Съвет за Субару Джъсти и въпрос за ефективността на 4х4
| Автор |
Съобщение |
|
Nikolay Staykov
Регистриран на: Пон Мар 23, 2009 10:14 pm Постове: 42 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza 1.6 4x4 '96
Рейтинг: 2
|

Здравейте,
От известно време събирам идеи и информация за това какъв втори автомобил да взема за моите цели. Аз се занимавам активно с фотография на диви животни (като хоби) и това налага да карам по доста стръмни офроуд пътища с остри завои и на места голяма денивелация. На едно от основните места където ходя без проблем се качва старата лада на един приятел, аз един път измъчих и лагуната (рено) ми почти до горе, но си беше чисто извращение. Надали придобихте точни наблюдения по какви пътища ми се налага да карам, но не се сещам какво точно още може да се каже по темата.
До сега разглеждах какви ли не варианти за джипове, но не мога да се вместя с моя бюджет от 2-2300 лв в нищо свястно с 4х4. Последно гледах в мобилен.бг един suzuki samurai, но ми казаха хора от бранша че за читава кола цената е нерелана, а собственика не ми отговаря на мейл нито си включва телефона.
Съвсем скоро един познат на който имам доверие горещо препоръча за целите ми да си взема Джъсти. От него съм си взимал предишата, нов внос и съм адски доволен от нея.
Имам съмнения дали тази колица ще се справи с пътищата за които споменах по-горе и най-вече до колко ефективно е нейното 4х4 за подобен терен (забравих да кажа че не е разкалян, твърд път е). Също така това е много стара като модел и производство кола и ме притеснява да не почне бързо да ръждясва и да се троши.
Прегледах много от изписаните теми досега за Джъстито, но не намерих отговор на тези мои въпроси, за това и пиша отделна тема. надявам се да ми помогнете, за да взема решение.
Бтв, самурай-чето е това: http://tinyurl.com/dbj8jx
|
|
|
|
| Пон Мар 23, 2009 10:53 pm |
|
|
|
streetman
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 12:30 pm Постове: 1155 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206    
|

Ами аз имам Джъсти 1.0 1986 и съм доволен от машинката, надмина ми очакванията 250 пъти. според мен 1.2 модела е малко по-добър, понеже е същите килограми а е по-мощен. Иначе 4ВД системата е без централен диференциал и е желателно да се ползва само на хлъзгав или трудно достъпен терен и е все едно като да имаш блокаж на централния диф. Не може да се похвали с комфортна возия, но това е при всички коли с късо междуосие, но е доста проходима кола, рядко може да опре отдолу, даже мои приятели са ми казвали че на пресечен терен вози доста по-добре от колкото на равно. Досега единствено съм закъсвал като ми останат и 4-те гуми във въздуха, дърпал съм коли като Мерцедес 250 ТД, Ауди 200 и други подобни с тегло превишаващо 2-3 пъти теглото на Джъстито. Според мен само амортисьорите са проблем, трудно се намират и са скъпи, всичко друго е относително лесно за намиране. Разхода е леко висок спрямо днешните коли с подобни габарити, но то е заради 4ВД-то. Аз лично предпочитам малко по-висок разход, но да знам че мога да отида буквално почти на всякъде, а не като отида на палатка и падне лек дъждец да се чудя как да се прибера на хлъзгавата трева, да не говорим за зимата къв кеф е да се чувстваш почти като на асфалт а да си на 10-20 см сняг.
