Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Какво да заредим? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 200
Автомобил: 2.0Impreza'96Wagon
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега,последните поне 6 месеца зареждам само и единствено от Ромпетрол.
Единствено при тях колата събира ЕДНАКВО количество гориво всеки път и
изминава с него приблизително ЕДНАКВО разстояние.
Като характеристики не знам как е , но за мен колата си върви добре.

Вто Яну 05, 2010 6:17 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
wizzow написа:
Колега, това какво знаем на теория и какво се получава на практика понякога не са две еднакви неща, но си има обяснение за това.
Като поставих темта исках повече да науча какво споделят съфорумците от опит, който на мен ми липсва в случая.
И малко се отклонявам от темата, но чух добри неща за горивото от Ромпетрол, това потвърждава ли се от вашите наблюдения? :D

И аз съм доволен от Ромпетрол, имам и карта, ама малко ми е далече всеки път да ходя до изхода на Търново.

Вто Яну 05, 2010 6:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 411
Автомобил: XV 2.0i, '12 Lin.; 2 х SVX '93
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Повтарям си отговора, защото незнайно как не се изписа (вписа)

Та кажи си бе колега, че мъката ти е Ромпетрол. Не съм зареждал там и не знам как се съотнася впръсканото гориво къмто обема на цилиндъра и скоростта на буталото надолу/нагоре.
Не успях да ти помогна. Извинявай, ама заглавието на темата май беше принципно, а не за Ромите...

От чисто икономична гледна точка- Дали е по-добре да се сложи бензин с по-голямо октаново число, 98 или 100 когато тръгваме на дълъг път? Може ли да се реализира икономия от това, имайки предвид съотношение цена/количество/пробег?

Вто Яну 05, 2010 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
prizov написа:
Повтарям си отговора, защото незнайно как не се изписа (вписа)

Та кажи си бе колега, че мъката ти е Ромпетрол. Не съм зареждал там и не знам как се съотнася впръсканото гориво къмто обема на цилиндъра и скоростта на буталото надолу/нагоре.
Не успях да ти помогна. Извинявай, ама заглавието на темата май беше принципно, а не за Ромите...

От чисто икономична гледна точка- Дали е по-добре да се сложи бензин с по-голямо октаново число, 98 или 100 когато тръгваме на дълъг път? Може ли да се реализира икономия от това, имайки предвид съотношение цена/количество/пробег?

Въобще "мъката" ми не е Ромпетрол, попитах за тях, като поясних предварително, че се отклонявам от темата, защото един от колегите ги спомена в един от отговорите си. Колкото до въпроса, задал съм го повече от ясно, но нито един от твоите поустове, има отношение или отговор по темата, който да помага, да не говорим че се чувства "леко" заядлив тон.

Всички знаем (или поне би трябвало да знаем), че по-високото октаново число означава способност за по висока степен на сгъстяване на горивото преди самозапалване.
Благодаря за обяснението, че детонационния датчик помага за разпознаване на горивото.

Всички незнаем, и не сме длъжни да знаем за да попитаме нещо от практиката! Да не говорим, че горивото не се сгъстява, нито се самозаплава при бензиновите двигатели.

Ами що я зачекна тази тема диалогично?
Да си беше казал изначално наблюденията и заключенията емпирично.
Щеше да имаш подкрепа поне още от третия пост!
Не е гот да си повтаряме всеизвестни истини с различен словоред!

Значи темата съм я "зачекнал" точно защото нямам практически наблюдения и търся опита на колегите, които моля обърни внимание, имат какво да кажат по въпроса.

от prizov » Вто Яну 05, 2010 6:57 pm

Колеги моля разшифровайте ми рзликата м/у степен на сгъстяване и компресия!?!!

Предполагам, че това е една от всеизвестните истини, които всички знаем, или поне сме длъжни да знаем... :D
Ако дори само беше направил опит да се разтърсиш малко с оная остроумна джаджа наречена Гугъл преди да спамиш темата, щеше да ти стане ясно, че едното е отношение на обеми а другото на налягания. Така зададен въпроса ти е все едно да питаш за разликите между банани и портокали например.
Поне си достигнал сам до извода, че не си ми помогнал въобще с мненията си, което все пак е нещо... :smt023

Вто Яну 05, 2010 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 161
Автомобил: Impreza'97 2.0GL Forester'05 2.5XT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Съжелявам за лек офф топик-а!

Какво ще кажете за добавката във вид на хапче за бензина, която сваля разхода, вдига малко мощност и е по екологично за околната среда?
(Поне така се говори, аз още не съм ги пробвал)

Има ли пробвали?

Вто Яну 05, 2010 10:34 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пълен шит е тва хапче измисленото.

Сря Яну 06, 2010 12:44 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 '99
Телефон: 0898521767
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Impreza94 написа:

И не само хапчетата са ШИТ

Сря Яну 06, 2010 1:18 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 126
Нов фен
Отговори с цитат
Едно време като бях млад и зелен в така наречения стреет рацинг :lol: имах една астричка ГСИ и е ръгах с какви ли не добавки, с мисълта и надеждата да върви повече. сега като сетя, са били пари на вятъра, но тогава... ентусиазъма беше голям :lol:

Сега си знам Субаруто само с 100 октана на Еко, друг бензин не е и помирисвало при мен и предния собственик.
Ако колата е чипосана (променен е по някакъв начин софтуера) задължително високо октанов бензин, иначе се губи ефекта от чипа, даже по-зле става. Ако колата е стандартна и е дадена да работи с 95, то нищо не пречи да си сипвам точно такъв бензин! Смятам че икономията, която се реализира от високо октановия, в последствие се изяжда от разликата в цената.

Сря Яну 06, 2010 10:43 am
Върнете се в началото
Профил
Symmetrical AWD
Аватар

Постове: 296
Автомобил: Impreza Turbo
Нов фен
Отговори с цитат
Impreza94 написа:

Остави ,то излезе ,че има обратен ефект ! #-o

Сря Яну 06, 2010 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 344
Автомобил: Субару Форестър 2.0 X '03, МТ
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Айде и аз да ви споделя малко опит.
Преди зареждах само Карера 95 на ОМВ, колата с него вървеше прилично.
Пробвал съм и с Карера 100 - тротъл респонса(реакцията на педала за газ) е още по-добър и разхода пада малко.
Напоследък карам с Шел V-Power 95 - от него съм най-доволен, разхода ми падна с около 0.5-1л.
V-Power Racing e най-добрият бензин според мен, но за моят атмосферен Форестър няма смисъл, ако беше с турбо по може.
Това изказване е противно на всички които плюят бензините на Шел.
Чувал съм, че нафтата им била доста зле, за обикновенният им бензин незнам, понеже съм зареждал само V-Power 95.

Сря Яну 06, 2010 5:04 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Значи темата съм я "зачекнал" точно защото нямам практически наблюдения и търся опита на колегите, които моля обърни внимание, имат какво да кажат по въпроса.

Значи... според мен получи отговори на темата, която зачекна. Бензинът в нашата родина не е това което пише в книжките. Дадоха ти се препоръки.
Определено мисля, че знам каква е разликата м/у компресия и степен на сгъстяване. Провокирах те, не знаех дали ти знаеш практически или само четеш интернет, сори!

Пет Яну 08, 2010 11:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
prizov написа:

Значи... според мен получи отговори на темата, която зачекна. Бензинът в нашата родина не е това което пише в книжките. Дадоха ти се препоръки.
Определено мисля, че знам каква е разликата м/у компресия и степен на сгъстяване. Провокирах те, не знаех дали ти знаеш практически или само четеш интернет, сори!

Провокациите също не са лоши, но нека все пак не превръщаме форума в нещо подобно :-D :lol: :

Колко членове на даден форум са необходими за смяната на електрическа крушка?

1 да смени крушката и да постне за това, че я е сменил
14 да споделят подобни преживявания (смяна на електрическа крушка) и за това че една електрическа крушка може да се смени и по друг начин
7 да предупредят за опасностите при смяна на електрическа крушка
1 да премести темата в подфорум "Осветление"
2 да започнат спор че правилния подфорум би бил "Електричество"
7 да отбележат правописните и граматически грешки в постовете
5 да окалят горните 7
3 да коригират правописа и граматиката на горните 5
6 да спорят дали е правилно "електрическа крушка" или "електрокрушка" .. и още 6 да ги окачествят като тъпаци
2 индустриални професионалисти да информират групата че правилният термин е "лампа"
15 всезнайковци, които казват че са в индустрията и "електрическа крушка" е коректният термин
19 да постнат мнения, че това не е форум за електрически крушки и че тази дискусия следва да се премести там
11 да защитят поста, казвайки че тъй като всички ползваме крушки тези постове са в правилния подфорум
36 да започнат спор кой метод за смяна на електрически крушки е най-добър, къде могат да се закупят най-добрите крушки, коя марка е най-пригодна за тази техника на смяна и кои марки са непригодни
7 да постнат линкове с примери на различни електрически крушки
4 да кажат, че линковете са грешни и впоследствие да постнат верните линкове
3 да постнат линкове, които са намерили във вече постнатите линкове, които засягат тази група на форума, което естествено прави крушките важни за групата
13 да свържат всички постнати мнения до момента, да ги цитират заедно с всички подписи и заглавия, написвайки най-отдолу "И аз"
5 да постнат, че няма да постват повече, тъй като не могат да се оправят с противоречията около електрическите крушки
4 да кажат "абе това не го ли обсъждахме наскоро?"
13 да кажат "Потърсете в Google, преди да питате тук за електрически крушки"

Пет Яну 08, 2010 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
@ wizzow
Благодаря за поста! Хареса ми изложението на възможностите.
А най - вече, усмивката с която го правиш.

Зареждай каквото ти е по джоба и не му мисли много. Ако нещата в Родината се оправят, ще можем да си сменяме Субарутата на 3-4 години, дай Боже всекиму! Щото не е въпроса дали е същия като в каталозите от преди само бензина, ами и алуминия,желязото и т.н...

Поздрави и благопожелания!

Вто Яну 12, 2010 10:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 131
Автомобил: LEGACY 2.5 99 AT, OUTBACK H6 08
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При мен разхода е също с около 2л. по-малко с OMV100

Чет Яну 14, 2010 8:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хм, на мойта пише "сипвайте бензин минимум 95". Това значи, че двигателя може да работи съвсем нормално и с по-високооктанов, иначе самураите щяха да напишат "сипвайте бензин САМО 95". Отделно, не пише и НЕ сипвайте 100 октана. Значи може и е безопасно. Остава въпроса има ли смисъл ;)

Практика е в по-високооктановите бензини да има добавки, които се отразяват повече на цената, отколкото на вървежа - лично мнение. Но добавките имат и почистващи функции, което не трябва да се пренебрегва.

Аз лично не забелязвам разлика какъвто и бензин да сипя, а съм пробвал 95, 98, 100. Затова карам на златната среда - 98, независимо градско или извънградско.

Пет Яну 15, 2010 5:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Абе всичкото си е на късмет от каква цистерна са заредили. Пробвал съм като пътувам Варна - София сипвам 95 ОМВ от една и съща бензиностанция, просто един път варви супер готино, друг път я няма никаква. От Ромпетрол и аз съм доволен, там поне е сигурно че не взимат шит-а на Нефтохима и честно казано им имам повече доверие.

Нед Яну 17, 2010 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 380
Автомобил: Leone 1800i COUPE , DR BIG 800
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
wizzow написа:
prizov написа:

Провокациите също не са лоши, но нека все пак не превръщаме форума в нещо подобно :-D :lol: :

Колко членове на даден форум са необходими за смяната на електрическа крушка?

1 да смени крушката и да постне за това, че я е сменил
14 да споделят подобни преживявания (смяна на електрическа крушка) и за това че една електрическа крушка може да се смени и по друг начин
7 да предупредят за опасностите при смяна на електрическа крушка
1 да премести темата в подфорум "Осветление"
2 да започнат спор че правилния подфорум би бил "Електричество"
7 да отбележат правописните и граматически грешки в постовете
5 да окалят горните 7
3 да коригират правописа и граматиката на горните 5
6 да спорят дали е правилно "електрическа крушка" или "електрокрушка" .. и още 6 да ги окачествят като тъпаци
2 индустриални професионалисти да информират групата че правилният термин е "лампа"
15 всезнайковци, които казват че са в индустрията и "електрическа крушка" е коректният термин
19 да постнат мнения, че това не е форум за електрически крушки и че тази дискусия следва да се премести там
11 да защитят поста, казвайки че тъй като всички ползваме крушки тези постове са в правилния подфорум
36 да започнат спор кой метод за смяна на електрически крушки е най-добър, къде могат да се закупят най-добрите крушки, коя марка е най-пригодна за тази техника на смяна и кои марки са непригодни
7 да постнат линкове с примери на различни електрически крушки
4 да кажат, че линковете са грешни и впоследствие да постнат верните линкове
3 да постнат линкове, които са намерили във вече постнатите линкове, които засягат тази група на форума, което естествено прави крушките важни за групата
13 да свържат всички постнати мнения до момента, да ги цитират заедно с всички подписи и заглавия, написвайки най-отдолу "И аз"
5 да постнат, че няма да постват повече, тъй като не могат да се оправят с противоречията около електрическите крушки
4 да кажат "абе това не го ли обсъждахме наскоро?"
13 да кажат "Потърсете в Google, преди да питате тук за електрически крушки"

Е на това се смях искренно!!! Браво-страшно казано!!!

Сря Яну 20, 2010 12:38 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 106
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Нов фен
Отговори с цитат
Не знам, аз лично съм сипвал и 100 и 95 - разлика не виждам нито във вървенето нито в харча. Разлика във върнето и харча виждам обаче когато сипя 100октана на мотора, повече върви и харчи 1л по-малко...Поради що ли е туй? :?: :idea:

Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Ducati SuperSport 900ss '99

Пет Яну 22, 2010 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1886
Автомобил: Impreza3.3 Impreza H6T Subaru SVX
Рейтинг: 622
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Колеги моля разшифровайте ми рзликата м/у степен на сгъстяване и компресия!?!!

Степен на сгъстяване: Отношението на обемите от долна мъртва точка до горна към обема на горивната камера.
Компресия: Физически измереното налягане в цилиндъра при затворени клапани. Обикновено се измерва на стартер при около 400 об/мин и е отбелязано в менюала колко трябва да бъде в барове или atm.

Пет Яну 22, 2010 7:51 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
de-cho написа:
Не знам, аз лично съм сипвал и 100 и 95 - разлика не виждам нито във вървенето нито в харча. Разлика във върнето и харча виждам обаче когато сипя 100октана на мотора, повече върви и харчи 1л по-малко...Поради що ли е туй? :?: :idea:

И аз този въпрос си задавах, но за съжеление в темата не достигнахме до конкретен отговор. За себе си го обяснявам с изместения горивен процес към Горна Мътрва Точка (поради променения адванс), който се доближава до кривата на идеалния ТЕОРИТИЧЕН горивен процес, т.е разбирай по-висок термодинамичен КПД, намалени топлинни загуби и от там по-висок ефективен КПД- намален разход на гориво. Ако можех да ти го обясня по-просто и разбираемо, най-вероятно щях да разработвам двигатели за Субару или БМВ, хехехее. :lol: :-D :-D

Последна промяна wizzow на Съб Яну 23, 2010 10:42 am, променена общо 1 път

Пет Яну 22, 2010 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >