Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Предимства и недостатъци на АТ и МТ
| Автор |
Съобщение |
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
tisho написа: Аз не виждам някой да плюе кое да е от двете. Цитат: И аз, ма взех повод от пост на колегата марти111 и го отбелязах изрично.
Но не вярвам някой да си купи Ат или ръчка само защото е чел нещо и някъде С това не съм много съгласен. Навремето се колебаех дали да е ръчка или автоматик, исках да е автоматик, но не знаех с какво е по-добър за мен. Затова бях пуснал една тема, която ме накара да се поровя и намерих информация, която ми се стори интересна, и която ми подшушна, че автоматика е моята кутия, което се оказа изключително вярно впоследствие. А не го бях карал преди това тоя автоматик. Но може би и това зависи кой какво чете и къде...
Твоя си работа, но аз никога не бих купил нещо само щото съм прочел как работи. Трябва и да ме кефи. Още повече, че често пишат разни работи пък реалността е различна.
|
|
|
|
| Съб Апр 25, 2009 8:37 am |
|
|
|
norcho
Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 5:56 pm Постове: 141 Местоположение: София
Автомобил: Outback '05
Рейтинг: 15
|
|
...колеги, ми те хората са го измислили компромисния вариант, който да задоволява привържениците и на двете технологии - tiptronic! Аз като един върл привърженик на MT бих бил доволен и с една такава система, обединяваща плюсовете и на двете.
_________________ Subaru Outback 2.5 '05 MT Subaru Impreza 2.0 '99 MT http://www.subaru.bg/forum http://logo-subaru.hit.bg/bener-newlogo-sw.jpg
|
|
|
|
| Съб Апр 25, 2009 9:43 am |
|
|
|
Patilan
|
|
Привет на всики Субару фенове. Каква скорсотна кутия си заслужава за Субару (най-вероятно Импреза 2.0 R от 2006) ? Автоматична или ръчна ?
Повечето мнения клонят към автоматичната скоростна кутия, но някои изразиха опасения относно поведението на колите с автоматик при изкачване на по-стръмни склонове, и по-точно че не могатда развият обороти и се тътрят като каруца !
Интересно ми е също така, какъв е средният живот на автоматичната кутия на Субару ? Моля споделете всякакви мнения, опасения, и най-вече опит ?
Мерси, и лека седмица !!
|
|
|
|
| Пон Авг 16, 2010 9:26 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=1515Това е дискутирано доста. Който кара автоматик - ще каже "само автоматик". Който кара ръчка - ще каже - "най-добре ръчка". Никой няма да си признае, че е объркал ск. кутия при покупката  Иначе тези неща, които си написал, са някакви остарели предразсъдъци. Няма нищо такова с автоматика. На баир си има предостатъчно мощност, защото автоматика действа като "бавни" скорости, може да умножава въртящия момент към колелата при еднакви обороти на трансмисията. Относно тътренето - има един момент с включването на VDC, което спира подаването на гориво към двигателя, когато почне да върти прекалено много гумите. В някои конкретни ситуации изключването на VDC помага, но трябва човек да знае какво прави, иначе може да си вкара таралеж в гащите. Но това няма нищо общо с ежедневното каране. Предполагам, че ще има и мнения за това, че автоматика е само 4 скорости. Ами достатъчни са. В комбинация с torque lock-up и Sportshift, реално все едно колата е с 10 скорости. Има доста възможности за контрол над трансмисията и поведението на колата. Но това се усеща с каране, а не с четене на спецификации в интернет. Относно живота на автоматика - ако не се прегрява и товари прекалено много(дърпане на каравани, ремаркета и т.н.), то той ще надживее двигателя. П.С. И няма нужда от по-голям шрифт колега.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Пон Авг 16, 2010 9:30 am |
|
|
|
Greg4o
|
 По-изчерпателно няма накъде. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Авг 16, 2010 10:45 am |
|
|
|
plaskom
|
В момента карам Аутбак АТ и Импреза МТ - и двете ме кефят. Ръчката е за по-спортно каране, но същото се постига и с АТ на ръчен режим или Sport. Например като катеря завоите към Бистрица с Аутбака почти винаги минавам на ръчни, но като карам из задръстванията в София - автоматика е голямо удобство. Също така автоматика се справя чудесно и на стръмни наклони, но при ръчката имаш и бавни скорости и от теб зависи как ще се справиш с положението. Така че, за повече адреналин - ръчка, за повече удобство - автоматик. Ти избираш 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Пон Авг 16, 2010 12:28 pm |
|
|
|
Patilan
|
Пределно изчерпателно. Мерси !
|
|
|
|
| Чет Авг 19, 2010 10:30 am |
|
|
|
bubaru
|
За този модел-определено МТ. Автомата е за по-мощен мотор или кола, която предполага по-спокойна употреба.Импрезата с 2.0 и 160 к.с. е по-скоро кола за удоволствие, бтв това е единствената Импреза, която не е турбо и върви доста.С автомата само ще я скопиш.Виж за Аутбек, Форестър, както са писали колегите, автомата си е прилично решение, но за твоя избор само МТ. Ето и нагледен пример: http://www.youtube.com/watch?v=hVA3s-EBkBQ
|
|
|
|
| Чет Авг 19, 2010 2:57 pm |
|
|
|
Kenshin
Регистриран на: Сря Юли 16, 2008 10:13 am Постове: 831 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
|
|
ръчката има hill holder - мн яка екстра! не че автомата не държи на наклон. Ама то май само комбитата го имат...
|
|
|
|
| Чет Сеп 23, 2010 8:45 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
ако имаш пари - автомат, няма да сгрешиш 
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Чет Сеп 23, 2010 9:32 pm |
|
|
|
dimitko12
Рейтинг: 0
|
|
Здравейте, малко да питам нещо не съвсем по темата. Днес пробвах един аутбек АТ с желание за закупуване. Всичко бе наред докато не реших да пробвам спиране при наклон. Притесни ме това, че когато спрях на наклон, който не беше малък, лоста беше на D и колата тръгна леко надолу при отпускане на спирачката. От мненията на Dobs си вадя извод, че кутията не е съвсем наред. Пробвах същото на лек наклон там нямаше проблем и колата стоеше на едно място. Според вас да се притеснявам ли от това че тръгва назад при по-голям наклон?
|
|
|
|
| Сря Окт 08, 2014 7:22 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
dimitko12 написа: Според вас да се притеснявам ли от това че тръгва назад при по-голям наклон? Не,това е напълно нормално.На по-голям наклон тръгва леко назад,а на по-малък си стои на място.
|
|
|
|
| Сря Окт 08, 2014 7:53 pm |
|
|
|
ibex
Автомобил: Outback B12, 2.5, AT, 1999
Рейтинг: 118  
|
bobeck написа: Не съм много вещ, та моля да бъда поправен, но: 1.при АТ не можеш да залашкаш колата напред-назад
Можеш, правил съм го. Ако колелото е паднало в коловоз, окопало се е или наклонът е голям може само с газ и отпускатане на газта. Иначе местиш м/у N и D (съответно R за назад). Не е по-различно от при ръчната.
|
|
|
|
| Вто Окт 21, 2014 8:24 am |
|
|
|
MitkoIvanov
|
Тези които казват, че МТ е по-добре на лек офроуд се бъркат доста, дори и на бавни - окопал ли си се, те не помагат. При някои Легасита/Аутбек от 2000 до 2003 година с АТ има VDC, нещо което МТ го няма, а при някоимодификаций, най-често Н6 има и LSD  Така че МТ-то не е кой знае колко по-добро 
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 11:10 am |
|
|
|
АлексВас
Регистриран на: Чет Авг 11, 2011 8:52 pm Постове: 43 Местоположение: Търговище
Автомобил: OUTBACK 2.5/AT 2007
Рейтинг: 0
|
|
А каква е разликата в разхода при различни терени?
_________________ Няма ненаказано добро!
|
|
|
|
| Съб Окт 25, 2014 9:26 pm |
|
|
|
Greg4o
|
ibex написа: bobeck написа: Не съм много вещ, та моля да бъда поправен, но: 1.при АТ не можеш да залашкаш колата напред-назад
Можеш, правил съм го. Ако колелото е паднало в коловоз, окопало се е или наклонът е голям може само с газ и отпускатане на газта. Иначе местиш м/у N и D (съответно R за назад). Не е по-различно от при ръчната. А в упътването пише само м/у R и N да се лашка. Специално е обърнато внимание ,че може 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Нед Окт 26, 2014 11:39 pm |
|
|
|
dimy
Регистриран на: Вто Фев 28, 2012 5:11 pm Постове: 207 Местоположение: Самоков
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
|
Аз субару автомат не съм карал, но имаме примера цтв за в града е супер има и бавни но до там , зимата съм брал много проблеми с нея не става за лашкане , а и още нещо автомат на бутане не се пали  . , тромав е и гори . Лично аз съм за мт , това си е мое мнение , а за проходимост си зависи много от ЗКУ .
_________________ http://www.carspending.com/bg/vehicles/5570-subaru-outback
|
|
|
|
| Пон Окт 27, 2014 2:04 am |
|
|
|
Vmax
|
dimy написа: Аз субару автомат не съм карал, но имаме примера цтв за в града е супер има и бавни но до там , зимата съм брал много проблеми с нея не става за лашкане , а и още нещо автомат на бутане не се пали  . , тромав е и гори . Лично аз съм за мт , това си е мое мнение , а за проходимост си зависи много от ЗКУ . А Субару автомат имаш ли или поне карал ли си? Полезно е инфото за Нисан, но не в този форум.
|
|
|
|
| Пон Окт 27, 2014 8:29 am |
|
|
|
dimy
Регистриран на: Вто Фев 28, 2012 5:11 pm Постове: 207 Местоположение: Самоков
Автомобил: outback2.5 ,lancer sportback
Рейтинг: 7
|
|
колега , написал съм , че не съм карал ! Но нещата които съм написал за АТ мисля , че се отнасят за всички коли без значение 4х4 , предно или задно. Ако се аргументираш с факти , ще се съглася с теб.
- АТ не може да се запали на бутане - паднал акумулатор , стартер и т.н , седиш и чакаш да ти даде някой ток! - АТ гори около 1л повече и е по-муден при ускорение от МТ - АТ не може да го лашкаш при закъсване 1ва- задна
Пак казвам това си е мое мнение и на база тези факти съм привърженик на МТ , всеки сам си преценява не налагам мнение !
_________________ http://www.carspending.com/bg/vehicles/5570-subaru-outback
|
|
|
|
| Пон Окт 27, 2014 9:16 am |
|
|
|
r_dankov
Регистриран на: Нед Ное 25, 2012 9:26 pm Постове: 131 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 3.0 RB
Телефон: 0885853102
Рейтинг: 69 
|
|
Лашкане - от D на R и обратно - може, правил съм го. Друг е въпросът, че не е правилно и носи рискове.
|
|
|
|
| Пон Окт 27, 2014 10:33 am |
|
|
|