_________________1,63 l/ 100 km - Honda ANF 125i Innova(Wave) '10 Bulgaria - ಬಲ್ಗೇರಿಯ(Kannada) པུ་ར་ག་རི་ཡ (Tibetan) ブルガリア(Japanese) 불가리아(Korean) 保加利亚(Chinese) บัลแกเรีย(Thai) बुल्गारिया (Hindi) بلغاريا (Arabic)
|
|
|
|
| Вто Мар 24, 2009 12:35 am |
|
|
|
Nikolay Staykov
|
|
Благодаря за подробния и информативен отговор. Аз съм помолил да ми търсят от Австрия или Германия модел след 93 година. Не можах да се ориентирам за това как излглежда модела който е да производство 93-95 година и е 1.2? Идеи къде може да се видят тези колички на читави снимки?
|
|
|
|
| Вто Мар 24, 2009 6:20 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
| Сря Мар 25, 2009 10:14 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
А тези Субару Джъсти качени на купе Сузуки Суифт какво е 4х4-то Има ли централен диференциял или пак си е като по старото. Ще бъда благодарен за малко инфо.
|
|
|
|
| Сря Мар 25, 2009 1:43 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Двойното и изобщо всичкото им е на Сузуки, няма по тях нито една Субару част - няма и централен диференциал. Има вискомуфа също като Сузуки Балено, при превъртане на предните колела след няколко секунден лаг се включва и задния мост, но не знам в какви пропорции. Общо взето кола със предно по завоите, става с двойно само като закъсаш в снега или калта. Не е кой знае какво, даже е най-нисшата форма на двойно, ама разход, вредни емисии...ЦЕНА и т.н. са изведени на преден план пред управлението, все пак е евтин градски разбойник.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Сря Мар 25, 2009 5:49 pm |
|
|
|
metero
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 7:08 am Постове: 25 Местоположение: Sf Рейтинг: 0
|

Карам justy 1.2 GLI вече 3 години. Запален ловец съм и затова го купих. Тази въшка е невероятна. Кал и сняг не ги забелязва, само дълбки коловози могат да я спрат, и то ако я изтървеш да падне вътре. Ловувам в Рельово, по Плана, качвам се постоянно до горе, в сняг над 20 см трябва някой да мине да го утъпче, защото почва да оре. Дълбока кал гази като трактор, тази зима един път щях да дърпам УАЗката ( беше с лоши гуми, де), втори път един Опел Фронтера
Въпреки , че не е висока, минава по бабунки и дупки леко, защото е къса. Харчи към 7 газ извън града, не знам колко по баирите, но до там и обратно са 120 км , и още 10-15 нагоре-надолу, зареждам с 15 лв и винаги остава.
Досега съм сменял каре и предни лагери, карето е 65 лв, лагерите са стандартни , от 6 до 16 лв, семерингите също.
Скъп е въздушния филтър- 36--40 лв, но намерих по 18. И , както писа колегата, амортисьорите и тампоните са скъпи, но ние сме българи и намираме решения.
Това е точно колата, която ти трябва, ако не си вземеш Самурай, който по нищо не отстъпва на УАЗката. Отиваш до мястото на лов с малко гориво, там си мобилен 98% независимо от изровените стръмни пътища, сравнително евтина поддръжка, ангр. ремък 30-40 лв, термостат 20, радиаторът е меден и като се спука си го запояваш...
А какъв кеф е да я караш градско! С тези къси скорости на всеки светофар дръпваш за нула време, обиждаш BMWта и Мерцедеси, навираш се навсякъде...
Лошото е ако тръгнеш на дълъг път. Вози късо и уморява, при 4000 оборота си със 120 и ти е жал да надуваш повече...но пристигаш.
В завой е доста стабилна само с предното, двойно включвам само на хлъзгаво, по пътя към яз. Искър карам спокойно с 80-100 по завоите , лесно дръпвам да изпреваря на късите места камион..
Ей Богу, ако имаше нови , бих си купил още едно.
