Отговори на тема
 Диагностика-въпроси и тълкувания 
Автор Съобщение

Постове: 141
Автомобил: Outback '05
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте! Ето я и моята история:
От доста време насам бях свикнал да гледам светещ червен надпис "check engine" на таблото. Не че не ме дразнеше, направо ми вадеше очите, а да не говоря, че и мощността на колата не бе наред. Както и да е. Всяко нещо по реда си и така допреди седмица, когато поръчката ми за нов knock sensor бе доставена и самият той сменен от Даниел. От този ден до вчера аз почти бях забравил, че някога съм виждал светещ сигнала "check engine", a и навярно се досещате, че никак не ми липсваше. И така, докато вчера не реших да напълня газовата от най-безизвестната газстанция (намираща се в Кюстендил). Не се минаха и 200 метра, откакто подкарах колата и "любимата" ми сигнализация на таблото отново показа присъствие. Това, което се опитах да доловя, е дали всъщност колата губи мощност? Уви, стори ми се, че не!
Реших да направя самодиагностиката, за която бях чел тук, от по-вещите колеги, а и любопитството страшно ме гризеше каква грешка ще изпише и дали няма новосмененият knock sensor да се обажда.
Изписа ми грешка 32...Heated oxygen sensor...
Не съм сигурен точно как да тълкувам грешката в дадената от ImprezaWRX таблица... но не беше ли това всъщност Ламбда-сонда?
Та въпросите ми към вас са:
1)-възможно ли е да е дало тази грешка, заради некачествено гориво (в случая газ)?
2)-винаги ли когато някой сенсор даде грешка, компютърът вкарва колата в авариен режим; ако не, то кои са грешките, които го карат да го прави?
3)-кога компютърът сигнализира на водача чрез надписа "check engine" ?
- веднага след като даденият датчик подаде информация на компютъра;
и / или
- през някакъв определен интервал компютърът просто си сигнализира, че такава грешка е регистрирана в паметта му.

Мисля, че информацията би била полезна на много начинаещи колеги като мен. Благодаря ви предварително за отделеното време!

http://logo-subaru.hit.bg/bener-newlogo-sw.jpg

Нед Май 24, 2009 1:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Просто да вметна, скоро на Радомир сипах бензин и няма и 5-10 мин. ми светна "чека" свети 5 мин. и изгасна, от тогава не е светил. Та явно има моментни грешки които регистрира по една или друга причина но след това ако всичко си е ок просто остават в архива и край. Друго е ако светва и гасне постоянно - тогава вече има проблем.

Пон Май 25, 2009 10:37 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 741
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Ако продължава да свети лампичката и щом то е дало Oxygen Sensor, тогава според мен просто е дошло време на ламбда сондата... Знае се, че при всички автомобили тя се сменя на около 150000км и е нормално.

Пон Май 25, 2009 11:58 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 141
Автомобил: Outback '05
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Дамм, и аз си мисля че е ламбдата, но според мен просто тая газ не и понася. Ламбдата е сменяна преди около 10 000км макар и не с оригинална, но оттогава не е давала проблеми..., а аинъче не свети постоянно, а само малко след студен старт и изгасва и то не винаги!

http://logo-subaru.hit.bg/bener-newlogo-sw.jpg

Пон Май 25, 2009 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 200
Автомобил: 2.0Impreza'96Wagon
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Имах подобен яд като взех моята.
Постепенно затихна от самосебе си.
При обръщане на бензин лампата си изгасваше.
Като я поразтърках из страната проблема отшумя.
Дали беше попрестояла в автокъщата повече от колкото и харесва,или нещо друго,не знам.
Освен това напоследък зареждам само от една бензиностанция,така че и самата газ може да е част от уравнението.
Не съм сменял абсолютно нищо по датчици,сонди и т.н.

Пон Май 25, 2009 1:56 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 116
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
norcho написа:
1)-възможно ли е да е дало тази грешка, заради некачествено гориво (в случая газ)?

нямам абсолютно никъв опит с газ, та и не мога да отговоря на тоз въпрос, но най вероятно е възможно.
всъщност ако колата ти е 99 модел, няма ли ОБД2 система? т.е. да ти даде код от рода на П0ххх, който съответно ще е доста по специфичен, например дали няма сигнал, или слаб сигнал, или пък е загряващата верига на сенсора, пък и поне кой сенсор, ти трябва да имаш един преди катализатора и един след, това също има значение

norcho написа:
2)-винаги ли когато някой сенсор даде грешка, компютърът вкарва колата в авариен режим; ако не, то кои са грешките, които го карат да го прави?

не. има страшно много варианти и едва ли някой тук ще може да ги изреди всичките при кои е в авариен режим и при кои не. ако си имал грешка за детонационен сенсор, тогава ще вкара в авариен режим. ако имаш грешка за сонда(о2 сенсор), зависи кой е, ако е задния(след катализатора), тогава не мисля, но ако е предния, тогава ще вкара в авариен режим, но то това няма да го разбереш когато набираш. компютъра се интересува от данните на сондата когато едвам докосваш педала на газта(подържаш една скорост и не си на баир). веднаш натиснеш ли педала да почнеш да набираш, тогава компютъра почва да взима информация от МАП или МАФ сенсора(в зависимост кой от двата има твойта кола)

norcho написа:
3)-кога компютърът сигнализира на водача чрез надписа "check engine" ?
- веднага след като даденият датчик подаде информация на компютъра;
и / или
- през някакъв определен интервал компютърът просто си сигнализира, че такава грешка е регистрирана в паметта му.

зависи, някои грешки излизат веднага след като компютъра ги е видял, някои след като ги види за втори пат(тъй наречените two trip codes). когато отвориш диагностиката, там си пише съответния код от кой тип е

Пет Май 29, 2009 6:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема