Отговори на тема
 Реле за задната чистачка 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 49
Автомобил: OUTBACK Limited 2.5 2018
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги,

да знаете къде се намира релето за задната чистачка? Имам проблем със задната чистачка, спира веднага след като върна лосчето в положение ''OFF" и застава където си иска. Моторчето е здраво, губи се един от плюсовете, които връща чистачката в изходно положение. Имаго за секунда и после изчезва- последната възможност е да е заминало релето иначе не знам какво да правя с чистачката.

Пон Юни 29, 2009 9:11 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 298
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
kbros76 написа:
Колеги,

да знаете къде се намира релето за задната чистачка? Имам проблем със задната чистачка, спира веднага след като върна лосчето в положение ''OFF" и застава където си иска. Моторчето е здраво, губи се един от плюсовете, които връща чистачката в изходно положение. Имаго за секунда и после изчезва- последната възможност е да е заминало релето иначе не знам какво да правя с чистачката.

По принцип, чистачките, за да се връщат винаги в изходно положение взимат + за връщане до край, малко след като започнат хода си. Обикновено, това е плъзгащ контакт, който се намира в самият двигател на чистачката. Какво се получава. Релето подава импулсен + на двигателя на чистачката колкото тя да започне движението си. Чистачката започва хода си, почти веднага един контакт започва да се плъзга по плюсова писта, от която чистачката вече получава ток докато прави маха си. В края на маха (т.е. при прибирането си в изходно положение) контактът изскача извън плюсовата писта и чистачката спира в изходно положение и не мърда, докато релето не подаде кратък + и отново не я изкара от изходното положение и процесът се повтаря. На този принцип работеха чистачките на всички коли които съм имал до сега. Не знам как е при Субару, но не ми се вярва да е нещо по различно (освен ако не са минали изцяло на електронен вариант). Възможностите за неизправност са две: или не достига + до пистата или е лоша връзката между нея и контакта, който се плъзга по нея. Успех! :wink:

2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!

Пон Юни 29, 2009 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 49
Автомобил: OUTBACK Limited 2.5 2018
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Релето се намира в панела на лявия заден калник.

Нед Ное 15, 2009 8:55 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
и моята не работи,ама въобще не помръдва! #-o за сега не ми пречи,но трябва да се оправи!

Вто Дек 15, 2009 6:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 68
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
alex5428 написа:
и моята не работи,ама въобще не помръдва! #-o за сега не ми пречи,но трябва да се оправи!

Ако не тръгва въобще а имаш ток на буксата на моторчето да знаеш че четките са ти заминали . И аз съшо имах същия проблем че не тръгваше . В последствие останових че и оста на чистачката е клеясала при редуктора .
Провери ги тия неща пак може и да проработи . :smt023

Сря Дек 16, 2009 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Ако не тръгва въобще а имаш ток на буксата на моторчето да знаеш че четките са ти заминали . И аз съшо имах същия проблем че не тръгваше . В последствие останових че и оста на чистачката е клеясала при редуктора .

мерси много за съвета! :smt023

Сря Дек 16, 2009 10:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 8
Автомобил: SUBARU OUTBACK 98 2.5 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
piperoni написа:
alex5428 написа:

Колега,как раздвижи остта на чистачката? Вчера разглобих задната чистачка,но остта така е запекла че не може да помръдне.Пръсках с wd40,но без резутат,нагрях алуминия да отпусне малко желязната ос,но успях да го прмръдна само 2-3мм. седи като заварено.Сега съм го натопил в кока кола ако може да го разяде малко..довечера като се прибера от работа ще видя.С машинно масло не съм пробвал само или шпрея за много ръждясали болтове да го кисна?
Или плаче за ново.

Нед Фев 14, 2010 8:58 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 68
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колега при мен много помогна вълшебното вещество наречено спирачна течност .
С почти всякакви смазки пробвах и това помогна най много .
:smt023

Нед Фев 14, 2010 4:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 8
Автомобил: SUBARU OUTBACK 98 2.5 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря колега.
Ще пробвам и със спирачна течност,дано стане и отпести нанекъде.С чук го съветвах но мръдна 2-3мм само.
Пък в крайна сметка,ако не стане ще имам резервни части.

Нед Фев 14, 2010 5:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема