| Автор |
Съобщение |
|
PeterPan
|

Такаааа. Да обобщим както помоли колегата Александров.
Изходните данни при LPG са ни следните:
Цена на тон от Лукойл 1452 лв. с ДДС в София или Пловдив. Бургас/Русе малко по евтино
Ако приемем средно специфично тегло в течна фаза при 15 оС в кг/м3 около 540 кг/м3, то изхождайки от горните две стигаме до цена на литър от около 784 лева.
Забележка: изхождаме от публични цени, обявени на сайта на Лукойл. Можем само да гадаем за размера на отстъпките на база на закупени количества, както и за евентуални специални цени на големите играчи. Също така вариант е да се внесе от съседни държави като Гърция или Румъния. Ако международната борсова цена в Ротердам например е $500/тон, то това прави около 720 лева на тон без транспорт, акциз и ДДС. Базовата цена на Лукойл е 870 лв/тон, което е с 150 лв отгоре, които не са транспортни разходи само, тоест има и добри отстъпки. Но това са само предположения, че има и по-ниски цени от цитираните.
Но да вземем най-високата, без никакви отстъпки. Това е 784 лв/м3 или 0,784лв/литър.
Отдавна не съм карал на газ, но ако цената на дребно е 0,95лв/литър, то това прави над 21% печалба.
Малко са бизнеси с такъв бързооборот и с такава МИНИМАЛНА печалба от 20%. Това е пак казвам без отстъпки, лъжи в литрите или в съотношението пропан-бутан-въздух или каквото там сипват. Без далавери с фиктивен износ за да се спести акциз и ДДС.
Някои си спомнят и времената когато газта беше и 40-45 стотинки в зората на газифисация на автопарка в БГ.
Можем само да гадаем кой контролира газостанциите в БГ, защото за мен това си е много сладък и чист бизнес със сравнително ниски първоначални инвестиции, бързооборотен и с висока норма на печалба.
Ако генералната посока на разсъждения е грешна, моля да бъда коригиран.
|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2007 2:29 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Съвсем прав си
Работата беше в това, че няма връзка между това в какви мерки се купува и продава, защото цените им съответстват. Не говорим за далаверите - те са си отделно
Цената, на която последно зареждах е 0.91 ст/литър
Това прави 16% някъде приходи, не печалба. В тях влиза и 20% за ДДС, което дължиш остават 12% приход. За бързооборотността - вероятно е така на големите бензиностанции.
Сметни прихода от кафе например в кое да е кафене - над 100% е

|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2007 2:45 pm |
|
|
|
PeterPan
|
Смея да твърдя, че не е точна сметката ти.
Явно се бъркаш както много други за ДДС-то.
И понеже опираме до проста математика, виж моите сметки:
Цена на дребно 0,91/литър с ДДС или 0,7583/литър без ДДС
Цена на едро: 0,784/литър с ДДС или 0,6533/литър без ДДС
Печалба (не приход): 0,126/литър с ДДС или 0,105/литър без ДДС
Посочената печалба от 0,105 представлява 16% от 0,6533, и никакво ДДС не я променя. То си се плаща отделно.
Според мен никой не работи на по-малко от 5% отстъпка от цените, така че и пре цена 0,91 на газта пк сме над 20% печалба.
Като те ударят и в количеството, като ти сипят 35 литра в бутилка 30литра и сметката съвсем излиза с още 10-15%.

|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2007 3:02 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Мисля че достатъчно точно вече обсъдихме въпроса
Така е, сгрешил съм за процента, но печалба остава като платиш всички разходи по дейността 
|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2007 3:22 pm |
|
|
|
PeterPan
|
Позволих си да те цитерам:
BAlexandrov написа: Колега....не си много запознат с нещата, прочети пък тогава
Прочети: печалба преди данъци, приходи от дейността, ЗДДС, разходи по дейността (да не забравиш социалните осигуровки).
Жокерче: ако купувам нещо на80 стотинки, продам го за левче, но не издам документ за продажбата, и после го изпиша заради счетоводството на 80,5 колко данък печалба и ДДС спестямам.
А сега посочената икономия я обърни в ламбда сонди.......
Айде стига сме спамили темата на човека.
|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2007 3:28 pm |
|
|
|
didadodo
Регистриран на: Нед Мар 18, 2007 7:15 pm Постове: 68 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback
Рейтинг: 0
|
angel3006 написа: здавейте днес си сложих газов инжекццион работи перфектно върви много само разхода не ми хареса при 140 160 ми даде 18 на газ двигателя е 2 115 коня а колата е 93 година та ми казаха че ламбда сондата не работила и компютъра работил на авариен режим та затова разхода ми е такъв голям но на мен лампа не ми е светвала . Ще ви бъда благодарен ако кажете така ли е колко струва сондата и къде се намира
Нямаш проблем!!! При мен е същия разход на същия двигател с газов инжектор. Предишния собственик ми е сменил Ламбда-та прясно-прясно, така че не вярвам да е от нея. За мен всичко е наред.
