Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Чукане в мотора при ниски обороти - piston slap
| Автор |
Съобщение |
|
ComingSoon
Регистриран на: Вто Май 06, 2008 6:58 pm Постове: 1021 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246     
|
Цитат от следния сайт: http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/index.htm?md=376
EJ20 two litre Subaru engines (and some others) developed a bad reputation for premature big end bearing failure. Subaru is claimed that the problem was lack of maintenance, but a number of cases where the buyer was careful and thorough
and it still occurred. The problem is worst on the twin turbo versions: these engines are equipped with the short skirt pistons which also wear badly. The symptom of the big end problem is a distinct knocking when you start the car from cold and the symptom of the piston wear is a rattle when cold. The above two problems seem to strike at around 100,000 miles.
И още малко инфо за тракането от хидравличния обтегач:
http://endwrench.com/images/pdfs/EngineNoiseInfo.pdf
|
|
|
|
| Чет Май 21, 2009 8:35 am |
|
|
|
proscrip
|
|
Тоз шум май го има на повечето 2.0 след 170-180 000 км. Мойта ми направи впечатление като я купувах от Германия, че няма, но аксиалния лагер така стържеше, че не се чуваше особено звука от мотора на празен ход. Тази година посмених доста части и си работи като един добър боксер в момента, но имам една импреца със същия мотор, която понеже стои по-дълго време без да се пали - при нея на третия-четвъртия ден като се запали на студено - се чува едно приглушено почукване, което се вдига с оборотите или под товар на първа и втора при потегляне и поемане, като позагрее или след 2-3 мин работа на място утихва, но аз сиго чувам, макар и с много напъване на ушите - за този двигател съм почти убеден, че е биелен лагер. Но не съм забелязал промяна в звука за последните 25-30 000 км. ЕДниствено като сложих 10В40 Мотул таман преди зимата, сякаш се поусили това потракване. Така че - занапред само 5В40 и нищо друго.
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2009 2:15 pm |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
И аз го имам. Чува се от страната на втори и четвърти цилиндър. Като загрее изчезва.
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2009 2:30 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
proscrip написа: Така че - занапред само 5В40 и нищо друго. С 5w-40 била ли е преди ?
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2009 3:14 pm |
|
|
|
proscrip
|
|
С 5В40 не е била, поне - не при мен, единия път имах под ръка добро 10В40 и беше 35 С навън лятото, втория път рекох да го сменя с оригинално в субару сервиза, тук във Варна и от там ми препоръчаха 10В40, въпреки че аз исках 5В40. Първия път като сменях маслото сложих едно 5В40 за промивка - беше ми попаднало някакво Q8, което бях домъкнал от Германия, но беше стояло поне 3-4 години в гаража и с него колата бая поутихна, макар да си беше добре загряла, на същата темп с 10В40 на Мотул се чува потракването. Просто сега маслото ми няма и 1000 км и мисля да го оставя още 7-8 000 хил въпреки, че е пълна синтетика и да сложа 5В40 за следващата година.
ПП Двигателя на който се чува това тракане е на към 235 000 км и по книжка, преди да дойде при мен е бил редовно сервизиран в Субару дилър, но винаги е слагано 10В40 масло - а това за немския климат, особено от там от където я взех май си е гъстичко.
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2009 4:39 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Това ако са прословутите бутала с никакво масло няма да го оправиш, най-малко пък 5W-40
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Чет Ное 19, 2009 4:50 pm |
|
|
|
piperoni
Регистриран на: Вто Сеп 01, 2009 8:06 am Постове: 68 Местоположение: СОФИЯ
Автомобил: Legacy Outback 98 2.5 4WD
Рейтинг: 5
|
|
Колеги ако има леко чукане при студен двигател не е страшно да го знаете . като загрее ДВГ то хлабините поизчезват. Ако се окаже като моя случай е страшното с коляновия вал и лагерите на биелите. Моя случай беше . При студен двигател потропваше леко ама при топъл почваше направо да треска . Така я карах малко много . Около 10000 км . След това почна да треска и да стърже като универсален сруг на който обработват прът неръждаема стомана . Но навреме спрях и пораженията бяха малки. Като отворих двигатела и свалих мотовилките биелния лагер на 4 цилиндър почти го нямаше . Първо е превъртял и после двете черупки са се застъпили . И от там е почнало голямото трескане. А да си призная колата не съм я зорил или да съм издевателствам върху нея. Просто с тоя проблем си я купих и се залъгвах че може да са клапани . Но здраве да е с нов колянов вал и нови лагери и всичко е на шест . По препоръка на колеги от форума я карам с Мотул 10в40 и с много доволен. И не се плашете от шумовете всичко се прави.
|
|
|
|
| Пон Ное 23, 2009 11:50 am |
|
|
|
wizzow
Регистриран на: Сря Мар 18, 2009 12:15 pm Постове: 159 Местоположение: В. Търново
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
|

Не би следвало буталото да опира в цилиндровата втулка, така че чак да "трака", ако всичко е наред с буталните пръстени и буталата/втулката не са силно износени. По-скоро може да е от клапаните. Незнам какви са точно на твоя двигател, но ако са с хидравлични повдигачи, този проблем го има при повечето коли- чувал съм такова тракане при студен двигател на Ауди, имаше го и при предишното ми БМВ 3-ка. При последното смяната на износените повдигачи реши проблема. Може да е и от износени гърбици на разпределителния вал. При схемата без хидравлични повдигачи, ако хлабините са по-големи, би могло да се чува това тракане, а след като загрее двигателя и се "оберат" хлабините, тракането спира. Това за тракането на мотовилката го има, но при по-големи двигатели, дизелови и се получава при износени лагери и по-ранно вазпламеняване на горивото, най-често поради по-ранно впръскване, да не се бърка с характерното дизелово чукане, причинено от звуковата вълна от възпламеняването на горивото в цилиндъра, когато достигне стените на цилиндровата втулка. Иначе доста чаркалаци има из двигателя, та от това и доста причини да хлопа. Но е вярно също, че двигателя може да се поразтрака като знак на протест срещу кофти гориво и неподходящо масло 
|
|
|
|
| Пет Ное 27, 2009 12:21 pm |
|
|
|
piperoni
|
|
При боксер мотора е по сложно да определиш от къде тропа или щрака . Номера със слушането с щанга не е толкова ползотворен поради ред причини и физични закони защото буталата работят едно срещу друго и шума се пренася . Моя съвет като изстрдал за съмняващите се в тропането е - слушаш от къде идва шумът . Ако е от първи цилиндър откачаш кабела на свеща откъм бобината . Ако намалее шумът, проблемите са ясни . По ред на номерата. 1. възможно износен пистонен болт 2. възможно износен биелен лагер зя пояснение щом откачиш кабела към цилиндъра работниа цикъл спира . а без него няма натоварване в нито една от двете посочени точки. А тропане от разпределителния вал или повдигач съвсем друго яче звучат (звукът е подобен на тиктакане на часовник)
|
|
|
|
| Съб Ное 28, 2009 8:09 pm |
|
|
|
vanko57
|
Вижте какво намерих по въпроса от темата "Едно полезно ревю от АвтоРевю": http://www.autoreview.ru/archive/2009/20/second_hand/Двухлитровые атмосферники более живучи: «фирменный» барабанящий стук юбок поршней, особенно заметный на холодном двигателе, у них появляется только с возрастом. Прогретый мотор на слух вызывает подозрения, лишь когда его состояние приближается к критическому. Не дожидаясь «смерти», ближе к пробегу 200—250 тысяч километров двигатель лучше разобрать: замена колец, а возможно, и вкладышей коленвала ($1000—1300) позволит продлить его ресурс еще примерно на 100 тысяч километров. А впоследствии пережить пару капитальных ремонтов с расточкой цилиндров и одной шлифовкой шеек коленвала. Но если мотор уже «застучал» — вал ($750) пойдет под списание. Явно проблема с чукането идва от буталата след 160 хилядарки на километража.
|
|
|
|
| Нед Ное 29, 2009 9:45 am |
|
|
|
ComingSoon
|
piperoni написа: Ако е от първи цилиндър откачаш кабела на свеща откъм бобината . Ако намалее шумът, проблемите са ясни . По ред на номерата. 1. възможно износен пистонен болт 2. възможно износен биелен лагер зя пояснение щом откачиш кабела към цилиндъра работниа цикъл спира . а без него няма натоварване в нито една от двете посочени точки. А тропане от разпределителния вал или повдигач съвсем друго яче звучат (звукът е подобен на тиктакане на часовник) А ако шумът НЕ намалее? Добре е да разгледаме и този случай. Какви са вариантите?
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Пон Ное 30, 2009 9:16 am |
|
|
|
piperoni
|
Може дя е пул на повдигач . Да се е износил . Пробвай при загрял двигател рязко подаване на газ ако е лагер или пистонен болт трябва първоначално да поизтропа после се укротява тропането защото дига налягането на маслото и уплътнява ако има съществуващ луфт някъде по двигатела. След като го изфорсираш го задръж в средни обороти около 3000-3500 ако пак се появи шумът е едно от двете неща който коментирам по горе. Ако можеш направи клипче да го чуя до колкото се може . Със каквото мога ще помогна . 
|
|
|
|
| Пон Ное 30, 2009 10:35 am |
|
|
|
piperoni
|
За двигател EJ25D вече почти няма тайни за мен след като го разкостих на болтчета и след това го сглобих и проработи . Каквито въпроси има винаги ще има отговори . А и старите хора са си го казали с питане до Цариград се стига. 
|
|
|
|
| Пон Ное 30, 2009 2:37 pm |
|
|
|
chehov
|
|
Здравейте! От известно време ми се появи тоизи проблем. Всъщност незнам дали е проблем. При студен двигател се чува даоста силно едно тракане. Когато застана отпред и отворя капака, като че ли вапросното тракане се чува само от дясната страна на двигателя. След известно време каране, може би 20-тина минути то изчезва. Можете ли да ми кажете на какво се дължи това. Клапани, масло или нещо друго?
|
|
|
|
| Съб Яну 16, 2010 8:56 pm |
|
|
|
ComingSoon
|
|
_________________ Странно защо на всички новини не пише "платен репортаж".
|
|
|
|
| Нед Яну 17, 2010 9:23 am |
|
|
|
patko
|

Аз имах същите симптоми, само дето при загрят двигател не изчезваше шума. По-точно изчезна няколко пъти, но в общия случай не изчезваше. И при мен се чуваше отдясно (когато си пред колата и гледаш двигателя), т.е. откъм 2 и 4 цилиндър. Аз четох във форума, гледах и в интернет. Бях сменял ремък преди 20000 км, но тогава ролките и обтегача ми се видяха добри и не ги смених. Накрая проблемът се оказа следният: Като свалих ремъка, се видях в чудо. Едната - долната откъм 1 и 3 цилиндър беше пред изсипване и тракаше много. Хидравличният обтегач беше омаслен. Другите две ролки хъркаха и свиреха. Ролката на обтегача беше най-добре - върти се гладко и без шумове. Купих си комплект ролки и обтегач от ЕВРО 07. Двете ролки са ГМБ, едната е НСК, а обтегачът е НТН. Старият също беше НТН. Започнах монтажа на новите части. Бях стегнал обтегача и другите две ролки и започнах да поставям ремъка. Като стигнах до обтегача и го размърдах - се чу едно потракване. Свалих ремъка и размърдах обтегача - потраква. На снимката съм показал втулката през която преминава болта. Свалих новия обтегач, поставих стария - и той потраква така. Поставих новия, ремъка, събрах всичко и като запалих - пак потраква, но доста по-различно, т.е. по-слабо. Сега като загрее това тракане изчезва.
Моето обяснение е следното. Ще го напиша с риск по-знаещите да ме наругаят. Според мен тази хлабина на втулката в корпуса е конструктивна - защото корпусът е алуминиев, а втулката - стоманена и имат различно термично разширение. И явно при работната температура на двигателя да се обират тези хлабини. Според мен това също не е нормално. По-горе написах, че обтегачът е НТН - така се вижда на корпуса с релефни букви - както си е отливката, но кой знае. В Китай или на друго място ще сложат всякакви букви. Та сега имам едно потракване, което като загрее двигателят изчезва. Дано и при теб дае нещо от този сорт, защото другите варианти са доста по-кофти.
Прикачени файлове:
8256.jpg [ 19.63 KiB | Прегледано 4844 пъти ]
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Нед Яну 17, 2010 9:43 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Пон Яну 18, 2010 7:11 am |
|
|
|
chehov
|
|
Благодаря за съветите ви! До тоази момент мислех, че най-вероятно проблема трябва да го търся или в маслото, или в клапаните. Не съм се замислял за обтегача. Тези дни ще гледам да го погледна.
|
|
|
|
| Пон Яну 18, 2010 2:54 pm |
|
|
|
proscrip
|
|
То, не знам дали е проблем, но ме дразни - чува се един шум от мороа, като от клапан, като е на празен ход си се чува так-так-так, като увелича оборотите от 1500 до 2000 се чува по-бързо съответно, звука е като от леко чукащ аванс, след 2200 оборота изчезва напълно. Махах кабелите от свещите - остава си звука. Не е металически, точно като от ненапаснат клапан, но регулирах клапаните това лято в сервиза на субару във Варна - те мойте са механични. Интересно, че изчева още на 2000 - 2200 оборота. Смених си кабели, свещи - но никаква промяна. Идеи да имате какво е, че не ми се отваря пак за клапани. Мотор - 2.0 / 125
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2010 12:45 pm |
|
|
|
mimo13
Регистриран на: Съб Май 03, 2008 8:56 pm Постове: 741 Местоположение: Варна
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134  
|
|
Колата с газово ли е? Понякога подобни подвеждащи звуци идват от дюзите на газовия инжекцион.
_________________ Варна, ул. Васил Чекаларов 14 0894484248, 0879484247 0895432143
|
|
|
|
| Нед Фев 21, 2010 4:37 pm |
|
|
|