Отговори на тема
 Дайте малко инфо 
Автор Съобщение
Site Admin

Постове: 264
Отговори с цитат
blatimir

От скоро съм горд собственик на Легаси 98г. Ако може да ми дадете малко инфо за колата ще съм много благодарен. Колата е 2.0l 85kw с ръчни скорости.

Защо гумите трябва да са еднакви?(от любопитство) Примерно пукам гума в Бургас, тя не става за нищо, мога ли да карам 300-400км с друга различна гума.

Защо се сменят през 10 000км предни със задни? Каква газова уредба да сложа? С какво масло карате? Някакви особености по поддръжката и управлението на колата има ли? Кои части най-често се развалят?

Имам и още въпроси, ама за сега толкоз. Благодаря предварително.

Чет Май 24, 2007 9:28 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6

Първо добре дошъл във форума, колега Wink
гумите e хубаво да са еднакви, защото колата е 4*4 и това е от значение за диференциалите, сцеплението и т.н. ако колата има електронни системи за стабилност; стават още по-важни, защото иначе компа се бърка...
ако спукаш гума може да караш известно време с друга гума или резервната - няма проблем, но не е хубаво да караш прекалено бързо... аз например дори с оригиналната резервна имах известни проблеми с електрониката при по-високи скорости!
за смяната - нвзнам защо реши, че се сменят на 10000км Rolling Eyes сменят се като на всяка друга кола - когато се износят...
за маслото - аз лично ползвам 5В40 на Мотул... най-доброто за момента на БГ пазара...
за карането - ще се насладиш сам Wink но имай предвид, че единственото слабо място в управлението на тези коли е склонноста към недозавиване - това си е нормално за кола с двойно предаване Wink
това е от мене за момента; ако има нещо питaй..

Чет Май 24, 2007 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
rado_mit

Добре дошъл и от мен .. з
за АГУ .. препоръчвам ти газов инжекцион на BRC да си монтираш .. имат специален модел за Субару / заради боксер двигателя/ .. вярно че е 1800 лв. покупката .. ама според мен си заслужава ...
.. за частите .. при мен са накладките Laughing ...
.. безаварийно .. и ако решиш да ме послушаш .. пиши да ти дам координати на грамотни хора да ти я монтират ..

Чет Май 24, 2007 9:31 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
blatimir

Благодаря за отзивите

За гумите съм чел, че на 10 000км се сменят местата на предните със задните, ама беше на италиански та не разбрах защо.

Зле ли е с обикновена газова? Аз карам по 10 000км на година и не си струва да слагам газов инжекцион.

Чет Май 24, 2007 9:31 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6

Щом караш толкова малко, мисля че няма смисъл от газ... Газта си е за хора дето карат значително повече, а и сега цените не са това което бяха....
Освен това газта си иска продължителни преходи, за да е икономично, значително по-дълги от на бензин...
Но както каза колегата газов инжекцион е истината - всичко друго при кола 98-ма си е гарантирано главоболие.

Чет Май 24, 2007 9:32 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
rado_mit

. ти направо си за рент-а кар бе колега .. Laughing
.. баси .. аз не съм падал под 40000 от 1996 насам ..
.. ама май тази ще падна .. точките са ми на минус .. и то с много .. Embarassed .. льо кукс против искат да ми качат книжката на трупчета за 6 м. ...

Чет Май 24, 2007 9:32 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Nick

Колата е с full time AWD, тя е с обикновена скоростна кутия и НЕ взема електроника по отношение на AWD, за разлика от автоматичната кутия. Тя взема вискозен съединител (viscous coupler или наречен centre differential). При каране с различни по размер гуми, но еднакви за самата ос (предница или задница), се товари излишно този вискозен диференциал и 'гърми'. При една гума с явна разлика в размера, се товари излишно пак този диференциал, плюс диференциала на самата ос (преден, или заден). Може, обаче да ти светне ABS лампа, която ще е загаснала при всяко нов тръгване и няма да светне никога повече, когато оправиш размера на колелата.

За това е казано - при такава кола се стремиш да имаш еднакви гуми, купуваш 4, караш 4, хвърляш 4.

Чет Май 24, 2007 9:33 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6

Мерси за допълнението, колега...

Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
blatimir

Не мога да затворя капака на колата, не се заключва. Какъв е проблема жилото или бравата.

Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Nick

В еднага ще ти кажа : Ти имаш брава (както си я нарекъл) в seized condition . Прощавай, три минути мислих и не можах да измисля думата на български. Имаш машинка за заключване на капака в затегнало състояние поради ръжда. Направи следното: Във върнато състояние на дръжката за отваряне в купето, напръскваш юнашки машинката с WD-40. След това точно къде жилото се свързва с лостчето от самата машинка......подпираш лостчето с една отверка и го връщаш в посока към десния калник. След това пак пръскаш, затваряш. Може да не се затвори (лостчето ще остане пак натегнато), ти пак пръскаш, пак връщаш с отверката ........и докато го раздвижиш. Най-лесно става с двама човека. Единия стои на шофьорската седалка , другия полива и раздвижва отпред.

Това ти е най-евтиния и безболезен начин. Говорим за раздвижване без дори да се сваля машинката.
Шансове да е жилото - много малки. И само в случай, че има проядена броня на жилото някъде и навлезнала влага и ръжда. Жило е по-скоро проблем когато се касае за отваряне на прозорчето за капачката на резервоара. На теб проблема ти е в машинката. Поливай единия ден и на другия си ОК. Не ходи на механици за това. Спести си парите.

И урок за в бъдеще - винаги си поддържай машинката и другите неща смазани (пръскани с някаква смазка)

Чет Май 24, 2007 9:34 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6

Ник,
имам един въпрос във връзка с гумите...

Понеже спуках 3 за сравнително кратък период се получи ситуация при която взех 2 гуми втора употреба и в момента има минимална разлика в протекторите на предния и задния моста - в рамките на на не повече от половин милиметър. Това дали натоварва дифа, за който обясни по-горе?

Иначе гумите са еднаква марка, модел, шарка, скоростен индекс и т.н....

Чет Май 24, 2007 9:34 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Nick

Веднага ще ти кажа - действието е следното: Премерва се окръжността на колелото , в състояние 'на крик', или свалено. Ако разликата е повече от половин инч (сантиметър и четвърт) се приема, че е редно да се направят промени , не е желателно да караш така. Ако е по-малко - не се тревожи. Това ще се компенсира от средния диференциал (вискозния). И няма да е наднормено, така че да отива в другата крайност, да е вредно. Не забравяй, този диференциал е дизайнван да има това позитивно буксуване. Но и идеята е да не се прекалява с него.

-Ако ти караш с една чисто нова гума отзад и една галош пак отзад, ти товариш задния диференциал излишно в права посока и 50% по-малко средния диференциал пак в права посока.
-Ако имаш две чисто нови гуми отпред и две галош отзад ти НЕ товариш нито предния, нито задния диференциал на права посока. Но товариш средния (вискозния) излишно,двойно повече отколкото в първия случай.

Извод - ако си с една гума, или две, с около 20 % разлика в износването, би могъл да си позволиш да караш. Може да си помогнеш малко с налягането. Примерно да компенсираш с 0.1 атмосфера повече на по-износената гума. Но говорим за една и съща марка гуми.
Не забравяй - чисто нови гуми с еднакъв размер, но различен производител и модел имат известна разлика в крайната величина , окръжността.

Чет Май 24, 2007 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
blatimir

Голямо благодарско Nick. За по-малко от 3 минути проблема със затварянето на капака го оправихме. Сега имам проблем със свалянето на задната броня Не мога да сваля кората в долната част на рамката на бакажника (където е оная джаджа дето влиза в бравата на багажника явно е хваната със щипки, ама не знам на къде да дърпам, да не счупя нещо).

Чет Май 24, 2007 9:35 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Flat 6

Мерси пич.
Точно поради тези причини, когато спуках първата гума се принудих да сложа 4-те еднакви зимни гуми посред лято докато намеря идентична лятна за да възстановя комплекта както си му е реда... Не ми беше никак лесно, но и не ми се даваха 1200 лв за 4 нови гуми и да изхвърля 3 почти перфектни....

Чет Май 24, 2007 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
blatimir

Бронята е свалих, но сега пък антената не мога да разбера от къде се включва. Може би се вдига автоматично с включване на радиото, и явно е развалена.

Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
Nick

Ти заради антената ли отваряш там ? На антената конектора е три кабела, доколкото си спомням. Тя се включва от радиото. На изключен конектор мериш какво имаш (+-). Трябва да имаш два плюса и една маса в едното положение и един плюс и една маса в другото. Говорим м/ включено и изключено радио. Ако си ОК на тези замервания - си за антена. При нас много пъти е заседнал само телескопа и останалото е добро. Сменяваме само телескоп, но това е когато чуваш реакция от страна на мотора. А когато не чуваш нищо е повече и може да се наложи да минеш на обикновена, или афтърмаркет power антена. Оригиналната е много скъпа. А и когато е много клеясал телескопа, той прави толкова окис вътре в цинкоалуминиевото тяло, че ще се отрепеш докато го извадиш. Не си струва.

blatimir

За размер на гумите ми пише 195/60 15, ще има ли проблем ако сложа зимни 195/65 15.

rado_mit

.. аз съм така .. само да се еднакви гумите ..

Outback-Fan

Като стана дума за гуми, моята колица много танцува на рохкав сняг(такъв дето като е много студено не може да стане на коловози, а изглежда като натрошен), забелязах. Особено ако подам малко газчица и веднага почва да играе и не стои мирно. Иначе ако е твърд сняг (лед) е уж добре.

Outback-Fan

може пък и да са ми калпави зимните гуми, нали експериментирах с Йокохама-та, без да имам отзиви за тях

rado_mit

Outback-Fan написа:
Като стана дума за гуми, моята колица много танцува на рохкав сняг(такъв дето като е много студено не може да стане на коловози, а изглежда като натрошен), забелязах. Особено ако подам малко газчица и веднага почва да играе и не стои мирно. Иначе ако е твърд сняг (лед) е уж добре.

... е .. ти сега нищо не каза ... на мен пък Сеат-а като му подам газ съвсем не му захапват гумите .. Wink .. нормално е като дадеш повечко газ да заиграе малко ..

Outback-Fan

Че от къде да знам Smile Аз искам колата да стои мирно все едно, че е 5 тона Smile Или поне така очаквах да бъде. Доколкото си спомням, преди опела ми се държеше малко по нестабилно от Аутбека. Но иначе пък в по дълбок сняг, няма спиране Субару-то

Flat 6

Outback-Fan написа:
Smile Че от къде да знам Smile Аз искам колата да стои мирно все едно, че е 5 тона Smile Или поне така очаквах да бъде. Доколкото си спомням, преди опела ми се държеше малко по нестабилно от Аутбека. Но иначе пък в по дълбок сняг, няма спиране Субару-то Wink

Незнам при тебе как е, но при мен има голямо влияние и как карам по заснежените пътища Very Happy
Понеже Субару-то създава невероятно чувство за сигурност и се хващам, че по завоите например правя неща, които с друга кола не бих направил никога... Това да вляза в средата на завоя и да не дам неразумно количество газ почти не се случва Very Happy И после защо позанася леекинко

rado_mit

Flat 6 написа:
...Понеже Субару-то създава невероятно чувство за сигурност и ....

.. така е и в началото като си взех Сеат-а .. с много свито сърше влизах в завойте .. особено с по голяма скорост .. а той е с окачване Вайтеч - 50 мм./пълен комплект/ + разпънките .. но усещането е друго просто ..

Flat 6

rado_mit написа:
Flat 6 написа:
...Понеже Субару-то създава невероятно чувство за сигурност и ....

.. така е и в началото като си взех Сеат-а .. с много свито сърше влизах в завойте .. особено с по голяма скорост .. а той е с окачване Вайтеч - 50 мм./пълен комплект/ + разпънките .. но усещането е друго просто .. Cool

А аз карам и едно Рено, където е с предно предаване и пак, като вляза в някой завой като със Суби и бързо ми се охлажда ентусиазма Laughing
Представям си ако втората ми кола беше нещо със задно...

Outback-Fan

Ако карам много прилично е добре, има ли малко повече газ започва танц ( макар и лек ). И това е не само в завой, а и направо като се движа. А, и си мисля ( не съм пробвал ), че ако съм в малко по втвърдени коловози от сняг, няма да може да излезе от коловозите. Поне пред блока доста си танцуваше из коловозите

Flat 6

Е то няма лека кола, която на коловози да не се пързаля... Wink
А за движението направо - я разясни малко, защото нещо ми се вижда странно или си мисля за друго...

Outback-Fan

Имах предвид, че като карам по утъпкан сняг (без коловози) и ако карам почти без газ, колата си кротува. Почна ли да подавам газчица да поускоря, докато ускорява леко си танцува. Аз си мисля че е нормално, нали все пак колелата се стремят да си намерят доброто сцепление с настилката, а тя е сняг

Nick

ОК ли си с гумите ?
Втори въпрос - доказано ли е, че AWD -a работи ? Да не работи само на теория ? Аз нямам такова впечатление от тези коли. Да танцуват при такава ситуация. Танцувала ми е и съм се завъртал само с STI и WRX. И то при умишлено напъване.

Flat 6

За мен също е доста странно това поведение. При движение по права линия, дори на лед нямам никакво занасяне. Познавам, че нещо става единствено по включването на ВДС-то... Но дори тогава, електрониката просто прехвърля мощност, спира някои колела, но колата ускорява бързо и без отклонение...

А ако включа HOLD функцията, тогава вече и електрониката почти не се намесва, защото прехвърля постоянно по 25% на всяко колело...

Колата ти минавала ли е на тест на грешки в ЕКУ-то?

Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
aladin

Fan, д ати кажа имаш проблем с гумите.Респективно и аз.Карам с нова Yokohama......не им се е получило пак на жълтите.....егати боклука.Имаи предвид че не слизам от Банско и патувам адск много из страната.......преди карах с Conti ,вервай ми от гумите е.....и аз бях там,и аз се носих....

Outback-Fan

Не знам дали е от гумите, а може и аз да не го обяснявам правилно, знам ли. Иначе гумите ми са последния модел зимни на Йокохама и са чисто нови, нямат и 10 000 км. А иначе за AWD-то, не знам дали работи или е само на теория, до колкото си спомням не са и правили тест на компютъра. Сега като се затопли маи ще има основен преглед Smile
Абе, Nick, ти няма ли да идваш към БГ, че да минем всички на преглед при тебе, а не само да гадаем

blatimir

Привет на всички. Днес видях една откачена и дадена на късо букса, махнах тела с който беще дадена на късо и я включих в гнездото и. Нищо не стана. Очаквах да светне check engine, ама нищо. Бихте ли ми казали за какво е тази букса?

Ето и снимки

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 157.64 KiB | Прегледано 774 пъти ]
Чет Май 24, 2007 9:45 am
Върнете се в началото
Профил
Site Admin

Отговори с цитат
Пост 
blatimir

Като я паля при студен двигател миризмата от аспуха е непоносима, няма пушек, пали без проблеми ама мнооооогоооо мирише. От какво пък е това?

Jojo

Аз също имам подобен проблем при студен двигател пуши малко повече от нормално и пушека мирише на бензин.Казаха ми че е от дебитомера но още не съм се захванал да го правя.

blatimir

При мен мирише на масло и като е студена пуши малко. като загрее всичк се оправя.

fokus

Това дето мирише на масло не е много хубаво, какво масло ползваш да не е много тънко? Аз чистих дебитомер при мен е на много лесно място и разхода ми падна с три - четри литра на сто което е добре

Outback-Fan

В проценти ще звучи още по-внушително падането на разхода

blatimir

Маслото е 10w40 BP

Къде да го намеря този дебитомер?

Jojo

Ник нещо се позагуби, май го изтормозихме с разни всевъзможни въпроси. Предлагам да учредиме фонд "Ник" и при всяка изчерпателна консултация която той дава (а до сега всичките му са били такива) да внасяме там по един виртуален лев. Сигурен съм, че един прекрасен ден, когато реши да намине към България и конвертира виртуалните левчета в бира или друга реална почерпка ще има разни неща от типа три дни яли, пили, пили, пили......

Nick

Към Братимир -
Братимире, ти си задал 12 въпроса бе човек.....тва струва пари (майтап) ? За какъв дебитомер питаш, че не можах да намеря по-горе и да направя връзка ?

-За буксата на снимката - какво стана, светна (загасна) ли нещо ? Това е 5 степенна скоросатна кутия и ти очевидно си Европейски модел. При нас тази кутия има две букси, там където на снимката в твоя случай са три. Едната е 200 % прекъсвач за светлини заден ход. Другата е 200 % safety neutral switch (което има връзка със стартер функцията на контактния ключ. Ще рече веднаж имаш едно сейфти на педала на съединителя, и втори път на вилките на скоростите). Така че - третата букса нямам представа за какво е. Но повярвай ми, пак нещо в тази връзка е. Имаш ли светлини за заден ход ? Имаш. Остава да си провериш при изключена букса и изключен байпас дали ще имаш стартер функция. И ако не ти свети и chech eng. light.......направо си в бизнес. Защото този прекъсвач на трансмисията бачка и с ECM-a, ще рече, може да светне лампата.

За миришенето кофти на студен двигател - сложно е за обяснение. Ако не свети нищо и ти ми гарантираш, че с едно зареждане от един град (една верига бензиностанция) мирише, но и на следващото зареждане от друг град и друга бензиностанция пак мирише...тогава ще говорим пак. Ако спре да мирише - говорим за кофти гориво .

За горене на масло - тези двигатели нямат репутация да горят масло. Освен ако не са с турбо и то да е опечено. Горят малко повече със синтетично масло, но то се подразбира. В много редки, почти невероятно редки случаи може да горят масло като всеки двигател с вертикални цилиндри само в състояние на невероатно опичане (прегряване) на двигателя в миналото. Състояние, което се е получило при предния собственик и ти не знаеш за него. Официално - тези двигатели нямат тенденция да кльопат масло през гумичките на клапаните, зашото цилиндрите са хоризонтални, клапаните са малко или много хоризонтални и главата има прекрасно оттичане на масло в картера. Гумичките на клапаните не работят в постоянна маслена вана, като при Хонда например.

За миришене на изгоряло (пържено) масло - хубаво е да си погледнете колите на крик. Този двигател има склонност да тече масло от капаци на клапани и от контролен капак за буталния болт на 3-ти цилиндър. Този капак се намира на дясната половина на блока, зад маховика. И при двата теча маслото се стича по предния мост до средата на моста и там аеродинамиката започва да го плиска по 'У' тръбата на ауспуха. Това е точно зоната на изпускателните тръби където се събират в едно. Там трябва да е сухо и да няма никакво масло по тенекиите на тръбите.

За Jojо - пич, свалям ти шапка. Благодаря ти за уважението изразено към мен. Идеята е разкошна, дори и виртуално. Защото.......да не ти описвам колко хора ми имат мерак да ме видят в България, да се срещнем. Не е само този форум, има и други. Обаче никой не излезна с тази идея. Вие сте първите. Аз не съм софиянец, но ако се прибера за кратка визита тази година, може и да пийме по едно кафе поне на летището, ако не повече.

Значи, какво правиме......слагате един каскет на някое кьоше и ми събирате по някой грош. Дано да съберем за билет. Колко му е .....$2 000 за мен и детето, жена ми ще остане да пази къщата.

Лек уикенд на всички

Outback-Fan

Имайки предвид изчерпателността на мненията на Ник, като нищо ще вземем да съберем не само за него и детето парички, ами и за жена му Smile Да могат да пътуват комплект Smile
А иначе предлагам на blatimir да вземе да си намали снимката на по-малък размер, че голям зор пада с четенето на мненията Smile Не всички имат размери на мониторите 16:9

rado_mit

. ти недей сега .. кой ще пази къщата ...

fokus

Може да организираме шествие на "Субаристите" с рекламна цел и да измъкнем пари от някой от вносителите .. ?!?

blatimir

Лелееее Благодарско на всички разбирасе специално благодарско на Nick

Мерси ви за отзивчивостта. Май доста съм ви объркал. Сега ще се опитам да се поправя Smile

Първо за дебитомера - и аз незнам за какъв, Fokus ми го даде като възможен проблем.

За буксата още нищо нито е светнало, нито е загаснало.

За миризмата при студения двигател дано да е от бензина, не съм зареждал от друга бензиностанция освен от ОМV.

За горенето на масло - аспуха ми е в сажди целия. Колата пуши (синкав дим) само на студен двигател и то почти не се вижда като е на обороти, затова първо бях писал че не пуши. И аз си помислих, че може да е от гумичките на клапаните, но щом не е от тях лошо.
Масло не капва отникъде. Отдолу по колата няма и петънце от масло.

Колата я имам отскоро и незнам дали е била прегрявана.

Извинявам се за голямата снимка ще е махна да не пречи.

Fokus идеята за шествието е супер, пари за бензина да дадат пак ще е добре.

Joro

blatimir да ти кажа: пробвай да зареждаш известно време на Лукойл,Лукойл/Петрол или чист Петрол. Аз работя на Лукойл/Петрол и мога да ти кажа(без да съм пристрастен), че на Shell и OMV им куца качеството.

blatimir

Ще пробвам. Дано това да е.

blatimir

Привет. Ще се върна малко на темата с буксата дадена на късо. Та махнах жичката с която беше дадена на късо буксата и уж нямаше проблеми, но само в града. Извън града като покарам малко повече и започва да прави парчета, като освободя от скорост падат оборотите под 500-600 и повечето пъти колата гасне. Като дадох пак на късо буксата всичко се оправя, оборотите падат най-много до 700. Притеснява ме да не се прецака нещо като карам така. Ако може някой да помогне. Ето и снимката пак. Колата е Legacy 98г 2.0 116к.с

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 157.64 KiB | Прегледано 734 пъти ]
Чет Май 24, 2007 9:52 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема