Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  >
 Моторно масло за Субару 
Автор Съобщение

Постове: 6
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 0
Нов фен
Форестър '98 г. 195 000км.Бихте ли ми казали какво масло като вискозитет,марка,полу синтетика или пълна синтетика е най-подходящо за годината и километрите на модела?

Нед Ное 29, 2009 8:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
bobi написа:
Рових се из темите за subaru justy, но не намерих какви масла са най-подходящи.
Интересуваме двигателно и диф. , и скоростно (с други думи всички :D ). , мойто е 1.2i '94г.
Предваритерлно благодаря за помоща.

Не вярвам да е нещо по различно в маслата, от което и да е не спртно Субару, произведено в този период (в който е произведено твоето Джъсти).
т.е. 10W40 за двигателя и 75W90 за диференциалите и с коростната кутия.
Като марка, тук всички ще ти кажат Мотул, но дори да не е толкова скъпо масло,пак ще ти свърши работа. Просто гледай да не е менте.

Пон Ное 30, 2009 4:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Двигател
Изображение

Скорости ATF Dexron 3, 5-6 л.

Преден диференциал GL-5, 80W-90, 1.1-1.3 л.
Заден - GL-5, 75W-90

Нед Дек 20, 2009 10:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
martin2000 написа:
5/30 за двигателя ако съм разбрал правилно

За двигателя маслото всеки различно го разбира, но изрично написаното за препоръчвано е това, да.

Нед Дек 20, 2009 11:22 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 228
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
Кофти...
Зравейте ,отдавна се ровичкам по английските сайтове да разбера ,коя е правилната добра фирма моторно масло за моето Фори (по каталог го дават пълна синтетика 5W-30 A1 ),но масла много и никъде не намирам да пише ,това е маслото за този мотор ! Миналата година го смених с масло ,което чух и видях за първи път "Carlube 5W-30" , много съм доволен! Сега трябва да го сменям и закупих по-популярното "Castrol Magnatec 5W-30 A1"л
Обаче тук един "специалист механик" се изказа ,че в това масло имало някакви частици ,който първоначално действат добре ,уплътняват и т.н., но после ставало обратното действие - частиците започвали да износват частите на мотора и препоръчва да взема "Mobil" или някакво "GM" ! Колеги, ако някой знае нещо или е по-запознат с нещата, Моля да пише ! БЛАГОДАРЯ !

Нед Фев 21, 2010 5:26 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Impreza94 написа:
Mobil може, ама да не е GM !
Синтетичен Мобил, а още по-добре Motul
Един приятел се занимава с внос и продажба на масла, казвал ми е че Castrol нямат собствена рафинерия в Европа и варят стари масла, пречистват ги и т.н. процедури. В смислъл то пак си е масло, слагат му добавки и става ток, ама айде да не го сипя в Субарата :-D

Това с пречистването на отработено масло е стара заблуда. Прави се като се вари със специални ензими, отделя се водата и се пречиства. Много го правят, защо и къде да го изхвърлят... но после не става за моторно, а за спирачно и разни специални

Погледни този, който съм дал. Това масло също е добро... Най-важното е да е хубаво и истинско.
За мобил - Mobil1 5W-30 ESP,
Вариант е и Мотул
http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.a ... 3&langid=1

Нед Фев 21, 2010 7:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
kris-uk написа:
bakero написа:
добре,последно маслото е мотул синтетика но кои модел(5w30 или 5w40) или нешто друго,пак става дума за 2.0турбо но от 99г. на около 200000км

Става въпрос за 2.0 турбо 2003 на около 55000 мили, маслото е "Motul 5W-30", току що го гледах по сайтовете,има 2,3 варианта близки като показатели, само трябва да избера кой и цената му е от около 30£ до 40£ за 5л !

слагай 5w40 пълна синтетика мотул

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Нед Фев 21, 2010 10:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 106
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Нов фен
kris-uk написа:
Да, много от маслата стават, но нали гледаме да е по-близо по каталог !

По каталог е Мотул 5в30, аз такова сложих.

Subaru Forester 2.0 S-Turbo '01
Ducati SuperSport 900ss '99

Пон Фев 22, 2010 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 334
Автомобил: Audi B6 S4
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Пост Re:
galino написа:
Досега съм ползвал Mobil, Motul, Repsol, Valvoline,Midland И OMV всички с вискозитет 10w-40.
Смяна на пробег макс 7000км и разлика не съм открил...
Не съм ползувал ПРИСТА, щото прави буталата квадратни :smt112

ееи аз карам пък с приста и буталата ми още са цилиндрични :D

balkom написа:
Предстои ми първа смяна на двигателно масло и филтри за Форестър 2.0 на 15 хил.км.Предлагат ми масло Тексако.Има доста предубеждения, че маслото се произважда в Приста Ойл - Русе.
Знае ли някой какво масло препоръчва Субару и с какъв вискозитет за умерен климат. [/b]

специално за тексако и валволин ще ти кажа че не се произвежда от приста ойл а се внася от Белгия и Холандия може там да се бутилира но не и произвежда

agent dust написа:
хроното на мотул в 10в40 дабъл естер - става за кратки натоварвания и градско. но за яка заварка не става. чета като гламав, и най-препоръчваният вариант е 5в40

галино, мойта кочина е на над 250 хил км. двигател 1984г. без притеснения удрям прекъсвача на около 7500 и цяла година карам по състезанията с максимум натоварване на свръх обороти. никога не е късно за хубаво масло. има доста хубави масла, и то на добри цени - рецептата е 5в40, и пълна синтетика, без значение на кви километри е кочината. даже намерих едно хамериканско валволин 5в40 пълна синтетика за по 6лв литъра - ама няма да ви кажа откъде е, че ми трябва :-D то ми трябва за първо палене на турбо двигателите, 10 минути работа и го изхвърлям, само да измие двигателя. и със сигурност е по-хубаво от 10в40 лайната, дето сипвате

аз на колата сипвам масло дето е към 40лв/литър. и го сменям на 5000км. ама съм малко болен де :D

тоя VALVOLINE трябва да е краден за да го взимаш на 6лв литъра

Пет Фев 26, 2010 12:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
I.V.O.L.V.E.R. написа:
Здравейте колеги! На скоро си купих Импреза 1.6i 93 г. А трябва да сменям маслото. Хич не ги разбирам тея масла. Кое е синтетика или полусинтетика или минерално, да не говорим пък за цифрите там 5w 40 или тем подобни. Много ви моля посаветвайте ме какво масалце да си сложа. Колицата е на 150500 км.

В най общия случай 5W40 e пълна синтетика, 10W40 е полусинтетика, а 15W40 минерално. Има и изключения, но повечето масла и вискозитети са така. Според мен слагай някое 10W40 (полусинтетика) с цена поне 10 лв. за литър и си готов. Ако е наливно - гледай да е от познат. Ако не познаваш майстор - да е от бутилка. Като марка - по-нагоре в темата има много марки изброени.

Съб Фев 27, 2010 7:44 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 76
Нов фен
Много хвлят по автофорумите liqui moli , немско е; полусинтетиката е 55-62лв
Поне за сега и да има ментета рядко може да попаднеш. Аз съм решил да го пробвам :D

Съб Фев 27, 2010 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 865
Рейтинг: 95
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
4 литра туба Мотул е близо 150 лв.Много ми е старнно като пичове с издухани каляски на по 200 и косур знайни и незнайни килотетри слагат такова масло и с каква цел го правят :roll:
Нормално качествено маслопълна ситетика,например Stat Oil е 50-60 кинта за 5 литра,при това произведено в Щвеция и предпочитам да си сложа такова масло и да го сменя на 7-8 хил.км отколкото некъф хиперскъп Мотул с незнаен произход дет да го държа 15 хил.км.Няма масло,което при здраво каране да запази своиствата си 15 хил.км :wink:

Чет Мар 04, 2010 7:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 15
Нов фен
Привет , та и аз дакажа нещо . :-) Карам с Валволин Макс Лайф 15w40 минерал вече трета година като километри 50 000км. Автоматик, диференциали всичко е с Валволин и нямам проблеми за сега . На двигателя смяна на 8 000км. автоматика на 40 000км. ....и така
Когато я купих колата беше на 130 000км. гаранция чее превъртян километража и нещо неми се рискуваше да и слагам синтетика или полу синтетика та направо минерално , няма повдигач да се чува няма нищо , автоматика се държи добре .......На двигателя за 8 000км. доливам 0.200....0.250гр масло , но за 12годишна кола дето неси знае километрите ...........
#-o #-o #-o

Пет Мар 05, 2010 1:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Impreza94 написа:
subaru_fan написа:
ти имаш ли опит с маслата на приста ойл чувал ли си някои да се оплаква от тях след като ги е ползвал или само така си чувал ?

Не бих рискувал да имам опит, дори да карам Запорожец :smt023 ....та с една дума нямам.

Темата не е толкова проста...
Това че маслото е правено в БГ нищо не означава, важно е на какви стандарти отговаря.
Когато работеше Плама Плевен, там се правех масла Тексако, така че не бих заклеймявал Приста като лошо просто ей така...

Пон Мар 08, 2010 9:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
subaru_fan написа:
тогава ми е интересно защо даваш мнение вярно че форума е за това всеки да си го изказва но пък от друга страна не помагаш с нищо.Ето човека по горе казва че е карал с дадено масло и е доволен това че приста го вкарва значи ли че маслото се праави от тях както пък и човека по долу казва че тексако се први в плама плевен което са пълни глупости и т.н.т. да виждам че караш сти и си доста вещ по доста въпроси и че мотул е добро масло но в същия момент и най скъпо но не винаги най скъпото е най добро поне за повечето коли в форума

Колега, дай една идея по-спокойно...
Импреза 94 има предпочитания и казва че няма да се довери на Приста - какво лошо има в това?
Не е лошо и да четеш по внимателно какво съм написал преди да поставяш квалификации "пълни глупости". За твое сведение докато въпросната рафинерия работеше и произвеждаше масла преди 10години и повече имам много точна информация какви суровини и поръчки се изпълняваха, та дори как някои сервизи пълнеха жълти варели с надпис SHELL и продаваха масло местно производство...

Аз лично карам с Мотул, пробвал съм други варианти и съм най-доволен от Мотул. Също така явно има някакво значение щом то се препоръчва не само в БГ за Субару.
Друга тема е разликите в качеството. Може би и Валволин е на същото ниво и на по-високо дори, но трябва тепърва да се докаже, защото си патим от ментета на известни марки и затова човек като намери качествено масло с гарантиран произход си държи на него.
В крайна сметка колко ще спестим - 10-15-30 лева??? И ще се изпокараме за това?

Както ти предложих и в другата ти тема за продажба на Валволин - направи едно описание на основните характеристики и го сравни с аналогичен продукт.

PS: Последният път като ходих в Проспийд за един специален антифриз, получих такова "коректно" отношение че едва се сдържах да не псувам...За това от тях не пазарувам и си взимам Мотула от другият вносител. Марките са марки, но отношението е всичко във всеки бизнес.

Поздрави

Пон Мар 08, 2010 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

tonizdravkov написа:
да не отварям нова тема питам тук
на какъв интервал от време (не километри) би трябвало да се смени маслото?

По сервизната процедура за щатите е на 7.5 месеца или 12 х км.
Лично мисля, че 1 година е максимума.

Вто Мар 23, 2010 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 148
Автомобил: '99 Subaru Legacy 2.0 AWD Sedan
Рейтинг: 4
Нов фен
Ами аз искам една идея да ви дам,пък и да чуя какво ще кажете за това масло Cofran 5W40 пълна синтетика.Отскоро (850км) сам с такова но засега не се сещам какво повече да се желае от него!Сложих го защото един механик ми каза да не слагам друго освен пълна синтетика,втори механик (независим) :D каза че е мн приятно изненадан от Кофран-а,а пък мой приятел каза че нямало ментета на това масло и че се прави само във Франция.И не на последно място-цената е 16лв литъра.

Сря Мар 24, 2010 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Като стана въпрос, имам излишна за момента ЕДНА 5-литрова туба пълна синтетика
Мотул 8100 X-clean 5W-40, цена 90 лева.
При "вносителя" е малко по-скъпо http://www.prospeed.bg/bg/product/4116

Пет Мар 26, 2010 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1187
Рейтинг: 68
julionavarro написа:
blatimir написа:
А при Асен Лангаров е малко по-евтино

Тоя па кой е? :roll:

Потърси в гугъла и ще видиш

Legacy 2.0Gl 98г. МТ
Legacy 2.2GX 98г. BG5 MT
Forester 2.5X 2003г. AT

Съб Мар 27, 2010 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Doc написа:
Какво ще кажете за маслата на Елф? Във Франция туба от 5 литра 5W30 струва 24 евро. И кой клас е по - подходящ А1/А5 или А3 за примерно Легаси 2,5?

Аз съм с Елф точно такова и съм доволен на7000км е и не е пипнато.Ако имам разход на масло значи маслото не е добро ......По тази схема действам/разбира се и мотора трябва да е добре/ :mrgreen:

Вто Апр 13, 2010 6:04 am
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 49  >