus/ и не на последно място приложението за смартфон работи и в България /Honda така и не пуснаха приложението за Източна Европа/.
Като понатрупам километри ще пиша по-подробно.

Пет Сеп 18, 2026 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 903
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
и аз съм се загледал в Uncharted хмм

Нед Сеп 20, 2026 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 341
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 153
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти колега,
Радвам се чо още някой се е навил на E-outback-a аз го имам моя близо 2 месеца и вече му навих 6000 км. Много съм доволен но това с разхода 12-13 е доста трудно особенно с тези 380к.с. които не подтикват към спокойно каране :) . Иначе да ти споделя рекорда ми за висок разход е 20,6 квч/100 навръщане от серес. Магистрала със 130-140 над 20 при всички положения. Сега се връщам Пазарджик София среден разход 18,4 с 110 на темпомат и тук там някое заиграване.
Иначе колата вози и върви чудесно аз моята я взех дори без тестрадрайв :)
Относно приложението:
Доста семпло е, виждаш на колко% ти е батеривта на колко км е колата, може да си задаваш график за отложено зареждане за да зареждаш на нощна тарифа, показва ти къде си ти и къде е колата в момента, но забележи показва локацията на колата само когато е в покой и НЕ се движи. Може да я заключваш и отключваш и да си оускаш отоплението ики климатика. Но пък работи добре и безпроблемно. Минус е че неможеш да си променяш от него максимума на който да се зарежда батерията.
Аз моята си я зареждам до 80% и рядко я оставям да падне под 20%, на 100% само при дълъг път над 300км. Ако имаш трифазен ток аз моето зарядно си го взех от амазон 22кв трифазно мобилно, защото имам трифазен ток и вкъщи и на вилата.

Вто Сеп 22, 2026 6:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Честито колега!
И аз капарирах преди да пристигнат първите в Пловдив.
Този разход с 20" джанти ли е? За Пазарджик-София е добре, все пак е нагоре. Рядко има електричка която да даде под 20kWh/100км при 130-140км/ч
Мой приятел има AUDI Q4 e-tron и отскоро новото BMW iX3 и при 140км/ч по магистралата дават средно разход 21 и 20.5kWh Пловдив-Черноморец и обратно.
Аз сравних разхода на E-OUTBACK с моята Honda e по ежедневните ми маршрути: смесено градско и извънградско, получиха се близки резултати 12-13kWh/100km,
което напълно ме удовлетворява. Многото коне не ме притесняват :) , аз карам много спокойно.
Относто зареждането, нямам трифазно, но имам соларна инсталация и с две електрически коли ще мога да я използвам по-пълноценно.
Можеш да зареждаш и до 100%, все пак батерията е LFP.
Зареждам се с търпение, че ще чакам още месец и половина!

Вто Сеп 22, 2026 8:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Моето е с 18ките по-ниското ниво, иначе друг маршрут Пазарджик-Девин-Доспат-Тиград -Пазарджик 280км пробег бях направил и се върнах на 35% от заредена беше на 100%. Мисля че показваше около 12,2 среден разход. По ежедневните маршрути много зависи дали се движиш с около и над 90км/ч. Зависи дали ползваш парно или климатик.
Ако го мериш само на спускане при мен разхода е бил и 0.00 за няколко км :)
 14

Сря Сеп 23, 2026 6:06 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Относно батерията никъде не видях официална информация каква точно е, има само информация че производителя е CATL, а на по-мощните автомобили обикновено слагат NMC батерии, а не LFP.
Иначе да нивата на оборудване според мен са по-добри от на тойота, моята е с ниското ниво и има подгряване и на задните седалки и е с кожен салон и двете предни са електрически, с квадратния волан не съм имал проблвми със свикването.
Най-дразнещо за мен е липсата на жабка и че вратите са до дъното на пода и покриват и прага, а не са изрязани като на старите. Иначе всичко си е пластмаса като на всички нови коли в този клас.
Фаровете са много добри, както и автоматичния им режим. Круиза също работи добре както и асистента за лентите и алармите не са натрапчиви или пискливи, както е например на омода и jaecoo.
Цената е като на китайска електричка, така че поне за мен избора не беше труден, единствения конкурент е Skoda Enyaq RS като багажник и 4х4 и цена , но шкодата я дават с 16см просвет, а аутбека с 21см, което за мен е важно.
И така след 3 аутбека и едно легаси реших пак да бъде субару. :pardon:
 15

