Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Предимства и недостатъци на АТ и МТ
| Автор |
Съобщение |
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
само да допълня като тествах на калояново, АТто може би щото средния е ЛСД, много добре се държа при 70-80 км. нема почти никво поднасяна и то с зимни 14ки на железни джанти, освена това съм карал няколко пъти по пътя към златните и на сняг и на малко мокро и на много като го туриш на 2ра и ПОУЕР(копчето)става много забавно пак 70-80 по завоите  айде успех с оффроуда
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 3:46 pm |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|
Абе това всичко са супер дреболии... Колата не е направена да се кара само оф така или иначе.
Ако шофьора е читав няма значение дали си с МТ или АТ. И двете имат предимства и недостатъци извън пътя. Примерно не виждам как ще ме убедите, че с МТ е по-лесно да потегляш по стръмен кален терен...
На асфалта обаче (особено в градско), почти никой не би предпочел МТ...
Та с 2 думи, ако купуваме кола на старо едва ли кутията е най-важна. Да е читава колата, пък скоростната кутия няма такова значение
Айде мир 
_________________ Subaru Outback 2.5 '00 Subaru Outback Onyx XT '20
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 4:52 pm |
|
|
|
mango
|
по вапроса за калниа наклон МТ си има една опция hill holder ! с която се извинявам 4е на бавни скорости някои би имал някакви затруднения  ръчкьть си е рьчкь 
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 5:08 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:15 pm Постове: 298 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
|

Dobs написа: Интересно ми е като говорите за офроуд и автомат какво точно разбирате под офроуд... Аз ходя често по ужасни места с моя Outback (който не вярва да заповяда да види драскотините  ) и когато изляза от черния път и мина в истински офроуд, където минават основно джипки, карам на 1 скорост на автомата за да е зацепено 50:50 преден заден мост. Няма смени на скорости няма нищо. Ако говорим за каране по черен път на D тогава не говорим за офроуд. Ако терена позволява да карате на нещо друго различно от 1 или R (съответно първа и задна на ръчните скорости) за какъв офроуд говорим? Да не говорим за запалени съединители когато се окопаете и за това как като ти изпуши съединителя ще излезеш от снега/калта/коловозите... Да не говорим за потегляне на стръмен наклон с кал или коловози... Все хубави неща дето се случват ако караш наистина офроуд. Дори за на пътя съм твърдо за автомата. Като му свикнеш никак не е муден. Говорим все пак за кола 156 коня, не за някой мъртвец 90 коня. Като го сриташ така бързо сваля една предавка надолу, че съм почти сигурен, че го прави по-бързо от ръчната смяна. Цъкни му и копчето Power и да заповядат господата с ръчките Удобството за града няма какво да го говорим изобщо...
Колега Dobs,
Отново повтарям и потретвам – аз не изповядвам крайни мнения и не съм против автоматичните скорости. За всички са ясни безспорните им предимства в някои отношения. И, мисля, че темата на дискусията е не да отречем тотално едните или другите предавки, а да изясним доколко пълноценно АТ заменя МТ в определени ситуации. И, тъй като, все пак сме собственици на Субару, то говорим за ситуации в които рядко се завират други марки леки коли. Между другото, за мене сравненията на Субару с джипове (истински, а не SUV) е несъстоятелно – все едно да сравняваш джип с БТР. Ти казваш, че минаваш там, където минават основно джипки. Ако ти се сравняваш с джипките, то това си е твой проблем. Аз пък твърдя, че там откъдето ще мине истински джип, Субару няма място. Просто там сме бити отвсякъде. Субару е автомобил с много добра, ама много добра проходимост, но все пак не е джип. Опитвам се да бъда обективен.
Та да се върна на темата, Dobs. В цитираният пост има положения, които, според мен, подкрепят моята теза, а не твоята. Пояснявам. Ти казваш: „…когато изляза от черния път и мина в истински офроуд, където минават основно джипки, карам на 1 скорост на автомата за да е зацепено 50:50 преден заден мост. Няма смени на скорости няма нищо.” Ам’че туй го можем и ние, с ръчките. Ръгаме на 1-ва, минаваме на бавни, и след това „… Няма смени на скорости няма нищо…”. Да не говорим, че ръчната бавна 1-ва е по мощна от 1-ва на автомата.
Дотук с приликите. А сега да намерим седемте разлики. Да поговорим за „ужасните места” на които ходиш. Едва ли там терена от край до край е с еднакви условия навсякъде. Вероятно се редуват, примерно, коловози известно разстояние, после, да речем, камънак, после равен участък, после рядка кал и още други разни, които се сетиш. И какво, през цялото време „… на 1 скорост на автомата за да е зацепено 50:50 преден заден мост. Няма смени на скорости няма нищо…”. Значи какво се получава: ако през цялото време не променяш положението на лоста на АТ-то, за да преминеш на места на по добър режим на предавките, излиза, че на някои места, да речем на по-равните, колата ще се тормози. Не мисля, че това е плюс. Ако пък започнеш да местиш лоста напред-назад за да се нагодиш към характера на терена, то тогава по какво се отличаваш от ръчката? С ръчката виждаш какво те чака и предварително, сиреч превантивно включваш необходимата предавка, а не когато вече си нагазил в това в каквото там си нагазил. За мене това е плюс.
За изпушилите съединители не са виновни МТ-скоростите, а задкормилното устройство, както споменава по горе и agogov. Просто шофьорът навреме трябва да се сети, че трябва трактор, а не да пили съединителя до дупка. Това идва с опита.
Както отбелязва и mango по горе, да знаеш, че тръгването на баир с Hill holder-а няма никакъв, ама никакъв проблем и при сняг и при кал. Това е една невероятна екстра!
За магистралите е ясно. Там, в общи линии, е без разлика АТ или МТ. Кат си набрал 140-150 к’ва смяна на скорости, к’ви 5 лева?
Стигнахме до града. Тука съм напълно съгласен с теб. Ето тук са истинските предимства на АТ-ето, ето тука е неговата стихия. За тук не мога да споря. В град като София, с неговите задръствания, с ръчка не можеш да изпиташ удоволствието от контрола върху автомобила, защото тука повечето време стоиш на едно място с циклични премествания напред с по 10-15 м през 5 минути и ето тука АТ-ето се вписва прекрасно.
Та така, Dobs. Лично на мене по ми харесва сам да си сменям скоростите и, мисля, че това е едно от удоволствията при шофирането. Ако развитието на автомобилите продължи в посока пълна автоматизация и след някоя и друга година ни отнемат волана, педала на газта и спирачката, то какво ще ни остане от кефа да имаш Субару? А? Ние, любителите на активното шофиране ще се возим кат тюфлеци и ще викаме „Б-р-р-р-р” седейки на предната седалка, въртейки тайничко на завоите нещо кръгло. Лично мене тази перспектива никак не ме кефи, Dobs. А теб? 
_________________ Subaru Outback 2.5 - 2000, MT Subaru е автомобил за ценители! 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе! 2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 8:27 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
Dobs написа: Абе това всичко са супер дреболии... Колата не е направена да се кара само оф така или иначе. Ако шофьора е читав няма значение дали си с МТ или АТ. И двете имат предимства и недостатъци извън пътя. Примерно не виждам как ще ме убедите, че с МТ е по-лесно да потегляш по стръмен кален терен... На асфалта обаче (особено в градско), почти никой не би предпочел МТ... Та с 2 думи, ако купуваме кола на старо едва ли кутията е най-важна. Да е читава колата, пък скоростната кутия няма такова значение  Айде мир 
Мир да има ,ма мойто магаре да е мъжко!
А бе гледам всички във формула 1 се с АТта,по ралитата-също,всички джипки и те.
Ако еднозначно едното беше по-добро ,другото нямаше да се прави!
И още нещо -Субару е лек автомобил с отлично поведение на пътя,с добри възможности извън пътя и за много от нас е най-добрия в сегмента между лека кола и джип.
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 8:35 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
|
_________________ Subaru Outback 2.5 - 2000, MT Subaru е автомобил за ценители! 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе! 2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 8:46 pm |
|
|
|
imprezaWRX
Регистриран на: Чет Фев 22, 2007 2:38 pm Постове: 1791 Местоположение: Белово
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Рейтинг: 0
|
Спорите за глупости.
Всеки си има предпочитания,автомат или ръчка....пак зависи от задкормилното устройство.Щом се правят и двата модела,значи има почитатели.Всеки има предпочитания 
_________________ 201 HP tunet 3S-GE
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 8:47 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
imprezaWRX написа: Спорите за глупости. Всеки си има предпочитания,автомат или ръчка....пак зависи от задкормилното устройство.Щом се правят и двата модела,значи има почитатели.Всеки има предпочитания 
Не мисля, че са глупости. Просто всеки си казва мнението. В това няма нищо лошо и, мисля, че това е смисълът на един форум. В нито един момент участващите в дискусията, според мен, не е прекрачил границата на добрия тон. Никой не поставя въпроса на живот и смърт. Прекрасно съзнавам, че този спор няма край, но затова пък е приятен и добронамерен, нали Dobs? 
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 8:58 pm |
|
|
|
imprezaWRX
|
Joro - Sofia написа: imprezaWRX написа: Спорите за глупости. Всеки си има предпочитания,автомат или ръчка....пак зависи от задкормилното устройство.Щом се правят и двата модела,значи има почитатели.Всеки има предпочитания  ...Просто всеки си казва мнението... И аз казах моето 
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 9:08 pm |
|
|
|
imprezaWRX
|
|
| Чет Апр 23, 2009 9:26 pm |
|
|
|
marti111
|
|
Оutback-a тои е на Д сложен нали или на 1
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 9:47 pm |
|
|
|
imprezaWRX
|
marti111 написа: Оutback-a тои е на Д сложен нали или на 1 Не знам,питай Божо 
|
|
|
|
| Чет Апр 23, 2009 9:50 pm |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|

Колеги, палите се много.
Уважавам мненията на всички ви, харесва ми стила на писане на Joro - Sofia още от първия му пост, и също смятам, че не излизаме от добрия тон.
Сега за да не умира темата ще се заям и аз
Системата hill-holder е сложена за да поправи един недостатък на МТ, защо на АТ я няма?
Защото на АТ не и трябва.
Бавните са сложени за да подобрят поведението на МТ, защо на АТ няма бавни? Защото няма нужда.
Има десетки модели джипове с АТ и бавни, защо Субару да не сложат и те бавни на АТ-то
Дане би на Forester или Outback АТ да пише "Само за асфалт"
Това по-скоро е на шега.
Сега на сериозно:
"Между другото, за мене сравненията на Субару с джипове (истински, а не SUV) е несъстоятелно – все едно да сравняваш джип с БТР. "
Такова сравнение не съм правил. В първото си мнение казах, че карам по места където карат само джипове, но не казвам че мога да отида навсякъде където ходят джиповете. Има разлика. Моя клирънс е 18 см и това е. Първия коловоз с дълбочина 20 см ме оставя на място.
Познавам си колата и възможностите й и до сега не съм закъсвал на място заради това, че съм с АТ, където друг с МТ би минал. Когато това се случи, ще разкажа случката и публично ще се покая. До тогава обаче ще си карам АТ и ще продължавам да твърдя, че е по-добра от МТ навсякъде
Поздрави!
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 5:37 am |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|

Dobs написа: Колеги, палите се много. Уважавам мненията на всички ви, харесва ми стила на писане на Joro - Sofia още от първия му пост, и също смятам, че не излизаме от добрия тон.  Сега за да не умира темата ще се заям и аз  Системата hill-holder е сложена за да поправи един недостатък на МТ, защо на АТ я няма? Защото на АТ не и трябва. Бавните са сложени за да подобрят поведението на МТ, защо на АТ няма бавни? Защото няма нужда. Има десетки модели джипове с АТ и бавни, защо Субару да не сложат и те бавни на АТ-то  Дане би на Forester или Outback АТ да пише "Само за асфалт"  Това по-скоро е на шега. Сега на сериозно: "Между другото, за мене сравненията на Субару с джипове (истински, а не SUV) е несъстоятелно – все едно да сравняваш джип с БТР. " Такова сравнение не съм правил. В първото си мнение казах, че карам по места където карат само джипове, но не казвам че мога да отида навсякъде където ходят джиповете. Има разлика. Моя клирънс е 18 см и това е. Първия коловоз с дълбочина 20 см ме оставя на място. Познавам си колата и възможностите й и до сега не съм закъсвал на място заради това, че съм с АТ, където друг с МТ би минал. Когато това се случи, ще разкажа случката и публично ще се покая. До тогава обаче ще си карам АТ и ще продължавам да твърдя, че е по-добра от МТ навсякъде  Поздрави!
 Лошото е, че двама колеги с АТ, единия с Аутбек като моя, а другия с ново Фори закъсваха на една полянка като единия мост не им е помагал. Ето това ме тревожи малко да си взема АТ.
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 8:33 am |
|
|
|
agogov
|

Написал си колега Dobs :
" Бавните са сложени за да подобрят поведението на МТ, защо на АТ няма бавни? Защото няма нужда. Има десетки модели джипове с АТ и бавни, защо Субару да не сложат и те бавни на АТ-то Win
Кое твърдиш в крайна сметка:
1. Не му трябват;
2.Ще му сложат ?
Колега познаваш ли принципа на АТто ? Ако да добре е да го изложиш тук,за да продължа да пиша какво е кофтито там.Ще се поентя;-не твърдя че МТто е по-добро,но не съм и съгласен ,че АТто както и много други системи по колите имат само '+'.Изобщо не е интересно кой къде минава,защото има доста субективни фактори.Интересува ме какво е заложено принципно в АТ И МТ.
Разбира се че има много джипове с АТ.В Щатите почти няма други.Най вече тези за шосе са и за място на пазара.Има клиенти ,които това искат.
" Системата hill-holder е сложена за да поправи един недостатък на МТ, защо на АТ я няма? Wink"
Вярно е -нещо като 1,2 и3-ръчни на АТто
Разликата с джип не е само клирънс.Джипа е направен да се движи там,а за нас е предвидено да минем от там внимателно ,ако се наложи.
ПП Надявам се да не звуча заядливо,но ще следя темата! 
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 8:47 am |
|
|
|
Dobs
|

[quote="agogov"]Написал си колега Dobs :
" Бавните са сложени за да подобрят поведението на МТ, защо на АТ няма бавни? Защото няма нужда. Има десетки модели джипове с АТ и бавни, защо Субару да не сложат и те бавни на АТ-то Win
Кое твърдиш в крайна сметка:
1. Не му трябват;
2.Ще му сложат ?
quote]
Твърдя, че на Subaru Outback AT не му трябват бавни. Явно не е станало ясно.
Иначе общо взето прозвуча леко заядливо
Ако искате дайте да систематизираме предимствата на Oubtack МТ пред АТ извън пътя.
До тук, ако не пропускам нещо, изброените предимства бяха "бавните" и hill-holder? И двете са допълнения към МТ...
Приказки за това, че МТ позволявала на водача да реагира предварително не звучат сериозно. АТ дава същите възможности. Привключването от 1 на 2, 3 или D или от 1 на R не отнема повече време от това на MT. Ако с МТ можеш да избираш на коя предавка да караш при редуване на добри с лоши участъци на пътя... Защо с АТ да не можеш? С колко км/ч ще караме по черен път? Не говорим за Дакар все пак...
Оставам с впечатление, че никой от критиците на АТ не е карал достатъчно АТ извън пътя. Ако бяхте, щеше да има до сега разказани няколко истории от сорта: "Едикъдеси закъсах, защото тъпата АТ смени много бавно предавките и затънах в калта..."
Айде аз ще кажа, кои са според мен предимствата на АТ пред МТ извън пътя по точки, после вие ги оборете и напишете предимствата на МТ за да има смисъл да продължаваме темата. така всеки ще може да прецени кои неща са по-важни за него лично и ще направи своя избор м/у АТ и МТ.
1. За меки повърхности АТ е по-добро, защото по-плавно се подава въртящия момент на колелата.
2. AT има предимство да не прекъсва подаването на мощност към колелата при смяна на предавките при ускоряване. Ако карате по пясък, сняг, кал, лед е от голямо значение за да се предотврати приплъзване/окопаване.
3. АТ може да се подържа постоянна ниска скорост, което е добре при движение по лош терен като се избягва натоварване на съединителя както при MT при движение на полу-съединител.
4. AT не позволява на колата да се връща назад при спиране на наклон и позволява да се потегли без мъки с ръчна и палене на съединител.
В заключение, за да караш кола с автоматик не са нужни много от качествата, които трябва човек да има когато колата е с ръчни скорости и то най-вече когато се касае за каране по черен път! Автомата позволява на по-неопитен човек да се справи по-добре в кофти ситуация. За опитния водач разлика в 2те кутии не би трябвало да има.
Това мисля аз.
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 9:23 am |
|
|
|
bobeck
|
|
Не съм много вещ, та моля да бъда поправен, но:
1.при АТ не можеш да залашкаш колата напред-назад
2. понякога при изкачване на баир таман да се качиш.... и не стига мощност. При ръчката натискаш съединител и пускаш, често това върши работа. При АТ няма какво да направиш
3. влизаш в завой с висока скорост, колата занася. При АТ освен спирачка друго решение не виждам, ама това не е никак добра идея. Сего ако ми кажеш, че в тая ситуация ще си играеш с лоста и ще улучиш правилната предавка, а не R или Р, те признавам. При ръчката това е много по-лесно, а освен това дори натискане и отпускане на съединител често е достатъчно, защото моторната спирачка действа веднага. При типтрониците дето са сега е по-лесно де, ама темата е за предния модел все пак
И пак се връщам на това дето писах по-горе. Колегите си буксуват с едния мост, а другия не мърда. Това ме кара да се съмнявам в това 50:50 на първа скорост при АТ-тата.