_________________ Subaru Outback 2.5 AT 05г.
|
|
|
|
| Вто Май 08, 2007 2:25 pm |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
колеги, колеги...почнахте и сметка на лукойл-нефтохим да правите... к'во ви дреме кой колко печели? нали нас ни набутват и щем не щем ще плащаме...
|
|
|
|
| Вто Май 08, 2007 2:37 pm |
|
|
|
blatimir
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 8:43 pm Постове: 1187 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 68 
|
didadodo написа: angel3006 написа: здавейте днес си сложих газов инжекццион работи перфектно върви много само разхода не ми хареса при 140 160 ми даде 18 на газ двигателя е 2 115 коня а колата е 93 година та ми казаха че ламбда сондата не работила и компютъра работил на авариен режим та затова разхода ми е такъв голям но на мен лампа не ми е светвала . Ще ви бъда благодарен ако кажете така ли е колко струва сондата и къде се намира Нямаш проблем!!! При мен е същия разход на същия двигател с газов инжектор. Предишния собственик ми е сменил Ламбда-та прясно-прясно, така че не вярвам да е от нея. За мен всичко е наред.
Нещо не ми се вързва това 18 за нормално 
_________________ Family Club Legacy 2.2GX 97г. BG7 MT Forester 2.0XT 2004г. АТ Legacy 2.0Gl 98г. МТ Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT Forester 2.5X 2003г. AT
|
|
|
|
| Вто Май 08, 2007 6:15 pm |
|
|
|
PeterPan
|
При 160 км./ч. би трябвало да ти гори МАКС 16 литра/100.
Освен ако не са ти направили кофти настройки на газта 
|
|
|
|
| Вто Май 08, 2007 7:51 pm |
|
|
|
didadodo
|
PeterPan написа: При 160 км./ч. би трябвало да ти гори МАКС 16 литра/100. Освен ако не са ти направили кофти настройки на газта 
Това имах предвид.
Въздушен филтър сменял ли си?
Моя коефициент на преизчисляване на компютъра от количество бензин към газ е 20. Нека да видят твоя колко е. Може при настройките да е проблема.
|
|
|
|
| Вто Май 08, 2007 8:32 pm |
|
|
|
simsub
Регистриран на: Чет Окт 05, 2006 9:19 am Постове: 23 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Колеги в понеделник се върнах от Каварна и засякох колко харчи колата на газ.Subaru Legacy 2.0 115 коня , автоматик без климатик четири човека и багаж за всички.Газовата е: плочка с допълнителен извод за ниски обороти(включва се към стъпковия мотор и захранва през него с газ на ниски обороти) изпарител BRC 140kW , емулатор за дюзите (правен от мен) и елктронно превключване на газ когато загрее.Поставяна и регулирана от мен.
Разход:1170км с 174лт газ т.е. 14.9/100
Скорост-поддържане между 140 и 160 на повечето места , а на магистралата до 190.
Колата се държи перфектно и може да вдигне и над 190 , но имам лек дисбаланс на предна гума и по-нагоре не е комфортно.
Поздрави
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 2:47 pm |
|
|
|
ffly
Регистриран на: Чет Мар 29, 2007 1:24 pm Постове: 200 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
Такива като теб ги дават вечер по новините 
_________________ '99 Impreza 2.0 GL
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 3:03 pm |
|
|
|
simsub
Регистриран на: Чет Окт 05, 2006 9:19 am Постове: 23 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
Би ли пояснил  (не гледам телевизия)
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 3:16 pm |
|
|
|
ffly
Регистриран на: Чет Мар 29, 2007 1:24 pm Постове: 200 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|

На път с насрещно движение постояни скорости от 140-160км/ч си е игра с късмета и то не само твоя, май ще ти е полезно да погледаш малко телевизия да видиш какви картинки показват вечер, а статистиката беше някъде около 400 убити от началото на годината а нали се сещаш че тепърва идва лято. Мисълта ми е караите разумно ако не заради вас то поне заради хората до вас и тези отсреща. Постояно се алармира за това, вървят и програми, лепят хората лепенки "Стигни жив" и др. Ако не започнем да поемаме отговорност всеки за себе си нещата ще се влошават, защо да се стига до там че почти във всяко семейство да има засегнат от тая "война на пътя".
Разбирам че не е лесно, ети ти казваш колата върви няма проблем а тоя с 300 коня пък няма проблем и при 250км/ч. колата върви музиката е ОК и хоп - някой сиромах които блаженно си пътува отсреща с жената и двете деца "ПРАС-ТРЯС" и вечерта включваш телевизора, вървят НОВИНИТЕ, приятен женски глас ти обявява поредните жертви при пътни ициденти в страната и след това ги добавя към статистиката. Чудесно звучи и е много оптимистично!!!
Та това имах предвид.
И един съвет - карай разумно, ще откриеш че е много по-приятно.
_________________ '99 Impreza 2.0 GL
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 4:03 pm |
|
|
|
angel3006
Регистриран на: Пет Мар 30, 2007 10:20 pm Постове: 11 Местоположение: bulgaria Рейтинг: 0
|
|
аз все пак отидох да проверят и наистина не работеше смених я но почти няма разлика в горенето като си я карам нормално ми гори 10 11,5 което за мене е супер но в началото направо се стреснах
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 7:07 pm |
|
|
|
simsub
|
За 19 години стаж с книжка (кат.С В А Е) мисля ,че мога да преценя дали да карам с 120 или с 140(160)
Това , което съм написал не е задруго , а да покажа за сравнение разхода на който му е необходимо
А и между другото не бях най бързия на пътя , ако това те успокоява 
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 7:15 pm |
|
|
|
didadodo
|
simsub написа: За 19 години стаж с книжка (кат.С В А Е) мисля ,че мога да преценя дали да карам с 120 или с 140(160) Това , което съм написал не е задруго , а да покажа за сравнение разхода на който му е необходимо А и между другото не бях най бързия на пътя , ако това те успокоява 
Не, пич.... И аз имам една камара категориии и нито една изгубена точка от талона за 11 години. Изпадал съм в какви ли не ситуации- смешни и доста тъжни и да ти кажа честно 190 на междуградски път няма как да има нещо общо със стажа и категориите, макар и професионални.
Жена ми е от Елена и на всеки празник пътувам. НЕ Е ИМАЛО ЕДИН ПЪТ ДА НЕ ИЗПАДАМ В РИСКОВА ИЛИ ЖИВОТООПАСНА СИТУАЦИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВСЯКО ЕДНО ПЪТУВАНЕ. Дали докато ме изпреварват, аз изпреварвам или кротко си карам.
SUBARU не е само автомобил, а емоция. Нека да е позитивна.....!
П.П. Маркировките и знаците, при извънградско са изчислени при 112км.в ч. Имайте го предвид!!!
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 9:51 pm |
|
|
|
simsub
|
Не , Пич ....по междуградския не карам с 190 ,а 120-140 в зависимост от ситуацията  .Пътя София - Варна освен междуграски има и голяма част магистрала-там се кара с 190 капиш?
Това което написах в началото е не да кажа , че мога да се движа с 140 или 190 ,а да може постоянното пипане и ровичкане ще се сведе до минимум и да разберете веднага кои от компонентите ви са слабата част.
Целта ми е да спестя пари и време на хора, които започват сега или вече вървят по пътя на газификацията(карам на газ от 1991г)
И престанете да спамите темата на човека 
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 10:03 pm |
|
|
|
didadodo
|
simsub написа: Не , Пич ....по междуградския не карам с 190 ,а 120-140 в зависимост от ситуацията  .Пътя София - Варна освен междуграски има и голяма част магистрала-там се кара с 190 капиш? Това което написах в началото е не да кажа , че мога да се движа с 140 или 190 ,а да може постоянното пипане и ровичкане ще се сведе до минимум и да разберете веднага кои от компонентите ви са слабата част. Целта ми е да спестя пари и време на хора, които започват сега или вече вървят по пътя на газификацията(карам на газ от 1991г) И престанете да спамите темата на човека 
 И аз съм на газ. 9.7л. на 100. Доволен....  Със същия двигател съм. Градско 14.5....
Виж,
Не искам да те поучавам.... Длъжен съм да си кажа мнението. Има основателна причина да се спазва правилникът. А именно животът на хората- твоя, моя и на всички останали. Сигурен съм, че си готин... (най-малкото караш SUBARU). В този контекст съм длъжен да те предупредя, че е просто опасно
Това е.
Be Cool 
|
|
Последна промяна didadodo на Пет Май 11, 2007 11:30 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пет Май 11, 2007 10:16 pm |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Да не се обаждам и аз, кат черна станция, но ако аз съм пътник в колата и колегата по-горе вдигне 190 км/ч, аз ще го помоля най-учтиво да спре и аз да слезна от колата. Нито ще го поучавам, нито ще му викам, нито ще се правя на умен. Просто си слизам от колата и той ако иска да вдигне и 290. Истината е, че той няма право да излага живота ми на опасност без мое съгласие. Това е м/у мен и него. А на какво има право, погледнато м/у държавата и него - това си е отделна история. Той като вдигне 190 и аз съм в друго превозно средство в трафика или като пешеходец - пак няма право да разполага с живота ми, но аз не мога да променя много. А когато съм в колата му - тогава вече имам право на избор и го правя.
???
|
|
|
|
| Пет Май 11, 2007 10:45 pm |
|
|
|