Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Зимни гуми: по-тесни или по-широки? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Предварително се извинявам, ако някъде из форума е имало вече подобна дискусия, но аз поне не открих нищо конкретно. :(
Вече няколко Мозъка и поне още толкова Умника от разни гумаджийници ме посъветваха да сложа по-тесните зимни гуми, защото било по-добре на сняг, но когато аз плахо попитах защо аджеба :?: получих само отговор от рода на "Вервайте ми!"
Това последноото не ми прозвуча много убедително, или поне не виждам някаква логическа връзка от рода на например: по-широка гума= по-голяма контактна площ= по-добро сцепление= по-добро упрвление и спиране.
Не съм сигурен дали имат предвид, че по-тясната гума има по-малки загуби от триене водещо до по-нисък разход на гориво, или че изпада в аквапланинг при малко по-висока скорост и търсят аналогия и "на сняг", но поне за мен все още не съм стигнал до категоричен отговор.
Някакви идеи?

Нед Дек 13, 2009 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По моему идеята е, че по-малката контактна площ на по-тясната гума спомага за по-лесното "дълбаене" на снега и достигането до "здрава" настилка.
... и още (това сега ще си го смуча от пръста): може би с по-малата контактна площ (по-малка сила на триене) ще е нужно по-малка мощност за потегляне, водещо до предотвратяване на пребоксуването при потегляне. :-k

Нед Дек 13, 2009 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1360
Рейтинг: 226
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тясната гума преимство в дълбок сняг (общо взето при наличието на доста снежец) ,широката предимство на леко заснежено или почистен терен .Дефакто в бг няма яка зима и прекалено тясната гума си губи смисъла .За да вземеш решение трябва да си на ясно за какво ще ползваш колата :smt023

Нед Дек 13, 2009 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Това за "дълбането" съм го чувал и аз, незнам колко сериозно е, но според мен може и да има някаква логика, макар че за да "дълбае" гумата трябва да првърта според мен, което не е желан ефект.
Иначе това за по-малкото триене при потегляне е вярно до някъде, до колкото по-малкия момент приложен при потегляне задвижва колата, а не превърта гумите поради намалено сцепление-колата си стои на място. Тогава е важно според мен и теглото на колата, тъй като силите на триене/ сцеплението са пропорционални на теглото. Затова предишната ми 3-ка не можеше да реализира движение в правилната посока докато не и сложех 2 торби с пясък в багажника :mrgreen:, а само правеше финтове "ту у лево ту в десно". Иначе някой завои се вземаха супер яко с леко подаване на газ в началото :smt026 :-D

Нед Дек 13, 2009 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Макар и да не са ти обяснили - не са те излъгали.
Дори във WRC процедират така.

Изображение
Изображение
Изображение

Нед Дек 13, 2009 3:31 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ама там слагат и шипове,едни дебели и тъпи :-D Дори и на Субитата :smt023
Сетих се за една друга тема :mrgreen:

Нед Дек 13, 2009 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Ем как да няма да имат, те ако нямаха ограничения в мощността щяха да гонят 1000 коня.

Нед Дек 13, 2009 7:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 237
Рейтинг: 130
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
wizzow написа:
Това последноото не ми прозвуча много убедително, или поне не виждам някаква логическа връзка от рода на например: по-широка гума= по-голяма контактна площ= по-добро сцепление= по-добро упрвление и спиране.
Формулата е същата бе колега... :D
На "лизгав" терен, по голямо тегло, разпределено на по малка контактна повърхност, води до по силен натиск и по добро сцепление...
Зимата не си ли забелязал, че пичовете пенсионери, си карат колелетата с тесните гуми и нито буксуват, нито задницата им дрифти... :lol: :lol: :lol:

Нед Дек 13, 2009 10:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 154
Автомобил: форестър
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колега, няма ли някъде написано ( например на шофьорската врата) с какви гуми може да караш колицата? :roll: :^o :arrow:
Щото на Форестъра са дали един размер и разни вариации ставащи за зима и лето :smt023

