Отговори на тема стр 1, 2, 3  >
 Какво Суби да си купя? Съвети, мнения. (Аутбек, Легаси, ???) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги (бъдещи надявам се)! :)

Решил съм да си сменям колата (карам Орел Астра '93 комби).
Моля, да ме посъветвате какво да си избера от Субитата. Един колега ме нави за Аутбек - гледах, гледах... страшна кола!

Засега съм спрял поглед на Аутбек или чисто Легаси...
Търся нещо подобно на астролета (той е 100к.с. така, че искам нещо поне 150-160, че хем да е под акциза, хем да може да се направи 200-220 кончета без много много пипане, хем и газ инжекцион да му се сложи).
Какво бихте ми препоръчали? Май Легасито е от класа на Астрата?
Аутбек-а от класа на Омега? Незнам, незнам и дали някой може да сравни - т.е. дали е карал въпросните коли.

Значи важните неща за мен са:
1. Да е под акциза, но лесно да се преправи на към 200 кончета.
2. Да може да се сложи газ (инжекция)
3. Дори на БГ пътищата и малко по-грубо каране да е здраво окачването и да не правя ремонт всяка година, а като го направя веднъж (може малко по-скъпо) и да не пипам поне 2-3 години... Да е здрав и двигтел и всичко останало.
4. Да може да ходи малко оффроуд, защото ходим на палатки (за кал няма да говоря, все пак всичко е авд)
5. Да е комфортно, да има климатик.
6. Да е стабилна в завои с висока скорост.
7. Да е с цена към 7-11 хил. лв. - ограничен откъм бюджет.

хм. за друго не се сещам в момента.
Засега гледам Аутбек след 99г, но там цените са си височки.
Попаднах на
http://www.mobilen.bg/pcgi/main.cgi?top ... f1=details
това, но не знам дали е читаво. иначе, цена и начин на плащане са ми супер добри!

Второто което искам да попипам :) е като се взема аутбек какво трябва да се гледа?
Още нещо важно, кои двигатели са по-здрави? Четох някъде тук, че след 98-ма са с 1 вал и по-здрави от предишните, които имали някакъв проблем?
Какви са му обичайните проблеми които има, как да разбера, че колата е читава и че ще си я карам след консумативи и постягане?

1. Какво да гледам по двг?
2. Какво да гледам по окачване?
3. Какво да гледам по диференциал?
4. За какви шумове да се ослушвам?
5. Като карам колата за какво да следя? Стабилност в завои, шумове?

всякакви ей-такива подробности ме интересуват.
Също така, къде мога да водя суби-та които гледам за диагностика и да я види човек, който разбира?
Ако ходя да си вземам кола от немско или от швейцария ще ми се наложи да знам за какво да гледам и как да разбера, че колата е читава (да знам, че настаро си е късмет, но все пак... има какво да се каже по темата мисля).
Въобще - моля, някой да обобщи какво да гледаме като си вземаме Аутбек или Легаси...
И кажете дали правилно съм се насочил към тези 2 модела?
Затова пускам темата в основния форум, незнам дали не е за аутбек или за легаси? Ако модератора прецени да я премести и да ми пише.
Благодаря!

Вто Юли 28, 2009 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 741
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Тази кола от обявата стои от 7-8 месеца ;).

