| Автор |
Съобщение |
|
PM
|

Привет Колеги  ,
от няколко дена съм горд собственик на Фози Дизел с ръчни скорости. Преподлагам, че има доста теми по този въпрос, но така и не успях да открия. Ако няма такава тема ще се радвам да чуя мненията и препоръките ви. Ако има подобна тема моля дайте линк. Това, което ме интересува е:
1. Трябва ли да се подгрява преди тръгване
2. Къде е по-добре да се разработи, в градски или извън градски условия.
3. Освен ограничението от 3500 оборота за първите 1600 км и плавно ускорение и спиране има ли ограничения за скороста, за определени обороти на определена скорост? Например 6-та предавка не повече от 3000 оборота(≈ 160 км/ч) и т.н. Ако има такива ограничения то заради разработване на ходовата част ли са(диференциал и т.н.)
4. Колко време трябва да се чака след като съм спрял, преди да изключа двигателя?
5. Какво би се случило ако не се спазват тези препоръки.
ПП: Като цяло ще се радвам всеки да сподели какво според него е добре да се прави или да не се прави при разработване. Извинявам се ако не съм поставил въпроса правилно или вече има такава тема.
Мерси Предварително 
|
|
|
|
| Съб Юни 13, 2009 11:24 am |
|
|
|
F_O_R_E_S_T_E_R
Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 4:06 pm Постове: 96 Местоположение: София
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Рейтинг: 0
|
Аз като питах дилъра, когато взехме Форестъра, точно за разработването - той ми отговори: "Абе карай си я здраво"
1. - не го правя
2. - в градски условия някъде четох, че е по-добре
3. - да ти кажа честно аз не виждам смисъл да вдигаш повече от 130-140
4. - спирам, гася веднага и излизам
5. - според мен нищо няма да се случи. Това за разработването на двигателите според мен е по-скоро някаква отживелица от времето на Ладите и Москвичите За пример веднага ти давам тест-драйв колите. Ние като я тествахме-яко газ, ама яко газ (нямаше Форестър в момента и пробвахме дизеловото Легаси), после пробвахме и Форестъра като този път се возихме и пича в такива обороти го вкара, такава газ му раздаде... а беше на 2000 км автомобила и съм сигурен, че така го карат от първия километър  ... така че тия работи с разработването не трябва да се взимат чак толкова навътре според мен
Поздрави за избора на автомобил и безаварийно 
_________________ SUBARU - там, където свършват възможностите на останалите, аз тепърва започвам да се забавлявам
|
|
|
|
| Съб Юни 13, 2009 12:11 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
PM написа: Ако има такива ограничения то заради разработване на ходовата част ли са(диференциал и т.н.)
Няма такова нещо!
Честито колега! Много безаварийни км !
Дали вече усещаш ,че си собственик на най-прекрасния СУВ? 
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Съб Юни 13, 2009 1:43 pm |
|
|
|
Краси Събев
|
az karam ve4e cial mesec forito pazi oborotite da ne prekaliabam sled 1500 km raboatta na dvigatelia se promeni ,razhoda padna do 6.0 a ponaikoga i po malko ako ne e nastapvam .ve4e sam na po4ti 3000km.Samo me pritesniava,4e mi vklu4va sistemata za preboksuvan ev zavite pri malko drusane ako ima niakoia neravnost ili dupka,neznam tova dali e normalno
Кирилица! imprezaWRX
|
|
|
|
| Съб Юни 13, 2009 9:29 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Здравей колега и честито фори!!!
Страхотна машина си взел. Много безаварийни километри ти пожелавам. Вдигай ръчната догоре,слагай премиум дизел и си 6.
Аз съм със същото фори и до 5000 км го карах с до 3000 оборота. След това го водих на първият преглед и после с всичката газ. Двигателя с лекота се развърта до 4500 оборота. В началото разхода ще ти е малко по-висок, но това да не те притеснява изобщо.
П.П. Пусни и снимки да му се порадваме. 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Нед Юни 14, 2009 5:48 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|

В книжката си има указания за "New vehicle break-in driving". Предполагам всеки ред от тази книжка е консултиран с инженери, механици и много други вещи лица в Субару. Препоръчано е първите 1600км да не се качват над 4000 оборота и според мен това не трябва да се подлага на съмнение. В моята пишеше и да не се кара продължително време на една и съща предавка в този период. Относно загряването е описано да се следи лампата за температурата на охладителната течност (била тя антифриз или вода). Не пише да не се кара колата преди да е изгаснала лампата, но предполагам трябва да се щади. Иначе защо изобщо сигнализира за ниска температура? Има логика градски 1600км да разработят мотора по-добре, защото пресметнато във време за работа на двигателя 1600км градско е много повече, отколкото извънградско. Това обаче отива в сферата на облачните хипотези  Нищо не пише в книжката за изчакване преди гасене на двигателя. Лично аз не се сещам за причина да се изчаква. zevzek написа: В началото разхода ще ти е малко по-висок, но това да не те притеснява изобщо. И на мен ми беше казано, че разходът ще е една идея по-висок преди първа смяна на масло и маслен филтър. Имаш ли представа колко е тази идея в проценти? Вчера пердаших София-Стара Загора със средна скорост 125км/ч срещу среден разход 7.8 (Импреза 1.5 АТ 2008). В момента колата е на 2700км и не са й сменяни никакви консумативи. Та се чудех имам ли основание да очаквам намален разход след смяната на 5000км? Между другото, колата почва да върви доста по добре от това, което беше в началото. Аз не съм състезател, но винаги има ситуации, в които ти трябва повече газ - днес натиснах по-рязко и се изненадах колко добре тръгна за 1500те си кубика 
|
|
|
|
| Вто Дек 15, 2009 10:12 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Колега, колата ти е дала перфектен разход за тази средна скорост.  Като навъртиш повече километри ще се отпуши още повече, мисля и компютъра я ограничава до определени километри. При мен разхода докато се разработваше беше около половин литър отгоре, но мисля че при всяка кола и шофьор ще е различно. При кола с турбо е хубаво ако си я ръчкал много, преди да я изгасиш да оставиш мотора да поработи на празен ход за да охлади турбото. По запознатите да напишат някой ред. 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Сря Дек 16, 2009 11:01 am |
|
|
|
jafaar
|
Разбирачите покрай мен всичките са с турбини (аз им викам клуб 300 коня, щото ако колата ти е под 300 не те вземат насериозно). Верно, че съм ги чувал да говорят за охлаждане на турбината. Ако е надувана до последно преди спирането, хубаво било да се остави на празен ход колата да 'олаби' турбината. Ма който има турбина да му мисли 
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2009 8:38 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Някои японски изтребители си имат турбо таймер...ставаш, заминаваш, тя си гасне сама, като охлади 
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пет Дек 18, 2009 9:01 pm |
|
|
|
jafaar
|
|
Днеска пак се зачетох за темп на водата/антифриза. Пише че не трябва да се форсира двигателя преди да е загряла, т.е. в моя случай - преди да е изгаснала синята лампа за температурата.
|
|
|
|
| Сря Дек 23, 2009 9:48 pm |
|
|
|
bobi_ace
Регистриран на: Нед Дек 10, 2006 1:26 pm Постове: 100 Местоположение: SOFIQ Рейтинг: 0
|
Хубаво е турбините мпс-та да се оставят да подрънкат на место да се охлади оста на турбото,за мен лично оптималното е между 30 сек и минута,или да я караш леко преди да я загасиш,ако е нагрят много офлуха  като я загасиш спира притока на масло,и доколкото знам прави нагар на оста и се влошава мазането,като това е още по изразено при турбо-бензин,там темпратурите на газовете са доста по високи.
|
|
|
|
| Нед Фев 28, 2010 12:04 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Като заговори за турбини....турбините на Субару дизелите с променлива геометрия на лопатите ли са ?
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Нед Фев 28, 2010 2:37 pm |
|
|
|
F_O_R_E_S_T_E_R
Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 4:06 pm Постове: 96 Местоположение: София
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Рейтинг: 0
|
Impreza94 написа: Като заговори за турбини....турбините на Субару дизелите с променлива геометрия на лопатите ли са ? 
_________________ SUBARU - там, където свършват възможностите на останалите, аз тепърва започвам да се забавлявам
|
|
|
|
| Пон Мар 01, 2010 8:22 pm |
|
|
|
subaru_fan
Автомобил: Audi B6 S4
Рейтинг: 57 
|
bobi_ace написа: Хубаво е турбините мпс-та да се оставят да подрънкат на место да се охлади оста на турбото,за мен лично оптималното е между 30 сек и минута,или да я караш леко преди да я загасиш,ако е нагрят много офлуха  като я загасиш спира притока на масло,и доколкото знам прави нагар на оста и се влошава мазането,като това е още по изразено при турбо-бензин,там темпратурите на газовете са доста по високи. да колегата е прав тряббва да се изчака малко преди да я загасиш защото турбото все още се върти като я загасиш особено ако си давал ръчка не е лошо да изчакаш малко
_________________ THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL
|
|
|
|
| Вто Мар 02, 2010 11:36 am |
|
|
|