| Автор |
Съобщение |
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|

Здравейте,
От около година /или по-малко - знам ли/ си имам някакъв налудничав проблем. От време на време губя антифриз. Не много - от ниво макс до около мин /или малко по-долу/. В началото даже не му обърнах особено внимание. Примерно отварям капака да налея течност за чистачки, поглеждам антифриза и той понамалял - доливам. След няколко дни каране, може би седмица, поглеждам пак - не е мръднал. И така вече доста пъти. Това, което забелязах е че обикновено го прави при по-дълго пътуване. От друга страна - не ми е светвало нищо по таблото, температурата ВИНАГИ е бетон, колата си върви и харчи нормално. Дори наскоро жената кара 250 км в едната посока кротичко (около 90-100км/ч); като изстина колата - антифриза не беше мръднал. На връщане карах аз (маалко по-бързо 120-130км/ч) - и имахме загуби.... Като сменях масло казах на мастора ми. Няколко часа си изгуби да дебне за теч - НЯМА видим такъв. Каза "карай така - ако не искаш - отваряме, но е соленко"............
Някой сблъсквал ли се с подобно ЯПОНСКО дяволче, скрито надълбоко???????
Колата е Фори'99 2.0 125 к.с, 4ЕАТ
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
Последна промяна vale на Съб Юли 24, 2010 3:55 pm, променена общо 1 път
|
|
| Пет Юли 23, 2010 11:11 am |
|
|
|
Sufo
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 5:01 pm Постове: 154 Местоположение: софия
Автомобил: форестър
Рейтинг: 0
|
И на мен ми прави същите номера. Автомобилът само че е 2005г., абсолютно еднаква конфигурация
|
|
|
|
| Съб Юли 24, 2010 8:47 am |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
Ако сте сигурни в качеството на антифриза, притегнете всички гумени съединения и вържете по едно бяло парцалче (лентички от стар чаршаф), където свършва съединението. След продължително каране проверете за оцветяване за да откриете теча, ако няма следва радиатора или казанчето. 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 10:01 am |
|
|
|
vale
|
Yco, Това с парцалчето не е лоша идея. Хем ще заприлича на подарък - с много панделки  . Сериозно, може и да ги навържа. Разбира се че не съм сигурен в антифриза; но ако не е добър защо изчезва и то без следи????? Честно казано и аз за радиатора си мисля - микропукнатинка, дет пуска по мнооого малко и то като вдигне сериозно налягане........
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 10:12 am |
|
|
|
Yco
|
vale написа: Yco, Това с парцалчето не е лоша идея. Хем ще заприлича на подарък - с много панделки  . Сериозно, може и да ги навържа. Разбира се че не съм сигурен в антифриза; но ако не е добър защо изчезва и то без следи????? Честно казано и аз за радиатора си мисля - микропукнатинка, дет пуска по мнооого малко и то като вдигне сериозно налягане........ Дано да не е радиатор. С парцалчетата съм го правил, но антифриза трябва да е оцветен. Ако е разреден антифриза губи малки количества от водата и при 75-80 градуса и някои други летливи вещества, но малки, при мен за 8 000 km не съм доливал имам загуба от 20-30-50 грама под максимума при загрял двигател. Успех и казвайте за резултата! 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 10:52 am |
|
|
|
ramon
|
|
Здравейте колеги и при мен е същото, като и аз не съм установил теч от където и да е. Според познавачи загубата на антифриз като количество била нормална, но е необходимо да се замени с по-качествен и да се зареди със смес, а не само с концентрат.
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 12:55 pm |
|
|
|
vale
|
Хора, Не става дума за 50 грама. Не че знам точно колко е. Но примерно за около година и около 10-15 000км около 2 литра. Ни е малко, ни е много. В началото, след като купих колата, не съм доливал месеци, може и година..... Аз ви казвам - нещо си дреме надълбоко и само от време на време се размърдва и изръмжава 
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 2:27 pm |
|
|
|
Yco
|
vale написа: Хора, Не става дума за 50 грама. Не че знам точно колко е. Но примерно за около година и около 10-15 000км около 2 литра. Ни е малко, ни е много. В началото, след като купих колата, не съм доливал месеци, може и година..... Аз ви казвам - нещо си дреме надълбоко и само от време на време се размърдва и изръмжава  Взимаш си и хартиено тиксо (Tesa) от широкото и облепяш от долната страна радиатора, да стане като шарпана, като спреш да се види дали има нещо събрано от радиатора, докато си отдолу вързваш парцалчета на вход/изход на водната помпа, термостата и by-pass и на всички останали съединения. Прилагам и снимка на възможни неизправности - течове. Успех 
Прикачени файлове:
Leaks.JPG [ 30.56 KiB | Прегледано 2455 пъти ]
|
|
|
|
| Пон Юли 26, 2010 4:10 pm |
|
|
|
vale
|
И аз вече прекарах доста време, напъхан в коша, но не открих НИЩО! Вярно не стигнах до панделки и тиксо, но чак пък толкова секретен теч??? Никой ли от експертите в този форум не се е сблъсквал с подобен налудничав проблем??? Този мой късмет - пак ли аз ще откривам топлата вода/или антифриз С една дума: Поооомощ
|
|
|
|
| Чет Юли 29, 2010 8:39 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Отиди да ти мернат дали нямаш газове в охладителната система(евентуален начален проблем с гарнитура глава) Ако имаш газова инсталация може там да губи...изпарителя да набива газ в охл.система. Проблеми с капачката на радиатора - не държи нужното налягане. Проблем с радиаторчето на парното. Това се сетих на първо време!Незнам дали съм ти от полза с тези идеи! Поздрави! П.П. Ако искаш се разходи до Любо в Люлин(личния лекар на мойто Фори)...телефон - 0879520985 по настойчиво(кажи му че от Пламен си взел номера му)
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Чет Юли 29, 2010 10:01 am |
|
|
|
vale
|
Уфффф, не е за мен таз процедура! Никой ли от занимаващите се /ровещи из двигатели/ професионално няма идея? Призовавам АГЕНТА 
|
|
|
|
| Чет Авг 05, 2010 9:52 am |
|
|
|
Pacone 4X4
|
Валка,мързела не мори, а мъчи 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Авг 06, 2010 8:10 am |
|
|
|
steling
|

Колега vale имах аз един орел дето 4 години без проблеми предна задна и бензин и един ден отварям капака и що да гледам - 1л. антифриз и си казах и аз като "Pacone 4X4" сигурно я капачката я нещо друго от рода дето струва 5 лева не е проблем и си долях, ама след месец пак -2.5л. и си смених капачката, проверих казанчето, всички уплътнения и маркучи и нищо  . Казах си жена ми много кара / предимно на първа и втора в 5 000 оборота / навън е 40 градуса нормално да губи , то и аз губя течност на такава жега. Отивам да сменям масло и мойто момче намери един микроскопичен теч в радиатора в едното ъгълче долу и въздушната струя го издухва като караш към гърнетата и се изпарява. Няма следи. Протичаше над 84-85 градуса като мине колата иначе не. смених радиатора и се оправи. Ама един ден дигам капака и пак -1л. Тогава ме води новия собственик на елкон " митко опела" ми мери компресия и: 1 - 13.5; 2-13.5; 3 -7; 4 13.5 - ама му каза че те орлите били така то си било нормално  , и така намерих каде отива другия антифриз/ става добавка за гориво  тъй че Pacone 4X4 дето казва провери си ги тия работи, огледай я внимателно или ти или специалист / мойта седя 2 дена в сервиза докато го видят / докато е време.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Пет Авг 06, 2010 9:08 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
|
Не Агента ами и Никола Тесла да е...от разстояние няма как дати напише рецептата! Като нещо по колата ме смущава - гледам сам,питам...и ако и тогава не става  в сервиза Няма повече да ти пилиме Успех!
|
|
|
|
| Пет Авг 06, 2010 9:46 pm |
|
|
|
vale
|
Пичове, благодаря за времето, което ми отделяте. Оценявам това! Сега да ви обясня, че не съм толкова тъп, колкото изглеждам /или звуча/. Когато разпитвам за съвети, имам предвид нещо конкретно, нещо типично за модела, годината, кубатурата или каквото и да е, а не принципни идеи 1. Газова уредба нямам 2. Ако капачката на радиатора изпуска, тогава къде е теча? Споделих вече, че изкарахме доста часове над отворен капак - и аз и майстора ми. А аз му вярвам /че то кой ли не вярва на майстора и доктора си - всеки се хвали с тях, ако не - просто си мълчи  / 3. Радиатор парно - същата работа. Къде е теча - вътре не може да изчезва без следа 4. Компресия. Виж това може да е хинтче. Само, че защо имам седмици без загуба на течност? 5. За микро-пукнатинка на външния радиатор. Това би обяснило загуба без следи - тече по малко и изпарява. А освен това изпуска при по-сериозно нагряване на радиатора....
|
|
|
|
| Нед Авг 08, 2010 9:08 am |
|
|
|
plaskom
|
vale написа: ...5. За микро-пукнатинка на външния радиатор. Това би обяснило загуба без следи - тече по малко и изпарява. А освен това изпуска при по-сериозно нагряване на радиатора.... Напълно възможно е. Имал съм такъв случай на някоя от предишните ми коли. Пръска много тънка струйка само като е загряла колата. Но аз имах късмет да я открия лесно, защото пръскаше напред и оставаше следа на маската. Иначе струйката беше толкова тънка ще почти не се виждаше, та ако пръска навътре към двигателя или другия радиатор трудно ще се открие. Сипи си в радиатора някоя от добавките които продават за течове. На времето когато нямаше такива добавки, слагахме ситно смляно кафе в радиатора 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Нед Авг 08, 2010 11:36 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Аз лично не препоръчвам добавка за течове, но имам една течна, която мога да ти подаря - бях я купил погрешка вместо такава за промиване 
|
|
|
|
| Нед Авг 08, 2010 5:02 pm |
|
|
|
vale
|
Най-първата ми идея беше за добавка. Ама не ме кефи особено. Тази добавка неминуемо дества и на радиатора на парното. Пък не ми е за продажба още колицата  . Или поне така се надявам
|
|
|
|
| Нед Авг 08, 2010 7:08 pm |
|
|
|
steling
|
vale написа: Най-първата ми идея беше за добавка. Ама не ме кефи особено. Тази добавка неминуемо дества и на радиатора на парното. Пък не ми е за продажба още колицата  . Или поне така се надявам Не се притеснявай колега хубавите добавки запушват течове, не остават по системата, но plaskom е прав сложи си маркер. Намокри с пулвелизаторче с вода навсякъде около водната система и го напраши с нещо да се образува фин филм от прах. после ако тече отвън колкото и малко да е ще остави следа по праха, особено като имаш предвид, че антифриза е мазен.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Пон Авг 09, 2010 7:33 am |
|
|
|
taipan
|
Цитат: Отиди да ти мернат дали нямаш газове в охладителната система(евентуален начален проблем с гарнитура глава) Този хинт от Pacone4x4 погледнахте ли го. Четох по темите в http://subaruforester.org покрай обезвъздушаването на моя след смяна на течността и излезна доста информация за газове в системата и как взимаха проби да проверят състава на течността и други подобни пинизи.
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Пон Авг 09, 2010 10:19 am |
|
|
|