Вто Юли 28, 2009 2:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колега, двата модела са в един клас, защото купетата са им абсолютно еднакви. разликата им е в клиренса. Аутбека е по-висок, съответно по-проходим. Има модел Легаси което е с въздушно окачване и след повдигането му става почети Аутбек.
И на други места са давани тия съвети: прецени дали ще караш повече по асфалт или по "черно", за да вземеш решението Аутбек или Легаси.
1. Ако ще купуваш колата от БГ, акциза не те засяга(според мен).
2. Газ можеш да сложиш на всяка кола, щом те влече :)
3. За здравина и на окачване и на двигател няма да ти се наложи да мислиш с тази марка! ;)
4. С които и да е модел ще можеш да ходиш на доста повече места извън пътя отдосега с Астрата!!!
5. Комфорта го има и почети всички са или с климатик или климатроник.
6. Малко са по-стабилните коли от Субару и в завой и след него и на сняг!!!
Тази кола я гледах още декември месец, но търговеца не я продаваше, защото щял да ходи на ски с нея. Не беше никак лоша. Ако е тази де, беше в Младост 2. И аз исках Аутбек, но ми попадна страхотно Легаси с въздушно окачване и не съжелявам за избора си!
Не те съветвам да гледаш сам каквото и да е! Закарай колата в някои от сервизите (за препоръчване при Дидо или Митака) Ако търговеца не е навит: бягай! ;)
УСПЕХ В ТЪРСЕНЕТО! Иначе посоката е вярна! ;)

Вто Юли 28, 2009 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
може ли контакт на 'Дидо' и 'Митака'?

gorogoro написа:
Колега, двата модела са в един клас, защото купетата са им абсолютно еднакви. разликата им е в клиренса. Аутбека е по-висок, съответно по-проходим. Има модел Легаси което е с въздушно окачване и след повдигането му става почети Аутбек.
И на други места са давани тия съвети: прецени дали ще караш повече по асфалт или по "черно", за да вземеш решението Аутбек или Легаси.
1. Ако ще купуваш колата от БГ, акциза не те засяга(според мен).
2. Газ можеш да сложиш на всяка кола, щом те влече :)
3. За здравина и на окачване и на двигател няма да ти се наложи да мислиш с тази марка! ;)
4. С които и да е модел ще можеш да ходиш на доста повече места извън пътя отдосега с Астрата!!!
5. Комфорта го има и почети всички са или с климатик или климатроник.
6. Малко са по-стабилните коли от Субару и в завой и след него и на сняг!!!
Тази кола я гледах още декември месец, но търговеца не я продаваше, защото щял да ходи на ски с нея. Не беше никак лоша. Ако е тази де, беше в Младост 2. И аз исках Аутбек, но ми попадна страхотно Легаси с въздушно окачване и не съжелявам за избора си!
Не те съветвам да гледаш сам каквото и да е! Закарай колата в някои от сервизите (за препоръчване при Дидо или Митака) Ако търговеца не е навит: бягай! ;)
УСПЕХ В ТЪРСЕНЕТО! Иначе посоката е вярна! ;)

Вто Юли 28, 2009 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Пост 
Колега - май си за Аутбак ако те разбрах правилно че си природна натура...
За съжаление обаче няма как да направиш от 2,5 куб двигател 156 коня 200 коня и нагоре лесно - просто забрави. Ако искаш тая мощност или двигател 3.0 или 2.5 турбо. Аз си мислех за подобни изпълнения но бързо ме отказаха поради технически ограничения.

Личен съвте при покупката - виж избрания модел от теб при какви цени се продава в мобиле.де и autoscout.ch, махни 10-15% от цената като "пазарлък и така ще разбереш реално колко струва този модел, като добавиш разбира се разходите за транспорт и технотест ако е от Швейцария. У нас се продават доста коли внос от Швейцария на цени много по-ниски от въпросните два сайта - сам се сети за причината...на запад качеството има цена, а ниската цена винаги излиза солена особенно при Субару.

Успех с търсенето ;-)

Вто Юли 28, 2009 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Ще може ли някой който разбира да каже какво да си търся (преди или след '99 и как да различавам кофти двигателите?),
дали двигателя преди '99 е читав или прецаква гарнитура като се кара по-спортно?

Относно тунинга, какви са ограниченията? 2.5л мотор би трябвало и без турбина да може да извади поне 180-190 коня (по мои наблюдения при орелите 2.0 16в C20XE който е 150кончета сток, като се пипне и става към 170-180 и повече без турбина... ама знам ли, все пак си е до инж. решение.)

Вто Юли 28, 2009 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 176
Рейтинг: 102
Отговори с цитат
Пост 
Малко противоречиви са ти изискванията, колега...

Хем да става за офроуд, хем да е бегачка... хем да е с голям двигател, хем да няма акциз... хем да е след 99, хем да е на цената на преди 99... хем да я направиш 200 коня, хем след това да и шибнеш газ, че да е по-евтино :)

ИМХО, прецени си по-добре приоритетите и тогава вземи решение.

Имай предвид, че Outback-а тежи тон и половина и бегачка няма как да стане. За сметка на това комфорта и качествата му извън пътя са на светлинни години от всеки Хлопел ;) Без лоши чувства ;)

Атмосферен бензинов двигател не знам как ще го направиш от 156 коня на 200. Има хора, които разбират повече от тия работи нека те да кажат. Според мен граничи с фантастиката.

Сравнението Омега-Outback и Астра-Legacy е просто класика! :)

Поздрави и успех в търсенето!

Вто Юли 28, 2009 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Аз не разбира :roll: може и да са ме лъгали за конете на въпросната кола...
Иначе съм напълно съгласен, че хем боли, хем сърби. ;-)
Истината е, че най-добрия вариант е 3.0-та която е 206 коня и да не се занимавам с глупости, но пък ам разхда е си е повечко... абе каквото дойде, ще видим... :)
Знам, че трябва да си взема Импреза ако искам бегачка, но тя пък не е за офроуд, което ми е важно, затова и съм я изключил от списъка.
За сравнението - еми да си призная, орела ми е първата кола (вече към 100к минати с нея, доволно, лека кола 1.1т и 100те коня доста добре и идват...) и нямам база която да сравнявам.... в суби НИКОГА не съм се качвал и предполагам, че няма да искам да сляза... :-D

просто реших да разпитам преди да се хвърля да вземам кола...
До тук разбирам, че ако ходя да я вземам от някоя автокъща да ходя с нея при гореупоменатите майстори - дано някой даде контакт с тях... или поне никове тук за да им пиша.

За двг. разликите м/у '98 и '99 никой не каза, също и какво да гледам кто я вземам, ако я вземам от германия/швейцария.... а тези въпроси са ми по-важни от другите неща, защото наистина може да скоча до някъде по на север да си взема субито...

Много благодаря на колегата, който даде съвет за цените в БГ и качеството, на втория сайт не бях гледал.

Dobs написа:
Малко противоречиви са ти изискванията, колега...

Хем да става за офроуд, хем да е бегачка... хем да е с голям двигател, хем да няма акциз... хем да е след 99, хем да е на цената на преди 99... хем да я направиш 200 коня, хем след това да и шибнеш газ, че да е по-евтино :)

ИМХО, прецени си по-добре приоритетите и тогава вземи решение.

Имай предвид, че Outback-а тежи тон и половина и бегачка няма как да стане. За сметка на това комфорта и качествата му извън пътя са на светлинни години от всеки Хлопел ;) Без лоши чувства ;)

Атмосферен бензинов двигател не знам как ще го направиш от 156 коня на 200. Има хора, които разбират повече от тия работи нека те да кажат. Според мен граничи с фантастиката.

Сравнението Омега-Outback и Астра-Legacy е просто класика! :)

Поздрави и успех в търсенето!
:roll: :roll:

Вто Юли 28, 2009 6:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
0878146602
0888146602
0895912437
Това са телефоните на Даниел (ATUDITU).

...а това е на Митака:
0888544999
agent dust е ника на един от хората му.

Вто Юли 28, 2009 7:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 108
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Отностно въпросната кола - гледах я, и според мен не е оферта, освен ако продавача не е премислил варианта с огледа в сервиз. Някаде из форума има писано за въпросното возило. Май даже на две различни места.

Сравнението между Опел и Субару е малко неумесно. Не че опел са лоши или пък Субару перфектни. Всяка си има + и -. Каквото му е на сърцето на човек.

Освен, че трябва да те вози една кола, хубаво е и поне малко удоволствие да ти дава, ако идва в повече, по-добре.

