Отговори на тема стр 1, 2  >
 Питане за VDC 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 25
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте

От известно време се оглеждам за Subaru legacy 2.5 след 2000г с автоматична скоростна кутия и VDC, прочетох много теми, но не открих отговор на въпроса и за това искам да попитам по какво се познава дали колата има такава система или само си пише на табелата от продавача и за какво е този бутон който е ограден на снимката до скоростния лост на някои го има на други не.

Изображение

Поздрави

Вто Яну 27, 2009 12:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
според това което се вижда би трябвало да е бутона за въздушното окачване. :oops:

застрахователен посредник

Вто Яну 27, 2009 8:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 13
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Да колегата е прав това е копчето за въздушното окачване, при натиснато/включено положение при работещ двигател би трябвало да се чува слабо как компресорчето работи и колата да се вдигне с около 5-6см. :oops: , ако не съм прав моля по знаещите да ме поправят.

А колкото за VDC като дадеш на контакт в горния ляв ъгъл на таблото над бензиномера в ляво от километража би трябвало да светне лампа VDC, ако колата има такова. Ако е изключено свети VDC-OFF.

Пак ако не съм прав поправете ме :oops:

Вто Яну 27, 2009 10:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Потвърждавам писаното от колегата.
А ако искаш да тестваш самата система - най-лесно става с навит волан върху хлъзгава настилка и много газ... Трябва да почне да мига лампата на ВДЦ...

Вто Яну 27, 2009 10:55 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Поправете ме ако греша, но аз съм останал с впечатлението, че само последните модели на Суабру имат VDC-това не е ли всъщност ESP-то при Субару, което те дълго време смятаха за безмислена електронна система.Старите Форита и Импрези въобще нямат такава система, а само при новите модели след 2006-07 вече се предлага по масово.

Вто Яну 27, 2009 9:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
:-D Колега, те дълго време смятат разни неща за безсмислени, които после учудващо защо се появяват (но с голямо забавяне) в новите им модели :) К'во да кажат иначе :) и от 4 ст. автомат нямаше нужда, после и от 5 ст. сега чакаме да се сетят, че може и дизел с автоматик, че има и 6 ст. автомат, не само ръчни... така беше и с ксеноновите фарове... :) Ениуей, просто ми хареса изказването :)

За VDC не съм сигурен от кога е, но го има и в 2004-та... Запознатите ще ни кажат.

Вто Яну 27, 2009 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Ми на Flat Легасито е '99 и си има VDC, и не е щатска :-)

Сря Яну 28, 2009 1:29 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
[quote="=Alex
За VDC не съм сигурен от кога е, но го има и в 2004-та... Запознатите ще ни кажат.[/quote]

Ъ-ъ. Моя е 04г. и няма.

Сря Яну 28, 2009 9:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
VDC го има от 99 до края на моделното семейство, но само като опция и то доста скъпа... По спомени от дилъри, по онова време са го таксували по 4к евро...
Субару действително са го смятали за допълнителна глезотия, предвид качественото им двойно предаване и затова го има при много малко автомобили от този период, та дори и до днес... :wink:
Погледнато реално има логика в това, защото аз дето се смятам за авто-капацитет, забелязах наличието на тази система едва на 6-тия месец... :shock:

Сря Яну 28, 2009 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6 написа:
VDC го има от 99 до края на моделното семейство, но само като опция и то доста скъпа... По спомени от дилъри, по онова време са го таксували по 4к евро...
Субару действително са го смятали за допълнителна глезотия, предвид качественото им двойно предаване и затова го има при много малко автомобили от този период, та дори и до днес... :wink:
Погледнато реално има логика в това, защото аз дето се смятам за авто-капацитет, забелязах наличието на тази система едва на 6-тия месец... :shock:

Между другото, има много вярно в думите на колегата. При мен за 2 години, откакто карам тази кола, съм виждал ESP-то да светва и да се намесва само 2-3 пъти и то в много екстремни ситуации, в които съм "вкарвал" колата умишлено. AWD/4WD системите си казват думата и по честотата на намесата на стабилизиращите програми можем да преценим огромната полза от перманентното двойно задвижване.
За сметка на това зимата в БМВ-тата и Е-класата само дето не светеше постоянно. Аз лично мога преспокойно да мина и без тези системи. Моят опит показва дори, че те се включват едва тогава, когато вече съм "оправил" колата и по-скоро ме изненадват неприятно, отколкото да ми помагат (важи особено силно за Мерц). Спомням си едно драстично бързо избягване на верижна катастрофа пред мен на Цариградско, със скорост около 80-100, където Мерц бидейки изкаран рязко от тракеторията си, че и със спирачка, тръгна моментално на презавиване и завъртане. Това се овладява, обаче, супер лесно от по-опитен водач. Моментално оправих колата и тя се "закова" в пътя, но точно в този момент се размига ESP-то на таблото и пак я дестабилизира, дори доста опасно. И всичко това за секунда-две... Това ми направи адски негативно впечатление и дълго време след това треперих и си казвах, че електрониката по-скоро ще ме убие, отколкото да ми помогне. "Благодарих" им на тях и на майките им, че джаджата се включи навреме и така...

Сря Яну 28, 2009 4:58 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря Алекс -точно същата таза се опитах да защитя в други теми.Електрониката смята, но не мисли-умната с нея.
:smt023 :smt023 :smt023 за добре сложения (споделен) житейски опит!

Сря Яну 28, 2009 6:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Аз съм се насочил към кола с VDC защото имам наблюдения върху ESP системата на един служебен VW Tuoran и при него доста често се пуска, но на 100% от случаите спасява положението. Въпреки всичко ще търся кола която да е прилична и запазена пък VDC-то ако имам късмет.

Благодаря за отговорите!

Поздрави

Сря Яну 28, 2009 10:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Колега,
какво VDC те гони теб. Ти от туй предно, дет караш сега (Ауди 100 или бъркам?!), и на Аутбек без скоростна кутия да се качиш, пак ще си изпрегнал от перформънс. А това, че на Туарана свети постоянно е напълно нормално. При 4WD няма да я виждаш освен "на контакт", а и да я видиш много вероятно да е знак за "Паи сееее"... Наистина, пич, Туаранът няма място тук.
Днес (б.а. - вече вчера) минах през Марс и ледените пръстени на Сатурн, за да акостирам(е) някъде, по средата на нищото, м/у Драгалевци и Симеоново с колегата Zodias (сигурно се бяха наговорили форумците, ама айде). А неговият Аутбек няма и идея от VDC. Според мен подобни опции ги слагат за бабите на по 85 в САЩ, ама не знам, може и да бъркам. Аз лично не си падам по нещо, което ще кара вместо мен. Пък било и с Quad Core разум. Спирачката и газта са си за мен, много моля и не искам друг (особено чип) да ги пипа без да съм му разрешил, докато карам аз :D :D :D. В следващото "приключение" с колегата вероятно ще изследваме дънния релеф и особеностите на рибния свят в Панчаревското езеро. Нищо чудно и от там да мине. Па нека няма VDC/TVD/TCS/ASR/ESP/EDL/ASP/DCCD и последния да затвори вратата. Mятай се на колата, ако ти харесва, купувай 30% от Петрол (че тия харчат повечко и не са с отрицателен разход на гориво) и перкай смело. Она знае к'во да прави :!: :-D

Чет Яну 29, 2009 2:31 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Да прав си Ауди 100 карам в момента, карал съм само няколко пъти Субару но на сухо и без да го пробвам колко е устойчиво сигурен съм, че е значително по стабилно решил съм, че следващата кола ще е Субару точно заради задвижването AWD и боксера само да събера достатъчно пари за по запазенка и ще се похваля. :smt006

Чет Яну 29, 2009 8:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
:smt023

Чет Яну 29, 2009 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Cvetan83 написа:
Да прав си Ауди 100 карам в момента, карал съм само няколко пъти Субару но на сухо и без да го пробвам колко е устойчиво сигурен съм, че е значително по стабилно решил съм, че следващата кола ще е Субару точно заради задвижването AWD и боксера само да събера достатъчно пари за по запазенка и ще се похваля. :smt006

Моля, вносителите и търговците на Субару да използват следните банкови детайли за добре свършена рекламна работа:
IBAN: xxxxxx..... :-D :-D :-D

Пет Яну 30, 2009 4:43 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 174
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Не виждам бутона точно кой е, но аз имам на мойто по-старо Легаси (97г.) бутон, на който пише "HOLD AT", като го натисна на таблото светва една снежинка.
Предназначенито на този бутон е когато си на сняг и хлъзгав път колата да потегля от 2 предавка, както се прави с ръчните скорости в подобна ситуация.
Помага да не се загуби сцепление и наистина работи при мен чудесно.

Със здраве

Пет Яну 30, 2009 10:38 am
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Моята няма VDC и бутон Hold АТ. Като искам да карам на 2-ра включвам 2-ра. Тръгва и държи само втора.

Пет Яну 30, 2009 7:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
zodias написа:
Моята няма VDC и бутон Hold АТ. Като искам да карам на 2-ра включвам 2-ра. Тръгва и държи само втора.

Не е така... При тебе като сложиш втора, караш само първа и втора, а този бутон е за да тръгваш направо от втора... :wink:

Съб Яну 31, 2009 11:28 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Има разлика м/у двете, най-общо казано VDC-то е малко по-развита система за стабилност на автомобила.
ESP-то двукомпонентна система, използваща traction control system and ABS.
VDC-то е трикомпонентна система използваща освен горните две и трета- Variable Torque Distribution (VTD) transmission- променяща разпределението м/у преден и заден мост.
Разбира се това е доста общо и различните производители могат да имат различни ESP-та...
И все пак да не забравяме, че гравитацията и инерцията са неща, от които трудно можеш да се отървеш :-D .

Сря Мар 18, 2009 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >