Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 Форестър 2008 - ръчни скорости vs автоматик 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 96
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги, пускам цитат на колега от off road форума, каращ новия Форестър с автомат. Та ето негови преки впечатления от поведението на автомобила:

Цитат:
Сняг: Форестър-а дойде с всесезонни гуми (Yokohama Geolandar G95 M+S), аз се забавих с покупката на истински зимни, падна снега, и с всесезонните гуми по снега поведението на автомобила беше като че ли е само със задно (в завой при съвсем леко подаване на газ изнася задницата, вкарвам го в пътя с обратен волан, ако само пусна волана НЕ изправя); между Коледа и НГ взех зимни гуми (Continental Cross Contact Winter), с тях доста по-добре, но не колкото трябва (пак се опитва да "изнесе" задницата); ако карам в "спортен режим" на трансмисията (50%/50% въртящ момент на 1ва и 2ра срещу 90%/10% при "нормален" режим), залепва за пътя, дори да приплъзне някоя гума, колата се оправя сама преди аз да успея да реагирам. Та, предполагам, че Форестър с ръчна скоростна кутия, където разпределението е винаги 50%/50%, ще е много, много добре.

Пон Яну 12, 2009 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Имам вила в планината на 1300 м надм. височина в курорта Свети Константин. На около 30 км от Пазарджик. Пътя е хубав, но естествено с много завои, и тук там серпентини. Сега зимата с Форестъра се качвам даже по-бързо, от колкото през лятото на сух асфалт... :wink:
Голям кеф е! 4 зимни гуми Wredestеn Giugaro Wintrak-extrim и направо хвърча нагоре. Когато на някой остър завой хептен насиля колата и поднесе задницата, започва да примигва тракшън контрола и веднага я вкарва в пътя... :wink:
Карал съм много коли и джипове, но май не ми е било толкова кеф и не съм се чувствал толкова стабилно на сняг, както със Субаруто... :D 2.0 бензин с ръчни скорости модел 2009.

Пон Яну 12, 2009 6:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:17 am, променена общо 1 път

Пон Яну 12, 2009 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Tisho, от твои постове четох, че последните модели Форестър автоматик са с разпределение 60/40 предно/задно.Даже имаше и линк с обяснение за различните видове AWD при съвремнните модели Субару. Прилагам го пак тук:
http://www.jarviscars.com.au/new_cars/s ... ve/ats.swf

Сега обаче говориш за разпределение 90/10 предно/задно, а и казваш, че на сухо при крузърска скорост и в завой колата я усещаш, сякаш е с предно задвижване.
Последно, кое е вярно 60/40 или 90/10 като дифолт разпределение.
От линка излиза, че би трябвало на автомата при крзузърската скорост задвижването да е 60/40, което звучи доста по-добре.Иначе ако действително са 90/10, то това си е кола с предно, особено на сухо.
Знаете ли също има ли разлика между AWD на автоматичен Forester 2.0 и Forester 2.5 XT. Да не би турбото да е с VTD AWD, при което повече мощност може да се предава назад и май винаги е комбинирана със заден LSD.
Моята приятелка ме навива за Субару , но само автоматик (разбираемо за жена).
Ако нещата са 90/10 в полза на предното, ще се наложи да си превключва със съединителя.
Или пък да си взема VTD AWD, като на Импреза WRX или Legacy/Outback 3.0-при техните автомати, ситуацията е 45/55 предно /задно + заден LSD.

Вто Яну 13, 2009 12:44 am
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Попаднах на много инересен материал, който дава доста яснота:
http://www.legacygt.com/forums/showthread.php?t=48112

Лошото е , че това е инфо от 2006. Не знам дали няма известни промени от тогава.

Вто Яну 13, 2009 1:09 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 176
Рейтинг: 102
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Наистина много интересн линк.
А някой може ли да даде инфо дали американските модели се различават от европейските в това отношение? Повечето инфо е от американски източници.
Освен това някой дали знае с коя АТ е предпследния модел на Outback?

Вто Яну 13, 2009 10:13 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Вто Яну 13, 2009 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Да си дам и моето виждане по въпроса.Не искам да ангажирам никого с него.Допускам че може да съдържа неверни твърдения(или неясно описани,криво разбрани)
Та..за Субару казват че е с най-добре балансирано 4х4 , защото при нормални условия,въртящият момент е най-симетрично разпределен към колелата(МТ).За целта участват преден,заден,междинен диференциали .Това дава устойчивост на колата.
Всички блокировки имат смисъл ,когато намалее сцеплението на някое колело,за да не позволят въртящия момент да "излезе" през него,по логиката на най-малкото съпротивление.Блокировките са механични и електронни,от друга страна пълни и частични(и/или променливи).Света върви от механично към електронно (и тук е така).Аз лично съм за механиката-по предвидима е.Електрониката е по-управляема , ама от компа.Той решава какво да прави в даден момент.За пореден път ще напиша: компа смята ,но не мисли!А взема решения-90% верни ,но останалите....За това смея да твърдя ,че трябва така да караме ,че да не лягаме на възможностите на компа,а на нашите.Не мразя електрониката,напротив-практикуващ инж. съм със специалност електроника.
За разхода-мисля , че малко зависи(не зависи) от това на колко колела и в какво отношение се предава въртящият момент,при сродни автомобили-та нали се въртят сродни неща(от лагер... до колело).Дори повечкото системи пречат на мотора.
За разпределението на въртящия момент споделям мнението,че е най -добре да е пропорционално на теглото.Ето тук електрониката е трудно заменима.

Вто Яну 13, 2009 1:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Иска ли ни се или не - света отива към все повече управление от електроника.
Нали никой не иска да си махне многоточковия инжекцион и да си "бодне" един карбуратор, та да елиминира електрониката? Почти измряха и почитателите на атмосферните дизели, всички съвременни дизели пак се управляват от компютър.
Ясно е, че комп-а смята, но не мисли. Но колкото повече генерации комп-ове се пръкват, толкова програмите му стават все по усъвършенствни и по-надеждни. А и не мисля, че аз ще реагирам по адекватно на пътната ситуация от комп-а, при положение че той регира правилно в 90% от случаите. Комп-а не се шашка от изкочило куче на пътя, комп-а не кара махмурлия след препиване предната вечер, комп-а не кара 400км нощно в петък след 8/9-часов напрегнат работен ден и т.н.
С една дума - аз гласувам за комп-а.
Peace :D , моите 10 цента.

Вто Яну 13, 2009 1:43 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Така е колега Лантов ,Ако тока спре ,съвременния свят загива.Електрониката е като слънцето(е не съвсем де :-D ).Но все пак аз на 2 ракии(никога не ми се случва),може да съм по-адекватен от комп с една скъсана жичка.Не бих си сменил мотора с карбураторен, той(моторът) може само да изплющи,но не и да ме хвърли в дерето.Не желая да съм в ръцете на електрониката ,а тя в моите :D
ПП и стига с тия центове-нямам дребни :-D

Вто Яну 13, 2009 2:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Вто Яну 13, 2009 2:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Тишо ако мога ,бих си купил последния модел кола(марка,модел по избор),с всичката електроника вътре,която е много надеждна и изпитана от хиляди инженери и при всевъзможни условия.Идеята на писаното е : да не забравяме ,че все пак ние караме.Да не влизаме в ситуация,разчитайки компа да ни изведе от нея.

Вто Яну 13, 2009 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Тук искам да добавя и още нещо за МТ и техните бавни:
Спиран се на мотор 2.0 с бавни.Мощност-125 коня при 5600об. и въртящ момент 184нм.при 3600об, първа бърза (нормална)предавка с предавателно число 3,5.На тази предавка към трансмисията се предава въртящ момент 184х3,5 нм(при 3600об)Включвайки 1 бавна момента става 184х3.5х1,5(1,5-разлика бързи/бавни),тоест 1.5 пъти сме по мощни.Или сме мощни грубо като мотор 3.0литра(че и повече).
Ако се налага да караме еднакво бавно (извън пътя),пак печелят бавните,защото оборотите ма мотора са повече,от там и въртящия момент е по-голям.
Та АТта-дадохме ви града,признахме ви за равни извън него,ма оставете ни поне гората.А на вас МТта да ви е яка .......трансмисията :-D

Вто Яну 13, 2009 6:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Абе яки са, ама започва да мирише съединителя.... :wink: Моето даже е по-яко. 2.0 бензин 150 коня, 196 нютонметра въртящ момент... :-D

Вто Яну 13, 2009 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:18 am, променена общо 1 път

Вто Яну 13, 2009 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
То автоматика има коефициент на умножение на торка, бавни му не трябват :)
4ЕАТ-то има stall ratio 2-2.5 някъде, тъй че къде вие с това 1.5 на бавни :) :) :)

ами умножи го числата и да видим какво отива към колелата
А това 2.3-2,4 го разглеждам вместо съединител или бъркам

Вто Яну 13, 2009 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Жалко , че размислите на Tisho са изтрити, там имаше много инфо.
Знаете ли при автоматика на нов Форестър(или друг модел) с Active Torque Split, тоест тези с 2.0 и 2.5 мотори , може ли да се прехвърли при необходимост повече от 50% към задния мост и въобще какви са границите на прехвърляне, преден към заден мост ?

Чет Апр 16, 2009 12:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Като се затвори напълно съединителя и става до 50:50...повече май не можеше :roll:

Чет Апр 16, 2009 11:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 12
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги,
аз съм нов във форума и се нуждая от помощ... Закупих си Форестър 2,0-АТ 1Q от София миналата година /новият модел/ , тествал съм го в сняг, кал и други терени... средна работа..., имам проблем ?? как сработва това 4х4-пример: при слаб наклон на хълм спирам и тествам потегляне....при потегляне ми преплъзва 1 от колелата и сработва ASR и от там на татък нищо-колата заспива???? нито педала на газта, нито смяна от АТ на 1-ва, 2-ра или SPORT ми помагат, как би трябвало да се процедира???? Вчера същото се получи при опит да мина през пясък/дюна/ на Камчия ... Аз не съм специалист, но това че е АТ не би трябвало да пречи.. колата просто заспива..... Предварително благодаря за мненията... Поздрави на всички които харесват субару :)

Съб Май 02, 2009 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Специално това с тръгването на баир го тествах преди 2-3 часа на доста стръмен склон с мокра трева.. и не съм имал проблеми, дори VDC-то не се включи... Или имаш някакъв сериозен проблем с VDC системата.. или не е много ясно какво се случва. Пробвал ли си да изключиш VDC-то и да пробваш без него ? Пробвал съм и изкачване на баир с коловози от кал, VDC-то си мигаше като дискотека, но колата се движеше без проблем все напред.

Съб Май 02, 2009 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >