Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
wizzow
Регистриран на: Сря Мар 18, 2009 12:15 pm Постове: 159 Местоположение: В. Търново
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
|
|
От чисто икономична гледна точка- Дали е по-добре да се сложи бензин с по-голямо октаново число, 98 или 100 когато тръгваме на дълъг път? Може ли да се реализира икономия от това, имайки предвид съотношение цена/количество/пробег?
|
|
|
|
| Пон Яну 04, 2010 6:28 pm |
|
|
|
boko
|
със 100 октана, определено да 
|
|
|
|
| Пон Яну 04, 2010 8:34 pm |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 596 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|
|
Ами не би следвало! Числото е детонационно за съответното гориво и всички центровки и т.н. са направени за съответното детонационно число. Ако колата върви по-добре с по-високо октаново число то това по-скоро означава че горивото не отговаря на обявеното октаново число и търговеца лъже!
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 12:30 am |
|
|
|
bad_dog
|
|
Най-добре е да се слага това, което пише в книжката на колата.
_________________ Beam me up, Scotty
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 8:21 am |
|
|
|
nesretnika
|
|
Аз от 4-5 месеца карам само 100 на OMV. Колата ми харчи по малко средно 2 литра, върви супер. Като сметка е равносилно с бензин 95. Само на дълъг път не съм засичал, но сигурно разликата е още по-голяма в разхода.
_________________ 2006 Impreza Outback Sport SE
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 8:28 am |
|
|
|
prizov
Регистриран на: Сря Апр 30, 2008 1:30 pm Постове: 411 Местоположение: София
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253     
|
|
Определено е по-добре да заредим по-високо октаново число. От свой личен опит го твърдя. Дали нашенските бензиностанции просто ни предлагат истински 95 под марката 100 или 98, не знам! Но лично съм се убедил, че колата си ускорява по-бързо; също и при по-малко натиск върху педала си поддържа скорост при равен път при по-високооктанов бензин в резервоара. Засичал съм го нееднократно и определено си има разлика в полза на по-високото октаново число. При мен дава до около 7 % по-нисък разход на извънградско. В града не съм си правил труда да засичам.
М/у другото вземам повод от по-долното изказване на колегата Ф-008 и искам да питам: самонастройва ли се на горивото мотора (с компютър) защото след зареждане на различен бензин съм забелязвал първончално малки колебания в оборотите 2-3 минути след запалването; Лъжа ли се или има обяснение?
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 9:55 am |
|
|
|
proscrip
|
|
Легасито е 2.0 - с 95 дава 11.5 зимата, с 98 10.5 - градско. Зареждам само на Лукойл бензин, понякога го смесвам - 50 лв 95 и 50 лв 98 - разлика във вървенето никва не усещам.
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 10:25 am |
|
|
|
bad_dog
|
Колата е настроена за определен бензин. Повечето европейски модели са за 95RON. Японските за 100RON. И т.н. Колата върви най-добре с това, за което е настроена. От друга страна, ако сипем бензин с по-ниско октаново число и колата усети детонации, тя ще върне аванса, за да се предпази, което от своя страна ще доведе до спад в мощността. След известно време, ако няма детонации пак ще го увеличи. Ако колата е турбо, системното каране с по-ниско октаново число от предвидено ще доведе до скъп ремонт  . Ако колата е предвидена за 95 и караме с 98, бензина ще гори по бавно и част от него ще изгаря твърде късно, за да е ефективен. Отделна тема е какво се сипва по нашите бензиностанции.
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 10:45 am |
|
|
|
proscrip
|
|
Тогава как да тълкувам разликата в разхода при мен - защо 95 харчи повече от 98 - означава ли, че е самия бензин 95 няма толкова октана вътре и не би ли следвало разходът в такъв случай да е най-малък с бензина, за който е насторена електрониката? в случая с този 98 който сипвам ? Извинявай, за въпроса, но просто за мен е логично - ако няма разлика във динамичните характеристики на автомобила, по-добър да е този бензин, който дава по-нисък разход при равни други условия?
ПП - по-добър за колата!
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 10:54 am |
|
|
|
bad_dog
|
|
Еми ти сам си отговаряш: 1. Ако колата е настроена за 95 би трябвало да дава най-добър разход и да има най-добри динамични характеристики с него; 2. Ако колата е настроена за 98 би трябвало да дава най-добър разход и да има най-добри динамични характеристики с него; 3. Ако не е така - най-вероятно ни сипват някаква боза;
Отново акцентирам на "би трябвало", защото реално има много други фактори като температура на въздуха, свещи и т.н., които оказват голямо влияние..
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 11:05 am |
|
|
|
wizzow
Регистриран на: Сря Мар 18, 2009 12:15 pm Постове: 159 Местоположение: В. Търново
|
Значи по-восокооктанов бензин, не значи по-калоричен и от там по-голяма икономичност защото се дозира по-малко за да се извърши същата работа. Според мен, ако компа може да компенсира достатъчно по-нискооктановия бензин, тоест да върне "аванса", то наливането на по-високоокатанов бензин е икономически неообсновано. Друг е въпроса, че повечето от компютрите на днешните коли връщат аванса перманентно, когато "чуят" детонации и си "мислят", че е в резултат на по лошо гориво. Когато се налее на ново гориво, компютъра се ресетва и се опитва да увеличи авнса максимално, и ако успее, колата "тръгва"... Това, което ми беше интересно е дали наистина двигателя гори по-малко по-високооктановия бензин или е само мит, и евентуално някакво обяснение ако е така?
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 11:58 am |
|
|
|
prizov
|
|
@ wizzow
Всички знаем (или поне би трябвало да знаем), че по-високото октаново число означава способност за по висока степен на сгъстяване на горивото преди самозапалване. Благодаря за обяснението, че детонационния датчик помага за разпознаване на горивото. Извода е ... Мамка им на бензинджиите....
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 12:06 pm |
|
|
|
wizzow
|
prizov написа: @ wizzow
Всички знаем (или поне би трябвало да знаем), че по-високото октаново число означава способност за по висока степен на сгъстяване на горивото преди самозапалване. Може би е уместно да уточним, че по-високото октаново число, дава възможност да се използва гориво, без да настъпи детонация при по-висока компресия в цилинъра. Степента на сгъстяване е конструктивен параметър, който е константа за дадения двигател. Ето защо е много важно, колегите, които имат двигатели с принудително пълнене да не правят компромис с предписанията на производителя за октаните на бензина, за да не сменят някой чаркалаци преждеврменно  . За условията на милата ни Родина, аз дори бих наливал малко по-високооктанов...
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 1:34 pm |
|
|
|
prizov
|
|
Ами що я зачекна тази тема диалогично? Да си беше казал изначално наблюденията и заключенията емпирично. Щеше да имаш подкрепа поне още от третия пост! Не е гот да си повтаряме всеизвестни истини с различен словоред! Бъди здрав!
|
|
Последна промяна prizov на Вто Яну 05, 2010 5:40 pm, променена общо 1 път
|
|
| Вто Яну 05, 2010 5:33 pm |
|
|
|
Vmax
|

bad_dog написа: Колата е настроена за определен бензин. Повечето европейски модели са за 95RON. Японските за 100RON. И т.н. Колата върви най-добре с това, за което е настроена. От друга страна, ако сипем бензин с по-ниско октаново число и колата усети детонации, тя ще върне аванса, за да се предпази, което от своя страна ще доведе до спад в мощността. След известно време, ако няма детонации пак ще го увеличи. Ако колата е турбо, системното каране с по-ниско октаново число от предвидено ще доведе до скъп ремонт  . Ако колата е предвидена за 95 и караме с 98, бензина ще гори по бавно и част от него ще изгаря твърде късно, за да е ефективен. Отделна тема е какво се сипва по нашите бензиностанции. И точно в тая отделна тема се клие ключа за мазето У нас проблема не е само в октановото число, но и в останалите примеси в горивото, които се "повяват" по пътя на рафинерията до бензиностанцията. Да не навлизам в подробности относно сероочистването и как Лукойл си спестява тези разходи. Който има възможност и ходи до Гърция да пробва с техен бензин и ще види. У нас - 98 или 100 октана и добавка. На мотора ми бензин от Ромпетрол -100 октана даде разход 1.5л по-малко, което е много при положение че гори 7-8  .
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 5:39 pm |
|
|
|
prizov
|
|
Колеги моля разшифровайте ми рзликата м/у степен на сгъстяване и компресия!?!!
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 5:57 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
По принцип не засичам разход, не мога да кажа харчи ли по-малко или не, обаче с 98 и 100 октана върви осезаемо по-добре. И като казвам осезаемо имам предвид, че се усеща, а не че смъква 5 секунди на 1/4 миля. 96 също е хубав...или поне беше, скоро не съм сипвал.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 5:58 pm |
|
|
|
prizov
|
Impreza94 написа: По принцип не засичам разход, не мога да кажа харчи ли по-малко или не, обаче с 98 и 100 октана върви осезаемо по-добре. И като казвам осезаемо имам предвид, че се усеща, а не че смъква 5 секунди на 1/4 миля. 96 също е хубав...или поне беше, скоро не съм сипвал. Да, точно това казах и аз преди. А как е в Горна, щото тука в София си е за дрифт вече?
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 6:02 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Облачно, студено, сняг нема...грозна работа общо взето.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 6:05 pm |
|
|
|
wizzow
|
prizov написа: Ами що я зачекна тази тема диалогично? Да си беше казал изначално наблюденията и заключенията емпирично. Щеше да имаш подкрепа поне още от третия пост! Не е гот да си повтаряме всеизвестни истини с различен словоред! Бъди здрав! Колега, това какво знаем на теория и какво се получава на практика понякога не са две еднакви неща, но си има обяснение за това. Като поставих темта исках повече да науча какво споделят съфорумците от опит, който на мен ми липсва в случая. И малко се отклонявам от темата, но чух добри неща за горивото от Ромпетрол, това потвърждава ли се от вашите наблюдения? 
|
|
|
|
| Вто Яну 05, 2010 6:13 pm |
|
|
|