Отговори на тема
 Предимства / Разходи 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Взех да си мисля днес какви предимства има изборът ми на Subaru Legacy Outback. Повода беше приказки на хора със служебни коли относно разходите за поддръжка - естествено служебната е най-евтина :lol: Обаче и си мислят че колите им струват нещо, а на практика не могат да пипнат много неща заради гаранцията и оборудването е доста спартанско заради цената. Затова си направих един списък на предимства и екстри които имам и заради които съм направил този избор, за да не сравняваме ябълки с круши, а коли с подобни характеристики само. Естествено ако човек има нужда от тях. Така сравнението с една нова кола става доста лесно - какви екстри има тя, сравнени с тези и какви разходи - само обезценяване, застраховка и данък за 2 години струват повече от цялата ми кола с всички разходи до сега.

Давайте да допълваме какво още може да има като екстри този модел - Легаси и Аутбек 96-98. Той и следващия е с почти същите така че и той може. И тук има сравнение най-долу http://www.cars101.com/outback_archive98-99.html

Екстри/предимства, съпоставени с твърдите разходи във вид разбираем за хора, които не са чували Субару. Тези конкретно са които аз имам - Аутбек '98

150 коня, 2.5 литра симетрично разположен двигател, 0-100 10.5 сек, 200 км макс скорост
4 скоростна симетрично разположена автоматична скоростна кутия, спортен режим, зимен режим
Фул-тайм 4х4 задвижване с електронно управление на трансфера
Заден диференциал с огр. приплъзване /авт. блокаж/
19 см просвет, високи гуми
1000 л обем за багаж при вдигнати седалки, 2000 л при свалени
Големи предни и задни дискови спирачки, ABS
Алуминиеви джанти, металик

Климатроник
Круиз контрол
Фарове за мъгла
Кожен салон с алкантара
Кожен волан
Два еърбега
Два ел. шибидаха
Ел. прозорци, ел. огледала
Умивател на фарове, предно и задно стъкло
Подгряване на седалки, огледала, задно стъкло, предно стъкло
Сгъваема двойна поставка за чаши
Подлакътник с долап
Релси на покрива, разглобяем теглич

Допълнително
Газова уредба с бутилка на мястото на резервната гума и пълнене до това на бензина
Ксенонови къси и дълги светлини, прожекторни фарове
Автоматично палене/гасене на фаровете
Дистанционно палене
Вграден антирадар
Вградена навигация
Парктроник с head-up (HUD) дисплей на спидометър и разстояние при паркиране

---
Разход градско 19 лв/100 км, междуградско 12 лв/100 км
Застраховка Каско 350 лв
Гражданска отговорност 200 лв
Данък МПС 230 лв
Обезценяване ~500-700 лв на година
---

Пет Юли 23, 2010 9:34 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 414
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
колега, до тук само плусове, опитаи се да изровиш някой минус моля те... :lol: :P :-D :-D :smt023

Пет Юли 23, 2010 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 '99
Телефон: 0898521767
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
gatof написа:
колега, до тук само плусове, опитаи се да изровиш някой минус моля те... :lol: :P :-D :-D :smt023

Не карай колегата да си криви душата да вади минуси :D

Пет Юли 23, 2010 12:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Минуси има разбира се доста, но не това ми е идеята.

Идеята ми беше по-скоро да систематизираме основните характеристики и екстри - какво предлага този модел, за да видим с какво може да се сравни! После по стандартните разходи - каско, гражданска застраховка, данък и разход в лв/100 км. какво струва като минимум.

Пет Юли 23, 2010 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
---
Обезценяване ~500-700 лв на година
---

Вярно е колега, че колко повече са и годинките на една кола толкова по-малко се обезценява. За сравнение старият ми Аутбек '00 ми струваше 25 хил. преди 5 години (с докарването от Германия, мита,акцизи и т.н.) и в началото тази година го продадох за 10 хил. Или средно по 3 хил. на година обезценяване :(

Пет Юли 23, 2010 6:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Направи една подобна сметка за него - твърдите разходи, без ремонти и т.н., за да не усложняваме нещата. Те са голяма доза късмет и е ясно, че те са тежестта при по-стара кола.

Пет Юли 23, 2010 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз лично открих още едно предимство на аутбека ми! Навярно всички знаят ,че в Слънчев бряг няма ток от два дена-ето и решението да си задържа клиентите :lol: :lol: :lol:

Прикачени файлове:
P7240506.JPG
P7240506.JPG [ 114.33 KiB | Прегледано 1177 пъти ]
P7240507.JPG
P7240507.JPG [ 131.72 KiB | Прегледано 1177 пъти ]

Съб Юли 24, 2010 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако беше с ксенонови - даже като мухи щяха да идват :lol: Надписа отгоре е доста неграмотен :roll:

Съб Юли 24, 2010 5:23 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
грешката е на агенцията! направиха ново слято е както трябва!

Съб Юли 24, 2010 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Направи една подобна сметка за него - твърдите разходи, без ремонти и т.н., за да не усложняваме нещата. Те са голяма доза късмет и е ясно, че те са тежестта при по-стара кола.

Не ми се правят сметки, че ще ме заболи главата. При старата кола проблема е когато плащаш за някоя нова част солидна сума, а като цяло колата си е пак толкова стара и като тръгнеш да я продаваш никой не ти оценява какво си вложил в нея. А при новата проблема е бързото обезценяване през първите няколко години. Пример: купил съм Импрезата нова преди 2.5 години за 50 хил., ако сега тръгна да я продавам колко мога да взема - може би 25 хил. Или обезценяване по 10 хил. на година. Какво като не съм пипнал нищо по нея освен консумативи :twisted: :twisted: :twisted:

Нед Юли 25, 2010 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Има го и другото - при старата кола губиш време за ремонти, евентуално трябва резервна, трябва да четеш доста, за да не те прецакват майсторите, а и ако можеш сам - най-добре, но всичко това означава лично време и въпросът е - до колко ти е ценно то. Куриозно е, когато същото се наложи за нова или я оставяш за месец в сервиза, но това приемаме, че е частен случай.
А и другата теза, която е необорима - Животът е един и новото си е ново :smt023

Тъй че си има положителните неща, но трябва да си даваме сметката - какво ни струва...

Нед Юли 25, 2010 4:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 414
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Има и друга теза , че старите неща са правени с повече внимание, повече човекочаса работа, по- качествени материали и с идеята да издържат с години... а сега се набляга на количеството за сметка на качеството (като и Субару не правят изключение) и всъщност може да се окаже че една по-стара но запазена кола излиза много по-ефтино... отделно някой спомена по-горе за обезценяването... така че аз съм за старото! с двете ръце :)
друг е въпроса за новите технологии...

Нед Юли 25, 2010 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:

А и другата теза, която е необорима - Животът е един и новото си е ново :smt023

Тъй че си има положителните неща, но трябва да си даваме сметката - какво ни струва...

Напълно съгласен :smt023 Но парите са за харчене, а не за трупане защото не се знае кой друг ще ти ги харчи някой ден :-D . А колкото до достойнствата и предимствата на Субару съм се убедил отдавна от личен опит и най-вече откакто съм си "купил къща на баир" и зимата има 6 месеца сняг там и никой не почиства пътя :smt023

Нед Юли 25, 2010 6:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема