|
Страница 1 от 1
|
|
Impreza 1.5R 2008 AT or MT въпрос
| Автор |
Съобщение |
|
WickedSixD
|

Здравейте.
Предстои ми покупка на автомобили втора ръка и съм се насочил към Subaru Impreza последната генерация. Ще е на 1-2 години и ще е на не повече от 50 000км. Цените им са около 20-25 000лв на подобна кола. Двигателя твърдо ще е култовия 1.5R, не мога да си позволя 2.0R, а и данъка и разходите по него ще са много повече. До сега не съм имал Субару, нямам опит с тези коли.
Imprezata за която говоря се предлага с 5 степенна ръчна и 4 степенна автоматична трансмисия. Мойто мнение е че 4 ст. автомат е твърде морално остарял и не мога да повярвам че Impreza 2010 все още се предлага с него. Като цяло ми се кара автоматик, пък и съм от София и тва е кеф да си с автомат, но искам да ви питам кое да избера все пак? Разхода на гориво им е почти еднакъв, само по ускорение и макс. скорост автоматика е по бавен. Като цяло тези 107к.с. ще са ми доста малко, а с автоматика ще скопя тази кола съвсем. Тежката система AWD и този автомат съм чувал че...абе колата хич не върви и бавно ускорява.
Може да ме светнете и по други въпроси за този модел. Благодарен съм на всякакви мнения относно покупката на такъв автомобил.
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 12:50 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
За морално остарелия автоматик не искам да коментирам. Все пак е редно човек да се запознае с нещо, преди да му даде оценка. Иначе това се нарича "празни приказки". Най-добре вземи покарай малко този "остарял" автоматик, пък после решавай дали ще го вземеш или не. В комбинация с 1.5R може и да не е най-добрия вариант. Но определено проблема не е в автоматика. Особено със Sportshift...
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 2:18 pm |
|
|
|
plaskom
|
Прав е колегата - покарай един автоматик и след това прецени. Моята Impreza e 2.0R 2008 MT, но Outback-a ми e АТ и определено него предпочитам да карам в задръстванията из София. А за ускоряване само настъпваш газта докрай и автомата си намира нужната предавка на която да включи и се изтрелваш  - има наистина едно леко забавяне, но като му свикнеш нямаш проблеми 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 2:37 pm |
|
|
|
WickedSixD
|

tisho написа: За морално остарелия автоматик не искам да коментирам. Все пак е редно човек да се запознае с нещо, преди да му даде оценка. Иначе това се нарича "празни приказки". Най-добре вземи покарай малко този "остарял" автоматик, пък после решавай дали ще го вземеш или не. В комбинация с 1.5R може и да не е най-добрия вариант. Но определено проблема не е в автоматика. Особено със Sportshift... Ти за какво мислиш че съм написал темата? Точно за да се запозная! Не знам защо толкова се обиди от тва че 4ат е морално остарял. Мисля че е тъпо да се фръцкаш така. Повече щеше да ми се издигнеш в очите ако се беше аргументирал и дал мнение. Тва 'покарай' нищо не означава, освен че не знаеш предимставата и недостатъците, тва показа. Плюс тва говоря точно за 1.5R да и дали за него е подходящ. Друг е въпроса че от Субару дават 14 и 15 секунди ускорение до 100 съответно на МТ и АТ, което доста хора притежаващи тази кола в чужбина казват че не е така, и че ускорява за 10-11-12 този порядък. И за това не знам на какво да вярвам. И ако може някой да ми обясни за SPORTSHIFTA нещо накратко. п.с. Има и 7степен. автоматик вече.
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 3:40 pm |
|
|
|
WickedSixD
|
plaskom написа: Прав е колегата - покарай един автоматик и след това прецени. Моята Impreza e 2.0R 2008 MT, но Outback-a ми e АТ и определено него предпочитам да карам в задръстванията из София. А за ускоряване само настъпваш газта докрай и автомата си намира нужната предавка на която да включи и се изтрелваш  - има наистина едно леко забавяне, но като му свикнеш нямаш проблеми  Твоя OUTBACK дето се изстрелва едва ли е 1.5 
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 3:41 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|

WickedSixD написа: tisho написа: За морално остарелия автоматик не искам да коментирам. Все пак е редно човек да се запознае с нещо, преди да му даде оценка. Иначе това се нарича "празни приказки". Най-добре вземи покарай малко този "остарял" автоматик, пък после решавай дали ще го вземеш или не. В комбинация с 1.5R може и да не е най-добрия вариант. Но определено проблема не е в автоматика. Особено със Sportshift... Ти за какво мислиш че съм написал темата? Точно за да се запозная! Не знам защо толкова се обиди от тва че 4ат е морално остарял. Мисля че е тъпо да се фръцкаш така. Повече щеше да ми се издигнеш в очите ако се беше аргументирал и дал мнение. Тва 'покарай' нищо не означава, освен че не знаеш предимставата и недостатъците, тва показа. Плюс тва говоря точно за 1.5R да и дали за него е подходящ. Друг е въпроса че от Субару дават 14 и 15 секунди ускорение до 100 съответно на МТ и АТ, което доста хора притежаващи тази кола в чужбина казват че не е така, и че ускорява за 10-11-12 този порядък. И за това не знам на какво да вярвам. И ако може някой да ми обясни за SPORTSHIFTA нещо накратко. п.с. Има и 7степен. автоматик вече. Колега, не се пали толкова лесно!!! tisho е последния човек, който би се фръцкал с каквото и да било - мисля, че грешно тълкуваш отговора му. Освен това самият той кара 4AT и доколкото го познавам я е сравнявал с доста други 5 и 6 степенни автоматици преди покупката. Ускорение и динамика са субективни понятия. Каквото и да ти обясняват най-добре за теб самия да тестваш предварително и да си направиш своите изводи. Имай предвид, че всички Субарута без турбинирани двигатели не са автомобили за гонка, но за сметка на това леко държат постоянно темпо на дълъг път и в тежки пътни условия. За един "цивилен" автомобил това са много важни качества. Аз съм карал 1.5 5МТ и за градски условия е перфектен автомобил. Извън града ще му липсва резерва от мощност при изпреварване. Особено ако е пълен. Но зависи много от шофьора. За някои е напълно достатъчен. P.S. За AT не мога да коментирам. Нямам опит с него. По принцип Sportshift е запазена марка на Prodrive и показва, че автомобилът има спортен режим на скоростната кутия, при който поведението е доста по-добро от нормалното. За сметка на разхода разбира се. Тестването му е майката - сам да си направиш извода. P.P.S. 7-степенен автомат на този етап на развитие в автомобилостроенето означава много емоции... по-скоро отрицателни... Ако търсиш много и различни гъдели, копчета и лампички по таблото - SUBARU не е твоят автомобил.
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 4:27 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Колега, то и и 8-степенен автомат има отдавна но не е там работата. Има тема за 1.5 автомат, просто трябваше да използвате търсачката: viewtopic.php?f=6&t=4470
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 4:32 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
|
|
Има доста писано във форума по тази тема. Колега, прочети първо малко, позапознай се какво е това автоматик, какво означава torque converter lock-up, какво предавателно отношение има автоматика и ръчката. Може и да попаднеш на някои снимки, как 2.0АТ се движи със 140 км/ч на 3000 оборота. Почти като дизел. И после може да коментираме детайлите. Не мисля, че някой ще седне да преписва от по-стари теми тук, само защото ти не искаш да си направиш труда да се поровиш малко.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 4:34 pm |
|
|
|
WickedSixD
|
|
В повечето теми за SPORTSHIFT нещата са си написани така че да си ги разбират хора карали Субару които са наясно с нещата. Мен ми трябва най-елементарно обяснение за човек незапознат, не виждам какво му е лошото. Ясно че това е спортен режим на тази кутия в която превключва предавките по късно и влиза повече в обороти. Но 2 режима ли са? Спортен и нормален или са повече? Гледах на някакви клипове в тубата че 4АТ на спортшифт превключва точно преди червената зона на оборотите, така ли е?
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 7:22 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
Колега аз карам суби обаче нямам никакви пристрастия  та на спорт ако ще и два оборота да прави на оборотомера преди да смени се тая! аз съм 150 коня и помислих,че нещо ми е развалена защото много тромава карах един 2003 аутбек автомат и той същия мъртвец и всичко това според мен е от автомата! незнам новата кутия каква е дано е по добра! Та относно АТ на субару до 2003 нека сме реалисти можеби са здрави но добри не са! Гонил съм се с легаси комби предния модел преди моя 2.0 МТ незнам колко коня ама никакъв шанс да го изпреваря!
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Сря Апр 07, 2010 8:33 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
|

WickedSixD написа: В повечето теми за SPORTSHIFT нещата са си написани така че да си ги разбират хора карали Субару които са наясно с нещата. Мен ми трябва най-елементарно обяснение за човек незапознат, не виждам какво му е лошото. Ясно че това е спортен режим на тази кутия в която превключва предавките по късно и влиза повече в обороти. Но 2 режима ли са? Спортен и нормален или са повече? Гледах на някакви клипове в тубата че 4АТ на спортшифт превключва точно преди червената зона на оборотите, така ли е? 2 режима са - нормален, и sportshift/ръчен. Нормалния е настроен за икономия, на хубав път, като залепиш 130 на магистралата, ще ти е с около 2500 оборота вероятно. Докато на ръчна, на 5-та ще си около 3000. Това съвсем грубо. 4та 0.972 0.694 5та 0.780 ---- Главно предаване 4.444 4.444 Вижда се, че предавателното число е по-малко на 4-та на АТ отколкото на 5-та на МТ. Недостатъка е, че при един баир ще включва на 3-та за да го издрапа, и оттам ще вдига разхода всеки път. Но на равно ще има по-нисък разход от МТ, ако се кара внимателно. Освен това, за изпреварване ще е доста мудна на нормален режим. То 2.0 не е цвете, но пък на спортен режим става друго нещо. Това са си все едно 2 различни кутии, всяка с различно поведение. Жалкото е, че и разхода им е доста различен  На спортен режим сменя предавките по-бързо, при съвсем леко натискане на газта почва да ускорява, а свалянето на предавка надолу става почти моментално. Докато при нормален режим(D) трябва да натиснеш малко повече газта и да изчакаш мъничко за да смени предавка. Освен това, на D сменя предавки нагоре при достигане на 6000 оборота(за 2.0), докато на спортен(S) сменя към 6500. И държи по-дълго време на по-ниска предавка. Пример - на D - изпреварваш, пускаш газта, и тя веднага качва горната предавка и сваля оборотите. На S изпреварваш, пускаш газта, но не сменя предавка, и задържа на високи обороти, така че ако решиш да ускориш пак да имаш обороти. Но след няколко мига, ако не натиснеш пак газта, вече си вдига на горна предавка и сваля оборотите. Освен това, кутията има torque converter lock-up, което в idle режим зацепва помпата и турбината като при МТ(т.е. имат еднакви обороти), и това сваля оборотите с 300-400 надолу. Пример - караш си със 100 км/ч, но спокойно, без да натискаш газта, при което оборотите слизат с ~400 и си караш така. В момента в който е наложи да ускориш, натискаш газта, оборотите моментално се връщат с 400 нагоре и си ускоряваш колкото искаш, след което пак успокояваш колата, и оборотите падат, респективно разхода. Надявам се това да е било полезно за разбирането на автоматика. Но пак казвам - това са наблюдения на 2.0 двигател. За 2.5 не говорим, там е друг свят. За 1.5 - въпреки че импрезата е с ~300 кг по-лека от Форестъра и по-аеродинамична, не мога да кажа доколко двигателя ще успее да изтиска най-доброто от кутията. Всичко опира до карането и усещането на конкретния човек. За мен тази кутия предлага повече удоволствие отколкото 6-ск ръчка. Има си поведение за всяка ситуация, стига човек да я опознае и да знае как да се отнася към нея.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 10:27 am |
|
|
|
WickedSixD
|
|
Благодаря за отделеното време и хубавото мнение, много ми помогна. Стига да попадна на тази кола при избора, защото още не е сигурно какво ще има на момента ще взема АТ кутията. Определено предпочитам удоволствието от автомата в задръстената София. А щом има все пак 2 режима на работа, това е голям плюс. Знам че няма да е бегачка, но важното за мен е да е здрава и практична. 4х4 и автомата са много по значими неща от конските сили или някоя друга екстра.
В момента в Субару има една върната Импреса за 22 500лв,1.5R но е най-базовата и е с механична кутия:( Дори е със стоманени 15ки. Но има 1.5R с по високо оборудване автомат, ще търся този вариант. Съветвате ли ме да взема кола от UNICORNO? Някой купувал ли е от там возило, някакви съвети момчета?
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 1:05 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
|
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 4:50 pm |
|
|
|
WickedSixD
|
Да темата е дъвкана, но като че ли 'недодъвкана'. Може би просто нещата са на същото дередже. Тази история с двата уж официални дилъри(Субару моротс и Субару България) и 2та лагера на евтините Субита (Unicorno и 'отцепилите се' CRM) е на път да ме откаже от марката. Мисля че след толкова години чудене защо аджеба Субару не е толкова разпространена марка в България картинката ми се изясни. Не било само заради скъпите цени, които според мен не са чак толко скъпи на фона на останалите, истината е че има лош подход към българския пазар. Сервизното обслужване е нещо много важно при избора на автомобил, а след прочетенето от мен като гледам кашата е пълна.
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 8:34 pm |
|
|
|
WickedSixD
|
|
Както и да е, благодаря на всички писали в темата. Ще видя каква кола ще взема. Насочил съм се бях към Хонда и Суби като цяло, но кой знае. Ключ на темата!
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 8:38 pm |
|
|
|
bubaru
|
Очевидно факта, че хонда нямат 4х4 кола не те притеснява.Ако е така, избора ти е безкраен.Има доста марки по света 
|
|
|
|
| Чет Апр 08, 2010 11:21 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|