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 10:29 am |
|
|
|
Dobs
|

bobeck написа: Не съм много вещ, та моля да бъда поправен, но: 1.при АТ не можеш да залашкаш колата напред-назад. Тук съм склонен да се съглася до някъде, въпреки, че при добро желание с едновремено натискане на газта и спирачката и АТ можеш да разклатиш. Все пак това е плюс за МТ  bobeck написа: 2. понякога при изкачване на баир таман да се качиш.... и не стига мощност. При ръчката натискаш съединител и пускаш, често това върши работа. При АТ няма какво да направиш. Т.е. тук първа бавна на МТ ще ти даде повече мощност за да изкачиш последните метри... Ако разбирам правилно. Нещо момента с натискане на съединителя за кратко не го разбирам. Нали като натиснеш и колата веднага ще спре нацяло на стръмния баир? Или натискаш до полу-съединител? Тогава няма ли да загубиш мощност при колелата? Не оспорвам тази точка, просто не разбирам какво точно се прави в такава ситуация. bobeck написа: 3. влизаш в завой с висока скорост, колата занася. При АТ освен спирачка друго решение не виждам, ама това не е никак добра идея. Сего ако ми кажеш, че в тая ситуация ще си играеш с лоста и ще улучиш правилната предавка, а не R или Р, те признавам. При ръчката това е много по-лесно, а освен това дори натискане и отпускане на съединител често е достатъчно, защото моторната спирачка действа веднага. Това едва ли важи за извън пътя... С колко км/ч караме в тази ситуация, че да занесе колата и да нямаш време да я вкараш в пътя ако си с АТ? Това звучи малко като състезателен офроуд или рали  Освен това каква моторна спирачка с натиснат съединител? bobeck написа: И пак се връщам на това дето писах по-горе. Колегите си буксуват с едния мост, а другия не мърда. Това ме кара да се съмнявам в това 50:50 на първа скорост при АТ-тата.
Това за боксуването на първа с единия мост докато не го видя не го вярвам... Никога не ми се е случвало, а съм се старал нарочно на сняг с кал отдолу. Освен това често газя в една много рядка кал с висок наклон с летни гуми (много строежи има покрай мястото където живея) и до сега никога не се е случвало на 1ва да се върти само единия мост. Виж по една гума от двата моста да се върти и да оставаш на място ми се е случвало...
По документите за скоростната кутия пише, че на 1ва е 50:50. Моите наблюдения го потвърждават, но все пак ти си имаш други наблюдения... Сигурно ли е, че колегите които са забуксували са били на 1?
Поздрави!
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 11:32 am |
|
|
|
agogov
|
Извинявай колега Dobs,ако ти е прозвучало заядливо.Нямал съм такива намерения.Но това което цитирам ми звучи противоречиво.
На други въпроси не ми отговаряш!?
Никъде не твърдя кое е по-добро!
За ситуацията за която говори колегата Бобек:
Има случаи при които колата не и достига мощност.Голям наклон и бавно движение. Двигателя глъхне.С МТ-на полусъединител(не е добре дълго) вдигаш оборотите на мотора ,от там мощността и се справяш-излизаш.Какво правиш с АТто-не можеш да управляваш хидротрансформатора.Тогава за да се получи подобен ефект-вдигане на обороти ,трябва да се мине през неутрална .Тогава спираш, но с АТто,не с МТто.
При голям зор с МТ-изпушва съединителя , а с АТто какво става?Принципно АТто ,не е за големи натоварвания.
ПП Аз също следя подобна тема за АТ и МТ в Оффроуд форума 4х4,но доводите тук са ми други. 
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 1:35 pm |
|
|
|
bobeck
|
Защо всичко да пречупваме през офроуда? Третата точко касае нормални пътища. На мен поне три-четири пъти ми е занасяла колата в завои, кога умишлено, кога поради разсейване като влизам с висока скорост в тях. Не ти говоря да държиш натиснат съединител. Ясно, че тогава ефекта от моторната спирачка е нулев, но с АТ и да пуснеш газта го няма тоя ефект моментално, а минава време. С МТ може да слезеш на по-ниска предавка или дори натискане на съединител и отпускането му, когато вече се задейства моторната спирачка рязко убива скоростта. А относно буксуването и двамата колеги писаха в този форум за случая. Дори на живо видях лобното място 
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2009 1:53 pm |
|
|
|