Правила за пускане на обяви в раздела

Тук е мястото за обсъждане на дизеловите мотори на Subaru

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Филтъра за твърди частици! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 104
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, някой досега продухвал ли е кюнеца на печката? Тази сутрин за първи път ми светна лампата и ходих да горя твърди частици. Операцията не ми е много ясна. В книжката пише да караш 15 мин. със скорост над 60, ама не пише на коя предавка. Чак като слязох на 2-ра ги изпържих успешно. Някой има ли опит с това и дали ако си бях карал нормално на 3-та и 4-та щяха да изгорят в крайна сметка?

Съб Фев 21, 2009 9:09 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 80
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Над 60 КМ най-добре изкарваш я извън града и караш с около 100-120 , на 5 или 6 предавка 10-15 мин и си готов

Съб Фев 21, 2009 11:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 96
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Трябва да я държиш в обороти, нъкъде 2500+ оборота, за да може да загрее добре и да изгориш твърдите частици, както каза Legacy BTD най-добре извънградско.

Съб Фев 21, 2009 3:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
За извънградското е ясно как става. Лошото е, че лампата светна когато имах работа в града, тя и затова светна - не съм излизал от 10 дена. въпроса ми беше да споделим опит с който го е правил вече. При мен свърши работа карането на 2-ра с около 60 в градски условия около 7-8 минути. Разбира се след обяда пораздвижих за всеки случай и малко извънградско.

Съб Фев 21, 2009 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 80
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колега, ако не го изпържиш поне 15 мин извън града с над 100 км. много скоро може да ти светне пак лампата , от опит го знам

Съб Фев 21, 2009 10:58 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 22
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, принцип на този филтър е да изгаря саждите при висока температура ( 580-850 градуса по С). Това става, като компа кара дюзите да пускат малко нафта преди да се затворят изпускателните клапани и от високата темп. тя доизгаря натрупалите се сажди. А главната причина да се трупат (ако изключим некачествена нафта разбира се) е ниска температура ( навън и във филтъра ). Друг фактор е сярата - затова новия стандарт Евро5 има изисквания и за нафта с Евро5 показатели (главно по-малко съдържание на сяра). Тя е вредна, защото се отлага във вид на прах след изгарянето, което запушва финните дупки на филтъра и саждите залепват по-лесно.
Затуй, най-важното е да не спирате, ако светне лампичката. Дори и в града, човек може да си измисли маршрут за 10-на минути, с възможност за скорост над 60км/ч. Но, не трябва да се форсира на място - не върши работа, напротив задръства повече. Пак повтарям, важна е високата температура - и тъй-като това май ше е проблем, който ще ни мори повече зимно време, важно е също да се изключи парното като светне.
Аз откакто зареждам от по-скъпата нафтица - не съм я зървал тая лампичка да свети, камо ли да мига, въпреки че карам предимно градско (70-75% от всеки резервоар. А мига ли, казват да се ходи в сервиза веднага - щото и други лампи почват да светкат и влиза май в сервизен режим.
Може малко в повечко да ви дойде теорията - но мисля че ще е полезна и на практика.
С пожелания за много и то безаварийни километри!

Сря Апр 08, 2009 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги тази функция много ми допада. Вместо да се занимаваме със сервизи - газ и колата се оправя. Като жигулка е. Супер.

Сря Апр 08, 2009 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги, добре че пак повдигнахте въпроса. Вече имам наблюдения какво точно става. Точно както пише pekopad65 работи филтъра. При мен лампата светна след като карах колата около седмица само на кратки отсечки при ниски температури и студен двигател. На сервизното обслужване компютъра веднага показа, че има извършена пълна регенерация и кюнеца е продухан на 100%. Ти само си караш с над 60 км/ч колата си знае какво да прави. Лошото в случая е, че при регенерацията поради подаването на повече нафта част от нея се смесва с маслото и разваля показателите му, което води до по-ранната му подмяна - според компа трябва да го сменя на 9600 а не на 15000 както е по книжката. Добрата новина е, че филтъра може да издържи на много такива продухвания и за него смяна не се предвижда ако всичко е наред - предполагам, че цената му е поне 10 пъти повече от една смяна на масло.

Чет Апр 09, 2009 7:10 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 95
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Въпрос:

В такъв случай това гориво на ОМВ трябва да е ок?

OMV Premium Diesel

Предлаганите предимствата:

Използва се за автомобили, които съответстват на изискванията на Евро 5;
Ниско съдържание на сяра;
Eкологично гориво, което помага да се намали нивото на киселинните дъждове;
Помага да се намалят емисиите на твърди частици в тръбата на ауспуха;

Ако е така мисля основно само него да зареждам през лятото.

Пет Юни 05, 2009 2:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте колеги!
Форито ми е на 12000 и още не е светвала лампата за филтъра. От 7000 км насам карам с Омв спринт/премиум дизел по препоръка на сервиза в Пловдив и съм много доволен. Колата върви по-добре и разхода спадна.
Поздрави!

Пет Юни 05, 2009 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
vbozhilov написа:
Въпрос:

В такъв случай това гориво на ОМВ трябва да е ок?

OMV Premium Diesel

Предлаганите предимствата:

Използва се за автомобили, които съответстват на изискванията на Евро 5;
Ниско съдържание на сяра;
Eкологично гориво, което помага да се намали нивото на киселинните дъждове;
Помага да се намалят емисиите на твърди частици в тръбата на ауспуха;

Ако е така мисля основно само него да зареждам през лятото.

ОМВ и Шел черпят горива от Лукойл Бургас - дизела там е една и същ и е далеч от Евро 5 стандарта, както и бензина. Това че слагат добавки не го прави Евро 5. Направете си сами изводите с какви горива зареждаме. Не случайно в БГ няма оторизирана държавна лаборатория към БАН която да прави тестове...

Пет Юни 05, 2009 4:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 108
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Не карам Forester Diesel, ама да се включа в темата за горивата. С авера ходихме до френско с неговото Mitshubusi Ushi Mushi L200 дизелак. Та зареждаме на OMV и скорост 130 - 140 км разход 12.8 - 13. Сипваме в словенско и при скорост 140-150 km разход 10.2-10.5 и освен, че разхода нисък, върви не дава да се пипне. Ха сега деца кажете кде са ми парите.

Оня дем ми вика. Сипах на OMV Премиум и разход 14. Сетете се колко е премиум.

За съжаление същото и с бензина. За момента съм открил,че Лукойл 95 ми е идеален. Сипвах OMV 95 , 95 + ли там какъвто е, Carrera 100 все тая. Колата не върви, ами на всичкото отгоре като тръгна да качвам , примерно витиня и зор, усеща се чак прекъсва. Кви са тия горива не знам. С Лукойл обаче за момента си върви идеално. Освен това имат карти дето дават и някакви намаления. Та за 90 лв спестяваш едни 2-3 лв. Не че са много, ама като навъртя 30 000 км за година си става.

Не знам кой от къде зарежда, но определено има разлика. За OMV съм чувал че зареждат от Румъния. Shell не знам.

Пет Юни 05, 2009 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
аз също карам с лукойл от 4 години (бензин). Според мен най - добре работят машините. Макар, че и техния 98 най - вероятно е 95 с добавка, а 95 си е чист 92 :-D

Пет Юни 05, 2009 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 150
Автомобил: Legacy 1.8 GL 1993
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги,всичко е от лукойл,а има тук таме някоя заблудена цестерна с някаква чужда суровина.
Все едно е от къде сипвате.
Знам за омв,човек дето кара цистерна го каза,че това дето карат все е от лук ойл,после с камиона от омв-то отива да зареди и шел или която му е по график бензиностанция.
Такаче правете извода,само за газта на лукойл мога да кажа,че или много лъжат като сипват или е много зле.
Лукойл дава 15 , а с на еко ми дава 12.5 , такаче има разлика поне според мен.

Пет Юни 05, 2009 6:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 41
Автомобил: Subaru Forester Boxer Diesel
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Привет на всички имам FORESTER diesel и зареждам от лукойл, но се замислям да пробвам ЕКО, та въпроса ми е на ЕКО как е дизела.

Съб Юни 06, 2009 9:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 96
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Хектор написа:
Привет на всички имам FORESTER diesel и зареждам от лукойл, но се замислям да пробвам ЕКО, та въпроса ми е на ЕКО как е дизела.

Супер е дизела на ЕКО-то. Аз лично само там си зареждам и няма грешка. 6 градско ми е разхода с него :-D :lol: Докато на Лукойл примерно като карам другата кола понякога сипвам там и един път върви на пушка, друг път направо нямам търпение да свърши горивото-не ще да отлепи, все едно карам самосвал. А Шел пък не смея и да пробвам :lol: Уж казват едно и също било всичко (Лукойл), ама всяка бензиностанция си е сама за себе си - аз съм казвал и преди случки как се мешат бензин и дизел, много зле!

Съб Юни 06, 2009 11:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, виждам че темата не е движена дълго време (явно всички се оправяте с филтъра), но все пак искам да питам на някой случвало ли му се е индикатора за запушен филтър да мига (не само да светне).
Днес като запалих сутринта, лампата ми светна. Докато стигна до работа (3-4 км) започна да мига.
Реших след работа да го продухам. Минах почти 50 км по магистралата (до Вакарел и обратно) но лампата продължи да си мига.
Явно ще се разходя до сервиза, но ако някой е имал подобна ситуация ще се раздвам да сподели опит.

P.S досега два пъти ми е светнала лампата и след леко продухване се оправя, но никога преди не е мигала.

Пет Яну 22, 2010 9:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 768
Автомобил: 5.7 HEMI
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
какъв е тоз индикатор,че аз май нямам такъв
за каква кола става въпрос?

Пет Яну 22, 2010 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tonizdravkov написа:
какъв е тоз индикатор,че аз май нямам такъв
за каква кола става въпрос?

Дизелите (само те) имат индикатор за запълване на специален филтър (DPF при Subaru), който задържа твърдите частици и след това ги изгаря.

Пет Яну 22, 2010 10:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тони, ето тук: http://www.youtube.com/watch?v=MoftCnhHFGw
....на 4:50 се вижда за какво точно става дума и как работи филтъра :smt023