Нед Дек 13, 2009 11:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 91
Автомобил: Импреза 1,6 '99; Легаси 2.0 2005
Нов фен
Отговори с цитат
Като цяло въпросът е добър, по-тесните гуми са по-подходящи за движение по заледени пътища и добре утъпкан/замръзнал сянг, тъй като натоварването на квадратен сантиметър от контактната повърхност на протектора е по-голямо. Заради по-малката контактна повърхност на по-тясната гума.
Друг въпрос е дали в родните ни условия има някакъв смисъл от поставянето на по-тесни гуми и на такива с екстремна, чисто зимна шарка.
Специално за хората каращи в нашия район (Пазарджик, Пловдив и като цяло тракийската долина) това си е напълно безсмислено. Никога няма да забравя един приятел, който монтира на нисан 200 sx гуми гиславед, невероятно поведение на сняг, колата с идиотския си мотор вървеше като залепена на пътя. Да ама на сухо беше неуправляема, а в гьоловете изплуваше още на 50 км/ч.
При нас специално сняг по пътищата има общо 2-3 дни, после го изчистват или става на ледени коловози. Виж, киша, гьолове и шльокавица има много. Като се има предвид и без това доброто поведение на субару на сняг, по-добрият вариант е да се изберат зимни гуми, които дават максимално добра стабилност на сухо и мокро и са достатъчно стабилни на сняг и спират добре на лед. Разбира се зимни непременно, заради по-меката смеска, запазваща качествата си и при минусовите (>-10) температури.
Аз лично намерих много подходяща за целта гума, но не знам дали няма да прозвучи като реклама, така че няма да кажа засега.

Пон Дек 14, 2009 10:06 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ortho написа:
Аз лично намерих много подходяща за целта гума, но не знам дали няма да прозвучи като реклама, така че няма да кажа засега.

Ако не ги продаваш ти - не виждам защо да звучи като реклама. Щом си доволен от нещо, сподели с колегите. Иначе съм напълно съгласен с твоите думи, преди време се опитвах да обясня на един колега нещо подобно, че гуми за дълбок сняг и лед не са подходящи, ако не караш всекидневно в планината например. Тук, покрай морето, пък е напълно безсмислено да се кара с такива. Във всеки случай е по-добре с такива, отколкото само с M+S или летни зимата...

Пон Дек 14, 2009 10:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 91
Автомобил: Импреза 1,6 '99; Легаси 2.0 2005
Нов фен
Отговори с цитат
Ами да, всъщност съм доктор, така че вероятно няма да е проблем.
Гумата за която говоря е тази: Изображение
Прави впечатление, че шарката на протектора много наподобява този на лятна гума. Непрекъснати коси канали за отвеждане на водата, хубави широки надлъжни канали, асиметричен дизайн или въобще - хубава лятна гума за мокро. Само дето блокчетата на грайферите са типично зимни с ламели като част от тях са заключващи се.
По принцип обръщам много сериозно внимание на гумите на колите си и чета доста преди да купувам.
Имаме в семейството 2 коли - Импреза 1,6 '99 г. и Хонда акорд 2,0 '96 г.
Субаруто е с Yokohama W-drive, хондата е с въпросния Hankook.
Ханкука се държи много по-добре на сухо и мокро и е значително по-устойчив на аквапланинг, освен това е много по-тих. Искам да кажа че споделям собствен опит, а не препредадени приказки от други хора.
Ако поста ми се приеме като рекламен, моля, модераторите да го изтрият.

Пон Дек 14, 2009 12:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 262
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
по - тясна гума - по добре копае - по лесно.
при захапването на снега чрез грайфери и ламели при закопаването - прави по лесно осъщаствяването на силата на мотора връз пътя и поемаш нататък.

по широка гума - по лесно заглажда снего където е стъпила отгоре, вместо да го "захапе" и започва да се пързаля - подобно на аквапланинг. по голямата контактна повърхност непозволява захапването.

АМА ТОВА Е ТЕОРИЯТА :-D :-D :-D

на практика разликата между 195 и 205 /примерно/ на гумата е толкова минимална, че особенно на суби разлика няма.
ако ще си само в планината по добре downsize на джантата и поне - 3 - 4 размера по тясна гума.

ако тие за нормално каране и everiday drive, дали ще сложиш същият размер, или с един два - по - тясно, разликата щее почти само психологическа за теб - че си спазил правилото да си с по - тесен размер на зимната гума.

иначе разликата в ширината при огромни разминавания има много голямо значение за снега.
така веднъж на Лалето - махнахме за довиждане на едни пичове - дето бая се бяха окопали :D :D
те - с мицубиши паджеро чистак ново - ама с едни pimp my джанта 20 цола и гуми като на шумахера широки.
а ние със сеат ибиза на 10 години, с едни малки гуменца - като на балканчето ми :D :D

и друго - /това е спам да покажа как и тези с гумите се опитват да ни пробутват какво ли не :D/
една зима преди много - още имаше на Банксо САМО лифта на академика и една паничка :D :D - един Румънец ни качваше догоре - шилигарника - всеки ден - с един служебен фрилендър с летните гуми :wink: без никакви проблеми. а иначе и тогава по радиото и телевизията викаха, чее е зимно бедствие :D :D и ако бях казал на шефа ми, че немога да си тръгна от банско - ЩЕШЕ ВЕДНАГА ДА МИ ПОВЯРВА :-D :-D :-D
а фрилендара нее най големият джип както знаем :D