_________________ Subaru Justy 1.2 GLi 4WD
|
|
|
|
| Пет Мар 27, 2009 7:16 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|

metero написа: Карам justy 1.2 GLI вече 3 години. Запален ловец съм и затова го купих. Тази въшка е невероятна. Кал и сняг не ги забелязва, само дълбки коловози могат да я спрат, и то ако я изтървеш да падне вътре. Ловувам в Рельово, по Плана, качвам се постоянно до горе, в сняг над 20 см трябва някой да мине да го утъпче, защото почва да оре. Дълбока кал гази като трактор, тази зима един път щях да дърпам УАЗката ( беше с лоши гуми, де), втори път един Опел Фронтера  Въпреки , че не е висока, минава по бабунки и дупки леко, защото е къса. Харчи към 7 газ извън града, не знам колко по баирите, но до там и обратно са 120 км , и още 10-15 нагоре-надолу, зареждам с 15 лв и винаги остава. Досега съм сменял каре и предни лагери, карето е 65 лв, лагерите са стандартни , от 6 до 16 лв, семерингите също. Скъп е въздушния филтър- 36--40 лв, но намерих по 18. И , както писа колегата, амортисьорите и тампоните са скъпи, но ние сме българи и намираме решения. Това е точно колата, която ти трябва, ако не си вземеш Самурай, който по нищо не отстъпва на УАЗката. Отиваш до мястото на лов с малко гориво, там си мобилен 98% независимо от изровените стръмни пътища, сравнително евтина поддръжка, ангр. ремък 30-40 лв, термостат 20, радиаторът е меден и като се спука си го запояваш... А какъв кеф е да я караш градско! С тези къси скорости на всеки светофар дръпваш за нула време, обиждаш BMWта и Мерцедеси, навираш се навсякъде... Лошото е ако тръгнеш на дълъг път. Вози късо и уморява, при 4000 оборота си със 120 и ти е жал да надуваш повече...но пристигаш. В завой е доста стабилна само с предното, двойно включвам само на хлъзгаво, по пътя към яз. Искър карам спокойно с 80-100 по завоите , лесно дръпвам да изпреваря на късите места камион.. Ей Богу, ако имаше нови , бих си купил още едно.
колега metero с голям кеф прочетох поста ти. Кратко, ясно, точно и лаконично - любимия ми художествен формат  Поздравления за това, че си успял да вкараш толкова много инфо ... и емоции в 7-8 реда 
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Пет Мар 27, 2009 7:41 pm |
|
|
|
streetman
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 12:30 pm Постове: 1155 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206    
|

metero написа: Карам justy 1.2 GLI вече 3 години. Запален ловец съм и затова го купих. Тази въшка е невероятна. Кал и сняг не ги забелязва, само дълбки коловози могат да я спрат, и то ако я изтървеш да падне вътре. Ловувам в Рельово, по Плана, качвам се постоянно до горе, в сняг над 20 см трябва някой да мине да го утъпче, защото почва да оре. Дълбока кал гази като трактор, тази зима един път щях да дърпам УАЗката ( беше с лоши гуми, де), втори път един Опел Фронтера  Въпреки , че не е висока, минава по бабунки и дупки леко, защото е къса. Харчи към 7 газ извън града, не знам колко по баирите, но до там и обратно са 120 км , и още 10-15 нагоре-надолу, зареждам с 15 лв и винаги остава. Досега съм сменял каре и предни лагери, карето е 65 лв, лагерите са стандартни , от 6 до 16 лв, семерингите също. Скъп е въздушния филтър- 36--40 лв, но намерих по 18. И , както писа колегата, амортисьорите и тампоните са скъпи, но ние сме българи и намираме решения. Това е точно колата, която ти трябва, ако не си вземеш Самурай, който по нищо не отстъпва на УАЗката. Отиваш до мястото на лов с малко гориво, там си мобилен 98% независимо от изровените стръмни пътища, сравнително евтина поддръжка, ангр. ремък 30-40 лв, термостат 20, радиаторът е меден и като се спука си го запояваш... А какъв кеф е да я караш градско! С тези къси скорости на всеки светофар дръпваш за нула време, обиждаш BMWта и Мерцедеси, навираш се навсякъде... Лошото е ако тръгнеш на дълъг път. Вози късо и уморява, при 4000 оборота си със 120 и ти е жал да надуваш повече...но пристигаш. В завой е доста стабилна само с предното, двойно включвам само на хлъзгаво, по пътя към яз. Искър карам спокойно с 80-100 по завоите , лесно дръпвам да изпреваря на късите места камион.. Ей Богу, ако имаше нови , бих си купил още едно.
Да, долу горе такива са цените, филтъра го вземаш скъпо, аз си купувам Fiam 8-10 лв въздушен и маслен пак за толкова. Лагери, 3 лв на брой корейски, 10 лв на брой немски, семеринги не помня, ама мноо евтини и хубави, чешки Gufero, чукче- 7 лв от нисан. съедител Валео комплект- 180 лв, лагери биелни и основни-55 лв, ремък за алтернатор Гейтс-10 лв, ангренажен - 18 лв, ролка - 40 лв, задни накладки- 25 лв, спирачно цилиндърче задно- 25 лв, жило за съединител - 50 лв, гумички на клапаните - 10 лв, гарнитура на главата 15 лв.
Сложил съм по-големи гуми и на 4200 съм на 150 км, обаче трябват по твърди пружини и амортисьори щот така като е по-висока взиза повече въздух отдолу и повече се клати.
_________________1,63 l/ 100 km - Honda ANF 125i Innova(Wave) '10 Bulgaria - ಬಲ್ಗೇರಿಯ(Kannada) པུ་ར་ག་རི་ཡ (Tibetan) ブルガリア(Japanese) 불가리아(Korean) 保加利亚(Chinese) บัลแกเรีย(Thai) बुल्गारिया (Hindi) بلغاريا (Arabic)
|
|
|
|
| Нед Мар 29, 2009 1:03 am |
|
|
|
jovanni
Регистриран на: Вто Юли 15, 2008 9:30 pm Постове: 753 Местоположение: Асеновград
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51 
|
Колега streetman от къде извади тия цени на частите, особенно на въздушния филтър ( опаа, твойто e карбуратор). А също и на 4200 с 150 км/ч, като аз съм с 155/80/13 коeто си е 34 мм по-голям диаметър от оригиналните 165/65/13 и на 4000 съм с 120 км/ч и на баирите леко изнемогва .... а да JUSTY 1.2 GLI.
Което си е истина е истина, няма друг такъв надежден и проходим звяр като SUBARU. Предишното ми беше LEONE, 7 години вярна служба, a живот и здраве догодина ще се метна и на FORESTER 
|
|
|
|
| Нед Мар 29, 2009 9:48 pm |
|
|
|
Nikolay Staykov
|

Още веднъж благодаря за отговорите ви! Докато чаках оферта, пристигна друга гореща заявка, на която се спрях!
... Subaru Impreza 1.6i GL 4x4WD
Внесена от познат (доверен човек), от първи собственик, Австрия, сервизна книжка.
Отлично състояние на купе и екстериор. Ходова част - отлична - няколко драскотини отдолу само.
- 1997 г., 94,000 KM (реални - втора кола за уикендите)
- 95 конски сили
- Серво, мултифункционален волан
- Двустепенно подгряване на седалките
- 4 ел.стъкла
- Ел.огледала
- Оригинални (кръглите) халогенни фарове
- Монтиран теглич
- Сони плеър с 10х ченджър, монтиран в багажника. Плеъра се контролира и от волана
- 4х4 в две степени
- Кора за двигателя
- 4 Firestone гуми на една зима - с тях дойде на практика.
Извънградско засечена на 6.4/100 разход при средна скорост 120-130км/ч за целия път от 450 км, вкл ползвано 4х4 по черни пътища. Градско още не съм я засичал, но в края на седмицата ще кажа
Някой да сподели впечатления за този автомобил? Какво му се разваля, за какво трябва да внимавам? Информация за неговото 4х4?
|
|
|
|
| Вто Апр 07, 2009 10:41 am |
|
|
|
metero
Регистриран на: Пет Авг 04, 2006 7:08 am Постове: 25 Местоположение: Sf Рейтинг: 0
|
Онзи ден бях , както обикновено, на лов. След 2 часа разходка за пъдпъдъци минахме покрай колите, а един колега с Чероки каза: -Пепи, ако искаш, да преместим джиповете до края на нивата, като дойдат колегите да не се връщаме.
Признаха ми Джъстито за джип 
_________________ Subaru Justy 1.2 GLi 4WD
|
|
|
|
| Пон Сеп 07, 2009 6:46 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
Nikolay Staykov написа: Някой да сподели впечатления за този автомобил? Какво му се разваля, за какво трябва да внимавам? Информация за неговото 4х4?
Няма слабости, внимавай за всичко - не се знае какво са и причинили. Двойното е постоянно и няма вариант за изключване, три диференциала с централен виско.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Сеп 07, 2009 7:05 pm |
|
|
|
Nikolay Staykov
|
|
Аз купих преди време една импреса 4х4, оказа се голя катерач!
_________________http://BirdsPhotographer.com - завладяващи снимки на птици и животни. Обновява се ежедневно. http://www.all4smartphone.com/personal/banner-big.jpg Вижте най-готината снимка на субару импреза комби 
|
|
|
|
| Сря Сеп 16, 2009 3:10 pm |
|
|
|
STEVE
Регистриран на: Пон Дек 08, 2008 3:54 pm Постове: 86 Местоположение: Смолян Рейтинг: 0
|
Колега, от Джъсти много не разбирам, но снимките ти са ... У Н И К А Л Н И!!!
P.S. Извинете ме за спама!
_________________ SUBARU Tribeca 2008
|
|
|
|
| Сря Сеп 16, 2009 9:16 pm |
|
|
|
Nikolay Staykov
|
Радвам се че са ти харесали, ако живеехме в някоя друга държва, с това щях да се занимавам професионално - любов за цял живот ми е 
_________________http://BirdsPhotographer.com - завладяващи снимки на птици и животни. Обновява се ежедневно. http://www.all4smartphone.com/personal/banner-big.jpg Вижте най-готината снимка на субару импреза комби 
|
|
|
|
| Сря Сеп 16, 2009 10:58 pm |
|
|
|
metero5
Автомобил: justy
Рейтинг: 0
|

metero написа: Карам justy 1.2 GLI вече 3 години. Запален ловец съм и затова го купих. Тази въшка е невероятна. Кал и сняг не ги забелязва, само дълбки коловози могат да я спрат, и то ако я изтървеш да падне вътре. Ловувам в Рельово, по Плана, качвам се постоянно до горе, в сняг над 20 см трябва някой да мине да го утъпче, защото почва да оре. Дълбока кал гази като трактор, тази зима един път щях да дърпам УАЗката ( беше с лоши гуми, де), втори път един Опел Фронтера  Въпреки , че не е висока, минава по бабунки и дупки леко, защото е къса. Харчи към 7 газ извън града, не знам колко по баирите, но до там и обратно са 120 км , и още 10-15 нагоре-надолу, зареждам с 15 лв и винаги остава. Досега съм сменял каре и предни лагери, карето е 65 лв, лагерите са стандартни , от 6 до 16 лв, семерингите също. Скъп е въздушния филтър- 36--40 лв, но намерих по 18. И , както писа колегата, амортисьорите и тампоните са скъпи, но ние сме българи и намираме решения. Това е точно колата, която ти трябва, ако не си вземеш Самурай, който по нищо не отстъпва на УАЗката. Отиваш до мястото на лов с малко гориво, там си мобилен 98% независимо от изровените стръмни пътища, сравнително евтина поддръжка, ангр. ремък 30-40 лв, термостат 20, радиаторът е меден и като се спука си го запояваш... А какъв кеф е да я караш градско! С тези къси скорости на всеки светофар дръпваш за нула време, обиждаш BMWта и Мерцедеси, навираш се навсякъде... Лошото е ако тръгнеш на дълъг път. Вози късо и уморява, при 4000 оборота си със 120 и ти е жал да надуваш повече...но пристигаш. В завой е доста стабилна само с предното, двойно включвам само на хлъзгаво, по пътя към яз. Искър карам спокойно с 80-100 по завоите , лесно дръпвам да изпреваря на късите места камион.. Ей Богу, ако имаше нови , бих си купил още едно. В потвърждение на писаното ето един клип от ловните полета с телефона ( на оператора му е сефте, извинете го). http://www.youtube.com/watch?v=LvvSlmTnds4
|
|
|
|
| Вто Ное 02, 2010 1:14 pm |
|
|
|
dgargamel
Регистриран на: Сря Яну 12, 2011 11:26 pm Постове: 13 Местоположение: България Рейтинг: 0
|
Здравейте! За да не отварям нова тема, искам да попитам. Има ли разлика и каква е в 4WD на моделите преди 1996 г. и тези след нея? Порових се доста в интернет, но не разбрах justy, което се произвежда до 1996 г. с три целиндровите двигатели и ръчко включване с бутон на задния мост с високо муфа ли са? Защото в един друг форум казват, че "има 2 електромагнитни клапана и двойнодействаща мембрана", която включва задния мост. Също така Justy - swift тези които се произвеждат в Унгария след 1996 г. и които са с автоматично включване на задния мост, тяхното 4WD като на synhro ли е и кое 4WD е по добре с ръчно включване или с автоматичното? Поздрави на Всички и Честита Нова Година. 
|
|
|
|
| Сря Яну 12, 2011 11:43 pm |
|
|
|
steling
|
4wd на Джъстито до 94 се включва, с бутон само когато ти трябва( с клапаните и мембраната). не се кара по нормален алфалт, защото няма междуосев диференциал. след него другото Джъсти, дето е Сузуки, там е с вискомуфа, като приплъзне се включва задния мост. Незнам кое е по-добро. намери едно по-ново и се обади да отидем на някой снежен баир и ще разберем http://www.youtube.com/watch?v=qL4gsc1saMg - демо 
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Чет Яну 13, 2011 9:09 am |
|
|
|
dgargamel
Регистриран на: Сря Яну 12, 2011 11:26 pm Постове: 13 Местоположение: България Рейтинг: 0
|

steling написа: 4wd на Джъстито до 94 се включва, с бутон само когато ти трябва( с клапаните и мембраната). не се кара по нормален алфалт, защото няма междуосев диференциал. след него другото Джъсти, дето е Сузуки, там е с вискомуфа, като приплъзне се включва задния мост. Незнам кое е по-добро. намери едно по-ново и се обади да отидем на някой снежен баир и ще разберем http://www.youtube.com/watch?v=qL4gsc1saMg - демо  Мерси за отговора! Значи и аз това четох в интернет но не разбрах принципа 4WD на първото justy ( с клапаните и мембраната), какво точно зацепва муфа ли мост ли? А относно 2-то justy с вискомуфата и автоматичното включване на 4WD изглежда, че е като synchro, a там недостатъка бил "Системата не работи при заден ход, мъчи се да изравнява скоростите на осите дори и при отсъствие на тяга, като по този начин затормозява излишно движението на колата, а при по-агресивнo шофиране вискозитета оставал непроменен, което го превръщало буквално в кардан и по този начин се обезсмислялo всичко." и "При подаване на газ в завой с хлъзгаво покритие отначало поднася предницата, а с включването на задните колела настъпва рязко презавиване, което може да бъде изключително опасно."
|
|
|
|
| Чет Яну 13, 2011 1:21 pm |
|
|
|