Сря Сеп 23, 2026 8:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това е инфото за батерията:

Прикачени файлове:
subaru_eoutback.jpg
subaru_eoutback.jpg [ 204.41 KiB | Прегледано 476 пъти ]
Сря Сеп 23, 2026 8:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
интересно, това за LFP дали е вярно - мисля, че са NMC

Сря Сеп 23, 2026 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това за батериите е от презентация за дилъри на Субару Италия. Би трябвало да е вярно.
На другите два модела също са LFP, но са производство на PPES.

Прикачени файлове:
PPES.jpg
PPES.jpg [ 7.35 KiB | Прегледано 410 пъти ]
Сря Сеп 23, 2026 9:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
И на мене в Субару моторс дилъра ми каза че гарянцията е 8 години от броня до броня , но в книжката пише че гарянцията на батерията е 160к км, та не съм склонен да им вярвам много на дилърите.
И този Electric range city 600+km не мисля че има какъвто и да било шанс да се получи дори с 18ките :)
Иначе за разхода за последните 2-3к км total разхода ми е 15,4kwh/100, което смятам че за размера и теглото на колата , както и че карам предимно извънградско и магистрала да речем че 10-15% от пробега ми е градско или къси дистанции с 50-60км/ч е повече от добър разход.

Чет Сеп 24, 2026 10:57 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Купувайте колеги и регистрирайте до края на годината, че като гледам каква брадва готви правителството…. Жална им майка на всички електрички попадащи в акцизния списък…
Ако се приеме този законопроект, това ще хвърли вторичния пазар в невероятен хаос.

Чет Сеп 24, 2026 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Между другото моята сигурно защото ги мързеше да пишат в КАТ записаха само единия електродвигател и само 190к.с.

Пет Сеп 25, 2026 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Купувайте колеги и регистрирайте до края на годината, че като гледам каква брадва готви правителството…. Жална им майка на всички електрички попадащи в акцизния списък…
Ако се приеме този законопроект, това ще хвърли вторичния пазар в невероятен хаос.

последно нямало да е за електрическите. но то с тия управници всичко е предпоследно.

Пет Сеп 25, 2026 7:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, зам.министъра каза, че няма да важи за електрическите коли, но като приемат закона не е ясно какво ще е включено.
Все пак покрай дебатите за акциза тия дни научих една важна информация: в сертификата на ел. коли има две мощности, пикова и постоянна /за 30мин./
Ако разгледате частта от презентацията, която пуснах се вижда, че пиковата мощност на E-OUTBACK e 280kW при наличието на два електромотора по 167kW, а постоянната мощност /за 30 минути/ е 128kW. Най-вероятно по-ниската мощност идва от ограниченията на батерията за разряд.
В много страни в талона записват именно постоянната мощност, а не пиковата.
За сравнение давам данните за моделите на Тесла в kW:
Постоянна Пикова
Model 3 SR RWD 88 208
Model 3 AWD 153 324
Model 3 Performance 190 338
Model Y Standard RWD 110 220
Model Y AWD 165 324
Model Y Performance 190 338
Model S AWD 218 493
Model S Plaid 357 750

Дано и в нашия КАТ разберат разликата!
 15

Пет Сеп 25, 2026 7:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ivan_m написа:
Това за батериите е от презентация за дилъри на Субару Италия. Би трябвало да е вярно.
На другите два модела също са LFP, но са производство на PPES.

интересно
това е фирма на Panasonic и Toyota, демек технологията явно е Панасоник.
(което не е лошо, защото те са основен партньор и на Тесла от самото начало).
но пак никъде (ама никъде) не се споменава LFP.

Съб Сеп 26, 2026 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А това е от същата презентация за Uncharted:

Прикачени файлове:
uncharted.jpg