Пон Дек 14, 2009 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Общо взето след допитване до чичко Google по въпроса могат да се направят следните изводи.
За съжеление въпроса няма съвсем прост отговор, а пробладват доста комплексни отговори. Причината е, че върху сцеплението или т. нар. grip влиаят доста фактори, като вида на триещите се повърхности-сняг/лед, по-мека, по-твърда гума, вида на шарката (каналчета, повечето ръбове на шарките да "захапват" и " дълбаят" и др.), налягане на въздуха, тегло на автомобила и.т.н. При различни условия, тези фактори влиаят в различна степен върху сцеплението, и аз се изненадах дори от някой изводи.
Оказва се, че по широка гума не значи задъжително по-голяма контактна повърхност в сравнение с по-тясната. По тясната гума се деформира повече по дължина, и резултатанта контактна площ не е задължително да е по-малка от тази на по-широката гума. Разбира се говорим за различните размери посочени от завода производител, например разликата м/у 205 и 195 за R15, а не какво на нас ни се иска да сложим.
По-широката гума има по-добра способност да отдава топлината, създадена от деформирането на гумата и съответно могат да се използват различни материали за направата и. Основно в/у големината на контактната площ влиаят фактори като налягането в гумата и разпределението на теглото на колата.
Теоретично поглледнато, сцеплението не зависи от контактната площ, тъй като то се определя само от товара в/у колелото и коефицента на триене. Но тук се намесват и други фактори, които имат роля в увеличаването на сцеплението, като вид на шарката, материалът от който е направена гумата, каква част от шарката контактува( хапе,дълбае, компресира снега, изпомпва вода и.т.н) на които им трябва контактна площ за да действат.
Общо взето ако се кара в дълбок сняг или в киша е по-добре да сме с по-тесни гуми, защото те по-лесно комресират снега, и дълбаят за да достигнат до по-твърд слой компресиран сняг или асфалт. Същото се отнася и за каране в кал, като там вида на шарката е също от голямо значение. На лед обаче, е по-добре да има по-голяма контактна площ (по-мека гума или евентуално по широка) за да се даде възможност на материала и геометрията на шарката да "захапва" по-добре леда.
Тези зимни условия карат прозводителите на гуми да балансират между размер, материал, вид на шарката и др., за да постигнат оптималния вариант. При всички положения, ако следваме предписанията на завода производител при избор на гуми няма да сбъркаме, тъй като всички тези фактори са взети под внимание. Хубаво е обаче да се отбележи, че размерът на гумата, било тя лятна или зимна, върви със посочено определено налягане на въздуха, в зависимост от теглото на колата.
Ето и едно "фирмено" решение за избор на гуми: http://www.youtube.com/watch?v=nTDNLUzjkpg&feature=player_embedded =D> :smt023 :lol:

Пон Дек 14, 2009 4:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат

Ааааа не, няма да я бъде тая - колегата прави скрита реклама на гуми "Кен Блок" [-X

:smt139 :smt139 :smt139

Пон Дек 14, 2009 5:27 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен е по-добре по-тясна гума и с по-голям "балон".Добре е и да е зимна :D
Аз смених 225/55/17 с 215/65/16 и съм доволен. Има и колеги, ама с малко лифт и с 225/70/16.

Пон Дек 14, 2009 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ако не се изевя :smt023 ва като състезател от рали "Швеция", то по-нестабилната кола в завои поради по-високи гуми няма да прави впечатление...

Пон Дек 14, 2009 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Нов фен
Отговори с цитат
Ами няма си еднозначен отговор но според мен (YMMV) поне за България е по-добре с по широки гуми. Това за сцеплението при тясна/широка гума е толкова относително че няма накъде повече. Крайното сцепление с по-тясната въпреки по големия натиск на см^2 не е ясно дали е по-голямо от това на по-широката гума. Някак си ми се струва че по-широката ще даде по-добро сцепление на утъпкан сняг. На асфалт със сигурност е по-добро сцеплението. С тънките (за серийни коли карани на серийни и не толкова серийни пътища) може би ще е малко по-добре в дълбокия сняг/киша - но наистина не са много хората, които се сблъскват ежедневно с такива проблеми.

Чет Дек 17, 2009 9:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 '99
Телефон: 0898521767
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Дали ТОВА ламби се чувства добре в снега с тези баници, въпреки, че е 4х4.
Или пък на ТОВА
Според мен широчината има голямо значение. И за летни и за зимни.

Чет Дек 17, 2009 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Нещо хич ги няма.

Чет Дек 17, 2009 11:43 pm