Иначе , атмосферен двигател от 150 няма проблем да се направи сигурно и на 250 коня. Въпроса е колко ще е издържлив. Не случайно , японеца като е смятал двигателя е стигна до извода, че със 150 коня, двигателя ще движи 200 - 300 хиляди км без да се налага основен ремонт ( ако е поддържан и каран нормално, виждал съм двигатели и на по 50 000 км да сдават багажа ).

В крайна сметка, според мен, сядаш, караш, ако ти хареса, консултираш се със сервиз, ако всичко е точно , вземаш и толкоз.

Както се казва по ингилишки: Job Done. :D и Късмет ( жена и кола, все на късмет :wink: )

http://www.xcosports.com

Вто Юли 28, 2009 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
акциз за кола внесена от държава членка на EU вече не се плаща! така че скачай смело, обаче ако я вкараш от швейцария ще ти я обложат с акциз, Успех ;)

Вто Юли 28, 2009 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 31
Автомобил: Legacy 2.5 '99
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
И аз имах горе долу същите питания като теб.

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=3448

Тук си задавах въпроси и получавах отговори, между другото коментирания Аутбак е същия за който питаш и ти. Факт е, че тази обява е от доста месеци, а цената е непривично ниска за този модел и тази година на производство.

Понеже и на мен са ми проблем цени над 10 хилки, реших да изчакам и наблюдавам пазара до пролетта с надежда да паднат леко цените на Аутбеците след 99г.. Все пак модела удря десятката и е нормално да се снижи леко стоиноста им, макар, че като гледам в немско читавите са от 5к евро нагоре.

Иначе мога да дам съвет също, да се поровиш и прочетеш по обсъжданите теми назад във времето, ще научиш доста неща на които може и да не ти отговори никой ако попиташ сега.

Вто Юли 28, 2009 10:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Благодаря много колега. Аз четох първо точно тази тема :) от там знам и за разликата във валовете м/у двг. 1 и 2 :)....
интересно е какво ще кажат хората за последното суби което е '98 и само за 8300лв? Можеби е за смяна на гарнитури.... знае ли човек...

за сравнението субаро - опел :) както казах, никога не съм карал субару и после сигурно няма да искам да сляза.... базата ми е опел. :-)

благодаря МНОГО за номерата, записах ги!

относно скъсяването на живота съм напълно съгласен!
Все пак всеки двг си има мото-ресурс, който е предвиден да работи преди да се пипа... въпроса е да се прави разумно и да не се прекалява, пък то останалото си е гледане... а аз си гледам колата, не е да не я гледам. :-)

за акциза от ЕУ не знаех!!! Значи сигурно ще е 3-ка :)))) от немско...

White написа:
И аз имах горе долу същите питания като теб.

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=3448

Тук си задавах въпроси и получавах отговори, между другото коментирания Аутбак е същия за който питаш и ти. Факт е, че тази обява е от доста месеци, а цената е непривично ниска за този модел и тази година на производство.

Понеже и на мен са ми проблем цени над 10 хилки, реших да изчакам и наблюдавам пазара до пролетта с надежда да паднат леко цените на Аутбеците след 99г.. Все пак модела удря десятката и е нормално да се снижи леко стоиноста им, макар, че като гледам в немско читавите са от 5к евро нагоре.

Иначе мога да дам съвет също, да се поровиш и прочетеш по обсъжданите теми назад във времето, ще научиш доста неща на които може и да не ти отговори никой ако попиташ сега.

Сря Юли 29, 2009 9:28 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 176
Рейтинг: 102
Отговори с цитат
Пост 
Аз карам Outback 2.5 2000г. от 1 година вече. Ако нямаше акциз миналата година бих си купил веднага трилитровия... Не, че на този мощността му е малка. Върви си ОК, но при H3 нещата са по-различни. Оборудването е на друго ниво, двигателя според хора, които разбират е страхотен. Разхода го дават приблизително еднакъв:

Fuel consumption 2.5:
(urban): ca 12.7 l/100km
(extra-urban): ca 7.7 l/100km
Реално: 12-13/100 градско и 8-9/100 извънградско

Fuel consumption 3.0l
(urban): 14.0 l/100km
(extra-urban): 7.6 l/100km

Между другото ми е интересно дали някой кара 3.0 Outback 99-03 в БГ. Аз лично не съм срещал до сега.

Сря Юли 29, 2009 9:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
с тия противоречащи си изисквания, най добре си купи един Валяк :shock:

Сря Юли 29, 2009 1:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Иронията не е на място, според мен изискванията му са съвсем нормални, особено за първо Субару. И моите бяха подобни, преди да взема друга кола по други причини.

valqk, моят съвет е да имаш предвид Легаси комби (втора или трета серия) в добро състояние и с желаните от теб екстри. Като знам приблизително къде и как искаш да го караш, мисля че 2.5 или 3 сантиметра по-малък просвет хич няма да са ти в ущърб, даже напротив (за магистралата например).

Като каза, че изключваш Импреза заради клиренса, имай предвид и модификацията Impreza Pirsch, тя е "повдигната" и става за такъв лек и инцидентен офроуд, като все пак остава по-малка кола. Лошото е, че не знам дали ще ти пасне като години и като екстри (модификацията се прави, поне доколкото аз знам, само за първата серия Impreza, тоест някъде около 94-та година и едва ли има климатик и т.н.)

С две думи — не пренебрегвай Legacy. Особено като казваш за разхода, Легаси над 100 км/ч, заради по-ниското челно съпротивление от Аутбек ще е с една идея по-добре. Макар че, както ти казвах и отделно, аеродинамиката далеч не е основното в нито един от моделите на Субару.

Накрая, може да не разбирам достатъчно от темата и да не съм карал всички видове субара, но поне мисля, че надменно отношение към нов клубар е тъпо. Който може, нека помогне на колегата с конкретни съвети — какво да гледа при огледите и покупката, на какво да набляга и кое може да му струва по-скъпо при обслужването после (например възд. окачване на Легаси, ако има съмнения за проблем какви са цените за смяна с пружини и др. под. важни съвети)

Иначе, избери което ти допадне най-много, след като се приложат всички останали изисквания. Което ти пасне. Най-важното е човек да харесва колата, която кара. ;)

Сря Юли 29, 2009 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Outback с 3.0 литров мотор на газ е ок. Имай предвид, че пак няма да е бегачка, но няма да слезеш повече от нея освен да се качиш на Outback с 3.6 мотор.

Сря Авг 05, 2009 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря на turin и на zodias за отговорите.
Наистина се засмислям за легаси, защото е малко по-евтина, малко по-ниска (мен ми трябва за офроуд основно като ходим на море на палатки) а се движа и повече по път...
можеби се ориентирам към легаси 2.5 комби, 99-2001ва(нали двг-то е същото като на аутбек? и си има проблема с гарнитурата, защото иначе може и 97-98) с клима, ръчни скорости.
За мен м/у другото е много по-важно какво има под капака и окачване и здравина, а не как изглежда. с един колега на работа това се базикахме - да си взема ударена и да си я карам така...
един колега от тук ми писа за едно легаси, наистина много готино, но седан - иначе сигурно сега него щях да карам... :)))
наистина хора, дайте съвети какво да гледам като вземам колата, защото сигурно аз ще я избирам.

Сря Авг 05, 2009 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Най - добре я закарай при Митко и/или при Даниел да я погледнат преди да я купиш.

Сря Авг 05, 2009 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
ако е от БГ - задължително, вече им имам координатите.
лошото е, че ако е от немско все още незнам какво да се гледа...
аз ще взема да звънна на някой от върпсните майстори, да се видим, да почерпя и да кажат....
мерси :)
zodias написа:
Най - добре я закарай при Митко и/или при Даниел да я погледнат преди да я купиш.

Сря Авг 05, 2009 9:11 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2, 3  >